Beloning voor tips over veermiljardair Zuid-Korea

Zuid-Korea looft een beloning uit van omgerekend bijna 37.000 euro voor tips die leiden naar de vermoedelijke eigenaar van de gezonken veerboot Sewol. De verdwijning van de geheimzinnige miljardair leidt tot een storm van speculaties in Zuid-Koreaanse media.

Yoo Byung-eun is lid van een kerkgemeente die door critici omschreven wordt als een cultus en in verband wordt gebracht met een massazelfmoord in 1987. Leden van de gezindte hebben alle betrokkenheid bij de suïcide altijd ontkend.

Dagenlang was er een belegering van de politie bij een kerkcomplex waar de 73-jarige Yoo zich op zou houden. Leden van de kerk wisten te voorkomen dat de politie naar binnen kon. Toen ze de deuren eindelijk openden, was van Yoo geen spoor te bekennen. Mogelijk zit hij in het huis van een geloofsgenoot. De politie en justitie hebben nu 37.000 euro over voor de tip die naar Yoo leidt en 22.000 voor zijn zoon, die ook gezocht wordt.

Yoo is het hoofd van de voorganger van rederij Conghaejin, maar hij zou via een complex web van holdings nog altijd de touwtjes in handen hebben. Hoofdaanklager Kim Hoe-jong denkt dat Yoo de voorzitter is van Chonghaejin en verdenkt hem van belastingontduiking, verduistering en nalatigheid.

Het veer en driehonderd opvarenden zouden ten onder zijn gegaan door beknibbeling van de rederij op veiligheid. De winst werd opgestreken door Yoo en de zijnen.