Mysteryland strijkt neer op 'heilige grond'

Het Nederlandse dancefestival Mysteryland maakt zich op voor de eerste editie in de Verenigde Staten. "We zijn heel blij dat we onze vleugels kunnen uitslaan in Amerika", laat Clayton Fredrik van ID&T weten aan Novum Nieuws. Nog specialer is de plaats waar Mysteryland USA neerstrijkt, op het terrein waar in 1969 Woodstock plaatsvond.

"Mysteryland is het eerste festival in 45 jaar dat een driedaags evenement mag houden op hetzelfde terrein als waar de 'moeder der festivals' ooit werd gehouden", vertelt de marketing manager over het terrein in Bethel Woods, in de staat New York, waar Mysteryland van vrijdag tot en met zondag wordt gehouden.

Voor Fredrik en zijn collega's van ID&T is het Woodstock-terrein 'heilige grond'. "Wij zijn mensen die echt leven voor festivals. Er zit een bepaalde passie en liefde in ons waardoor we extra hard rennen om onze festivals tot de beste van de wereld te maken. Om juist met deze groep festivalliefhebbers een feest te organiseren op het terrein waar het allemaal begon, geeft het zeker een bijzonder tintje."

Hoewel dj's als Don Diablo, Fedde le Grand en Steve Aoki geen onbekenden van Mysteryland zijn, wordt de editie in de Verenigde Staten 'compleet anders'. "Mysteryland is uitgegroeid tot een festival met een nomadisch karakter. Dat kan je niet zomaar even inpakken in een paar containers en dan weer uitpakken op locatie. Wij geloven heel erg in de lokale adaptatie van het festival en werken veel meer artiesten en creatieven uit de lokale scene. Dit zorgt ervoor dat Mysteryland in elk land compleet anders is."

Een editie in de Verenigde Staten is logisch volgens Fredrik. "Elektronische muziek is echt in opkomst in Amerika. Niet alleen de commerciële EDM-sound maar ook meer undergroundgeluiden als techno zijn daar echt in opkomst of al doorgebroken. Met het diverse scala aan genres dat Mysteryland vertegenwoordigt, klopt het om een editie in Amerika te doen."