Een op twintig jongeren gebruikt ritalin bij toets

Vijf procent van de jongeren gebruikt wel eens het medicijn ritalin om beter te presteren bij tentamens of examens. Ook het gebruik van bijvoorbeeld angstremmers en slaapmedicijnen komt voor, meldt EénVandaag vrijdag op basis van onderzoek onder ruim 1900 jongeren tot 24 jaar.

Ongeveer 47 procent geeft aan niets te gebruiken voor een betere prestatie. Onder degenen die dit wel doen zijn koffie (47 procent), druivensuiker (27 procent) of energiedrankjes (17 procent) het populairst. Een op de twintig gebruikt ritalin, concerta of andere medicijnen die eigenlijk zijn bedoeld voor patiënten met add of adhd. De middelen zou de jongeren helpen zich beter op de toetsen te concentreren.

Een even grote groep van vijf procent gebruikt angstremmers als oxazepam om rustig te blijven. Verder gebruikt tien procent slaapmedicijnen in toetsperiodes. Van de jongeren die wel eens ritalin, slaapmiddelen of angstremmers gebruiken, deed 84 procent dit vaker dan een keer in de afgelopen twee jaar.

Experts en onderzoekers zouden al jaren signalen krijgen dat medicijnen als ritalin vooral in examentijd populair zijn onder studenten en scholieren. Tijdens de examens ziet de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) echter geen stijging van slaap- en kalmeringsmiddelen of stimulantia zoals ritalin, zo meldde NRC Handelsblad twee weken geleden nog. Onduidelijk is volgens SFK echter hoeveel ervan in het illegale circuit omgaat. Wel worden tijdens de examens zeventig procent meer bètablokkers, die voor een rustiger gevoel moeten zorgen, verstrekt aan scholieren.