Richard III wordt bijgezet in Leicester
De middeleeuwse Engelse koning Richard III wordt begraven in Leicester. Dat heeft het Britse High Court bepaald. Het gebeente van de oude koning werd anderhalf jaar geleden in die stad gevonden, onder een parkeerplaats, en de drie rechters vonden het daarom logisch dat hij daar begraven wordt.
Een groep verre familieleden had een zaak aangespannen. Zij vinden dat Richard ter aarde besteld moet worden in de noordelijke stad York. De koning was van het Huis van York en had dus nauwe banden met die stad. Het hof zag echter geen reden om de beslissing van de regering Richard bij te zetten in de kathedraal van Leicester terug te draaien.
Het hof sprak van een 'unieke en uitzonderlijke' zaak. De verre familieleden hadden zich verenigd in de zogenoemde Plantagenet Alliantie. De regering zou volgens hen niet genoeg gedaan hebben om na te gaan wat de koning zelf en zijn familie willen of gewild zouden hebben. Het hof vond dat geen overtuigend argument omdat onvoldoende is aangetoond dat Richard III de voorkeur zou geven aan York. Bovendien zijn er ongeveer één tot tien miljoen afstammelingen van de koning; de Plantagenet Alliantie vertegenwoordigt maar een 'minuscuul deel'. "Het is tijd dat koning Richard III een waardige herbegrafenis en eindelijk een laatste rustplaats krijgt", aldus de rechters.
Richard III sneefde in het harnas in een slag bij Leicester in 1485. Hij werd zonder kist begraven in een kerk die inmiddels is afgebroken. Na een lange zoektocht werden botten onder een parkeerplaats in de stad geïdentificeerd als de zijne.
Voor velen is Richard III de meest omstreden koning die Engeland ooit heeft gehad. In het stuk 'Richard III' van Shakespeare wordt hij neergezet als een gebochelde schurk. Toch zijn er historici die hem een relatief verlichte monarch noemen wiens naam door opponenten is bezoedeld.
Het is niet bekend of de Plantagenet Alliantie in hoger beroep gaat.