Begroting Aruba onder de loep genomen

Ambtelijke begrotingsexperts gaan de begroting van Aruba napluizen op mogelijke risico's. Ook de plannen op lange termijn worden onderzocht. Dat hebben premier Mark Rutte (VVD), minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) en premier van Aruba Mike Eman donderdag afgesproken, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De regering heeft volgens het kabinet veel werk verzet om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Daarmee zou Aruba veel vertrouwen hebben gewonnen. Om het vertrouwen te versterken komt er nu op vrijwillige basis een onafhankelijk onderzoek naar de begroting.

Binnen twee weken moet een voorlopig onderzoeksrapport worden gepresenteerd. Over twee maanden moet het definitieve rapport klaar zijn. De regering van Aruba heeft toegezegd eventuele aanbevelingen uit het rapport over te nemen.

Aruba kampt met een slechte financiële situatie en hoopt permanent financieel toezicht van Nederland af te wenden. Dat kan met de toetsing van de begroting worden bereikt. Het onderzoek wordt waarschijnlijk niet uitgevoerd door oud-politici, maar eerder door ambtenaren van bijvoorbeeld het Sociaal en Cultureel Planbureau.