FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 mei 2014

Sluiting dreigt voor De Uithof

Schaats- en recreatiecomplex De Uithof in Den Haag dreigt de deuren te moeten sluiten. Omroep West beschikt over een geheime brief waarin duidelijk wordt gemaakt dat het bedrijf, waar ook gekart en geklommen kan worden, het water aan de lippen staat.

Directeur Eugène de la Croix heeft laten weten dat De Uithof in de afgelopen jaren vele tonnen heeft gestoken in het sponsoren van het ijshockey en ook in het schaatsgewest Zuid-Holland. "We hebben na een voor ons slechte winter alle vet op de botten weer verloren - en zoveel was dat al niet."

Als de situatie niet verandert dan dreigt de huidige exploitant de huur voor volgend jaar op te zeggen. In dat geval zal De Uithof failliet gaan en zal onder meer de ijshockeyclub HYS verdwijnen. De hoop is nu gevestigd op verenigingen die via subsidies zouden moeten investeren in het complex, mits dit binnen de regels is.

In de regio Den Haag dreigt nog een zwart scenario, want de investeerders in het TranSportium in Zoetermeer dreigen zich terug te trekken als schaatsbond KNSB niet de stekker uit de plannen voor Icedôme Almere trekt. Hierdoor zou Zuid-Holland zonder 400 meterbaan kunnen komen te zitten.

Buijs wil stap zetten en vertrekt bij NAC Breda

Jordy Buijs vertrekt na drie seizoenen bij NAC Breda. De 25-jarige verdediger kon zijn aflopende contract verlengen, maar besloot dat aanbod af te slaan. Hij wil een nieuwe uitdaging. "Na wikken en wegen heb ik het gevoel dat ik het aan mezelf ben verplicht om deze stap te maken", zegt hij op de website van NAC.

Buijs doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord, maar debuteerde voor De Graafschap in het betaald voetbal. Na 3,5 seizoen in Doetinchem, ging hij in 2011 bij NAC aan de slag. Afgelopen seizoen maakte de speler uit Ridderkerk zes doelpunten in 32 wedstrijden voor de nummer vijftien van de Eredivisie.

Hoewel meerdere clubs in de race zijn voor Buijs, die uitgroeide tot publiekslieveling in Breda, lijkt FC Groningen het meest concreet.

Investeerders dreigen stekker uit TranSportium te trekken

De plannen voor een nieuwe schaatstempel nabij Zoetermeer dreigen niet door te gaan, zo meldt Omroep West. De investeerders willen dat schaatsbond KNSB de stekker uit de plannen voor Icedôme Almere trekt, anders zullen zij niet investeren in Zuid-Holland.

Onder meer elektronicaconcern Siemens, bouwer Dura Vermeer en ingenieursbureau Royal Haskoning DHV wijzen erop dat er een financieel haalbaar plan klaarligt voor Zoetermeer, terwijl Almere keer op keer uitstel verleend wordt. Zo is de deadline van begin april al opgeschoven naar eind juni.

Willen ze het plan voor TranSportium ten uitvoer brengen, dan moet dit in zijn geheel gerealiseerd worden en niet in afgeslankte vorm. Hiervoor is wel medewerking van schaatsbond KNSB vereist, zo wordt gemeld in een brief die door het gewest Zuid-Holland aan de schaatsbond verstuurd is. Morgen zullen die twee partijen met elkaar om tafel gaan over de onstane situatie.

Valse start Boeljon op Ladies Open

Christel Boeljon is matig begonnen aan het Deloitte Ladies Open. De 26-jarige Alkmaarse noteerde vrijdag in de eerste ronde op golfbaan The International nabij Schiphol 77 slagen. Met die score van vier boven par bezet ze de 83e plaats in de tussenstand.

De Schotse Kylie Walker ging rond in 69 slagen en gaat voorlopig aan de leiding. Achter Walker volgen negen speelsters met 71 slagen. De 18-jarige Anne van Dam is de beste amateur en tevens de hoogst geklasseerde Nederlandse op de elfde plaats. Zij had 72 slagen (-1) nodig voor haar eerste ronde.

"Het ritme was er vandaag niet", liet een teleurgestelde Boeljon weten. Ze blijft echter optimistisch voor de rest van het weekeinde. "De topvorm is niet ver weg, technisch zit het gewoon goed. Ik speel morgen in de ochtend en er is zeker een lage score mogelijk op deze baan."

Bakvisjes in katzwijm bij boyband

Bij een optreden van boyband B-Brave in Amsterdam zijn ongeveer 30 meisjes flauwgevallen. Volgens een woordvoerster van de politie speelden zaken als warmte, drukte, opwinding en te weinig eten een rol bij het niet goed worden.

De meiden moesten naar buiten ,,waar ze een plens water op de snoet kregen’’. Ambulances hoefden niemand mee te nemen.

De Nederlandse boyband, die bestaat uit vijf jongens, trad op in popcentrum de Melkweg. Vorig jaar werden ze derde in het tv-programma X Factor.

Hockeyers verliezen van Spanje in oefenduel

De Nederlandse hockeyers hebben een week voor het WK in Den Haag een slechte beurt gemaakt. De ploeg van bondscoach Paul van Ass ging vrijdag een oefenwedstrijd tegen Spanje met 1-0 onderuit. Op het veld van HDM in Den Haag maakte Oranje Zwart-aanvaller Gabriel Dabanch in de 23e minuut het enige doelpunt.

Robbert Kemperman ontbrak bij Oranje. De middenvelder kampt met een klein breukje in zijn teen, maar zijn deelname aan het WK is niet in gevaar. Nederland oefent in aanloop naar de mondiale titelstrijd nog tegen Maleisië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Zuid-Afrika. Argentinië is volgende week zondag de eerste tegenstander op het WK.

Van Gaal houdt Evra bij Manchester United

Patrice Evra heeft zijn aflopende verbintenis bij Manchester United met een jaar verlengd. De linksback begint daardoor aan zijn tiende seizoen op Old Trafford. Afgelopen seizoen kwam Evra 33 competitieduels in actie voor Manchester United, dat op de zevende plaats eindigde in de Premier League.

De 33-jarige Fransman, die begin 2006 overkwam van AS Monaco, krijgt met Louis van Gaal een nieuwe trainer boven zich. De bondscoach van het Nederlands elftal is de opvolger van de Schot David Moyes, die vanwege de tegenvallende sportieve prestaties moest vertrekken.

Manchester United neemt wel afscheid van de ervaren verdedigers Rio Ferdinand en Nemanja Vidic. Ryan Giggs, die als assistent van Van Gaal aan de slag gaat, stopt.

FOK!sport foto-onderschrift week 21

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was DuDe4U met het volgende onderschrift: "Eerste 'pro deo'-basketballer VS."

De opgave van deze week:

Paul Verhaegh vliegt hier over Armando Wila tijdens de oefeninterland Nederland- Ecuador, wat is hier allemaal gaande? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Paul Verhaegh vliegt hier over Armando Wila tijdens de oefeninterland Nederland - Ecuador, wat is hier allemaal gaande? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Gulbis en Delbonis in finale Nice

De finale van het ATP-toernooi in Nice gaat tussen de Let Ernests Gulbis en Federico Delbonis uit Argentinië. Gulbis, de nummer twee van de plaatsingslijst, versloeg vrijdag de Spanjaard Albert Montanes met 6-0 en 6-3. Delbonis, als zevende geplaatst, schakelde thuisspeler Gilles Simon (4) uit met 6-2 en 6-4.

Gulbis jaagt zaterdag op de zesde toernooizege in zijn loopbaan. De 25-jarige Let was eerder dit jaar al de beste in Marseille. De 23-jarige Delbonis veroverde begin maart in São Paulo zijn eerste titel. Beide tennissers stonden nog niet eerder tegenover elkaar.

Michelin keert terug in MotoGP

Michelin zal vanaf 2016 terug gaan keren in de MotoGP. De Franse rubbermaker is de opvolger van het Japanse Bridgestone dat sinds 2009 het alleenrecht in de hoogste klasse van de motorsport had. Daarvoor vochten beide bedrijven een felle concurrentiestrijd uit.

Bridgestone gaf aan zich terug te trekken uit de MotoGP, waarna organisator Dorna op zoek ging naar een nieuwe leverancier. Aanvankelijk toonden naast Michelin ook Dunlop en Pirelli interesse, maar beide bedrijven deden geen formeel bod, waardoor de Fransen vanaf 2016 het rubber mogen leveren.

Zes arrestaties voor grote pgb-fraude

Bij invallen in Zuid-Limburg en in de omgeving van Rotterdam zijn vrijdag zes verdachten aangehouden voor stelselmatige fraude met het persoonsgebonden budget (pgb). Ze hebben volgens het Openbaar Ministerie voor vele honderdduizenden euro's gefraudeerd.

De zes, drie mannen en drie vrouwen tussen de 29 en 64 jaar, zijn of waren werkzaam voor een onderneming die zich uitgeeft als een bemiddelingsbureau in de zorg. Vermoedelijk hebben ze jarenlang gefraudeerd door meer zorguren op te geven dan ze daadwerkelijk verleenden.

Bij de invallen kreeg justitie hulp van Defensie. Zoekteams vonden onder meer munitie, een stroomstootwapens en vermoedelijk drugs in een garagebox.

Fulham niet verder met Heitinga

John Heitinga moet op zoek naar een nieuwe werkgever. Fulham gaat het aflopende contract van de 30-jarige verdediger niet verlengen, meldt de Londense club. Heitinga kwam in januari transfervrij over van Everton. Met Fulham degradeerde de Alphenaar uit de Premier League. Hij speelde veertien competitieduels voor de Cottagers.

Fulham wil met een flink gewijzigde selectie zo snel mogelijk terugkeren op het hoogste niveau. Naast Heitinga moeten onder anderen Damien Duff, John Arne Riise, Steve Sidwell, Mahamou Diarra en Giorgos Karagounis vertrekken. Maarten Stekelenburg blijft vooralsnog wel bij Fulham. De 31-jarige doelman ligt tot medio 2017 vast.

Zowel Heitinga als Stekelenburg ontbreekt in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het WK in Brazilië. Ze waren vier jaar geleden in Zuid-Afrika nog basisspeler.

Vanmarcke brengt Belkin succes in Noorwegen

Sep Vanmarcke heeft vrijdag de derde etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Belgische renner van Belkin was op de slotklim naar Budor de sterkste van een kopgroep van vier. Zijn Nederlandse ploeggenoot Stef Clement finishte na 181 kilometer als vierde, achter de Zweed Erik Gustav Larsson en de Let Gatis Smukulis.

"Het is geweldig om bergop te winnen", liet Vanmarcke, een kasseienspecialist, weten. De 25-jarige Belg plaatste in de slotkilometer een demarrage en bleef Larsson een seconde voor. Met Bauke Mollema, die negende werd, was er nog een Belkin-renner terug te vinden in de top tien.

Marc de Maar, die donderdag won, eindigde in het achtervolgende peloton en behield de leiding in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op de Pool Maciej Paterski bedraagt drie seconden. Mollema staat zevende op 22 tellen.

Onderzoek na meer klachten over zonnebrandcrème

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) begint een onderzoek naar een zonnebrandcrème van L'Oréal nadat meerdere klachten zijn binnengekomen over de slechte bescherming. Dat meldt een woordvoerder vrijdag.

Na het nieuws van afgelopen donderdag dat een 2-jarige peuter flink was verbrand ook al was hij ingesmeerd, kwamen bij de NVWA vijf soortgelijke klachten binnen. "Bij één klacht gaat het vaak om een allergie", aldus de zegsvrouw. "Maar bij meer klachten is er genoeg reden om er eens dieper in te duiken."

De NVWA koopt voor het onderzoek meerdere flesjes L'Oréal Garnier Ambre Solaire resisto bambini SPF 30. In het laboratorium wordt de komende week bekeken hoe sterk de UV-filters zijn. Ook wordt bekeken hoe oud de crème is en welke invloed dit heeft op de kwaliteit.

Foodwatch vangt bot in paardenvleeszaak

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoeft geen openheid van zaken te geven over het paardenvleesschandaal bij slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard. De poging van Foodwatch om via de rechter documenten boven water te krijgen, is mislukt. Dat meldt de consumentenorganisatie vrijdag.

Na een mislukt beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), vroeg Foodwatch een oordeel van de rechter. De organisatie stelt dat er mogelijk onveilig paardenvlees bij mensen thuis ligt en dat consumenten het recht hebben om dat te weten.

Maar de rechter kon niet om het verweer van de NVWA heen dat ten tijde van het Wob-verzoek er geen documenten beschikbaar waren. Dat die er later wel waren, deed niet terzake aangezien het kort geding ging over het moment van de Wob-procedure.

Foodwatch hekelt het feit dat de NVWA de dans ontspringt door zich te 'verschuilen achter procedures'. De organisatie zal een tweede Wob-poging doen, maar heeft daar weinig vertrouwen in. "De NVWA zal mogelijk een nieuw argument vinden om de informatie niet vrij te hoeven geven", zegt campagneleider van Foodwatch Meike Rijksen in een verklaring.

Volgens de consumentenorganisatie is de kans aanwezig dat consumenten het mogelijk onveilige vlees nog in huis hebben. "Maar een nieuwe procedure duurt lang. De urgentie van deze zaak is dan verdwenen: al het vlees zal zijn opgegeten. Dat de NVWA met deze vertragende strategie weg komt, stelt ons zeer teleur", aldus Rijksen.

Vleesverwerker Van Hattem raakte begin dit jaar in opspraak omdat het paardenvlees zou hebben verwerkt in andere producten. Ook zouden er ongekeurde dieren zijn geslacht. Het bedrijf moest daarop al het vlees dat de afgelopen twee jaar is geproduceerd terughalen. Het ging om 28 miljoen kilo, waarvan overigens een aanzienlijk deel al was geconsumeerd.

Directeur Bert van Hattem stelde afgelopen maandag in een interview dat zijn bedrijf geen fraude gepleegd met paardenvlees. Volgens hem heeft de NVWA hem en zijn werknemers bovendien onterecht als criminelen weggezet. "De paarden die zijn afgekeurd, zijn onder toeziend oog van NVWA in de destructiecontainer beland", aldus Van Hattem.

Het vlees werd teruggeroepen tot aan de supermarkten en restaurants, maar consumenten die het vlees hebben gekocht werd nooit verzocht producten terug te brengen naar de supermarkt. Ook wordt consumenten niet verteld om welke producten het gaat. Foodwatch hekelt het feit dat consumenten bewust in het ongewisse worden gelaten.

Celstraffen geëist tegen relschoppers Cambuur

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft tot zes maanden cel en langdurige stadionverboden geëist voor vier Cambuursupporters die op 1 april het stadion van de Leeuwarder eredivisieclub bestormden. De woedende supporters wilden verhaal halen bij trainer Dwight Lodeweges, die een dag eerder had aangekondigd aan het eind van het seizoen over te stappen naar aartsrivaal sc Heerenveen.

Naast de celstraffen eiste het OM, dat het gedrag van de relschoppers 'volstrekt onacceptabel' noemde, stadionverboden van twee jaar voor de verdachten, vier Leeuwarders in de leeftijd van 23 tot 37 jaar. Het OM wil ook dat de verdachten zich twee jaar lang niet vertonen in de omgeving van het Cambuurstadion.

De vier moeten de schade aan het stadion, door Cambuur beraamd op ruim 1600 euro, betalen. Twee verdachten zijn eerder veroordeeld voor voetbalvandalisme. Het OM eiste dat zij eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraffen van een en twee weken alsnog moeten uitzitten. Veertien supporters hebben van sc Cambuur en de gemeente Leeuwarden al stadion- en gebiedsverboden van drie jaar opgelegd gekregen.

De mededeling van Lodeweges over de overstap naar Heerenveen viel niet in goede aarde bij de Cambuur-aanhang. Ruim honderd supporters trokken op 1 april op naar het stadion van de Friese eredivisionist. De groep scandeerde leuzen als 'Dwight rot op' en 'Dwight NSB'er'.

Via de sociale media hadden de relschoppers gegrapt dat ze Lodeweges de kleding van het lijf zouden trekken omdat hij zijn Cambuur-trainingspak niet waard zou zijn. Een groep van een man of dertig bestormde het stadion via de hoofdingang. Ze vernielden hekken en deuren en drongen via de spelerstunnel door tot op het hoofdveld, waar op dat moment de ochtendtraining plaatsvond.

De Cambuur-spelers en assistent-trainer Henk de Jong slaagden erin de verhitte gemoederen tot bedaren te brengen. Lodeweges had zichzelf toen al in veiligheid gebracht. Hij zou later verklaren dat hij zich ernstig bedreigd had gevoeld en dat hij het wel even 'benauwd' had gehad. In overleg met de clubleiding besloot hij dezelfde dag om zijn dienstverband per direct te beëindigen.

Drie van de vier verdachten zitten nog in voorarrest. Tegen hen eiste het OM zes maanden cel waarvan twee voorwaardelijk. Tegen de verdachte die op vrije voeten is werd drie maanden cel geëist. De andere relschoppers moeten zich op 30 juni voor de rechter verantwoorden. De Leeuwarder rechtbank doet op 6 juni uitspraak.

Ex-premier Thailand lijkt ingerekend door junta

Leden van de eerder deze week afgezette regering van Thailand hebben zich vrijdag gemeld bij een basis van het leger in Bangkok. Onder hen was ex-premier Yingluck Shinawatra, die eerder in mei door het grondwettelijk hof uit haar ambt werd gezet. Na een halfuur werd zij onder begeleiding van militairen naar een ander legercomplex gebracht. Het lijkt erop dat ze voorlopig niet wordt vrijgelaten, zei haar woordvoerder Wim Rungwattanachinda.

Het Thaise leger greep donderdag de macht, ontbond interim-regering en grondwet en stelde een avondklok in. Naar eigen zeggen om orde en stabiliteit in het door politieke twisten ontwrichte land te herstellen.

Vrijdag had de krijgsmacht meer dan honderd politieke figuren gesommeerd naar de legerbasis te komen. Andere personen kregen te verstaan dat ze het land niet mogen verlaten. De bedoelingen van de legertop zijn onduidelijk. Tegen de avond werden nog steeds tientallen personen op de basis vastgehouden, hoewel een achttal ex-ministers naar huis mocht.

Nintendo maakt reclame voor PlayStation Vita

Het is algemeen bekend dat het niet heel goed gaat met de PlayStation Vita verkoop. Nintendo zal met haar Wii U de situatie hebben kunnen herkend en heeft besloten Sony bij te staan in deze lastige tijden.

Waar Nintendo Europe een update wilde plaatsen over de favoriete titels van NintendoLife, plaatsten zij per ongeluk een filmpje met de introductie van PlayStation Vita. Uiteraard is de update snel weggehaald, maar voor ons vermaak is de update gelukkig bewaard gebleven.

'Half-Life 3 en Left 4 Dead 3 in de maak'

Zowel Half-Life 3 en Left 4 Dead 3 zijn in de maak, als we Counter-Strike bedenker en voormalig Valve-medewerker Minh Le mogen geloven. Hij durft Left 4 Dead 3 zelfs opwindend te noemen. We kunnen het alleen maar hopen.

Le: ''But yeah, I mean like I guess I could say that I did see something that looked kinda like in the Half-Life universe. And I mean it wouldn't surprise anyone if I said they're doing it, they're working on it, yeah. So to go on a limb I'd say I did see some concept art for Half-Life 3.'' Hoewel Le niet durft te zeggen dat het echt om Half-Life 3 gaat, lijkt hij zeker te zijn van zijn zaak.

Over Left 4 Dead 3 is hij een stuk duidelijker: ''I saw it, it looks great. I was really excited when I saw that, I was like 'wow, this looks great'. Because I really enjoyed Left 4 Dead, it was just one of those games that really just changed the industry. I think at the time there wasn't many good co-op games, so yeah, this is a great co-op game.''

Wellicht horen we meer tijdens de E3 welke plaatsvindt van 10 tot en met 12 juni.

Half-Life (Foto: Valve)

Warriors Orochi 3 Ultimate naar het westen

Tecmo Koei Europe kondigt vandaag aan dat Warriors Orochi 3 Ultimate ook voor een westerse release in ontwikkeling is voor PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4 en Xbox One .

Warriors Orochi 3 Ultimate bevat features van de next-gen machine, nieuwe verhaallijnen en scenario's. Nieuwe content in de vorm van personages is er ook, met crossover personages  uit de Atelier-reeks en Ninja Gaiden Sigma 2, maar ook Sophitia uit Soul Calibur doet mee. Zoals gewoonlijk in de Warriors-franchise ga je met een personage veel tegenstanders tegelijk te lijf in deze hack & slash.

Warriors Orochi 3 Ultimate komt in de herst uit.

Mobiele grenscontroles uitgebreid

De marechaussee gaat meer treinen controleren op illegale vreemdelingen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten naar aanleiding van het grote aantal asielzoekers dat de laatste tijd naar Nederland komt, vooral uit Eritrea.

Als grote aantallen illegalen Nederland binnenkomen of als er aanwijzingen zijn dat dit staat te gebeuren kan de marechaussee tijdelijk ook meer gaan controleren op wegen, vaarwegen en luchthavens. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat mensensmokkel beter wordt bestreden.

De uitbreiding van de controles, onlangs al aangekondigd door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), moet mogelijk worden per 1 juli. De controles zullen er niet toe leiden dat vluchtelingen meteen worden teruggestuurd: een asielverzoek moet altijd in behandeling worden genomen.

Mysteryland strijkt neer op 'heilige grond'

Het Nederlandse dancefestival Mysteryland maakt zich op voor de eerste editie in de Verenigde Staten. "We zijn heel blij dat we onze vleugels kunnen uitslaan in Amerika", laat Clayton Fredrik van ID&T weten aan Novum Nieuws. Nog specialer is de plaats waar Mysteryland USA neerstrijkt, op het terrein waar in 1969 Woodstock plaatsvond.

"Mysteryland is het eerste festival in 45 jaar dat een driedaags evenement mag houden op hetzelfde terrein als waar de 'moeder der festivals' ooit werd gehouden", vertelt de marketing manager over het terrein in Bethel Woods, in de staat New York, waar Mysteryland van vrijdag tot en met zondag wordt gehouden.

Voor Fredrik en zijn collega's van ID&T is het Woodstock-terrein 'heilige grond'. "Wij zijn mensen die echt leven voor festivals. Er zit een bepaalde passie en liefde in ons waardoor we extra hard rennen om onze festivals tot de beste van de wereld te maken. Om juist met deze groep festivalliefhebbers een feest te organiseren op het terrein waar het allemaal begon, geeft het zeker een bijzonder tintje."

Hoewel dj's als Don Diablo, Fedde le Grand en Steve Aoki geen onbekenden van Mysteryland zijn, wordt de editie in de Verenigde Staten 'compleet anders'. "Mysteryland is uitgegroeid tot een festival met een nomadisch karakter. Dat kan je niet zomaar even inpakken in een paar containers en dan weer uitpakken op locatie. Wij geloven heel erg in de lokale adaptatie van het festival en werken veel meer artiesten en creatieven uit de lokale scene. Dit zorgt ervoor dat Mysteryland in elk land compleet anders is."

Een editie in de Verenigde Staten is logisch volgens Fredrik. "Elektronische muziek is echt in opkomst in Amerika. Niet alleen de commerciële EDM-sound maar ook meer undergroundgeluiden als techno zijn daar echt in opkomst of al doorgebroken. Met het diverse scala aan genres dat Mysteryland vertegenwoordigt, klopt het om een editie in Amerika te doen."

Zeven voetbalhooligans gepakt na rellen Arnhem

De politie heeft zeven verdachten aangehouden die zich tijdens de voetbalwedstrijd Vitesse-Ajax vorige maand misdroegen. Ze wisten in een vak met Vitesse-supporters te komen waarna er ongeregeldheden uitbraken.

Het gaat om mannen tussen de 19 en 42 jaar afkomstig uit Amsterdam, Berghem, Delft, Duiven, Ede, Woerden en Zevenaar. De politie zegt niet van welk team zij supporter zijn, maar waarschijnlijk gaat het om Ajax-fans. Tijdens de wedstrijd werden zo'n zestig supporters van de Amsterdamse club uit het stadion gezet.

De politie kwam de mannen op het spoor aan de hand van camerabeelden en foto's die op social media verspreid waren. Het zevental is inmiddels weer vrijgelaten in afwachting op een eventueel proces.

EA brengt FUT World Cup gratis uit

Electronic Arts heeft vandaag FIFA 14 Ultimate Team: World Cup aangekondigd. De uitbreiding komt als gratis upgrade in FIFA Ultimate Team-modus van FIFA 14.

In FIFA 14 Ultimate Team: World Cup, een los speltype in FIFA Ultimate Team, kun je als speler een ultieme ploeg samenstellen uit de 32 nationale teams die deze zomer in Brazilië uitkomen. FUT World Cup bevat alle 32 emblemen van de nationale ploegen, de officiële wedstrijdbal adidas Brazuca, de tenues van alle landen, het Estádio do Maracanã en de nieuwe look-and-feel van FIFA 14 Ultimate Team.

Verbeter de kansen van je team om het toernooi te halen door speciale pakketten met nieuwe spelers en verbruiksitems te kopen in de FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-winkel. Elk FUT World Cup-pakket bevat een gratis Goud-pakket om te gebruiken voor je gewone FIFA 14 Ultimate Team.

De World Cup-uitbreiding van FIFA 14 Ultimate Team komt op 29 mei uit voor pc, Xbox 360, de Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4 via een automatische online update voor FIFA 14.

Justitie blundert weer in kinderpornozaak

Een nieuwe fout van het Openbaar Ministerie in Limburg heeft ertoe geleid dat de inhoudelijke behandeling van een zaak tegen een kinderpornoverdachte weer is uitgesteld. Justitie had de tenlastelegging wederom niet op orde.

De zaak zou dinsdag worden hervat nadat het vorige maand al vooruit werd geschoven omdat het dossier niet in orde was. Tegen de regels in had de officier van justitie de foto's te globaal beschreven, terwijl het OM precies duidelijk moet maken welke strafbare feiten op de plaatjes te zien zijn. De verdachte, die in oktober werd aangehouden voor het bezit van een half miljoen kinderpornoplaatjes, kon daardoor op vrije voeten worden gesteld.

Justitie moest zijn huiswerk opnieuw doen maar vergat in de nieuwe tenlastelegging de verdenking voor kinderporno mee te zenden. Het Openbaar Ministerie ontdekte de fout woensdag maar was toen te laat om de fout te herstellen. De termijn van het uitreiken van de tenlastelegging is uiterlijk tien dagen voor de zitting.

Aan de verdachte is nog gevraagd of hij akkoord ging met een kortere termijn van uitreiken maar hij ging daar op advies van zijn advocaat niet op in. De zaak is nu aangehouden tot 25 juni. De verdachte is daardoor nog zeker een maand langer op vrije voeten.

De 50-jarige man uit Weert liep tegen de lamp in het programma Undercover in Nederland van SBS6-journalist Alberto Stegeman. Hij liep in de val nadat hem seks met een jong meisje was beloofd. De politie vond bij de man thuis de enorme hoeveelheid plaatjes. Ook wordt hij verdacht van het heimelijk filmen van twee mensen.

Zivkovic, Drost en Bijker vallen af bij Jong Oranje

Lucas Bijker, Jesper Drost en Richairo Zivkovic zijn de laatste afvallers bij Jong Oranje voor de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden. Coach Albert Stuivenberg maakte vrijdag zijn definitieve selectie van 23 spelers bekend. Jong Oranje speelt tegen Schotland en Luxemburg.

In de selectie zitten ook Jean-Paul Boëtius, Karim Rekik, Quincy Promes en Tonny Trindade de Vilhena. De vier zitten ook bij de voorlopige selectie van het grote Oranje en maken volgens Louis van Gaal nog kans naar het WK in Brazilië te gaan. Ze trainden de laatste week bij Jong Oranje.

Er zitten vijf spelers bij de groep die nog nooit voor Jong Oranje speelden. Joost van Aken, Bilal Basaçikoglu, Chris David, Hans Hateboer en Rekik maken kans om hun debuut te maken. Rekik speelde wel al een wedstrijd bij het grote Oranje.

Stannard niet op tijd fit voor Tour de France

Team Sky-renner Ian Stannard heeft een streep moeten zetten door de Tour de France. De Engelsman viel tijdens Gent-Wevelgem en brak daarbij een wervel. Het herstel duurt langer dan gepland omdat de 26-jarige wielrenner rust moet houden, vertelt hij op de website van zijn ploeg. Stannard hoopt dit seizoen nog wel zijn rentree te maken.

Stannard werd na zijn val in Londen onderzocht door een specialist en kreeg toen te horen dat hij geluk had dat er geen blijvende schade was. De onfortuinlijke Engelsman had geen keuze dan rust te houden. "Als ik geopereerd zou zijn, zou mijn wervelkolom veel minder flexibel worden en zou ik niet meer goed op mijn fiets kunnen zitten."

Cambuur neemt Reijnen transfervrij over van AZ

Etiënne Reijnen voetbalt de komende twee seizoenen voor SC Cambuur. De verdediger komt transfervrij over van AZ, meldt de Friese club vrijdag. Reijnen moet alleen nog medisch gekeurd worden door de Friezen. Reijnen wordt naar Leeuwarden gehaald als opvolger van Ramon Leeuwin, die naar FC Utrecht vertrekt.

De 27-jarige Reijnen speelde in drie seizoenen 55 competitiewedstrijden voor AZ. De zes seizoenen daarvoor kwam hij in de eerste divisie uit voor PEC Zwolle. Vanwege de grote concurrentie speelde Reijnen het laatste seizoen slechts negen wedstrijden in Alkmaar.

[Giro] Etappezege voor team Bardiani

Marco Canola heeft verrassend de dertiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan was een van de drie overgebleven renners uit een kopgroep van zes die het peloton tien seconden voor bleef. Canola rijdt voor Bardiani, een pro-continentalploeg die een wildcard heeft gekregen voor deelname aan de Giro.

Het was de eerste dag voor Rigoberto Uran in het roze, en het leek er geen moment op dat hij de trui zou gaan verliezen. Er ontsnapte een kopgroep van zes renners, maar de best geklasseerde in deze groep, Jackson Rodriguez (Androni), stond op bijna een uur. Door het harde koersen van de Française des Jeux-ploeg kregen zes koplopers nooit meer dan vier minuten. In eerste instantie bestond de kopgroep uit vijf man. Naast Rodriguez en Canola zaten ook Gert Dockx (Lotto-Belisol), Jeffry Romero (Colombia) en Angelo Tulik (Europcar) direct in de ontsnapping. Nadat de kopgroep al gevormd was probeerde ook Maksim Belkov (Katusha) de oversteek te maken. De Rus deed dit succesvol.

Op 15 kilometer van de streep besloot Canola een demarrage te plaatsen. Rodriguez en Tulik gingen mee. Het peloton zat toen op anderhalve minuut, maar verkeek zich op de voorsprong die de kopgroep had. Hierdoor leek de strijd om de overwinning tussen de drie mannen vooraan te gaan. Op drie kilometer van de meet zat het peloton nog op een minuut.

Op een kilometer van de streep hilden Canola, Rodriguez en Tulik de benen rustig en begonnen naar elkaar te kijken. Op ongeveer 600 meter besloot Canola aan te gaan waarop Rodriguez en Tulik geen antwoord hadden. Een aanstormend peloton kon slechts toekijken hoe de Italiaan zijn grootste overwinning uit zijn carrière behaalde. Nacer Bouhanni onderstreepte wel zijn goede vorm door vierde te worden, nadat de rest van de originele kopgroep al was ingerekend.

In het algemeen klassement behoudt Uran de roze leiderstrui. Ook Wilco Kelderman behield zijn vijfde plaats in het algemeen klassement.

Beloning voor tips over veermiljardair Zuid-Korea

Zuid-Korea looft een beloning uit van omgerekend bijna 37.000 euro voor tips die leiden naar de vermoedelijke eigenaar van de gezonken veerboot Sewol. De verdwijning van de geheimzinnige miljardair leidt tot een storm van speculaties in Zuid-Koreaanse media.

Yoo Byung-eun is lid van een kerkgemeente die door critici omschreven wordt als een cultus en in verband wordt gebracht met een massazelfmoord in 1987. Leden van de gezindte hebben alle betrokkenheid bij de suïcide altijd ontkend.

Dagenlang was er een belegering van de politie bij een kerkcomplex waar de 73-jarige Yoo zich op zou houden. Leden van de kerk wisten te voorkomen dat de politie naar binnen kon. Toen ze de deuren eindelijk openden, was van Yoo geen spoor te bekennen. Mogelijk zit hij in het huis van een geloofsgenoot. De politie en justitie hebben nu 37.000 euro over voor de tip die naar Yoo leidt en 22.000 voor zijn zoon, die ook gezocht wordt.

Yoo is het hoofd van de voorganger van rederij Conghaejin, maar hij zou via een complex web van holdings nog altijd de touwtjes in handen hebben. Hoofdaanklager Kim Hoe-jong denkt dat Yoo de voorzitter is van Chonghaejin en verdenkt hem van belastingontduiking, verduistering en nalatigheid.

Het veer en driehonderd opvarenden zouden ten onder zijn gegaan door beknibbeling van de rederij op veiligheid. De winst werd opgestreken door Yoo en de zijnen.

Angela Bassett regisseert Whitney Houston-film

Angela Bassett gaat haar regiedebuut maken met een film over de tumultueuze relatie tussen Whitney Houston en Bobby Brown. Het drama toont hoe de twee muziekgrootheden elkaar leerden kennen en trouwden, terwijl Houstons carrière een enorme vlucht nam.

Houston en Brown trouwden in 1992 en kwamen regelmatig in het nieuws vanwege excessief cocaïnegebruik en huiselijk geweld. In 2006 gingen de twee uit elkaar, het jaar erop vroeg Houston echtscheiding aan. De zangeres en actrice werd in 2012 op 48-jarige leeftijd dood gevonden in haar badkuip in Beverly Hills. Ze was verdronken na een overdosis cocaïne.

"Ik heb een groot respect voor de enorme talenten van Whitney en Bobby", zegt Bassett. "Hun menselijkheid en onderlinge band is voor ons allemaal fascinerend."

Bassett heeft als actrice al eens met een soortgelijk bijltje gehakt. Zij speelde Tina Turner in What's Love Got to Do With It uit 1993, over het onstuimige leven van de zangeres met haar toenmalige man Ike Turner.

De nog titelloze film wordt volgend jaar uitgezonden op de Amerikaanse zender Lifetime TV. Over de cast is nog niets bekend.

Quentin Tarantino wil komedie in Londen maken

Quentin Tarantino wil het na grove geweldfilms als Kill Bill en Django Unchained graag over een luchtiger boeg gooien. De 51-jarige Amerikaanse filmmaker zou in Londen graag een komedie willen opnemen, zei hij gisteren tijdens het filmfestival van Cannes tegen de Britse krant Daily Telegraph.

"Ik ben dol op Londen en zou er heel graag willen filmen", zei Tarantino. "Ik zou er goed een komedie kunnen opnemen. Ik ben echt geobsedeerd door het Londen in de jaren zeventig."

Tarantino is op het filmfestival aan de Franse Rivièra om het twintigjarig jubileum van Pulp Fiction te vieren. De film waarmee Tarantino doorbrak won er in 1994 de Gouden Palm. Ook introduceert de filmmaker zondag in Cannes een gerestaureerde versie van A Fistful of Dollars van regisseur Sergio Leone.

Bikinifoto kost milf haar kinderen

Een vrouw uit Koeweit is de voogdij over haar kinderen kwijtgeraakt. De niet bij naam genoemde Koeweitse heeft het namelijk gewaagd om in haar bikini op de foto te gaan.

De zaak was aangespannen door haar ex-man, die graag zelf de voogdij over de kinderen wilde. Volgens de beste man zou zijn ex niet in staat zijn om kinderen op te voeden. Zo zou zij eens vergeten zijn haar kinderen op te halen van school.

Om zijn eis kracht bij te zetten, toonde hij een foto van zijn ex-vrouw in bikini, genomen in het buitenland. Deze foto zou aantonen dat de moeder het niet zo nauw neemt met de eerbaarheid en de moraal.

En met succes. De rechter stelde de vader in het gelijk. De moeder is dus de voogdij over haar kinderen kwijt.

Advocaat: Gwenette M. wilde politiebescherming

Gwenette M. heeft een halfjaar geleden aan de Amsterdamse politie vergeefs om bescherming gevraagd. Dat heeft advocaat Nico Meijering donderdag, een paar uur voordat zijn cliënt werd geliquideerd, tegen Vrij Nederland gezegd.

De Amsterdamse topcrimineel kon alleen bescherming krijgen als hij openheid van zaken zou geven over de opdrachtgevers achter een liquidatiepoging op hem in december. "Alsof de dader zijn visitekaartje had achtergelaten", aldus Meijering.

De raadsman sprak donderdag in Amsterdam met het weekblad op de presentatie van een boek van Parool-journalist Paul Vugts over een 'nieuwe generatie onstuitbare criminelen'. Niet veel later werd de 40-jarige M. in Amstelveen doodgeschoten.

Meijering geeft vrijdagmiddag op zijn kantoor in toelichting op de dood van M. Op de bijeenkomst gaat hij in op de dreiging richting zijn cliënt, liet de raadsman eerder op de dag weten.

Fiscus verstuurt duizenden onterechte vorderingen

De Belastingdienst heeft duizenden Nederlanders ten onrechte een brief gestuurd waarin stond dat de huur- of zorgtoeslag over 2007 zou worden teruggevorderd. De brieven zijn allemaal op 15 mei verstuurd, zo meldt de fiscus vrijdag op zijn website. De Belastingdienst schat dat het om maximaal dertigduizend onterecht verstuurde brieven gaat.

In de brieven spreekt de Belastingdienst over 'herziene definitieve berekeningen' van de zorg- en huurtoeslag over 2007. "Hebt u zo'n brief ontvangen, dan kunt u ervan uitgaan dat het een onterechte terugvordering betreft", zo staat te lezen op de website van de fiscus. "U hoeft niets te doen, wij herstellen dit en u ontvangt een excuusbrief van ons."

Mogelijk explosief gegooid naar huis Bandidoslid

De politie in Heemskerk doet vrijdagmiddag groot onderzoek bij het huis van een aspirant-lid van de motorclub Bandidos. De politie sluit niet uit dat er een licht explosief is gegooid gezien de schade aan het huis en enkele auto's, aldus een woordvoerder.

De bewoners hoorden afgelopen nacht een harde knal, maar vielen weer in slaap. Vrijdagochtend bleek dat ruiten van het huis waren beschadigd, evenals enkele auto's. "Het is niet duidelijk of er een verband is met outlaw-motorclubs, maar dat onderzoeken we nu", aldus de zegsvrouw. "We houden de komende tijd extra toezicht in de straat."

De schuur die bij de woning hoort, is vorige week in vlammen opgegaan. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg op de woning aan de Händelstraat. De brand was volgens de politie niet aangestoken.

De bewoner is een oud-lid van motorclub No Surrender en wil overstappen naar de Bandidos die zich sinds kort in Nederland hebben gevestigd.

Sindsdien is het onrustig in de wereld van de motorclubs. Zo werden in Limburg verschillende keren huizen van motorclubleden met een explosief bekogeld. In Noord-Holland werd eerder bij een clubhuis van Bandidos in Heerhugowaard brand gesticht. In Alkmaar werd een granaat naar een woning gegooid, die bedoeld leek te zijn voor de overbuurman. Die had een maand eerder een motorclub verlaten.

'Fuck you!'

Het is eindelijk bekend wat de laatste woorden waren van Tupac Shakur. De rapper zei 'Fuck you!' en blies hierna zijn laatste adem uit.

Toen 2Pac in september 1996 in Las Vegas werd neergeschoten, snelde een agent naar de rapper. De diender vroeg de beste man herhaaldelijk wie hem had neergeschoten, maar daar wilde Tupac niet op reageren.

Agent Chris Carroll besloot het nog een laatste maal te proberen, zo vertelt hij aan Amerikaanse media. "Hij keek me aan en opende zijn mond", aldus Oom Agent. "'Fuck You!', zei hij, waarna hij het bewustzijn verloor."

Zes dagen later werd de 25-jarige muzikant officieel doodverklaard. Zijn schutter is nooit gevonden.

Grid vraagt uithoudingsvermogen

Codemasters onthult een nieuwe video van GRID Autosport waarin de Endurance race- discipline, een van de vijf unieke stijlen van het racen de hoofdrol in de nieuwe wereld van de professionele motorsport te zien is.

In de video zien we gameplaybeelden van GRID Autosport in de Endurance-modus die zich in de nacht op lange tracks afspelen. Professionele chauffeurs leggen de blijvende aantrekkingskracht van de discipline uit. Mensen die aan het woord zijn: Matt Bell van United Autosport, Aleksander Schjerpen van Century Motorsport en Rory Butcher van de Oman Racing Team, die een tip geeft: "Je moet snel zijn natuurlijk. "Je moet de auto goed behandelen om aan het einde van de race te komen. Je moet zeer consistent over de gehele afstand zijn." Spelers moeten niet alleen racen maar ook letten op bijvoorbeeld bandenslijtage. Je bent dus ook bezig met auto management in deze Endurance-modus.

GRID Autosport komt 27 juni uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Klinieken zitten niet op Frank R. te wachten

De psychiatrische klinieken staan afwijzend tegenover een behandeltraject voor zedenverdachte Frank R. uit Cuijk. Op de derde zittingsdag in Assen stond de vraag centraal of de 49-jarige R. in aanmerking komt voor tbs met dwangverpleging of tbs met voorwaarden, een lichtere vorm van tbs in een forensisch psychiatrische kliniek met een maximale duur van negen jaar. Tbs met dwangverpleging kan in theorie oneindig worden verlengd.

Tijdens de zitting bleek vrijdag dat de psychiatrische klinieken er geen heil in zien om R. te behandelen. Zijn stoornissen zouden te complex zijn en een langduriger en intensievere behandeling behoeven dan de instellingen kunnen bieden. Bovendien kan binnen de kliniek aan een van de gestelde voorwaarden, het verbod op gebruik van internet en telefoon, niet worden nagekomen, zei een deskundige.

Frank R. wil wel behandeld worden, zei hij tijdens de zitting. "Maar niet de zwaarste vorm als dat niet nodig is." Het Openbaar Ministerie laat woensdag weten welke straf en behandeling het passend vindt. Advocaat Tjalling van der Goot liet doorschemeren dat de behandeling prima plaats kan vinden in een kliniek. Zoals die in Assen die gespecialiseerd is in het behandelen van zedendelinquenten.

De Brabander staat terecht voor 21 zedendelicten, waaronder grooming, verkrachting en ontucht. Hij legde vanaf 2001 via chatsites contact met kwetsbare meisjes tussen de 12 en 16 jaar en verleidde hen tot ontuchtige handelingen voor de webcam door zich als tiener voor te doen. Bij hem thuis en in zijn auto werden 26 duizend filmpjes en 144 duizend foto's van kinderporno gevonden. Hij lijdt volgens deskundigen aan pedofilie en parafilie.

Richard III wordt bijgezet in Leicester

De middeleeuwse Engelse koning Richard III wordt begraven in Leicester. Dat heeft het Britse High Court bepaald. Het gebeente van de oude koning werd anderhalf jaar geleden in die stad gevonden, onder een parkeerplaats, en de drie rechters vonden het daarom logisch dat hij daar begraven wordt.

Een groep verre familieleden had een zaak aangespannen. Zij vinden dat Richard ter aarde besteld moet worden in de noordelijke stad York. De koning was van het Huis van York en had dus nauwe banden met die stad. Het hof zag echter geen reden om de beslissing van de regering Richard bij te zetten in de kathedraal van Leicester terug te draaien.

Het hof sprak van een 'unieke en uitzonderlijke' zaak. De verre familieleden hadden zich verenigd in de zogenoemde Plantagenet Alliantie. De regering zou volgens hen niet genoeg gedaan hebben om na te gaan wat de koning zelf en zijn familie willen of gewild zouden hebben. Het hof vond dat geen overtuigend argument omdat onvoldoende is aangetoond dat Richard III de voorkeur zou geven aan York. Bovendien zijn er ongeveer één tot tien miljoen afstammelingen van de koning; de Plantagenet Alliantie vertegenwoordigt maar een 'minuscuul deel'. "Het is tijd dat koning Richard III een waardige herbegrafenis en eindelijk een laatste rustplaats krijgt", aldus de rechters.

Richard III sneefde in het harnas in een slag bij Leicester in 1485. Hij werd zonder kist begraven in een kerk die inmiddels is afgebroken. Na een lange zoektocht werden botten onder een parkeerplaats in de stad geïdentificeerd als de zijne.

Voor velen is Richard III de meest omstreden koning die Engeland ooit heeft gehad. In het stuk 'Richard III' van Shakespeare wordt hij neergezet als een gebochelde schurk. Toch zijn er historici die hem een relatief verlichte monarch noemen wiens naam door opponenten is bezoedeld.

Het is niet bekend of de Plantagenet Alliantie in hoger beroep gaat.

Sikhs dringen Pakistaans parlement binnen

Tientallen sikhs met wapenstokken zijn vrijdag door de hekken van het Pakistaanse parlement gebroken. Ze protesteren tegen de recente aanvallen tegen hun gebedshuizen, gurdwara's genoemd, zegt de Pakistaanse politie.

De sikhs hebben korte tijd een sit-in gehouden op het gazon van het parlement. Politici en de politie hebben met de demonstranten onderhandeld. De sikhs werd betere bescherming beloofd, waarna ze op vreedzame wijze vertrokken. Onderzocht wordt hoe ze door de beveiliging wisten te komen. Darshan Singh, een parlementariër uit de sikh-gemeenschap zegt dat de demonstranten hun excuses hebben aangeboden voor de inbraak.

Sikhs, aanhangers van een monotheïstische religie, vormen een minderheid in het overwegend islamitische Pakistan. De meesten wonen in de zuidelijke provincie Sindh. In die regio zijn verschillende aanvallen op gurdwara's geweest.

Belgische spaarder wil staatsschulden niet kopen

Belgische particuliere spaarders lijken niet erg geïnteresseerd in het kopen van de schulden van de Belgische overheid. Geen enkele spaarder heeft zich op de eerste intekendag ingeschreven op de zogeheten vijfjarige staatsbons, een soort staatsobligaties voor spaarders en privébeleggers. Dat schrijft het Vlaamse dagblad De Tijd vrijdag.

Dat de staatsbon op dag een nog nul euro ophaalde, komt door de lage rente die erop staat, schrijft de krant. De rente staat op 0,6 procent. Na aftrek van een voorheffing komt het rendement uit op 0,45 procent.

Het opkopen van achtjarige leningen levert iets meer rente op, maar de opbrengst daarop stond na een dag op nog geen driehonderdduizend euro. De coupon staat daar op 1,4 procent, het rendement op 1,05 procent.

In België kunnen particulieren vier keer per jaar geld lenen aan de overheid door een staatsbon te kopen bij hun bank. De overheid betaalt daarover een jaarlijkse rente. Na afloop van de looptijd wordt het bedrag dan weer teruggestort.

VN hekelen laksheid Vaticaan in misbruikzaken

Een commissie van de Verenigde Naties vindt dat de katholieke kerk wereldwijd zeggenschap heeft over bisschoppen en priesters en ervoor moet zorgen dat zij zich houden aan het VN-verdrag tegen marteling, dat door het Vaticaan is ondertekend.

De VN-commissie tegen marteling is van mening dat verkrachting en seksueel geweld gezien kunnen worden als marteling. Het Vaticaan zou in het verleden verzaakt hebben misbruikzaken fatsoenlijk te melden. Priesters kregen een nieuwe positie en werden niet ontslagen. Bovendien kregen de slachtoffers onvoldoende genoegdoening.

Tien onafhankelijke experts oordeelden vrijdag dat de Heilige Stoel erop moet toezien dat het martelingsverdrag niet wordt geschonden door zijn medewerkers en anderen 'in iedere situatie in hun jurisdictie of situaties waarin ze de leiding hebben'. De Heilige Stoel voerde tijdens de behandeling van de zaak aan dat zijn jurisdictie alleen gold binnen het grondgebied van het Vaticaan.

Kardashian en West beginnen aan huwelijksfeest

Kim Kardashian en Kanye West trappen vrijdag officieel hun huwelijksfeest af in Parijs. De realityster en de rapper, die eerder deze week al aankwamen met hun dochtertje North, hebben meerdere feestjes gepland in de Franse hoofdstad.

Familieleden en vrienden worden vrijdagavond getrakteerd op een uitgebreid diner op een onbekende locatie. Vervolgens krijgen ze een privérondleiding door het paleis van Versailles, dat bij Parijs ligt. Over de gasten tijdens de feestelijkheden in Frankrijk is nog weinig bekend. Wel werden onder meer de moeder, oma en zussen van Kardashian al in de stad gespot.

De 33-jarige realityster en de 36-jarige rapper geven elkaar zaterdag het jawoord in fort Belvedere in Florence. Voor de feesten in Parijs en Florence zou het koppel in totaal ruim dertig miljoen dollar hebben uitgegeven.

De rapper vroeg de realityster in oktober vorig jaar ten huwelijk in een honkbalstadion in San Francisco. Ze zijn sinds het voorjaar van 2012 samen. Hun dochtertje North zag vorig jaar juni het levenslicht.

Het is het eerste huwelijk voor West. Voor Kardashian is de wandeling naar het altaar niets nieuws. De realityster gaf al twee keer eerder haar jawoord. Zo stapte ze in 2011 in het huwelijksbootje met basketballer Kris Humphries, 72 dagen later vroeg Kardashian alweer een scheiding aan. Ook was de realityster van 2000 tot 2004 getrouwd met muziekproducent Damon Thomas.

Tien jaar gevangenis voor doden stiefzoontje

De 34-jarige man uit Baarn die vorig jaar zijn 6-jarige stiefzoon heeft gedood moet tien jaar de cel in. De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag bepaald dat er genoeg bewijs is, ook al hebben deskundigen geen doodsoorzaak kunnen vaststellen.

Uit het onderzoek bleek dat de veroordeelde eerder heeft gedreigd het jongetje met een kussen te verstikken. De man lag in scheiding met zijn vrouw, de moeder van het slachtoffertje, en wilde wraak nemen.

De straf is lager dan de vijftien jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. Anders dan de officier van justitie acht de rechtbank moord niet bewezen. Alleen het feit dat de man eerder met verstikking dreigde, is volgens de rechters onvoldoende om vast te stellen of de man een vooropgezet plan had. De man zou ook in een gemoedsopwelling kunnen hebben gehandeld.

De 34-jarige heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de dood van het jongetje, dat februari vorig jaar levenloos in zijn bed werd aangetroffen. Alleen zijn 3-jarige zusje en de man waren in het huis aanwezig.

Volgens het OM heeft hij de rechercheurs om de tuin willen leiden door zichzelf te snijden en zich bewusteloos gehouden toen de ambulance kwam. De man wilde doen voorkomen alsof zich in het huis een familiedrama had afgespeeld, aldus justitie.

'Overstromingen Balkan door winst Conchita Wurst'

De recente overstromingen op de Balkan zijn de straf van God omdat Conchita Wurst het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. Dat oordeelt patriarch Irinej van de Servisch orthodoxe kerk, schrijft de Poolse website Onet vrijdag. De Oostenrijkse Wurst, beter bekend als 'de vrouw met de baard', wierp zich op als symbool voor de emancipatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Het uiterlijk van Wurst werd al vaker gekoppeld aan de verschijning van Jezus. "Deze natuurrampen zijn een teken dat iemand zich niet als Jezus mag presenteren", schrijft Irinej. Een collega van de Russisch orthodoxe kerk noemt Wurst een 'gruwel'. Volgens hem is de uitslag van het Europese zangfestijn 'de volgende stap in Europa om de christelijke identiteit te verwerpen'.

Tijdens de finale van het Songfestival op 10 mei gingen al geruchten dat de Russische staatstelevisie het optreden van Wurst niet had uitgezonden. Dat bleek echter een gerucht. Wel hebben zo'n vijftienduizend conservatieve Russen een petitie ondertekend dat het Songfestival voortaan helemaal niet meer op de Russische tv mag worden uitgezonden. "Oostenrijk wordt vertegenwoordigd door een travestiet, een levensstijl die voor Russen onaanvaardbaar is", was de boodschap.

Volgens de laatste cijfers eisten de overstromingen vijftig levens en werden ruim honderdduizend mensen uit hun huizen verdreven. Ruim 1,6 miljoen mensen worden door de overstromingen beïnvloed, zoals bijvoorbeeld door uitbrekende epidemieën.

Een op twintig jongeren gebruikt ritalin bij toets

Vijf procent van de jongeren gebruikt wel eens het medicijn ritalin om beter te presteren bij tentamens of examens. Ook het gebruik van bijvoorbeeld angstremmers en slaapmedicijnen komt voor, meldt EénVandaag vrijdag op basis van onderzoek onder ruim 1900 jongeren tot 24 jaar.

Ongeveer 47 procent geeft aan niets te gebruiken voor een betere prestatie. Onder degenen die dit wel doen zijn koffie (47 procent), druivensuiker (27 procent) of energiedrankjes (17 procent) het populairst. Een op de twintig gebruikt ritalin, concerta of andere medicijnen die eigenlijk zijn bedoeld voor patiënten met add of adhd. De middelen zou de jongeren helpen zich beter op de toetsen te concentreren.

Een even grote groep van vijf procent gebruikt angstremmers als oxazepam om rustig te blijven. Verder gebruikt tien procent slaapmedicijnen in toetsperiodes. Van de jongeren die wel eens ritalin, slaapmiddelen of angstremmers gebruiken, deed 84 procent dit vaker dan een keer in de afgelopen twee jaar.

Experts en onderzoekers zouden al jaren signalen krijgen dat medicijnen als ritalin vooral in examentijd populair zijn onder studenten en scholieren. Tijdens de examens ziet de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) echter geen stijging van slaap- en kalmeringsmiddelen of stimulantia zoals ritalin, zo meldde NRC Handelsblad twee weken geleden nog. Onduidelijk is volgens SFK echter hoeveel ervan in het illegale circuit omgaat. Wel worden tijdens de examens zeventig procent meer bètablokkers, die voor een rustiger gevoel moeten zorgen, verstrekt aan scholieren.

Holbewoners de cel in voor Drentse inbraken

Twee mannen uit Kosovo die gestolen spullen in een hol in het bos bij het Drentse Zuidlaren bewaarden, moeten twee jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Assen vrijdag bepaald. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Het hol werd eind december gevonden door een wandelaar die de politie inschakelde. De twee Kosovaren van 25 en 38 jaar werden gevonden in de buurt van het hol, ze verbleven illegaal in Nederland.

De spullen bleken afkomstig te zijn van een reeks inbraken in de dorpen Annen en Zuidlaren. De mannen hadden het voorzien op sieraden en computerapparatuur. Ze zouden de spullen hebben willen doorverkopen om met de opbrengst drugs te kopen.

De advocaat van de mannen had om vrijspraak gevraagd omdat het hol een tijdelijke woning zou zijn. De politie zou dus eerst toestemming moeten hebben vragen om het hol te doorzoeken. De rechtbank veegde dit verweer van tafel. Het hol kon niet worden afgesloten en had geen woonbestemming, luidde het oordeel.

Een 24-jarig familielid stond ook terecht voor betrokkenheid bij de inbraken, maar hij werd anderhalve week geleden vrijgesproken. De rechtbank acht niet bewezen dat hij met de Kosovaren op rooftocht is geweest.?

[RG] Huta Galung struikelt over laatste horde

Tennisser Jesse Huta Galung ziet Roland Garros aan zijn neus voorbijgaan. De geboren Haarlemmer verloor vrijdag in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi van Facundo Bagnis uit Argentinië. De Nederlander ging met 3-6, 2-6 onderuit. Door het verlies van Huta Galung blijven Robin Haase en Igor Sijsling, die direct werden toegelaten, de enige twee Nederlanders in het hoofdtoernooi.

Huta Galung en Bagnis gingen een halve set gelijk op. De Nederlander kreeg in de openingsfase zelfs meer breakkansen dan zijn opponent, maar de 32-jarige Bagnis sloeg in de achtste game als eerste toe en kwam zo op 5-3. Daarna serveerde hij de set simpel uit.

De tweede set begon de Argentijn direct weer met een break en in de vijfde game leverde Huta Galung zijn opslag opnieuw in waardoor Bagnis op 4-1 kwam. De Argentijn leverde toen voor de eerste keer zijn opslag in, maar liet Huta Galung niet dichterbij komen. Hij brak de Nederlander voor de derde keer in het tweede bedrijf en serveerde de wedstrijd daarna uit.

Van de zes Nederlanders die aan de kwalificaties begonnen, maakt alleen Kiki Bertens nog kans op het hoofdtoernooi. Net als Huta Galung speelt zij de finaleronde van de kwalificaties. Thiemo de Bakker, Richel Hogenkamp, Indy de Vroome en Arantxa Rus werden eerder uitgeschakeld.

Denemarken organiseert WK ijshockey in 2018

Het WK ijshockey wordt in 2018 in Denemarken gehouden. Bij de laatste stemronde kreeg Denemarken vrijdag 95 stemmen, terwijl Letland het moest doen met twaalf stemmen. Het wordt de eerste keer dat het Scandinavische land het WK organiseert.

Op dit moment is het WK in Wit-Rusland aan de gang. De halve finales worden zaterdag gespeeld. Rusland neemt het op tegen Zweden en Tsjechië tegen Finland.

Volgend jaar is Tsjechië het gastland voor het WK. Rusland organiseert het in 2016 en Frankrijk en Duitsland in 2017.

België neemt afscheid van Dehaene

In een kerk in Vilvoorde zijn politici, hoogwaardigheidsbekleders en gewone burgers uit binnen- en buitenland vrijdag bijeengekomen om afscheid te nemen van de Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene. Zijn lichaam werd volgens Belgische media even voor 11.00 uur de kerk binnengebracht.

Dehaene krijgt in de deelgemeente waar hij ooit burgemeester was een staatsbegrafenis. Naast familie en vrienden is onder anderen de Nederlandse oud-premier Wim Kok bij de dienst aanwezig.

Dehaene overleed vorige week op 73-jarige leeftijd nadat hij onwel was geworden tijdens een bezoek aan een koekjesfabriek in Frankrijk. Hij was van 1992 tot 1999 premier van België en voerde in die tijd een aantal belangrijke staatsrechtelijke hervormingen door.

ChristenUnie tegen stemmen op zondag

De ChristenUnie wil niets weten het idee van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) om bij de volgende Europese verkiezingen op zondag te gaan stemmen. "In een democratie moet je rekening houden met minderheden", zegt Kamerlid Gert-Jan Segers.

Segers zou er zelf geen principieel bezwaar tegen hebben om op zondag te gaan stemmen. "Maar er is een groep orthodoxe christenen die dat wel heeft. Hun moet je het leven niet onnodig zuur maken."

Segers ziet er ook niets in om mensen met bezwaren tegen stemmen op zondag de mogelijkheid te geven al op vrijdag naar het gemeentehuis te gaan om hun stem uit te brengen, zoals Plasterk heeft geopperd. Dan blijft het probleem bestaan dat bijvoorbeeld de SGP geen uitslagenavond op zondag wil organiseren.

De ChristenUnie wil dat de Europese regel van tafel gaat die bepaalt dat de voorlopige uitslag pas op zondag bekend mag worden. "Het argument is dat de uitslag in andere landen kan worden beïnvloed, maar het lijkt me heel sterk dat bijvoorbeeld de Grieken zich iets gelegen laten liggen aan wie er bij ons wint en verliest."

Uitzendbureau wil van loonbelastingverklaring af

Het kabinet moet de loonbelastingverklaring afschaffen, stelt uitzendkoepel ABU vrijdag voor. Dat zou de administratieve last voor met name uitzendbureaus flink kunnen terugbrengen. De regeldruk voor uitzendondernemingen is nu namelijk drie keer zo hoog als gemiddeld voor ondernemingen, blijkt uit onderzoek van Panteia.

Als de loonbelastingverklaring vervalt dan scheelt dat veel tijd en geld, redeneert de ABU. Nu moet de verklaring voor elk dienstverband worden ingevuld. "Jaarlijks gaan er 750 duizend uitzendkrachten aan de slag", illustreert directeur Jurriën Koops. "Dat levert jaarlijks heel veel personeelsmutaties op."

Het voorstel van de ABU behelst dat uitzendbureaus er standaard vanuit gaan dat ze de loonheffingskorting op de uitzendkracht mogen toepassen. Alleen wanneer dat niet zo is, zal de uitzendkracht dat zelf moeten aangeven. "Hiermee wordt onnodige bureaucratie vermeden."

De uitzendkoepel pleit in het algemeen voor meer maatwerk voor de branche door het kabinet. Het kabinet zou bij elke nieuwe wet- en regelgeving van tevoren moeten toetsen wat de consequenties zijn voor flexibele arbeidscontracten. Kleine veranderingen in wet- en regelgeving hebben nu namelijk direct grote gevolgen voor de lasten van uitzendbureaus. Bij het uitwerken van de plannen om in 2017 voor omgerekend tweeënhalf miljard euro minder regellasten te hebben voor het bedrijfsleven, zou het kabinet bovendien specifieke aandacht moeten hebben voor uitzenders.

Verlies PVV verheugt Dijsselbloem

Het forse verlies van de PVV in de exitpolls voor de Europese verkiezingen heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) 'verrast' en 'verblijd'. Dat zei de bewindsman vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

Over de resultaten van zijn eigen partij is Dijsselbloem allerminst te spreken. "De PvdA lijkt op drie te blijven, zondag wachten we even af."

D66 is de grootste partij volgens een prognose van peil.nl van Maurice de Hond in samenwerking met Novum Nieuws. Het CDA volgt op korte afstand. Beide partijen krijgen vier zetels. De PVV eindigt als derde met dertien procent en drie zetels. Tijdens de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement behaalde de PVV nog vijf zetels.

De Europese verkiezingen duren vier dagen. Nederland en Groot-Brittannië zijn donderdag de eerste twee landen waar verkiezingen werden gehouden. De andere lidstaten stemmen tot en met zondag. De officiële uitslag volgt zondagavond.

Patrick Lodiers weg bij BNN

Patrick Lodiers verlaat na dertien jaar BNN. De presentator stapt over naar de KRO-NCRV en wordt het nieuwe gezicht van het tv-programma De Reünie. Dat heeft de omroep vrijdag bekendgemaakt. Lodiers neemt daarmee de plaats in van Rob Kamphues, die donderdag liet weten te vertrekken bij KRO-NCRV.

De 42-jarige Lodiers treedt per 1 augustus in dienst van de KRO-NCRV. Hij werkt aan nieuwe programma's die hij bij zijn nieuwe werkgever wil maken. "BNN heeft mij onwaarschijnlijk veel gebracht. Maar ooit moet je er weg", zegt Lodiers in een reactie. "Met vreugde en grote dankbaarheid kijk ik achterom, en met ambitie en verlangen vooruit."

De presentator begon in 2001 bij de omroep met het programma Je Zal Het Maar Hebben. Daarna presenteerde hij programma's als De Lama's en Over Mijn Lijk. Van 2007 tot 2014 was hij voorzitter van de omroep, dat veranderde toen de omroep fuseerde met de VARA. Lodiers won voor zijn werk bij BNN een Televizier-Ring, het Gouden Beeld en een Emmy Award.

Kamphues vertrekt na tien jaar bij de KRO-NCRV. De presentator en de omroep hebben een andere visie op de inhoud van de programma's. Kamphues heeft nog geen nieuwe werkgever.

Politie rolt 'groots opgezet' drugslaboratorium op

De politie heeft donderdagavond een amfetaminelaboratorium opgerold in een loods in het Gelderse Heerde. Agenten troffen bij de loods een 24-jarige man uit Burgum en een 54-jarige man uit Drachten aan. Beiden zijn aangehouden, meldt de politie vrijdag.

Na een melding over dode vissen in de Zuidelijke Heerderbeek ontdekten inspecteurs van het Waterschap Vallei en Veluwe dat vanuit de loods afvalwater werd geloosd in een zijtak van de beek. De inspecteurs vermoedden dat er een drugslab in de loods was gevestigd, waarop het waterschap de politie inschakelde.

De verdachten werden aangehouden toen ze donderdagavond met een vrachtwagen en een auto van het terrein wilden wegrijden. In de vrachtwagen werd een grote hoeveelheid chemicaliën aangetroffen. Het laboratorium in de loods was groots van opzet, meldt de politie.

De ontmanteling van het drugslab vindt donderdag en vrijdag plaats. Ook doet de recherche sporenonderzoek. Het waterschap heeft het vervuilde water afgezogen en de sloot schoongemaakt.

Amfetamine is een synthetische drug die sterk oppeppend werkt en erg verslavend is. De chemicaliën waarmee de drug wordt gemaakt zijn sterk vervuilend als ze in het milieu worden geloosd.

'Kiezer vindt EU-samenwerking PVV dubieus'

De keuze van de PVV om in Europa de samenwerking met andere rechts-populistische partijen aan te gaan heeft de partij tijdens de Europese verkiezingen parten gespeeld. De Nederlandse kiezer heeft dat 'toch wel dubieus gevonden', aldus minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

De bewindsman noemde de partij de grootste verliezer van de verkiezingen, maar stak de hand ook in eigen boezem. Zijn partij lijkt net als tijdens de vorige Europese verkiezingen op drie zetels te blijven steken. "Het is de trend die een paar weken geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen al aan de orde was. We moeten nu dus aan het herstel gaan werken."

Plasterk, verantwoordelijk voor het verkiezingsproces, zei de lage opkomstpercentage voor de Europese verkiezingen te betreuren. "De opkomst was niet lager dan bij vorige Europese verkiezingen, maar eigenlijk de helft van wat er bij de landelijke verkiezingen gebeurt. Als legitimatie van het parlement is dat beperkt." Ongeveer 35 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

De bewindsman liet verder weten erover na te denken stemgerechtigden bij de volgende Europese verkiezingen ook op zondag te laten stemmen. In de meeste Europese landen wordt op zondag gestemd. Daardoor zijn de Europese verkiezingen dit keer over vier dagen uitgesmeerd.

"Ik vind wel dat iedereen moet kunnen stemmen, ook de mensen die de zondagsrust heiligen." Als mogelijke oplossing verwees Plasterk naar het verkiezingsproces in Duitsland. "Daar kunnen mensen die de zondagsrust heiligen al op vrijdag op het gemeentehuis een schriftelijke stem uitbrengen."

Meteorenregen niet overal goed te zien

Nachtbrakers in het midden en noordoosten van Nederland hebben de meeste kans om de aangekondigde meteorenregen te zien. Opklaringen in deze delen van het land vergroten de kans om vallende sterren te zien in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt weeronline.nl. Vanuit het zuiden neemt echter geleidelijk de bewolking toe.

Wie lang opblijft of juist zijn wekker zet om buiten te gaan kijken, kan beter ook een deken of trui pakken. De temperatuur daalt naar een graad of 12, melden de meteorologen.

De beste tijd om te kijken is 02.45 uur, stelt onderzoeksinstituut NOVA. De vallende sterren zijn te zien in noordelijke richting, niet ver van de Poolster. Het grootste gedeelte scheert zaterdag overdag voorbij, maar in Nederland zijn 's nachts de eerste vallende sterren al te zien. De beste plek om de meteorenzwerm te zien is Noord-Amerika.

De meteorenregen is bijzonder omdat hij nog nooit is waargenomen, maar dit maakt ook dat het precieze aantal meteoren moeilijk in te schatten is, meldt NOVA. "Daardoor is niet met zekerheid te zeggen of de zwerm ook inderdaad het spektakel zal opleveren dat sommigen voorspellen."

Meteoren, in de volksmond vallende sterren genoemd, worden veroorzaakt door ruimtegruis, vaak niet groter dan een zandkorrel. Door de hoge snelheden van meer dan honderdduizend kilometer per uur wordt de lucht vóór het steentje gecomprimeerd, verhit en gaat gloeien. Dit lichtverschijnsel heet een meteoor.

Rechter Iran gelast blokkade van Instagram

Een rechter in Iran heeft opdracht gegeven Instagram te blokkeren. De app, waarmee foto's en video's kunnen worden uitgewisseld, zou inbreuk maken op de privacy. Dat meldt het persbureau Mehr vrijdag.

Het ministerie van telecommunicatie moet de app op last van de rechter blokkeren, maar gebruikers in Teheran konden vrijdag nog gewoon gebruik maken van de applicatie. Op Instagram is zelfs een account te vinden van president Hassan Rouhani.

Sociale media als Facebook, Twitter en YouTube worden in Iran al langer geblokkeerd. Dat weerhoudt jonge Iraniërs er niet van via proxyservers of op andere manieren de blokkades te omzeilen.

Censuur op Wolfenstein in Duitsland

In Wolfenstein: The New Order zijn vele nazi-symbolen te vinden. Veel van deze tekens zijn echter verboden in Duitsland. Voordat de game daar uitgebracht mocht worden, moesten dus eerst deze tekens verwijderd of vervangen worden.

In het onderstaande filmpje wordt het verschil getoond tussen de Engelse versie en de Duitse versie. Let vooral op de prachtige vertaling van een Duitse zin via Google Translate.

 

Dennen(on)rust

In 2008 fietsten mijn vrouw en ik met een paar fietsvrienden tijdens het pinksterweekend door Gelderland en kwamen ook door Wageningen. Daar bleven we even stilstaan bij hotel De Wereld. Hotel De Wereld is namelijk een historische plek en ook al zie je dat niet zo aan de buitenkant, het is toch een plek waar je niet zomaar even langsfietst. Je stapt af en bedenkt dat daar de overgave van de Duitsers heeft plaatsgevonden op 5 mei 1945.

[RG] Sijsling treft Ferrer, Haase tegen Davydenko

Igor Sijsling is in de eerste ronde van Roland Garros gekoppeld aan David Ferrer. Serena Williams, die de loting voltrok, trok de naam van de als vijfde geplaatste Spanjaard vrijdag in Parijs. Wint de Amsterdammer van Ferrer dan treft hij een qualifier.

Ook Robin Haase heeft geen makkelijke loting. De Hagenaar werd aan Nikolaj Davydenko gekoppeld. De Rus staat momenteel honderdste op de wereldranglijst, maar was ooit de nummer drie van de wereld. Bij winst neemt Haase het op tegen de winnaar van de partij tussen Ivan Dodig en Marcel Granollers.

[RG] Bertens stoomt door in kwalificatie

Kiki Bertens heeft zich op overtuigende wijze weten te plaatsen voor de derde en beslissende kwalificatieronde op Roland Garros. Ze was in 48 minuten klaar met de Amerikaanse Melanie Oudin. Het werd 6-1 en 6-0. 

De Wateringse gunde Lucie Hradecka donderdag in de eerste ronde ook maar drie games. In de laatste kwalificatieronde moet Bertens spelen tegen Yulia Putintseva (Kaz) of Eri Hozumi (Jap). De hoogst genoteerde Nederlandse is de enige landgenote die nog kans maakt op het hoofdtoernooi. Arantxa Rus, Indy de Vroome en Richel Hogenkamp strandden voortijdig in de kwalificatie. 

Skyline krijgt vervolg

Geloof het of niet, iemand bedacht bij het maken van de sci fi-flop Skyline dat de film een dermate grote hit zou worden dat een vervolg onvermijdelijk was. Wat nóg vreemder is: er zijn mensen die nog steeds denken dat dat een goed idee is!

Skyline verscheen in 2010 als een low budgetproductie met verrassend goede effecten. Dit was te danken aan het feit dat Colin en Greg Strause zelf zeer ervaren zijn in het creëren van visuele effecten. Van regisseren hadden de broers toch wat minder kaas gegeten, want buiten de mooie effecten viel er weinig te genieten in Skyline.

Maar goed, de film leverde wel winst op en blijkbaar ook genoeg om een tweede deel te rechtvaardigen. In Cannes werd een filmposter getoond van Beyond Skyline, waarop vooral de kleur opvalt. Was de oorspronkelijke film nog overwegend blauw getint, nu is gekozen voor een geelbruine kleurstelling.

Iemand zin in deze film?

beyond Skyline

In-app betalingen voor Peggle op komst

EA heeft in zowel Nieuw Zeeland als in Singapore de game Peggle voor smartphones verwijderd en verplaatst met een nieuwe versie. Deze nieuwe versie is gratis, maar is afhankelijk van in-app betalingen om de game op een normaal tempo vooruitgang te laten boeken. EA gebruikt hierbij dezelfde destructieve tactiek als dat het voor Dungeon Keeper for smartphones gebruikte.

Waar je voorheen de game kon kopen en dan de hele game kreeg, is het voor mensen in Nieuw Zeeland en Singapore onmogelijk om te kiezen voor de betaalde versie, omdat deze is weggehaald. EA geeft zelf aan bezig te zijn met een test:

"We're exploring different ways to extend the fun of Peggle on mobile, and we're currently testing a free-to-play version of the game in Singapore and New Zealand. It's important to note that we haven't finalized gameplay features or business model yet, and this free-to-play version of Peggle is part of a series of tests we'll be conducting in specific markets. We often test these experiences first to see if they resonate with our players."

Hoe dan ook, het wordt betalen om verder te gamen of een uurtje wachten wanneer je een balletje laat vallen. In de onderstaande screenshots wordt het idee van de nieuwe versie van Peggle opgehelderd.

Peggle Mobile
Peggle Mobile

Gareth Edwards regisseert Star Wars spin-off

Lucasfilm en Disney maakten vandaag bekend dat een van de Star Wars spin-offs geregisseerd zal worden door Gareth Edwards.

Edwards, die op dit moment scoort met de monsterfilm Godzilla, was uitermate enthousiast over het nieuws:"Al sinds dat ik Star Wars had gezien op jonge leeftijd wist ik wat ik wilde doen, bij de Rebel Alliance gaan! Ik ben werkelijk razendenthousiast over het avontuur dat ik samen met Lucasfilm ga beleven!"

Het is nog niet bekend welke uit de serie spin-offs Edwards zal gaan regisseren. 

Het filmen van Star Wars: Episode VII is inmiddels begonnen en die film moet op 18 december 2015 de Nederlandse bioscopen gaan bereiken.

RKC Waalwijk haalt Koopman als nieuwe coach

Martin Koopman volgt Erwin Koeman op als trainer van RKC Waalwijk. De 57-jarige oefenmeester tekent een contract voor het komende seizoen bij de uit de Eredivisie gedegradeerde Brabantse club. Koeman had al tijdens het seizoen aangegeven zijn contract in Waalwijk niet te willen verlengen.

Koopman heeft veel trainerservaring. Hij was als hoofdtrainer of assistent-trainer in Nederland actief bij Sparta Rotterdam, Roda JC, SC Cambuur, Go Ahead Eagles, FC Groningen, NEC Nijmegen en FC Den Bosch. Verder werkte hij in het buitenland bij clubs en bonden in Aruba, Democratische Republiek Congo, Griekenland, China en Saudi-Arabië.

De nieuwe baan bij RKC ziet Koopman als een uitdaging. Hij wil samen met de technische staf 'bouwen aan een nieuw, fris en herkenbaar elftal'.

Newcastle-speler bedreigd vanwege blessure Suárez

Newcastle United-speler Paul Dummett heeft op Twitter doodsbedreigingen gekregen van Uruguayaanse fans. Ze houden de Welshman er verantwoordelijk voor dat sterspeler Luis Suárez een blessure heeft opgelopen. Dummett kreeg in de wedstrijd tegen Liverpool rood na een overtreding op de spits, maar die kaart werd later kwijtgescholden.

De supporters van Uruguay eisen onder meer verontschuldigingen van Dummett. Ook wordt gesuggereerd dat hij betaald kreeg om Suárez te blesseren. De Welshman viel tegen Liverpool in de 82e minuut in en werd vier minuten later van het veld gestuurd.

Opvallend is dat veel Engelse voetbalfans Dummett te hulp schieten op Twitter. Zij laten weten dat een fopduik van Suárez waarschijnlijk de oorzaak is van de blessure. Ene Paddy Nicholson vindt zelfs dat Dummett beloond moet worden. "Als Paul Dummett Luis Suárez uit het WK heeft geschopt zou hij nooit meer een drankje moeten hoeven betalen in Newcastle."

Suárez had na de wedstrijd tegen Newcastle nog geen last van een blessure. Pas bij aankomst in het Uruguayaanse trainingskamp klaagde hij over een pijnlijke knie, waarna hij aan zijn meniscus werd geopereerd.

[vid] Zelfmoord studente na sekstape

Alyssa Funke is niet meer. De bloedmooie studente aan de University of Wisconsin heeft zichzelf om zeep geholpen nadat haar pornofilm maar weinig handen op elkaar kreeg.

Het 19-jarige meisje had geen zin om net als haar leeftijdsgenootjes haar stufi aan te vullen met serveren of als kassameisje. Het meisje besloot haar grootste talent haar tieten en mooie snoetje in te zetten om snel veel geld te verdienen. Ze vloog naar Las Vegas, om zich daar voor pornoboer CastingCouch-X te laten uitwonen door een vreemde kerel.

In maart verscheen de pornofilm, die met een paar muisklikken is te vinden, eindelijk op het internet. Ondanks het pseudoniem 'Stella Ann' wisten haar medestudenten al snel om wie het ging. In plaats van felicitaties, viel het tienermeisje slechts hoongelach en pesterijen ten deel.

Zo werd zij uitgemaakt voor hoer en werd openlijk afgevraagd wat haar vader ervan zou vinden. Op Twitter en Facebook haalde Alyssa fel uit naar haar pestkoppen. Toch werd het haar allemaal te veel.

Op 17 april ging het meisje naar een wapenhandelaar en kocht daar een geweer. Vervolgens reed zij naar een meer en schoot zichzelf door het hoofd. Ondanks haar tragische dood, is de pornosite niet van plan de film offline te halen.

Een interview met de geile studente

Eto'o in gesprek met Guangzhou Evergrande

Samuel Eto'o vervolgt zijn loopbaan mogelijk in China. De 33-jarige spits is in gesprek met Guangzhou Evergrande, weet Goal. Door zijn aflopende contract kan Eto'o Stamford Bridge transfervrij verlaten. De Kameroense spits staat bovenaan het lijstje van Marcello Lippi, die op zoek is naar een aanvallende versterking bij Guangzhou Evergrande.

De voormalige bondscoach van Italië is op zoek naar een spits met veel internationale ervaring. Eto'o past wat dat betreft perfect in het plaatje, al kunnen zijn salariseisen nog een struikelblok vormen. De goaltjesdief vraagt namelijk tien miljoen euro per seizoen.

Eto’o ziet niets in een langer verblijf na een ruzie met José Mourinho. De Portugese manager suggereerde eerder dat Eto'o ouder was dan zijn officiële leeftijd van 33. De voetballer noemde Mourinho vervolgens een 'marionet' en een 'gek'. Ook deed Eto'o een oude man na bij het vieren van een doelpunt.

Guangzhou Evergrande heeft vertrouwen in het aantrekken van Eto'o, die het afgelopen seizoen twaalf keer scoorde in 34 wedstrijden. Maar wanneer Eto'o niet haalbaar blijkt, wil Lippi zijn selectie versterken met Alberto Gilardino. De 31-jarige spits van Genoa moet naar verluidt vijf miljoen euro kosten.

Gadget: WLtoys 911 R/C Helikopter (DX.com)

Een van de droombanen die veel kleine jongetjes hebben is toch wel piloot worden. Aangezien dit slechts een handjevol lukt, is de rest aangewezen op modelbouw. Tot een paar jaar geleden was dit op het gebied van helikopters zeer lastig. Je had alleen de heel goede schaalmodellen waarmee je tientallen uren bezig was voor je ze ook maar kon laten hoveren. De laatste jaren komen er echter steeds meer heli’s met ingebouwde gyroscoop die makkelijk te vliegen zijn. Van Dealextreme kregen wij de WLtoys 911 die in deze laatste categorie valt.

Duitser Bender niet naar WK

Duitsland kan op het WK niet over Lars Bender beschikken. De 25-jarige middenvelder liep donderdagavond op de training van Die Mannschaft in het Italiaanse Zuid-Tirol een dijbeenblessure op. De speler van Bayer Leverkusen verlaat vrijdag het trainingskamp, laat de Duitse voetbalbond DFB vrijdag weten.

Een vervanger voor Bender heeft bondscoach Joachim Löw niet opgeroepen. Duitsland traint nog met een voorselectie zodat Löw nu in plaats van zeven zes spelers moet laten afvallen. De bondscoach leeft mee met Bender. "Als een speler zo kort voor een toernooi geblesseerd uitvalt is dat voor iedereen teleurstellend. Voor Lars spijt het me persoonlijk. Ik weet dat hij er in Brazilië zeker bij wilde zijn."

[RG] Arantxa Rus uitgeschakeld in kwalificatie

Arantxa Rus is uitgeschakeld in het kwalificatietoernooi van Roland Garros. Rus verloor in de tweede kwalificatieronde van Timea Bacsinzky. De Zwitserse was al eerder te sterk voor Richel Hogenkamp. Bacsinzky gunde Rus slechts drie games, het werd 6-3 en 6-0. 

Rus had slechts een eersteservicepercentage van 43%. Ook noteerde ze twintig niet-geforceerde fouten tegenover elf niet-geforceerde fouten van Bacsinzky. Later vandaag komen Jesse Huta Galung en Kiki Bertens nog in actie. Ook wordt er nog geloot voor het hoofdtoernooi. 

Frank R. lijdt aan pedofilie en parafilie

Zedenverdachte Frank R. uit Cuijk lijdt aan de seksuele stoornissen pedofilie en parafilie. De 49-jarige man heeft naast een seksuele voorkeur voor jonge meisjes ook grensoverschrijdende seksuele fantasieën. Dit concluderen de gedragsdeskundigen die hem hebben onderzocht, zo bleek tijdens de derde zittingsdag in de rechtbank in Assen.

R. legde vanaf 2001 via chatsites contact met kwetsbare meisjes tussen de 12 en 16 jaar en verleidde hen tot ontuchtige handelingen voor de webcam door zich als tiener voor te doen. De man kampt met alcoholproblemen en was vaak onder invloed als hij met de meisjes chatte. Zijn seksuele wensen werden gaandeweg heftiger en perverser. Hij maakte films en foto's van deze meisjes.

Ook zocht R. fysiek contact met zijn slachtoffers. Van deze seksuele contacten maakte de man eveneens films en foto's. Ook deze handelingen werden steeds extremer en heftiger. Als trofee verzamelde de man de slipjes van zijn slachtoffers. Die werden na zijn aanhouding in een grote zak in de woning van de man gevonden. "Ik verwijt alleen mijzelf, niet een ander. Ik ben diegene die grensoverschrijdend gedrag heeft getoond", zei Frank R. tijdens de zitting.

Frank R. staat in Assen terecht voor 21 zedendelicten, waaronder grooming, verkrachting en ontucht. De zaak kwam vorig jaar in mei aan het licht toen de man met een 12-jarig meisje in zijn auto rondreed. De moeder van dit kind had haar als vermist opgegeven. Bij de man thuis en in de auto werden 26 duizend filmpjes en 144 duizend foto's van kinderporno gevonden.

Centraal Planbureau ziet wereldhandel krimpen

De wereldhandel is in maart verder teruggelopen, met een half procent in vergelijking met een maand eerder. Wel is de krimp kleiner dan in februari, toen het volume van de internationale handel met 0,7 procent inzakte. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

De terugval is vooral te wijten aan de opkomende economieën, waar zowel de import als de export terugviel. Ook in de eurozone werd minder in- en uitgevoerd. In de Verenigde Staten en Japan namen import en export wel toe, zo blijkt uit de CPB-cijfers. Over het gehele eerste kwartaal nam de wereldhandel met 0,8 procent af, na een toename van 1,2 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Leger ontbiedt honderd invloedrijke Thai

Het Thaise leger heeft vrijdag de volledige ontbonden regering en een aantal leden van de invloedrijke familie Shinawatra bijeengeroepen. Wat ze van plan zijn is niet duidelijk. Oud-premier Yingluck Shinawatra en haar opvolger hebben zich gemeld bij een legerbasis in Bangkok. Na een half uur werd Yingluck door militairen meegenomen naar een andere locatie, zegt een van haar medewerkers.

Het leger heeft donderdag de macht overgenomen in Thailand nadat eerder de staat van beleg werd afgekondigd. Zo'n honderd invloedrijke Thai werden vervolgens ontboden om 'de vrede te bewaren en de problemen in het land op te lossen'. De grondwet is opgeschort en de interim-regering ontbonden. Ook is er een avondklok en een samenscholingsverbod ingesteld en is een aantal media uit de lucht gehaald. Het leger kwam met de maatregelen nadat gesprekken met de regering en de oppositie niets hadden opgeleverd. Alle deelnemers aan de gesprekken werden opgepakt.

Thailand verkeert in een diepe politieke crisis. Er wordt al een half jaar fel gedemonstreerd door zowel voor- als tegenstanders van de regering. Oud-premier Yingluck Shinawatra werd deze maand door de rechter uit haar ambt gezet omdat ze zich schuldig gemaakt zou hebben aan machtsmisbruik. Zij werd door tegenstanders gezien als een marionet van haar broer Thaksin, die in 2006 door het leger werd afgezet en in ballingschap verblijft om een gevangenisstraf wegens corruptie te ontlopen.

De staatsgreep van donderdag is de twaalfde sinds 1932 en de tweede in acht jaar. Op straat zijn weinig militairen te zien en er zijn geen berichten van grote protesten of geweld.

Asscher: verlies PvdA niet onverwacht

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt de uitslag die zijn partij donderdag heeft geboekt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement 'niet goed, maar ook niet onverwacht'. Dat heeft hij vrijdag gezegd voor aanvang van de ministerraad.

"Knap van D66 en de SP, en ook wel van het CDA", reageerde Asscher op de exitpoll van donderdagavond. "De PVV heeft enorm verloren, en onze eigen uitslag is niet goed, maar wel conform verwachting. Het zou mooi zijn als we die drie zetels vasthouden, maar dat moeten we echt afwachten."

Zondagavond wordt de officiële uitslag bekend.

Geen Donovan in selectie Klinsmann

De selectie voor het komende WK voetbal van de Verenigde Staten kent een opvallende afwezige. Landon Donovan (LA Galaxy) is door bondscoach Jürgen Klinsmann buiten de definitieve selectie van 23 spelers gelaten.

Opvallend is deze keuze te noemen, aangezien de Amerikaan reeds 156 interlands speelde (57 goals) en op het WK in Zuid-Afrika er met twee treffers voor zorgde dat Team USA de groep als winnaar afsloot, voor Engeland en Slovenië.

AZ'er Aron Jóhannsson en Jozy Altidore (ex-AZ, nu Sunderland), zijn wel opgeroepen, net als voormalige Eredivisiespelers DaMarcus Beasley (PSV) en Michael Bradley (sc Heerenveen). In de poulefase komen ze Duitsland, Portugal en Ghana tegen.

Definitieve selectie Verenigde Staten 

Doel: Brad Guzan (Aston Villa), Tim Howard (Everton), Nick Rimando (Real Salt Lake).

Verdediging: DaMarcus Beasley (Puebla), Matt Besler (Sporting Kansas City), John Brooks (Hertha BSC), Geoff Cameron (Stoke City), Timmy Chandler (1.FC Nürnberg), Omar Gonzalez (Los Angeles Galaxy), Fabian Johnson (Hoffenheim), DeAndre Yedlin (Seattle Sounders FC).

Middenveld: Kyle Beckerman (Real Salt Lake), Alejandro Bedoya (Nantes), Michael Bradley (Toronto FC), Brad Davis (Houston Dynamo), Mix Diskerud (Rosenborg), Julian Green (Bayern München), Jermaine Jones (Besiktas), Graham Zusi (Sporting Kansas City).

Aanval: Jozy Altidore (Sunderland), Clint Dempsey (Seattle Sounders FC), Aron Jóhannsson (AZ), Chris Wondolowski (San Jose Earthquakes).

Immers langer verbonden aan Feyenoord

Lex Immers heeft zijn contract bij Feyenoord verlengd tot 2017. Dat melden de Rotterdammers vrijdag. De 27-jarige middenvelder die twee seizoenen geleden van ADO Den Haag overkwam, had al een contract tot 2016.

"Na een moeizaam begin ging het steeds beter", laat Immers weten. "Ik voelde de waardering groeien, ook van het publiek. De steun van het legioen in fantastisch, zeker in dat opzicht is Feyenoord in mijn ogen de grootste club in Nederland." De Hagenaar kijkt ernaar uit om in de voorrondes van de Champions League te spelen.

Immers speelde in twee seizoenen 64 competitiewedstrijden, waarin hij 24 keer scoorde. Volgens technisch directeur Martin van Geel heeft Immers zich sterk ontwikkeld bij Feyenoord. "Hij heeft een geweldig seizoen achter de rug. Immers was een echte aanjager van dit elftal."

FC Dordrecht raakt trainer kwijt aan Utrecht

FC Dordrecht moet het volgend seizoen in de Eredivisie stellen zonder trainer Harry van den Ham. De 49-jarige coach wordt bij FC Utrecht assistent van hoofdtrainer Robby Alflen, meldt Dordrecht vrijdag. Onder Van den Ham greep Dordrecht net naast het kampioenschap in de Eerste Divisie. Via de nacompetitie promoveerde de ploeg alsnog.

Utrecht presenteerde eerder deze maand Alflen als nieuwe hoofdtrainer. Assistenten waren toen nog niet vastgelegd. Vrijdagmiddag maakt de eredivisionist de komst van Van den Ham en de rest van de technische staf officieel bekend.

Dordrecht betreurt het vertrek van de trainer, maar 'respecteert zijn keuze'. "Wij bedanken Harry voor de prestaties die hij met het team heeft geleverd en wij wensen hem veel succes bij FC Utrecht."

Kannibalenbever verrast boswachters

Een bever die door Staatsbosbeheer via een webcam wordt gevolgd heeft haar pasgeboren jong opgegeten. Het was al bekend dat andere knaagdieren bijvoorbeeld soms hun jongen eten, maar bij bevers, echte planteneters, was dit nog niet eerder gezien.

De beverburcht die wordt gevolgd zit bij het Biesboschcentrum in Dordrecht. "Via de webcams krijgen we een kijkje in het geheimzinnige leven in een beverburcht. Hiervoor konden we alleen maar gissen hoe het er daaraan toegaat", zegt boswachter Thomas van der Es vrijdag in een verklaring van Staatsbosbeheer.

De boswachters in de Biesbosch vermoedden vorig jaar al dat er een jong was opgegeten, maar dat was toen niet duidelijk waar te nemen. "Nu is het wel goed te zien. Ik ben verrast. Het hoort echter bij de natuur."

De eerste beverkoppels werden in 1988 door Staatsbosbeheer in de Biesbosch uitgezet. Er leven nu zo'n tweehonderd bevers en er zijn honderd burchten.

Rosberg twee jaar langer bij Mercedes

Nico Rosbeg zal ook de komende twee seizoenen voor het Formule 1-team Mercedes gaan rijden, zo meldt de BBC. De 28-jarige Duitser is al sinds 2010 verbonden aan het team uit Brackley en heeft tot nu toe vier wedstrijden op zijn naam geschreven.

Tijdens het grandprixweekend in Spanje doken er geruchten op dat Fernando Alonso naar Mercedes wilde, maar deze kunnen naar het rijk der fabelen worden verwezen. Op Barcelona liet Mercedes-directeur Niki Lauda al weten dat Mercedes langlopende contracten had met zowel Rosberg als Lewis Hamilton. Door het nieuws van vandaag lijkt dit te kloppen.

Sprinter Gay aangeklaagd door oud-coach

Sprinter Tyson Gay is aangeklaagd door zijn voormalige coach Jon Drummond. De oud-atleet zegt dat hem door leugens van Gay een levenslange schorsing van de Amerikaanse antidopingorganisatie USADA boven het hoofd hangt. Ook USADA is door Drummond aangeklaagd. Gay zit momenteel een dopingschorsing van een jaar uit.

Drummond beschuldigt Gay en USADA van laster. Gay, die slechts een jaar schorsing kreeg omdat hij na te zijn betrapt meewerkte met USADA, zou hebben beweerd dat Drummond hem aanzette tot het gebruik van een crème met groeihormonen. Drummond zelf zegt juist dat hij verboden middelen probeerde weg te gooien en beschuldigt Gay ervan te hebben gelogen tegen onderzoekers om zo een lichtere straf te krijgen.

Arnoud van Doorn gaat ook in Saudi-Arabië slijmen

De ex-PVV’er Arnoud van Doorn reist vrijdag naar Saudi-Arabië voor zaken. Ook de mogelijke handelsboycot komt zeker aan de orde. Volgens hem is de anti-islamsticker van Geert Wilders niet de enige reden voor een boycot, zegt hij tegen Omroep West.

Van Doorn spreekt  over ‘een laatste druppel' en dat het voor Saudi-Arabië twee voor twaalf is. In Saudi-Arabië groeit de irritatie over Nederland en andere Europese landen. Van Doorn zou dat vernomen hebben tijdens verschillende gesprekken met Saudische burgers, regeringsfunctionarissen en leden van de koninklijke familie.

Ike vecht mee in Super Smash Bros

Ike uit Fire Emblem: Path of Radiance gaat weer meevechten in de nog uit te komen Super Smash Bros. voor Wii U. Super Smash Bros. komt in de zomer naar Nintendo 3DS en deze winter naar Wii U.

In deze vechtgame speel je in 2D-arena's met beroemde personages uit de wereld van Nintendo. Natuurlijk doet Mario, Donkey Kong, Kirby en andere oude bekende mee, maar nieuwkomers zijn bijvoorbeeld de speler uit Animal Crossing. Multiplayer is natuurlijk aanwezig in Super Smash Bros. Er zijn twee modi: For Fun en For Glory. In For Fun worden arena's random gekozen, zijn alle items aanwezig en worden alleen de overwinningen opgenomen. In For Glory wordt het uitgevochten in Final Destination – in arena zonder platformen, en worden ook nederlagen opgenomen. De spelregels zijn aan te passen in deze matches.

Super Smash Bros. Wii U

Bloedige aanval op verkiezingstent Assad

Zeker 20 mensen zijn omgekomen bij een aanval met mortiergranaten op een verkiezingstent in de Syrische stad Daraa. Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vrijdag.

De aanval werd gepleegd door rebellen. De tent werd gebruikt voor de verkiezingscampagne van president Bashar al-Assad. Onder de doden zijn zeker 11 burgers, onder wie een kind.

Syrië houdt volgende maand presidentsverkiezingen. Het staat vrijwel vast dat Assad die zal winnen en dat hij daarna kan beginnen aan een derde ambtstermijn.

Bloedige aanval op verkiezingstent Assad
Bloedige aanval op verkiezingstent Assad (Foto: ANP)

'Kleine gasvelden slinken sneller dan verwacht'

De kleine gasvelden in Nederland raken sneller leeg dan voorzien. Nederland kan de komende jaren daarom steeds minder gas uit de velden halen, wat op termijn schadelijke gevolgen voor de schatkist heeft. Dat staat in de nieuwste verwachtingen van Energiebeheer Nederland (EBN), zo meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.

Hoewel EBN geen exacte getallen geeft, blijkt volgens de zakenkrant uit een vergelijking met de prognoses voor 2013 en 2014 dat Nederland bij ongewijzigd beleid miljarden misloopt, verspreid over een periode van jaren. Momenteel levert de gaswinning de Nederlandse schatkist jaarlijks zo'n twaalf miljard euro op.

EBN is het bedrijf dat namens de overheid betrokken is bij alle olie- en gaswinning uit de Nederlandse bodem. De sombere verwachtingen zijn gebaseerd op de hoeveelheid nieuwe gasreserves die de afgelopen jaren zijn gevonden. De kleine velden van Nederland bevinden zich vooral onder de Noordzee.

Fitch verhoogt rating Griekenland

Kredietbeoordelaar Fitch is positiever over de Griekse economie en heeft zijn waardering voor het land met een stap verhoogd. De kredietwaardigheid van Griekenland komt daardoor uit op B, zo maakte het beoordelingsbureau vrijdag bekend. Ondanks de verhoging worden Griekse staatsleningen nog altijd als bijzonder risicovol ingeschaald.

Toch komt de verhoging voor Griekenland als een lichtpuntje na vier jaar financiële crisis. Fitch laat zich positief uit over het begrotingsbeleid van de Grieken, die hun tekort wisten om te buigen naar een overschot van anderhalf miljard vorig jaar. In dat bedrag zijn echter niet de rentebetalingen op de omvangrijke staatsschuld meegenomen.

Fitch noemt de Griekse pogingen de overheidsuitgaven op orde te brengen 'opmerkelijk'. De rating van B betekent echter nog niet dat de Griekse overheid uit de zorgen is. Pas bij een waardering van BBB-, nog vijf stappen omhoog, is Griekenland zijn 'junkstatus' kwijt.

'Rijk maakt schulden erger door inhouden toeslagen'

De rijksoverheid maakt de financiële problemen van veel huishoudens erger door bij het terughalen van toeslagen geen rekening te houden met de beslagvrije voet. Dat stelt voorzitter van de schuldhulpkoepel NVVK Joke de Kock vrijdag bij de publicatie van het jaarverslag.

De afgelopen jaren hebben veel huishoudens te veel huur- en zorgtoeslag gekregen vanwege de complexe regels die ook nog eens steeds gewijzigd werden, stelt De Kock. Het rijk haalt het geld nu terug door de toeslagen waar mensen wel recht op hebben niet uit te betalen.

Het bedrag dat hiermee wordt misgelopen loopt op tot 350 euro per maand. "Op een inkomen van duizend euro is dat heel erg veel." Huishoudens kunnen hierdoor hun andere schulden niet betalen, en krijgen bovendien moeite met het betalen van de huur. "Die huurtoeslag krijgen die mensen niet voor niets, die is nodig."

De NVVK vindt daarom dat het rijk zich moet gaan houden aan de beslagvrije voet, die voor andere schuldeisers verplicht is. Deze norm zorgt ervoor dat mensen die schulden aflossen genoeg geld over houden om aan hun eerste levensbehoeften te voldoen.

Het rijk houdt zich nu niet aan de norm, omdat de toeslagen geen inkomen zijn maar 'inkomensondersteunende maatregelen'. "Dat is natuurlijke volstrekte onzin", vindt De Kock. "Dat is gewoon misbruik van de positie van het rijk." De vereniging roept de overheid op om zo snel mogelijk maatregelen te treffen.

De NVVK is de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociale kredietbanken. Eind maart maakte de vereniging bekend dat het aantal huishoudens dat schuldhulp heeft ingeroepen is verdubbeld van 44 duizend sinds het begin van de crisis in 2008 naar 88 duizend vorig jaar. De gemiddelde schuld bedroeg in 2008 nog 29.900 euro en stond vorig jaar op 37.700 euro.

Elektrische stoel en vuurpeloton mogelijk terug in VS

De Amerikaanse staat Tennessee gaat doodvonnissen weer voltrekken met de elektrische stoel als de middelen om een dodelijke injectie te geven niet voorhanden zijn. De Republikeinse gouverneur Bill Haslam ondertekende donderdag een wet die dit mogelijk maakt. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden van Tennessee stemden in april al met grote meerderheden voor het voorstel.

Tennessee is de eerste Amerikaanse staat die de elektrische stoel weer van stal haalt zonder terdoodveroordeelden de kans te geven te kiezen hoe zij geëxecuteerd zullen worden, zegt Richard Dieter van het Death Penalty Information Center in Washington. Hij verwacht dat executiebesluiten juridisch zullen worden aangevochten, zowel om de staat te laten bewijzen dat een dodelijke injectie niet mogelijk is, als op grond van bezwaren tegen wrede en ongebruikelijke straffen.

Tweeëndertig Amerikaanse staten hebben de doodstraf nog in de boeken staan. Meer dan twaalf daarvan voeren die straf ook regelmatig uit. Allemaal zijn ze in elk geval voor een deel afhankelijk van dodelijke injecties. Aan de middelen daarvoor bestaat een tekort, omdat de Europese leveranciers ze daarvoor niet beschikbaar willen stellen.

Een executie met een alternatief gifmengsel liep vorige maand in Oklahoma uit op een fiasco. De 38-jarige veroordeelde overleed uiteindelijk wel; niet aan de ingespoten middelen, maar aan een hartaanval door een dichtgeklapt bloedvat. In Utah wil een Republikeinse politicus voorstellen doodvonnissen te laten voltrekken door een vuurpeloton. "Het klinkt als het Wilde Westen, maar is waarschijnlijk de meest humane manier om iemand te doden", zegt afgevaardigde Paul Ray.

Het Amerikaanse hooggerechtshof stak donderdag te elfder ure een stokje voor een geplande executie in Missouri. Het hof gaf geen toelichting op zijn besluit, maar verwees de zaak van Russell Bucklew terug naar een lagere rechtbank.

Lokale winst voor Britse eurosceptici

De anti-Europese Britse partij UKIP heeft bij lokale verkiezingen grote winst geboekt. De partij van Nigel Farage snoepte bij gemeenteraadsverkiezingen, die donderdag tegelijkertijd met de Europese Verkiezingen werden gehouden, zetels af van de grote gevestigde partijen. Dat blijkt uit de eerste resultaten die vrijdag werden gepubliceerd. De uitslagen van de Europese Verkiezingen worden zondag pas bekendgemaakt.

UKIP deed het goed in Essex, een traditioneel bolwerk van de Conservative Party in het zuidoosten van Engeland. Ook in het door de Labour Partij gedomineerde Rotherham in het noorden en Birmingham in Midden-Engeland scoorde UKIP donderdag. Oppositiepartij Labour boekte wel winst maar minder dan zij gehoopt had. De Liberale Democraten, die samen met de conservatieven in de regering zitten, kregen klappen op lokaal niveau, net als de partij van premier David Cameron.

Lokale winst voor Britse eurosceptici
Lokale winst voor Britse eurosceptici (Foto: ANP)

Rijksmuseum koopt dodenmasker Van Meegeren

Het Rijksmuseum heeft een werk gekocht waarop meestervervalser Han van Meegeren is afgebeeld. Het is een dodenmasker omlijst door een schilderspalet. Het masker lijkt van brons, maar is gemaakt van bruin geschilderd gips. Museumdirecteur Wim Pijbes noemt het kunststuk tegenover de NOS 'een stille getuige van een briljante vervalser'.

Van Meegeren was een talentvol kunstschilder, die de technieken van de Nederlandse meesters beheerste en gebruikte voor zijn vervalsingen. Hij verdiende veel geld met zijn vervalsingen en leefde tijdens de oorlog een leven vol luxe. Nazitopman Hermann Göring schafte zijn Christus en de Overspelige Vrouw aan.

Het masker kostte het Amsterdamse museum driehonderd euro. Pijbes heeft gemengde gevoelens over zijn aanschaf. Hij noemt het masker een weerzinwekkend geval, dat hij zeker in huis wil hebben. "Van Meegeren hoort in het Rijks, omdat we vervalsingen van hem hebben en proefstukken. Maar op zich is het raar, want wie koopt iets van een boef?"

Het museum gaat het masker niet direct tentoonstellen. Volgens Pijbes moet het passen in een context. "Hij heeft zijn laatste rustplaats in het Rijksmuseum gevonden", aldus de museumdirecteur vrijdag tegen de NOS.

Nederlander heeft 39 euro over voor WK-titel

Nederlanders hebben met gemiddeld 39 euro weinig over voor het winnen van de WK-titel, deze zomer in Brazilië. In Chili, een van de tegenstanders in de poule van Oranje, zijn de inwoners bereid om omgerekend 526 euro uit te trekken zodat hun team op 13 juli de beker omhoog kan houden. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van ING.

Het bedrag dat Nederlanders over hebben is ook flink gedaald ten opzichte van vier jaar geleden. Toen was men bereid om 47 euro te betalen voor de titel in Zuid-Afrika. Volgens ING speelt de economische crisis een grote rol bij de daling. "In de tussentijd heeft Nederland vier jaar van koopkrachtverlies achter de rug, dat maakt mensen meer terughoudend", stelt econoom Marten van Garderen.

In een aantal landen waar de economische crisis veel harder heeft toegeslagen hebben de bewoners echter meer geld over voor het winnen van de FIFA Wereldbeker. In Spanje, dat de laatste wereldtitel binnenhaalde door Nederland te verslaan in de finale, ligt het bedrag met 84 euro twee keer zo hoog als in Nederland. In Italië is men bereid maar liefst 464 euro uit te trekken voor het winnen van de finale.

Opvallend is dat vrouwen dit jaar veel meer over hebben voor de wereldtitel dan mannen. Vrouwen willen 49 euro ophoesten, mannen 30 euro. Vier jaar geleden was dat nog andersom: 45 om 50 euro. Vrouwen die minder van voetbal houden hebben daarvoor echter ook flink meer geld over dan mannen. De vrouwen die liever geen voetbal zien, willen daarvoor 290 euro betalen, de mannen 130 euro. In totaal is zes procent van de Nederlanders juist bereid om geld uit te trekken voor een voetbalvrije zomer.

Geen Fallout 4 op E3

Bethesda-baas Pete Hines weet hoe hij dromen in één tweet kan vernaggelen. Op een vraag of er informatie over Fallout 4 op de aankomende E3 komt kwam er een negatief antwoord.

Hij gaf in de tweet aan dat hij niet aan vooraankondigingen doet en dat Bethesda Game Studios volgende project nog een hele tijd stil zal blijven. Aan de andere kant, wie zegt dat Fallout 4 door die studio wordt gemaakt? Een feit is dat Bethesda met twee games naar de E3 gaat: The Evil Within en een tweede, nog aan te kondigen, game. Welke game verwacht jij van Bethesda?

Fallout 3

S&P handhaaft oordeel over Nederland

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft zijn waardering voor Nederland niet veranderd. De kredietwaardigheid van Nederland blijft gehandhaafd op AA+, de op een na hoogste score. Dat maakte het Amerikaanse bureau vrijdag bekend. Ook over de vooruitzichten blijft S&P bij zijn eerdere standpunt: die blijven stabiel.

Het ratingbureau is te spreken over de bezuinigingsmaatregelen die de overheid de afgelopen jaren heeft getroffen. Die besparingen maken het - samen met de aantrekkende economische groei - 'waarschijnlijk' dat Nederland dit jaar uitkomt op een tekort van 2,9 procent, zo stelt S&P in een rapport. Dat is de bovengrens die is opgelegd door Brussel.

Het bureau zegt bovendien te verwachten dat de Nederlandse overheid haar budgettaire positie nog verder verstevigt. Omdat ook economie dit jaar de weg naar boven weer vindt helpt volgens S&P ook. Toch is een hogere rating van de kredietbeoordelaar voorlopig niet waarschijnlijk, zo blijkt uit het rapport.

De stabiele 'outlook' maakt namelijk waarschijnlijk dat het oordeel over Nederland de komende twee jaar op AA+ blijft, aldus S&P. De kans dat de waardering in die periode toeneemt of daalt is kleiner dan een op drie.

Tot november vorig jaar had Nederland nog de hoogste rating, 'triple-A'. S&P besloot dat oordeel bij te stellen omdat de groeiverwachtingen over Nederland lager uitvielen dan voorzien. Kredietbeoordelaars Moody's en Fitch schalen Nederland nog wel in bij de meest kredietwaardige landen.

Buitenland kijkt meest op van verlies PVV

Het verlies van de PVV bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, zoals uit de exitpolls naar voren komt, is in het buitenland het belangrijkste nieuws over de stembusgang in Nederland. De partij van Geert Wilders krijgt in de exitpolls bijna vijf procent minder stemmen dan in 2009.

Het Duitse persbureau dpa, het Britse persbureau Reuters en de Franse krant Le Monde openen hun berichtgeving met het verlies van de PVV. Ook de Duitse krant Süddeutsche Zeitung spreekt van de 'duidelijke nederlaag' van Wilders, de Frankfurter Allgemeine noemt het verlies 'verrassend'. De Belgische kranten De Standaard en Het Laatste Nieuws beginnen met de winst van D66.

Wilders heeft bij herhaling aangegeven een Europees verbond te willen sluiten met gelijkgezinde eurosceptische partijen uit andere EU-landen. Daarvoor zijn ten minste 25 zetels en zeven partijen nodig.

D66 is donderdag met 15,6 procent van de stemmen de grootste partij geworden, blijkt uit de definitieve exitpoll in opdracht van de NOS. Het CDA volgt met 15,2 procent van de stemmen.

D66 en CDA krijgen beide vier zetels. Vier partijen kunnen rekenen op drie zetels: de VVD (12,3 procent), de PVV (12,2 procent), de SP (tien procent) en de PvdA (9,4 procent). GroenLinks en ChristenUnie/SGP krijgen beide 7,8 procent en twee zetels. 50Plus en de Partij voor de Dieren halen elk een zetel.

Laatste dag Pauw & Witteman

Jeroen Pauw en Paul Witteman presenteren vrijdagavond voor het laatst hun talkshow Pauw& Witteman. Na 8 jaar en ongeveer 1200 uitzendingen zetten de heren er een punt achter. Ze vieren het afscheid met een extra lange, 2 uur durende aflevering.

In verband met het afscheid zond de VARA deze week 's avonds na het late Journaal al enkele van de beste afleveringen uit van de afgelopen jaren.

Paul Witteman (67) liet eerder deze maand weten dat het late tijdstip van de live-uitzendingen en het nachtbraken hem te veel werden. Om die reden werden de programma's de laatste tijd soms al een uur eerder opgenomen.

Witteman gaat het komend seizoen een programma over muziek presenteren. Ook gaat hij bij de VARA een wetenschappelijk programma maken. Jeroen Pauw gaat bij de VARA een nieuwe latenightshow presenteren op Nederland 1, dat inhaakt op de actualiteit van de dag.

'Imago doet volksmuziek de das om'

Het grote publiek neemt volksmuziek nog altijd niet serieus. Dat vinden althans de Brabantse zangers Frans Duijts en Django Wagner. "Het is een beetje taboe om ernaar te luisteren, want het is nou niet echt hip", zegt de 35-jarige Duijts tegen Novum Nieuws.

Zigeunerzanger Django Wagner heeft het gevoel dat mensen niet durven toe te geven het genre leuk te vinden. "André Hazes heeft helaas moeten sterven voordat hij door mensen serieus genomen werd. En hij is toch echt de grootste volksartiest", zegt de 43-jarige Wagner.

Duijts, die zijn muzikale carrière begon als André Hazes-imitator, zou graag zien dat ook grote radiozenders het genre omarmen. "Volksmuziek kan echt een groter platform gebruiken." Wagner snapt niet dat het genre niet al vaker wordt gedraaid. "Nederlandser kan het haast niet. Daarnaast is muziek emotie en volksmuziek is een en al emotie."

Toch balen de Brabanders niet te veel van het uitblijven van succes in het hitparades. "Ik heb absoluut niets te klagen", zegt Duijts. Wagner meet zijn succes liever door te kijken naar zijn publiek. "Ik vind het belangrijker dat mensen naar shows blijven komen en met een tevreden gevoel naar huis gaan. Ik zeg altijd: succes heb je in het land en niet in de krant."

Hoewel het niet Wagners grootste doel is om de hitlijsten te bestormen, heeft hij wel het gevoel dat zijn nieuwe album Samen... hits bevat. "Die staan er zeker op", zegt de zanger over zijn vierde plaat die vrijdag verschijnt. "Ik ben er ontzettend trots op want de nummers zijn stuk voor stuk erg mooi geworden."

Samen... bestaat enkel uit duetten met andere artiesten. Zo vroeg Wagner Wolter Kroes, Sieneke en Peter Beense. Duijts is te horen op het liedje Het Is Hier Eén Groot Feest. "Ik was al met Django bevriend voor we bekend waren en we hebben al eerder samen gezongen", vertelt Duijts. "Ik vond het daarom ook heel mooi dat hij me heeft benaderd. Er is een heel leuk liedje uitgekomen."

Wilders: kiezer straft EU door thuis te blijven

De Nederlandse kiezer heeft zijn afkeer van de Europese Unie laten zien door thuis te blijven. De lage opkomst heeft de PVV parten gespeeld. Dat heeft PVV-voorman Geert Wilders donderdag gezegd op een verkiezingsavond in Scheveningen.

"Door thuis te blijven hebben heel veel kiezers hun afkeer en desinteresse voor de Europese Unie laten zien", zei Wilders. "De lage opkomst heeft ons parten gespeeld. Maar nog steeds hebben honderdduizenden Nederlanders op de PVV gestemd. Gestemd voor Nederland en tegen Brussel."

De voorman feliciteerde onder meer D66 met de winst, maar hekelde de conclusie dat Nederland voor Europa zou hebben gekozen. "Een opkomst van 37 procent kan niet tot de conclusie leiden dat Nederland eurofieler is geworden. Twee op de drie Nederlanders zijn thuisgebleven."

Wilders zei met zijn partijgenoten gevochten te hebben als leeuwen. "En de eerlijkheid is dat de exitpolls tegenvallen. We moeten daar niet ingewikkeld over doen." De PVV-voorman hoopt zondag, wanneer de definitieve uitslag bekend wordt gemaakt, alsnog blijkt dat de PVV vier zetels krijgt.

NVWA waarschuwt voor onveilige kooktoestellen

Kampeerders die op vakantie zelf willen koken kunnen beter niet gebruikmaken van eenpits gastoestellen die worden verkocht in een koffertje. Deze zogeheten koffergastoestellen kunnen ontploffen, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

De 'portable gas stoves' worden vooral gebruikt door kampeerders, maar ook door steengrillrestaurants. De NVWA onderzocht 27 modellen, wat neerkomt op ongeveer tachtig procent van alle in Nederland verkochte koffergastoestellen. Geen enkele bleek veilig te zijn omdat bij gebruik de gasbus kan ontploffen.

In de kooktoestellen zit een gasbusje in de vorm van een spuitbus. Uit tests van de NVWA blijkt dat deze busjes tijdens het koken een temperatuur van boven de 70 graden kunnen bereiken. Door de 'compacte constructie' kan de warmte niet weg en ontstaat er volgens de waakhond 'een reëel gevaar voor gaslekkage en explosie'.

De geteste modellen zijn representatief voor alle koffergastoestellen op de Nederlandse markt. Omdat niet alle toestellen getest zijn, zou het kunnen dat sommige wel veilig zijn. Producenten en leveranciers moeten nu aantonen of hun gastoestel veilig is. Onveilige producten moeten van de markt gehaald worden.

Zolang geen enkele fabrikant de veiligheid kan garanderen, raadt de NVWA mensen af te koken op koffergastoestellen.

GeenStijl voorspelt vijf zetels voor D66

D66 wordt volgens tellingen van GeenStijl met vijf zetels de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. Dat meldde het weblog op basis van 664.316 getelde stemmen in 1278 stembureaus in heel Nederland.

Volgens de definitieve exitpoll van bureau Ipsos haalt de partij van lijsttrekker Sophie in 't Veld vier zetels. Daarmee zou D66 verwikkeld zijn in een nek-aan-nekrace met het CDA. GeenStijl voorspelt echter dat de christendemocraten blijven steken op "vier, mogelijk drie" zetels en daarmee achterblijven op hun rivalen.

De PVV zou in de NOS-exitpoll en een onderzoek van Maurice de Hond op drie zetels uitkomen. Ook GeenStijl verwacht dat de PVV drie zetels haalt, maar sluit niet uit dat de anti-EU-partij toch met vier zetels in het Europees Parlement komt.

Ruim 1378 mensen trokken voor het project van het weblog naar stembureaus om eerder dan zondag de uitslag te kunnen melden. Deelnemers woonden in stembureaus in het hele land de telling van de stemmen bij, noteerden de uitslag en gaven die door aan GeenStijl. Een eerste analyse van die resultaten leidde tot een verschil van een zetel met de andere onderzoeken. De opkomst bedroeg 35 procent.

GeenStijl voorspelt vijf zetels voor D66
GeenStijl voorspelt vijf zetels voor D66 (Foto: ANP)

Voetbalsters Wolfsburg winnen opnieuw CL

De voetbalsters van VfL Wolfsburg hebben donderdag hun titel in de Champions League geprolongeerd. De Duitse ploeg versloeg in Lissabon na een 0-2 achterstand het Zweedse Tyresö met 4-3. Martina Müller maakte tien minuten voor tijd de winnende goal.

Tyresö kwam in de eerste helft op een 2-0 voorsprong en leek in een zetel te zitten. Na rust sloeg Wolfsburg echter hard terug. Binnen acht minuten was het gelijk door goals van Alexandra Popp en Müller. De Braziliaanse ster Marta bracht met haar tweede goal Tyresö weer op voorsprong, maar uiteindelijk trok Wolfsburg aan het langste eind.

Vorig jaar won Wolfsburg het kampioenenbal door een kleine zege op Olympique Lyon. Zaterdag staat de finale van de Champions League voor mannen op het programma. Stadsgenoten Real Madrid en Atletico Madrid nemen het tegen elkaar op.

'Smash Bros. gaat voor figurines'

Een Franse interview heeft wat geruchten opgeleverd met betrekking tot Nintendo's NFC plannen. In een interview met de Franse Le Figaro gaf  Nintendo Frankrijk Managing Director Stephan Bole aan dat Super Smash Bros. voor de Wii U NFC gebruikt.

In het interview werd onder andere gesproken over de plannen van Nintendo op E3. "E3 is ook een gelegenheid om het gebruik van NFC-technologie in Nintendo consoles te tonen", aldus Bole. "De NFC zal worden gebruikt in de Wii U-versie van Super Smash Bros."

Nintendo onthulde haar plannen voor de in te scannen beeldjes in de financiële resultaten van deze maand. De eerste gerelateerde games die gebruikmaken van NFC-functionaliteit worden getoond op E3 2014. We verwachten niet dat Nintendo gaat reageren op deze geruchten. Mocht je het niet begrijpen wat NFC voor gaming inhoudt: directe concurrenten Skylanders en Disney Infinity scannen fysieke poppetjes die digitaal in je game tevoorschijn komen om mee te gamen.

Van welke game zou jij graag speelbare figurines zien?

Smash Bros.

Geen Nintendo voor Ubisoft op E3

Geen van de games die Ubisoft gaat meebrengen naar Los Angeles is te spelen op een Nintendo-platform. Ubisoft is alleen nog bezig met de vertraagde versie van Watch Dogs voor Wii U.

"We zullen geen Nintendo-games op de E3 van dit jaar tonen", heeft een Ubisoft-vertegenwoordiger bevestigd. Momenteel heeft het bedrijf gepland om Assassin's Creed Unity, Far Cry 4, The Division en The Crew te laten zien. En vast nog meer, als verrassing.

Dat er geen enkele Nintendo-game bij zit is verontrustend, gezien Ubisoft-baas Yves Guillemot vorig jaar nog verkondigde de Wii U in de dure maanden voor kerstmis 2013 te ondersteunen en daarna zou gaan kijken of ze door zouden gaan met Wii U en 3DS. Op dit moment is alleen Watch Dogs nog in ontwikkeling, na een flinke vertraging. In het beste geval is de game in de herfst te zien voor Wii U-eigenaren. Het lijkt er dus op dat d econclusie is dat ze niet doorgaan met het maken van games voor Nintendo-platformen.

Tijdens de E3 2011 was Ubisoft nog aanwezig bij een speciale round-table van Nintendo om Wii U-titels te bespreken, zoals Killer Freaks from Outer Space, dat later ZombiU werd, en de nooit uitgekomen Ghost Recon Online. Op de persconferentie van Ubisoft tijdens de E3 2012 liet Ubisoft Rayman Legends, ZombiU en Just Dance zien op een van de laatste Wii U-prototypes.

Het ziet er dus slecht uit voor de samenwerking tussen Nintendo en Ubisoft, maar wie weet vertellen ze nog niet alles wat er in het vat zit.

Zombi U

Topcrimineel Gwenette Martha doodgeschoten

In Amstelveen is donderdagavond de beruchte Amsterdamse beroepscrimineel Gwenette Martha doodgeschoten. Getuigen spreken van een 'gruwelijke schietpartij met machinegeweervuur'. De politie bevestigt zijn dood nog niet maar volgens verscheidene bronnen is er geen twijfel mogelijk.

Gwenette Martha stond bekend als een spil in de hoofdstedelijke onderwereld. Hij werd in april nog vastgezet nadat in een auto waarin hij meereed, in een geheime bergplaats twee wapens waren gevonden. Martha (40) had zichzelf bij de politie gemeld toen hij erachter kwam dat zijn naam opdook in het onderzoek naar de wapens. Hij was sinds kort weer op vrije voeten, volgens ingewijden.

In een groot onderzoek naar een reeks liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu geldt Martha als sleutelfiguur. Een van die afrekeningen is de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt, die met veel vuurwapengeweld gepaard ging.

In december vorig jaar ontsnapte Martha nog aan de dood. In Amsterdam-Zuid richtte een onbekend gebleven man een vuurwapen op hem en haalde meermalen de trekker over. Het wapen weigerde dienst.

De reeks liquidaties begon in oktober vorig jaar met de moord - in Antwerpen - op Najeb Bouhbouh, naar verluidt een goede vriend van Martha. De dubbele moord op twee jonge Marokkanen in de Staatsliedenbuurt zou een vergeldingsactie uit het kamp-Martha zijn geweest.

Gwenette Martha werd kort na de liquidatie van Bouhbouh met drie anderen opgepakt op de Dam. Het viertal had twee vuurwapens en een pruik bij zich, Martha droeg een kogelvrij vest. Justitie vermoedt dat het gezelschap bezig was met de voorbereiding van een moordaanslag op Benaouf M., het veronderstelde brein achter de moord op Bouhbouh. Op dat moment was Martha voorwaardelijk vrij in een oudere zaak, die draaide om drugshandel en witwassen.

Gwenette M. spil in Amsterdamse onderwereld
Topcrimineel Gwenette Martha doodgeschoten (Foto: ANP)

[Giro] Gevallen Ludvigsson komt goed weg

De Zweed Tobias Ludvigsson is bij zijn zware valpartij donderdag goed weggekomen. De renner van Giant-Shimano maakte in de tijdrit een fout tijdens een afdaling in de regen en schoot daardoor te ver naar buiten. Daardoor viel hij over de vangrails enkele meters naar beneden, waar hij minutenlang op enige afstand van zijn fiets bleef liggen.

Donderdagavond kwam zijn team echter met goed nieuws. Volgens de Nederlandse ploeg heeft de 23-jarige Ludvigsson zelfs helemaal niks gebroken en komt hij er vanaf met flink wat blauwe plekken en andere oppervlakkige wonden. Ook is er geen interne schade opgelopen, waardoor Ludvigsson al naar huis mag. 

Nigeria wil Boko Haram op zwarte lijst

Nigeria heeft de Verenigde Naties gevraagd de islamitische terreurbeweging Boko Haram op de zwarte te lijst te zetten en sancties tegen de groepering in te stellen. Aanleiding is de ontvoering van honderden meisjes, aldus een diplomaat van de VN dinsdag.

Het verzoek aan de VN is vooral symbolisch. Als de Veiligheidsraad akkoord gaat, kunnen sancties donderdag ingaan, aldus de diplomaat die niet met name werd genoemd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.