GeenStijl voorspelt vijf zetels voor D66

D66 wordt volgens tellingen van GeenStijl met vijf zetels de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. Dat meldde het weblog op basis van 664.316 getelde stemmen in 1278 stembureaus in heel Nederland.

Volgens de definitieve exitpoll van bureau Ipsos haalt de partij van lijsttrekker Sophie in 't Veld vier zetels. Daarmee zou D66 verwikkeld zijn in een nek-aan-nekrace met het CDA. GeenStijl voorspelt echter dat de christendemocraten blijven steken op "vier, mogelijk drie" zetels en daarmee achterblijven op hun rivalen.

De PVV zou in de NOS-exitpoll en een onderzoek van Maurice de Hond op drie zetels uitkomen. Ook GeenStijl verwacht dat de PVV drie zetels haalt, maar sluit niet uit dat de anti-EU-partij toch met vier zetels in het Europees Parlement komt.

Ruim 1378 mensen trokken voor het project van het weblog naar stembureaus om eerder dan zondag de uitslag te kunnen melden. Deelnemers woonden in stembureaus in het hele land de telling van de stemmen bij, noteerden de uitslag en gaven die door aan GeenStijl. Een eerste analyse van die resultaten leidde tot een verschil van een zetel met de andere onderzoeken. De opkomst bedroeg 35 procent.

GeenStijl voorspelt vijf zetels voor D66
GeenStijl voorspelt vijf zetels voor D66 (Foto: ANP)