'Imago doet volksmuziek de das om'

Het grote publiek neemt volksmuziek nog altijd niet serieus. Dat vinden althans de Brabantse zangers Frans Duijts en Django Wagner. "Het is een beetje taboe om ernaar te luisteren, want het is nou niet echt hip", zegt de 35-jarige Duijts tegen Novum Nieuws.

Zigeunerzanger Django Wagner heeft het gevoel dat mensen niet durven toe te geven het genre leuk te vinden. "André Hazes heeft helaas moeten sterven voordat hij door mensen serieus genomen werd. En hij is toch echt de grootste volksartiest", zegt de 43-jarige Wagner.

Duijts, die zijn muzikale carrière begon als André Hazes-imitator, zou graag zien dat ook grote radiozenders het genre omarmen. "Volksmuziek kan echt een groter platform gebruiken." Wagner snapt niet dat het genre niet al vaker wordt gedraaid. "Nederlandser kan het haast niet. Daarnaast is muziek emotie en volksmuziek is een en al emotie."

Toch balen de Brabanders niet te veel van het uitblijven van succes in het hitparades. "Ik heb absoluut niets te klagen", zegt Duijts. Wagner meet zijn succes liever door te kijken naar zijn publiek. "Ik vind het belangrijker dat mensen naar shows blijven komen en met een tevreden gevoel naar huis gaan. Ik zeg altijd: succes heb je in het land en niet in de krant."

Hoewel het niet Wagners grootste doel is om de hitlijsten te bestormen, heeft hij wel het gevoel dat zijn nieuwe album Samen... hits bevat. "Die staan er zeker op", zegt de zanger over zijn vierde plaat die vrijdag verschijnt. "Ik ben er ontzettend trots op want de nummers zijn stuk voor stuk erg mooi geworden."

Samen... bestaat enkel uit duetten met andere artiesten. Zo vroeg Wagner Wolter Kroes, Sieneke en Peter Beense. Duijts is te horen op het liedje Het Is Hier Eén Groot Feest. "Ik was al met Django bevriend voor we bekend waren en we hebben al eerder samen gezongen", vertelt Duijts. "Ik vond het daarom ook heel mooi dat hij me heeft benaderd. Er is een heel leuk liedje uitgekomen."