'Kiezer vindt EU-samenwerking PVV dubieus'

De keuze van de PVV om in Europa de samenwerking met andere rechts-populistische partijen aan te gaan heeft de partij tijdens de Europese verkiezingen parten gespeeld. De Nederlandse kiezer heeft dat 'toch wel dubieus gevonden', aldus minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

De bewindsman noemde de partij de grootste verliezer van de verkiezingen, maar stak de hand ook in eigen boezem. Zijn partij lijkt net als tijdens de vorige Europese verkiezingen op drie zetels te blijven steken. "Het is de trend die een paar weken geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen al aan de orde was. We moeten nu dus aan het herstel gaan werken."

Plasterk, verantwoordelijk voor het verkiezingsproces, zei de lage opkomstpercentage voor de Europese verkiezingen te betreuren. "De opkomst was niet lager dan bij vorige Europese verkiezingen, maar eigenlijk de helft van wat er bij de landelijke verkiezingen gebeurt. Als legitimatie van het parlement is dat beperkt." Ongeveer 35 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

De bewindsman liet verder weten erover na te denken stemgerechtigden bij de volgende Europese verkiezingen ook op zondag te laten stemmen. In de meeste Europese landen wordt op zondag gestemd. Daardoor zijn de Europese verkiezingen dit keer over vier dagen uitgesmeerd.

"Ik vind wel dat iedereen moet kunnen stemmen, ook de mensen die de zondagsrust heiligen." Als mogelijke oplossing verwees Plasterk naar het verkiezingsproces in Duitsland. "Daar kunnen mensen die de zondagsrust heiligen al op vrijdag op het gemeentehuis een schriftelijke stem uitbrengen."