Politie rolt 'groots opgezet' drugslaboratorium op

De politie heeft donderdagavond een amfetaminelaboratorium opgerold in een loods in het Gelderse Heerde. Agenten troffen bij de loods een 24-jarige man uit Burgum en een 54-jarige man uit Drachten aan. Beiden zijn aangehouden, meldt de politie vrijdag.

Na een melding over dode vissen in de Zuidelijke Heerderbeek ontdekten inspecteurs van het Waterschap Vallei en Veluwe dat vanuit de loods afvalwater werd geloosd in een zijtak van de beek. De inspecteurs vermoedden dat er een drugslab in de loods was gevestigd, waarop het waterschap de politie inschakelde.

De verdachten werden aangehouden toen ze donderdagavond met een vrachtwagen en een auto van het terrein wilden wegrijden. In de vrachtwagen werd een grote hoeveelheid chemicaliën aangetroffen. Het laboratorium in de loods was groots van opzet, meldt de politie.

De ontmanteling van het drugslab vindt donderdag en vrijdag plaats. Ook doet de recherche sporenonderzoek. Het waterschap heeft het vervuilde water afgezogen en de sloot schoongemaakt.

Amfetamine is een synthetische drug die sterk oppeppend werkt en erg verslavend is. De chemicaliën waarmee de drug wordt gemaakt zijn sterk vervuilend als ze in het milieu worden geloosd.