Foodwatch vangt bot in paardenvleeszaak

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoeft geen openheid van zaken te geven over het paardenvleesschandaal bij slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard. De poging van Foodwatch om via de rechter documenten boven water te krijgen, is mislukt. Dat meldt de consumentenorganisatie vrijdag.

Na een mislukt beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), vroeg Foodwatch een oordeel van de rechter. De organisatie stelt dat er mogelijk onveilig paardenvlees bij mensen thuis ligt en dat consumenten het recht hebben om dat te weten.

Maar de rechter kon niet om het verweer van de NVWA heen dat ten tijde van het Wob-verzoek er geen documenten beschikbaar waren. Dat die er later wel waren, deed niet terzake aangezien het kort geding ging over het moment van de Wob-procedure.

Foodwatch hekelt het feit dat de NVWA de dans ontspringt door zich te 'verschuilen achter procedures'. De organisatie zal een tweede Wob-poging doen, maar heeft daar weinig vertrouwen in. "De NVWA zal mogelijk een nieuw argument vinden om de informatie niet vrij te hoeven geven", zegt campagneleider van Foodwatch Meike Rijksen in een verklaring.

Volgens de consumentenorganisatie is de kans aanwezig dat consumenten het mogelijk onveilige vlees nog in huis hebben. "Maar een nieuwe procedure duurt lang. De urgentie van deze zaak is dan verdwenen: al het vlees zal zijn opgegeten. Dat de NVWA met deze vertragende strategie weg komt, stelt ons zeer teleur", aldus Rijksen.

Vleesverwerker Van Hattem raakte begin dit jaar in opspraak omdat het paardenvlees zou hebben verwerkt in andere producten. Ook zouden er ongekeurde dieren zijn geslacht. Het bedrijf moest daarop al het vlees dat de afgelopen twee jaar is geproduceerd terughalen. Het ging om 28 miljoen kilo, waarvan overigens een aanzienlijk deel al was geconsumeerd.

Directeur Bert van Hattem stelde afgelopen maandag in een interview dat zijn bedrijf geen fraude gepleegd met paardenvlees. Volgens hem heeft de NVWA hem en zijn werknemers bovendien onterecht als criminelen weggezet. "De paarden die zijn afgekeurd, zijn onder toeziend oog van NVWA in de destructiecontainer beland", aldus Van Hattem.

Het vlees werd teruggeroepen tot aan de supermarkten en restaurants, maar consumenten die het vlees hebben gekocht werd nooit verzocht producten terug te brengen naar de supermarkt. Ook wordt consumenten niet verteld om welke producten het gaat. Foodwatch hekelt het feit dat consumenten bewust in het ongewisse worden gelaten.