Buitenland kijkt meest op van verlies PVV

Het verlies van de PVV bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, zoals uit de exitpolls naar voren komt, is in het buitenland het belangrijkste nieuws over de stembusgang in Nederland. De partij van Geert Wilders krijgt in de exitpolls bijna vijf procent minder stemmen dan in 2009.

Het Duitse persbureau dpa, het Britse persbureau Reuters en de Franse krant Le Monde openen hun berichtgeving met het verlies van de PVV. Ook de Duitse krant Süddeutsche Zeitung spreekt van de 'duidelijke nederlaag' van Wilders, de Frankfurter Allgemeine noemt het verlies 'verrassend'. De Belgische kranten De Standaard en Het Laatste Nieuws beginnen met de winst van D66.

Wilders heeft bij herhaling aangegeven een Europees verbond te willen sluiten met gelijkgezinde eurosceptische partijen uit andere EU-landen. Daarvoor zijn ten minste 25 zetels en zeven partijen nodig.

D66 is donderdag met 15,6 procent van de stemmen de grootste partij geworden, blijkt uit de definitieve exitpoll in opdracht van de NOS. Het CDA volgt met 15,2 procent van de stemmen.

D66 en CDA krijgen beide vier zetels. Vier partijen kunnen rekenen op drie zetels: de VVD (12,3 procent), de PVV (12,2 procent), de SP (tien procent) en de PvdA (9,4 procent). GroenLinks en ChristenUnie/SGP krijgen beide 7,8 procent en twee zetels. 50Plus en de Partij voor de Dieren halen elk een zetel.