Leger ontbiedt honderd invloedrijke Thai

Het Thaise leger heeft vrijdag de volledige ontbonden regering en een aantal leden van de invloedrijke familie Shinawatra bijeengeroepen. Wat ze van plan zijn is niet duidelijk. Oud-premier Yingluck Shinawatra en haar opvolger hebben zich gemeld bij een legerbasis in Bangkok. Na een half uur werd Yingluck door militairen meegenomen naar een andere locatie, zegt een van haar medewerkers.

Het leger heeft donderdag de macht overgenomen in Thailand nadat eerder de staat van beleg werd afgekondigd. Zo'n honderd invloedrijke Thai werden vervolgens ontboden om 'de vrede te bewaren en de problemen in het land op te lossen'. De grondwet is opgeschort en de interim-regering ontbonden. Ook is er een avondklok en een samenscholingsverbod ingesteld en is een aantal media uit de lucht gehaald. Het leger kwam met de maatregelen nadat gesprekken met de regering en de oppositie niets hadden opgeleverd. Alle deelnemers aan de gesprekken werden opgepakt.

Thailand verkeert in een diepe politieke crisis. Er wordt al een half jaar fel gedemonstreerd door zowel voor- als tegenstanders van de regering. Oud-premier Yingluck Shinawatra werd deze maand door de rechter uit haar ambt gezet omdat ze zich schuldig gemaakt zou hebben aan machtsmisbruik. Zij werd door tegenstanders gezien als een marionet van haar broer Thaksin, die in 2006 door het leger werd afgezet en in ballingschap verblijft om een gevangenisstraf wegens corruptie te ontlopen.

De staatsgreep van donderdag is de twaalfde sinds 1932 en de tweede in acht jaar. Op straat zijn weinig militairen te zien en er zijn geen berichten van grote protesten of geweld.