S&P handhaaft oordeel over Nederland

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft zijn waardering voor Nederland niet veranderd. De kredietwaardigheid van Nederland blijft gehandhaafd op AA+, de op een na hoogste score. Dat maakte het Amerikaanse bureau vrijdag bekend. Ook over de vooruitzichten blijft S&P bij zijn eerdere standpunt: die blijven stabiel.

Het ratingbureau is te spreken over de bezuinigingsmaatregelen die de overheid de afgelopen jaren heeft getroffen. Die besparingen maken het - samen met de aantrekkende economische groei - 'waarschijnlijk' dat Nederland dit jaar uitkomt op een tekort van 2,9 procent, zo stelt S&P in een rapport. Dat is de bovengrens die is opgelegd door Brussel.

Het bureau zegt bovendien te verwachten dat de Nederlandse overheid haar budgettaire positie nog verder verstevigt. Omdat ook economie dit jaar de weg naar boven weer vindt helpt volgens S&P ook. Toch is een hogere rating van de kredietbeoordelaar voorlopig niet waarschijnlijk, zo blijkt uit het rapport.

De stabiele 'outlook' maakt namelijk waarschijnlijk dat het oordeel over Nederland de komende twee jaar op AA+ blijft, aldus S&P. De kans dat de waardering in die periode toeneemt of daalt is kleiner dan een op drie.

Tot november vorig jaar had Nederland nog de hoogste rating, 'triple-A'. S&P besloot dat oordeel bij te stellen omdat de groeiverwachtingen over Nederland lager uitvielen dan voorzien. Kredietbeoordelaars Moody's en Fitch schalen Nederland nog wel in bij de meest kredietwaardige landen.