Meer steun Ecclestone in omkoopproces

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft een goede week achter de rug in het proces dat in Duitsland tegen hem loopt. De 83-jarige Brit wordt beschuldigd van het omkopen van voormalig BayernLB-bankier Gerhard Gribkowsky, maar krijgt steeds meer steun voor zijn lezing van het verhaal.

Vaststaat dat Ecclestone Gribkowsky een bedrag van 44 miljoen dollar heeft betaald, maar de vraag is of het omkoping is of afpersing zoals het kamp Ecclestone stelt. Een voormalig medewerker van BayernLB bevestigde dinsdag deze laatste lezing en ook vandaag kreeg de Brit steun. Frederique Flournoy, een Zwitserse advocaat en directeur van Bambino, het familiefonds van Ecclestone, nam het voor de F1-baas op.

Flournoy: "Gribkowsky had naar de Britse belastingdienst kunnen stappen die hierdoor het onderzoek had kunnen heropenen of een belastingaanslag tegen iemand uit kunnen vaardigen gebaseerd op zijn getuigenis."

Rechter Peter Noll vroeg zich hierop af of Ecclestone deze bedreiging wel serieus hoefde te nemen gezien zijn positie. Flournoy antwoordde hierop dat de Britse belastingdienst machtig is en dat Ecclestone nerveus werd van een mogelijk onderzoek. "Je kunt er nooit helemaal zeker van zijn wat het resultaat uiteindelijk zal zijn. Wij advocaten weten dat het heel erg lastig is om te bewijzen dat iets niet waar is."

Noll heeft tijdens het proces laten weten dat Ecclestone, als hij veroordeeld wordt van het omkopen van Gribkowsky, hij niet had kunnen weten dat hij een ambtenaar omkocht. Volgens persbureau DPA gaat Noll er vanuit dat Ecclestone, net als vele anderen, dacht dat BayernLB een normale commerciële bank was en niet staatseigendom. Op het omkopen van ambtenaren staan in Duitsland fors hogere straffen dan het omkopen van niet-ambtenaren.