FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 maart 2014

Rosberg: "Brandstoflimiet vereist discipline"

Mercedes-coureur Nico Rosberg is tevreden over de eerste dag van de Grand Prix van Australië. Op het circuit van Albert Park was alleen zijn teamgenoot Lewis Hamilton sneller in de tweede vrije training. De snelheid was duidelijk aanwezig, echter spelen dit jaar meer factoren een grote rol. De brandstofconsumptie is daar één van.

Formule 1-coureurs mogen dit seizoen niet meer dan 100 kilo brandstof verbruiken in een race en daarbij komt nog dat de branstoftoevoer is beperkt tot 100 kilo per uur. Rosberg merkte vandaag op dat daar het knelpunt zit: "Het was geweldig om weer in de auto te kruipen en ik ben content over onze progressie. Zoals altijd op een vrijdag is het gissen naar de ware verhoudingen en met hoeveel brandstof anderen reden in vergelijking met ons. Het brandstofverbruik is sowieso wel iets om rekening mee te houden. Op het scherm op mijn stuur zag ik het streven en die doelen halen vereist zondag veel discipline in de race. Al met al een goed begin en ik kijk uit naar de rest van het weekend."

[Bundesliga] Huntelaar leidt Schalke opnieuw naar zege

Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke 04 vrijdag wederom een zege in de Bundesliga bezorgd. De Nederlandse spits speelde met twee goals een hoofdrol in de 2-1 uitzege bij FC Augsburg. Vorige week had Huntelaar tegen Hoffenheim al drie treffers voor zijn rekening genomen.

Augsburg, dat zonder de geblesseerde Paul Verhaegh speelde, nam in de vijfde minuut een voorsprong via Tobias Werner. Na 33 minuten trok Huntelaar de stand gelijk. Hij reageerde attent op een rebound die ontstond nadat doelman Alex Manninger een schot van Kevin-Prince Boateng niet goed onder controle had gekregen.

Vier minuten na rust sloeg Huntelaar opnieuw toe. Hij kreeg na een vloeiende aanval de bal op een presenteerblaadje van Sead Kolasinac en kon, wederom van dichtbij, binnenwerken. Het betekende zijn negende competitietreffer.

Schalke staat met 47 punten derde in de Bundesliga. Nummer vier Leverkusen heeft drie punten minder, maar moet zaterdag op bezoek bij het onaantastbare Bayern München. Augsburg heeft met 38 punten de zesde plaats in handen.

Man met enorme ballen overleden

Wesley Warren, wereldberoemd om zijn scrotum van 60 kilo, is vandaag aan een hartaanval overleden. Dat meldt TMZ.

De man kwam in talloze talkshows en programma's voorbij van Howard Stern tot Comedy Central. Warren onderging vorig jaar een operatie om het vol water zittende limfoedeem in zijn zaakje te laten verwijderen.

Uiteindelijk overleed hij aan een niet aan zijn kruis gerelateerde zaak. Hij lag al ruim een maand in het ziekenhuis wegens infecties die door diabetes veroorzaakt waren en kreeg aldaar twee hartaanvallen in korte tijd.

Wesley Warren is 49 jaar geworden.

[JL] Dordrecht wint topper bij VVV-Venlo

FC Dordrecht heeft vrijdag in de Jupiler League de topper tegen VVV-Venlo gewonnen. De ploeg van coach Harry van der Ham zegevierde in Limburg met 2-0 door goals van Paul Gladon en Giovanni Korte. VVV'er Jeffrey Altheer werd vier minuten voor tijd bij 0-1 van het veld gestuurd.

Dordrecht blijft in ieder geval de rest van het weekeinde koploper. Willem II, dat twee punten minder heeft, komt pas maandag in actie tegen Jong PSV. Nummer drie VVV-Venlo volgt op acht punten van Dordrecht.

Nummer voorlaatst FC Oss zorgde voor een sensatie door een monsterzege te boeken op FC Emmen. Het werd in Brabant na een 3-0 ruststand liefst 8-0. Dennis Janssen en Marko Maletic scoorden ieder tweemaal. Jonathan Opoku, Ryan Sanusi, Lorenzo Piqué en Guyon Philips tekenden voor de overige goals.

Overige uitslagen Jupiler League vrijdag:

Telstar - De Graafschap 0-2

Excelsior - MVV 0-1

Helmond Sport - Fortuna Sittard 1-1

Controller voor spelcomputer Amazon.com te zien op foto's

Na een tablet van Amazon, de Kindle Fire, is het binnenkort tijd voor een spelcomputer en/of mediabox. De geruchten over dit apparaat gaan al langer het wereldwijde web over, maar vandaag lijken ze bevestigd dankzij foto's van de controller die zijn opgedoken.

De controller is gebaseerd op die van de Xbox 360 en kent twee analoge sticks met een holle kop. Er zijn de gebruikelijke ABXY-knoppen samen met twee knoppen en twee triggers bovenop. Onderaan zien we drie knoppen die gericht zijn op het afspelen van media.

De vier knoppen in het midden bevestigen in ieder geval het gebruik van Android, we zien namelijk een terugknop, een home-knop en een optie-knop. De vierde knop exact in het midden heeft het Amazon game-logo, dus die brengt je waarschijnlijk direct naar de Amazon-games.

Er gaan twee AA-batterijen in de controller. Wanneer de spelcomputer gaat verschijnen is nog niet bekend, het apparaat is immers nog steeds niet officieel aangekondigd.

Uitslag SC Cambuur Leeuwarden - RKC Waalwijk

Cambuur Leeuwarden wint in eigen huis met 3-2 van RKC Waalwijk. Cambuur won door de treffer van Elvis Manu in de 85e minuut. Cambuur klimt met deze zege naar de negende plaats in de Eredivisie. RKC blijft zestiende. 

sc Cambuur Leeuwarden

3 - 2

RKC Waalwijk

 17' Schepers
 42' Barto
 85' Manu
   21' Schet 
 66' Beauguel 
 
 Gele kaart: Manu (sc Cambuur Leeuwarden), Duits (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.638
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d.Laan
Bijker
v.Moorsel (Ogbeche/81)
El Makrini
Ritzmaier
Schepers (Hemmen/ 62)
Barto
Manu (Dijkstra/89)
  v.Dijk
Apau (Lamey/75)
v.Hoevelen
v.Weert
Amieux
Sno
Braber
Duits
Castelen
Beauguel (Joachim/85)
Schet (Peltzer/87)

[PS] Sochi dag 8, de leukste tweets

Net als tijdens de Olympische Winterspelen verzamelen we elke dag hier op FOK!sport de leukste tweets over de Paralympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Vandaag was de dag van Bibian Mentel:

De organisatie onthult weer wat meer over de sluitingsceremonie:

De plaatselijke hits klinken niet als iets waarvan wij hier zouden genieten:

De modetweets van vandaag:

De winnaars van vandaag:

Het Britse curlingteam heeft er zin in:

En we eindigen met een prachtig uitzicht:

[WB] Kritiek op slecht gevuld Thialf

Vanuit verschillende hoeken komt er kritiek op de aanvangstijden van de wedstrijden tijdens de World Cup-finales in Heerenveen. De 1500 meter bij de vrouwen begon bijvoorbeeld al om 16.15 uur, wat ervoor zorgde dat Thialf niet tot de nok toe gevuld was. Winnares Ireen Wüst vond het jammer dat er zo weinig publiek was, meldt ze op Twitter.

Ook voormalig schaatser en analist Erben Wennemars uit kritiek op de organisatie van het toernooi. Volgens de wijkagent van Heerenveen waren er ongeveer 3500 mensen aanwezig in het ijsstadion, terwijl er maximaal een kleine tienduizend toeschouwers in kunnen.

Bij de huldiging na het laatste nummer van het vrijdagprogramma, de massastart bij de heren, was Thialf zo goed als leeg. Bob de Vries won dit onderdeel, voor de broertjes Maarten en Bart Swings uit België.

Zivkovic wil snel duidelijkheid over Ajax

Richairo Zivkovic hoopt dat er snel duidelijk is waar zijn toekomst ligt. Ajax is concreet voor de jonge speler van FC Groningen. Voor Zivkovic is de landelijke belangstelling nieuw. De jongeling staat hoog op het verlanglijstje van Ajax.

Een transfer lijkt al weken aanstaande, maar een akkoord is er nog steeds niet. FC Groningen-directeur Hans Nijland sprak de verwachting uit dat de kogel op korte termijn door de kerk gaat. "Ik probeer dat zo veel mogelijk links te laten liggen en me te focussen op FC Groningen en school. Veel mensen hebben het erover of feliciteren me", zegt Zivkovic tegen RTV Noord.

"Ook op school word ik er door kleine jochies vaak op aangesproken. Dat is wel leuk. Maar ik hoop wel dat er snel meer duidelijkheid komt - ook voor een beetje rust", aldus de talentvolle spits.

Hoewel Zivkovic dit seizoen vaak scoort staat nog wel eens ter discussie of hij het niveau bij Ajax aankan. "Iedereen mag zijn eigen mening hebben", vindt hij. "Ik ken mijn eigen kwaliteiten."

Wilders: 'Hitler' voor rechter slepen

PVV-frontman Geert Wilders vindt het niet leuk als anderen hem vergelijken met de dictator van Duitsland tussen '33 en '45. Hij is dan ook van plan eenieder die Wilders nog met Hitler vergelijkt, voor de rechter te slepen.

Wilders licht het ausradieren van Hitlervergelijkingen toe: "Je moet alles kunnen zeggen zolang het niet tot geweld oproept. Maar abjecte, ziekelijke vergelijkingen met Hitler en nazi's pik ik niet meer. Die zijn een grove belediging van de PVV, PVV-politici en al onze kiezers."   

Het zal vermoedelijk slechts een kwestie van tijd zijn voordat Wilders inderdaad het civielrecht inschakelt om voor eens en voor altijd met die sinistere plaag af te rekenen, die Hitlervergelijkingen heet.

'AC Milan verlaat San Siro in 2015'

AC Milan heeft concrete plannen op tafel liggen om het San Siro in Milaan de rug toe te keren voor een nieuw onderkomen. Volgens Corrière dello Sport heeft Barbara Berlusconi, bestuurslid van Milan, al interesse getoond in een nieuwe locatie.

Er zouden 60.000 mensen gehuisvest moeten worden in het nieuwe stadion van de Italiaanse grootmacht. In 2015 zou er witte rook moeten zijn. Met het plan van Milan zou een langdurig 'probleem' opgelost kunnen worden. De club deelt San Siro namelijk met Internazionale. Daardoor is het niet altijd mogelijk om het stadion ten volste te benutten; er is altijd een andere partij in het spel.

Rust in de tent zou voor Milan kunnen betekenen dat het sportief ook weer eens voor de wind gaat. Na de verkoop van spelers als Zlatan Ibrahimovic en Thiago Silva zijn de Milanezen nooit meer teruggekeerd op hun oude niveau.

Met de nieuwe trainer Clarence Seedorf aan het roer leek een kanteling te komen, maar deze week volgde een ontluisterende uitschakeling in de Champions League. Atlético Madrid bleek over twee wedstrijden veel te sterk voor de ploeg van Seedorf.

Feyenoord bindt reservespits Te Vrede tot 2016

Mitchell Te Vrede blijft langer bij Feyenoord. De Rotterdammers hebben een optie in zijn aflopende contract gelicht, waardoor de spits nu tot medio 2016 vastligt. Dat heeft Feyenoord vrijdag gemeld. Te Vrede is achter Graziano Pellè tweede spits. Door de vier wedstrijden schorsing van de Italiaan mag de Amstelvener nu opdraven.

"De afgelopen anderhalf jaar zijn met ups en downs verlopen", zegt Te Vrede op de clubsite. "Ik kwam bij Feyenoord binnen met een blessure, wat het voor mij in die tijd heel lastig maakte. Maar ik heb nooit opgegeven, met de speelminuten die ik dit jaar krijg als voornaamste beloning."

Te Vrede kwam dit seizoen tot elf optredens, waarvan negen als invaller, en twee goals. Hij maakte in de zomer van 2012 de overstap van stadsgenoot Excelsior. Te Vrede doorliep de jeugdopleiding van AZ.

De FOK! F1-manager 2014 is van start!

De FOK! Formule 1-manager 2014 is van start! Je kunt weer een team bestaande uit twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten wordt budget uitgekeerd, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Naarmate het F1-seizoen vordert zal de waarde van de onderdelen steeds geleidelijker veranderen. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

De puntentelling is gelijkgebleven aan voorgaand seizoen. De invloed van de prestaties op de waarde van de onderdelen is dit jaar vergroot. Dit betekent dat het uitdagender is geworden om je team samen te stellen, waardoor je gedurende het seizoen scherpe keuzes moet maken.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2014-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 14 maart 2014 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2014 van de FOK! Formule 1-manager!

Sagan wint machtssprint in Tirreno-Adriatico

Peter Sagan heeft vrijdag de derde etappe in de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De Slowaak van Cannondale bleef na 210 kilometer in een machtssprint in de straten van Arezzo Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick-Step), Simon Clarke (Orica-Greenedge) en Philippe Gilbert (BMC) voor.

Door de bonificatieseconden die Kwiatkowski als nummer twee verzamelde, neemt hij de blauwe trui over van teamgenoot Mark Cavendish. Die was woensdag tijdens de ploegentijdrit als eerste over de streep gekomen.

Tuitert: "Solorit kost me podiumplaats"

Mark Tuitert moest in de een-na-laatste wedstrijd van zijn schaatscarriere, de 1000 meter tijdens de World Cup-finale, al in de eerste rit alleen van start. De Duitser Nico Ihle besloot op het laatste moment om niet deel te nemen, waardoor er opnieuw geloot moest worden. Dit koste Tuitert volgens zijn gevoel een podiumplaats, want de schaatser van beslist.nl werd nu vierde.

"Ik had me wel ingesteld op alleen rijden, maar het scheelt allemaal toch iets op de kruising. Dat voordeel hadden de anderen op mij en dat kost me gewoon een plaats op het podium", zegt Tuitert die wel tevreden was over de race, maar waar de teleurstelling wel overheerste. "Ik ben blij dat ik dit er nog uit kan halen, maar je wilt gewoon podium rijden. Dan is de vierde plaats niet waar je wil eindigen."

Toen olympisch kampioen Stefan Groothuis langzamer was dan de 1:09.33 van Tuitert had hij de hoop dat hij alsnog bij de beste drie zat. "Maar je weet wie er nog komen allemaal, dus het bleef lastig", doelde de 33-jarige Holtenaar op onder andere Denny Morrison (eerste) en Shani Davis (tweede).

Morgen sluit Tuitert zijn loopbaan definitief af met de 1500 meter als slotnummer. Op deze afstand werd hij in Vancouver in 2010 olympisch kampioen, dit jaar eindigde hij in Sochi als vijfde. Tuitert ziet kansen op een goede klassering. "De Amerikanen zijn gewoon wisselvallig. Aan Morrison krijg ik sowieso een zware kluif en Koen (Verweij, red.) is natuurlijk ook een kanshebber. Maar als het heilige vuur bij mij gaat branden kan er van alles gebeuren. Ze zullen hem eruit moeten trekken."


Mark Tuitert na zijn laatste 1000 meter op het hoogste niveau. (PROSHOTS/Erik Pasman)

Rutte: nieuwe samenwerking PVV niet uitgesloten

Premier Mark Rutte (VVD) sluit niet uit dat zijn partij in de toekomst weer gaat samenwerken met de PVV. Dat is volgens hem niet alleen denkbaar in Den Haag en Almere, waar beide partijen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook in de landelijke politiek.

"De VVD sluit geen enkele partij uit", zei Rutte vrijdag in het wekelijkse gesprek met de minister-president bij de NOS. "Ik sta niet te trappelen want de vorige keer liepen ze weg toen het spannend werd." Rutte stelde wel dat beide partijen dan goed moeten praten over bijvoorbeeld de uitspraken die Wilders deze week deed. De PVV-leider stelde dat wat hem betreft Den Haag beter af is met minder Marokkanen.

De VVD en PVV werkten met het CDA samen in Rutte 1. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma zei vorige week nog nooit meer met de PVV te willen regeren.

Champions Trophy van 2018 in Wagener Stadion Amstelveen

De Champions Trophy bij de mannen wordt in 2018 in het Wagener Stadion Amstelveen gespeeld. Dat maakte de FIH vrijdagavond bekend. Het toernooi, waaraan de zes beste nationale teams meedoen, zal in juni en juli worden gehouden. Deze CT wordt in Nederland het eerste mondiale toernooi na het WK van dit jaar in Den Haag.

Ook maakte de wereldhockeybond bekend dat een halve vrouwenfinale van de Hockey World League van 2015 in Spanje wordt gespeeld. Valencia treedt op als gastheer en het toernooi wordt tegelijkertijd gehouden met de andere halve vrouwenfinale op het Belgische Dragons. De exacte speeldata zijn nog niet bekend. Tijdens deze halve eindstrijd zijn er echter wel tickets te verdienen voor de Spelen van Rio.

De finaleronde van de HWL voor vrouwen wordt gehost door Nieuw Zeeland. De beste acht teams strijken in november 2017 neer in Auckland, waar het evenement in het New Zealand National Hockey Centre wordt gehouden.

200 casinostakers verwacht in Utrecht

Ongeveer tweehonderd werknemers van de Holland Casino-vestigingen uit Utrecht en Rotterdam gaan vrijdag vanaf 19.00 uur staken voor een verbeterd sociaal plan. Dat verwacht vakbond FNV Bondgenoten. De werknemers, die zich bij het Utrechtse casino verzamelen, willen een hernieuwde ontslagvergoeding tot januari 2016.

"Ludiek wordt de werkonderbreking allerminst", stelt bestuurder van FNV Bondgenoten Bob Bolte vrijdag. "Een staking is een forse stap, maar het is de werknemers ook menens. De bereidheid tot actie is erg hoog", zegt hij. De bonden hadden eerder laten weten dat na de actie van vrijdag in Utrecht mogelijk andere vestigingen volgen. Dat hangt volgens Bolte wel af van de reactie van de directie.

Holland Casino ligt overhoop met het personeel doordat de afgelopen jaren honderden banen verdwenen. In januari besloot de directie nog eens ten minste 150 banen te schrappen.

Holland Casino heeft veertien vestigingen, waar ongeveer drieduizend mensen werken. Of de vestigingen vrijdag hun deuren sluiten, hangt van het aantal stakers af, zegt FNV. Een woordvoerder van het gokbedrijf zegt dat dat helemaal niet aan de orde is en dat alle vestigingen openblijven. "Het aanbod in Rotterdam en Utrecht zal alleen minder zijn", aldus de zegsvrouw.

Holland Casino zegt in een verklaring op de website dat het 'alles in het werk stelt om eventuele hinder zoveel mogelijk te beperken'.

West Brom neemt afscheid van Anelka

De breuk tussen West Bromwich Albion en Nicolas Anelka is definitief. De aanvaller kan zich niet vinden in maatregelen die door de clubleiding zijn genomen na de schorsing voor een antisemitisch armgebaar, laat hij doorschemeren op Twitter.

"Na gesprekken tussen de club en mij is er een voorstel gedaan. Er worden voorwaarden gesteld, die ik gewoonweg niet kan accepteren. Om mijn integriteit te kunnen behouden, heb ik besloten mijn contract bij West Brom af te kopen. Ik weiger op deze manier terug te keren bij de selectie", zegt Anelka op het sociale medium.

De Fransman kwam al vaker in zijn carrière in opspraak. Ook de Franse nationale ploeg heeft hij de rug toegekeerd na een incident. De 34-jarige Anelka werd vorig jaar vastgelegd door West Bromwich Albion. De Engelse club nam hem over van Shanghai Xenhua. In het verleden stond Anelka onder contract bij onder meer Chelsea, Real Madrid, Arsenal en Paris Saint-Germain.

West Brom gaat zonder de spits de strijd aan tegen degradatie. De club staat op de zeventiende plaats in de Premier League, met hetzelfde aantal punten als nummer achttien Cardiff City. De laatste drie clubs van de twintig teams tellende Premier League degraderen direct.

[WK] Shim en Hamelin winnen 1500 meter

De wereldtitels op de 1500 meter tijdens de wereldkampioenschappen shorttrack in Montréal gaan naar de Zuid-Koreaanse Suk Hee Shim en olympisch kampioen Charles Hamelin. Er deden geen Nederlanders mee in de finale. 

Bij de dames was het podium volledig Zuid-Koreaans. Het zilver was voor Alam Kim en het brons was voor Seung-Hi Park. Olympisch kampioene Zhou Yang was niet van de partij. 

Victor An viel bij de heren net naast het podium. Hij werd vierde. Behalve Hamelin moest An uiteindelijk ook Tianyu Han (Chi) en Se Yeong (ZKo) voor zich dulden. Hamelin en Shim hebben nu ook de leiding genomen in het algemeen klassement. Zaterdag staan voor de dames en heren de 500 meter op het programma. Zondag wordt de 1000 meter en de afsluitende superfinale verreden. 

[WB] Morrison klopt Davis bij wereldbekerfinale

Schaatser Denny Morrison heeft vrijdag bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de 1000 meter gewonnen. De Canadees dook als enige onder de een minuut en negen seconden: 1:08.91. Shani Davis (1:09.13) werd tweede, terwijl Kjeld Nuis (1:09.25) brons pakte. Davis had zich vorige week in Inzell al verzekerd van winst van het klassement.

In zijn voorlaatste wedstrijd als schaatser viel Mark Tuitert (1:09.33) net buiten het podium. Tuitert werd gevolgd door een trio landgenoten. Verweij werd vijfde, olympisch kampioen Stefan Groothuis zesde en Michel Mulder zevende.

Het lijdt geen twijfel dat Davis verdiend voor de zesde keer in zijn carrière de wereldbeker op de 1000 meter opeiste. De Amerikaan was met 620 punten een klasse apart. Morrison had op plaats twee bijna driehonderd punten minder. Kjeld Nuis werd derde. Michel Mulder en Verweij moesten genoegen nemen met respectievelijk plek vier en vijf.

Uitslag 1000 meter

# Naam Land Tijd
1 Denny  Morrison Can 1:08.91
2 Shani  Davis VS 1:09.13
3 Kjeld  Nuis Ned 1:09.25
4 Mark  Tuitert Ned 1:09.33
5 Koen  Verweij Ned 1:09.40
6 Stefan  Groothuis Ned 1:09.42
7 Michel  Mulder Ned 1:09.53

Eindstand wereldbeker 1000 meter

# Naam Land Punten
1 Shani Davis VS 590
2 Denny Morrison Can 344
3 Kjeld Nuis Ned 305
4 Michel Mulder Ned 300
5 Koen Verweij Ned 253
8 Stefan Groothuis Ned 193
14 Mark Tuitert Ned 115
22 Sjoerd de Vries Ned 75

[vid] Rusland: Krim is net Kosovo

De crisis op de Krim is niet de schuld van Rusland. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vrijdag gezegd. Wel zal Moskou de 'wil van de bevolking van de Krim' respecteren. Wat voor Kosovo gold moet ook voor de Krim kunnen gelden, stelt de minister.

Rusland en de Verenigde Staten houden er geen 'gemeenschappelijke visie' over Oekraïne op na, zei Lavrov, die vrijdag in Londen sprak met zijn Amerikaanse collega John Kerry. Hoewel de verschillen tussen beide landen blijven bestaan, beschouwde hij het overleg toch als 'nuttig'. Lavrov benadrukte dat Rusland niet van plan is het zuidoosten van Oekraïne binnen te vallen.

Zondag stemt de bevolking van de Krim in een referendum over aansluiting bij Rusland of verregaande autonomie. Rusland zegt de uitslag van het referendum te zullen respecteren, maar het Westen legt zich hier niet zomaar bij neer. De Europese Unie en de Verenigde Staten dreigen met strafmaatregelen als Rusland voet bij stuk houdt. Volgens Lavrov zal de soep echter niet zo heet gegeten worden. "Onze partners beseffen ook dat sancties contraproductief zijn", zei hij.

[WK] Nederlanders niet naar finale

Shorttracksters Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof hebben zich op het WK in het Canadese Montréal niet weten te plaatsen voor de finale op de 1500 meter. In de halve finale werd Ter Mors derde, waar een plek bij de eerste twee gevraagd werd. Van Kerkhof werd vijfde. Ook de twee mannen, Freek van der Wart en Sjinkie Knegt, haalden het niet.

Ter Mors leek lang af te stevenen op een plek in de finale, maar in de laatste honderd meter zag ze de Britse Elise Christie voorbij steken, waardoor Ter Mors derde werd. Haar halve finale werd gewonnen door de Zuid-Koreaanse Suk-Hee Shim.

Van Kerkhof ging lang aan de leiding, maar zoals te verwachten was viel ze tegen het einde van de wedstrijd ver terug. Arianna Fontana, één van de favorieten, werd gediskwalificeerd omdat ze de Zuid-Koreaanse Seung-Hi Park onderuit haalde. Park haalde daardoor de finale, evenals de Chinese Kexin Fan en de Amerikaanse Jessica Smith.

Bij de mannen lukte het ook Freek van der Wart niet om een plek voor de finale te bemachtigen. Hij werd vijfde in zijn heat, die werd gewonnen door de Zuid-Koreaan Han-Bin Lee, voor diens landgenoot Se-Yeong Park.

Knegt deed de hele race voorin mee, en door een rare beweging van de Chinees Dajing Wu lag hij zelfs op de tweede plek. Zijn loting was echter ongunstig, want hij zat in de halve finale met de twee absolute topfavorieten, Charles Hamelin en Viktor An. In de slotronde ging An hem voorbij, waardoor hij op de nutteloze derde plek eindigde.

Rijkste man N-Ierland komt om bij helikoptercrash

Bij een helikopterongeluk bij Norfolk, in het oosten van Engeland, zijn donderdagavond vier mensen om het leven gekomen. Een van hen was Edward Haughey, de rijkste man van Noord-Ierland. Hij vergaarde zijn kapitaal met diergeneesmiddelen.

Volgens de politie vonden Haughey en drie anderen de dood toen de AgustaWestland-helikopter kort na vertrek bij een van de landhuizen van Haughey in dichte mist neerstortte.

Haughey heeft een geschat vermogen van rond de 780 miljoen euro. Hij bezit diverse kastelen en landgoederen en een uitgebreide kunstcollectie. De miljonair zat in de Ierse Senaat en sinds 2004 ook in het Britse House of Lords. Hij stond daar bekend als Baron Ballyedmond.

Een team van de onderzoeksdienst voor luchtvaartongelukken heeft een onderzoek ingesteld.

AFM houdt ING 'zeer scherp' in de gaten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) voert gesprekken met ING over de plannen die de bank heeft om klantgegevens commercieel in te zetten. De toezichthouder houdt de proef van ING 'zeer scherp' in de gaten, zegt een woordvoerder vrijdag. De AFM wil dat de bank in debat gaat met de samenleving en 'open en eerlijk communiceert'.

De toezichthouder bekijkt de komende tijd of het gebruik van de gegevens van klanten in het belang van die klanten is. Waarnemend voorzitter van AFM Theodor Kockelkoren riep de hele bankensector daarom vrijdag op het gesprek met de maatschappij aan te gaan. "Het gebruik van klantgegevens kan immers het vertrouwen van de consument schaden", zegt hij.

De AFM vindt dat ING het voornemen beter niet direct had kunnen aankondigen. "Het ligt voor de hand deze plannen eerst uitvoerig met klanten te bespreken voordat dit soort initiatieven naar buiten gaan". De storm van kritiek bewijst de gevoeligheid, zegt een woordvoerder van AFM.

Maandag meldde ING in Het Financieele Dagblad dat het van plan is na een proefperiode informatie over betalingsgedrag van klanten te verkopen aan bedrijven. Met die informatie kunnen bedrijven veel gerichter advertenties aanbieden. De bedrijven krijgen niet direct inzage in de gegevens, de bank zegt als schakel tussen klant en bedrijf te willen fungeren.

[vid] Leviathan is boos

Na eerder al de releasedatum voor de aankomende patch voor Final Fantasy XIV: A Realm Reborn bekend te hebben gemaakt, heeft Square Enix nu ook een trailer vrijgegeven.

A Realm Reborn komt op 14 april uit voor PlayStation 4. Spelers die al een PlayStation 3-versie bezitten krijgen early acces. Vanaf 11 april is het mogelijk om je account gratis om te zetten. Na het omzetten zal de game alleen nog speelbaar zijn op PlayStation 4.

Jos van Rey zegt radiodebat af

De Roermondse politicus Jos van Rey heeft zijn deelname aan een verkiezingsdebat van het radioprogramma Tros Kamerbreed van zaterdag afgezegd. Dat meldt het programma vrijdag op Twitter.

Het is niet duidelijk waarom Van Rey heeft afgezegd. Hij wordt vervangen door de nummer 4 op de lijst van zijn partij, de Liberale Volkspartij Roermond. De redactie van het programma heeft Van Rey gevraagd zijn toezegging na te komen.

De 68-jarige Van Rey trad in oktober 2012 af als VVD-senator en als wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Van Rey is nog altijd verdachte. Het OM heeft nog geen besluit over vervolging genomen.

Jan Terlouw spreekt tijdens dodenherdenking

Voormalig D66-politicus en schrijver Jan Terlouw houdt dit jaar de 4 meivoordracht tijdens de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam. Hij spreekt tijdens de herdenkingsbijeenkomst die vlak voor de officiële plechtigheid op de Dam in De Nieuwe Kerk wordt gehouden. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag bekendgemaakt.

De 82-jarige Terlouw is onder meer bekend van zijn bestseller Oorlogswinter, het jeugdboek dat later ook werd verfilmd. De reacties op het verhaal vormden voor Terlouw een nieuw begin om over de oorlog na te denken. Hij kreeg naar eigen zeggen veel reacties van lezers die zeiden dat het er in de oorlog heel anders aan toeging. "Ik heb me toen scherp gerealiseerd dat er zo veel aspecten aan een oorlog zijn", aldus Terlouw.

De voordracht heeft de titel En Broederschap? meegekregen. "Mij lijkt dat 69 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog broederschap meer onder druk staat dan vrijheid en gelijkheid", zegt Terlouw daarover. De voordracht is later ook in de boekhandel verkrijgbaar.

[WK] Van der Wart en Knegt naar halve finale op 1500 meter

Op de openingsdag van de wereldkampioenschappen shorttrack hebben twee van de drie Nederlandse mannen zich geplaatst voor de halve finale op de 1500 meter. 

Daan Breeuwsma moest starten in de eerste heat en werd laatste. Da Woon Sin (ZKo) en Viktor An (Rus) gingen vanuit de eerste heat door naar de halve finale. Freek van der Wart moest in heat vijf alleen Olivier Jean (Can) voor zich dulden. De tweede plek was wel voldoende voor de volgende ronde. 

Ook Sjinkie Knegt plaatste zich als nummer twee voor de halve finale. In de achtste en laatste heat was alleen Thibaut Fauconnet (Fra) sneller dan Knegt. Olympisch kampioen Charles Hamlin (Can) haalde ook de volgende ronde door heat vijf te winnen. Het toernooi bij de heren gaat om 18.47 uur Nederlandse tijd verder. 

[WK] Ter Mors en Van Kerkhof naar halve finale 1500 meter

Op de werleldkampioenschappen shorttrack in Montréal hebben Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof zich geplaatst voor de halve finales op de 1.500 meter. 

Ter Mors, die in de eerste heat moest starten, plaatse zich als een van de snelste nummers drie. Ze moest uiteindelijk de Zuid-Koreaanse Seung-Hi Park en de Chinese Han Yutong voor zich dulden. Met 2.20,052 bleek Ter Mors de snelste nummer drie. Alleen de nummers één en twee plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale. 

Van Kerkhof reed in de vijfde van zeven heats en noteerde een tijd van 2.35,972. Dit was de tweede tijd. De Italiaanse Arianna Fontana was net iets sneller en won de serie. De dames rijden om 18.30 uur (Nederlandse tijd) de halve finale. 

[WB] Wüst wint laatste 1500 meter en wereldbeker

Schaatsster Ireen Wüst heeft vrijdag de wereldbeker op de 1500 meter gewonnen. De Brabantse won tijdens de wereldbekerfinale in Thialf de schaatsmijl in 1.53,68 minuten. Daarmee bleef ze Lotte van Beek 79 honderdsten voor. Yuliya Skokova uit Rusland werd in 1.56,14 derde. Marrit Leenstra werd vierde in 1.56,22, Jorien Voorhuis zevende in 1.57,48. Diane Valkenburgs tijd van 1.58,25 was goed voor de twaalfde plaats.

Wüst beëindigt het wereldbekerseizoen op de 1500 meter dankzij de 150 punten uit Heerenveen met een totaal van 530 punten. Dat zijn er 100 meer dan Lotte van Beek die Brittany Bowe, de nummer vijf van de laatste race, van de tweede plaats verdrong. De Amerikaanse staat met 389 punten derde.

Leenstra, vorig jaar winnares van de wereldbeker, werd met 242 punten vijfde. Ook Voorhuis (dertiende met 133 punten), Valkenburg (25e met 46 punten), Annouk van der Weijden (28e met dertig punten), Laurine van Riessen (36e met vijftien punten) en Carlijn Achtereekte (42e met zes punten) staan in het eindklassement.

Uitslag

# Schaatsster Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1:53.68
2 Lotte van Beek Ned 1:54.47
3 Yuliya Skokova Rus 1:56.14
4 Marrit Leenstra Ned 1:56.22
5 Brittany Bowe VS 1:56.56
6 Olga Graf Rus 1:56.72
7 Jorien Voorhuis Ned 1:57.48
8 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 1:57.51
12 Diane Valkenburg Ned 1:58.25

Eindklassement

# Schaatsster Land Punten
1 Ireen Wüst Ned 530
2 Lotte van Beek Ned 430
3 Brittany Bowe VS 389
4 Yuliya Skokova Rus 343
5 Marrit Leenstra Ned 242
6 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 215
7 Jekaterina Lobysheva Rus 204
8 Ida Njåtun Noo 181

'Lokale partijen boeken weer winst'

Lokale partijen zijn naar verwachting de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen volgende week woensdag. Ze bezetten momenteel al 24 procent van de raadszetels, dat zou stijgen naar 29 procent als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van TNS Nipo onder meer dan dertienhonderd Nederlanders.

"Wetende dat de lokale partij in de gemeenteraadspeilingen eerder onderschat worden, is het mogelijk dat de lokale partijen gezamenlijk zelfs boven de dertig procent uit gaan komen", aldus de onderzoekers. Afgelopen februari kwamen de lokalen nog uit op 26 procent van de zetels.

De gevestigde partijen hebben het moeilijk. In vergelijking met de vorige peiling in februari zakt de VVD van veertien naar twaalf procent van de zetels. De PvdA zakt van twaalf naar negen procent. De SP en CDA leveren iets in, terwijl D66 wint.

De PVV doet alleen mee in Almere en Den Haag. In beide gemeenten strijdt de partij om de eerste plaats. Als de PVV overal mee zou doen, zou de partij goed zijn voor twintig procent van de stemmen. Die gaan nu vooral naar de lokale partijen, van alle PVV-stemmers is een derde dat van plan. Een maand geleden was dat nog een kwart. "De toename doet vermoeden dat de oproep van Geert Wilders aan zijn achterban om op een lokale partij te stemmen effect heeft gehad", aldus de onderzoekers.

Van de kiezers die een partijvoorkeur uitspreken is 42 procent zeker van zijn stem en 34 procent zegt dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat het deze partij gaat worden. Nog eens achttien procent noemt het 'waarschijnlijk'.

Voor zeven procent van de ondervraagden kan het nog alle kanten op. "We zien dat aanhangers van de rechtse partijen zoals ChristenUnie, SGP, VVD en CDA het meest zeker zijn van hun stem en de kiezers van de linkse partijen het meest onzeker", stelt TNS Nipo. "Kiezers die een lokale partij als eerste voorkeur hebben, zijn hier niet erg zeker van.

Meer burgemeesters alert op ronselpraktijken

Burgemeesters van de gemeenten Koggenland en Twenterand hebben actie ondernomen omdat in hun gemeenten mogelijk ook stemmen worden geronseld. De afgelopen week werden elders in het land al verdachte ronselpraktijken gesignaleerd.

Burgemeester Rob Posthumus (VVD) van Koggenland is extra alert na een zin in de advertentie van de lokale actiegroep Stopdegemeente.nl, meldt de Noord-Hollandse gemeente vrijdag. In een advertentie van afgelopen woensdag doet de groepering een twijfelachtige oproep. "Was u van plan niet te gaan stemmen omdat u ze toch niet gelooft die ambtenaren, machtig ons om uw stem uit te brengen, wij komen hem graag bij u ophalen."

De burgemeester neemt 'nadrukkelijk afstand' van deze tekst. "Hier is het systeem van volmacht niet voor bedoeld. Ik maak me zorgen over dit soort ontwikkelingen." Posthumus heeft de fractievoorzitters in zijn gemeente op de hoogte gebracht en voorzitters van de stembureaus extra instructies gegeven over het stemmen met volmacht. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt vooralsnog geen aangifte gedaan, is te lezen op de gemeentesite.

In het Overijsselse Twenterand heeft burgemeester Cornelis Visser (CDA) de SGP op de vingers getikt over een discutabele passage in een verkiezingsfolder. "Kunt u door omstandigheden zelf niet naar het stembureau? Laat uw stem niet verloren gaan. Zorg ervoor dat uw stem bij volmacht wordt uitgebracht. Weet u niemand die voor u kan stemmen? Bel dan met een van de volgende personen. Zij verzorgen het voor u." Onder de tekst staan de namen van drie mensen die aan de SGP zijn verbonden.

Visser won advies in bij de Kiesraad. Vooral de laatste zin is 'minder gelukkig', aldus de woordvoerder van de Kiesraad. "Die wekt de suggestie dat de SGP gaat zorgen voor de stemmen of de stempassen. Wij hebben de burgemeester geadviseerd dit te bespreken met de SGP."

De SGP betreurt de ophef over de folder, stelt de partij vrijdag in een verklaring. Het gewraakte zinnetje was alleen bedoeld om aan te geven wie de contactpersonen zijn, meer niet. Iedere suggestie van ronselen wijst de SGP van de hand. De partij heeft besloten de bewuste zin bij volgende verkiezingen te schrappen. Er wordt in deze zaak geen aangifte gedaan.

Eerder deze week trok PvdA-lijsttrekker in Soest Osman Suna zich terug omdat hij stempassen zou vragen van moskeegangers die niet gaan stemmen. In Heusden is de burgemeester na geruchten ook extra alert op ronselpraktijken. De Roermondse burgemeester heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan wegens ronselen in zijn gemeente.

Eurovisienummer Nederland op 1 in Estland

Calm After the Storm, het nummer waarmee The Common Linnets ons land zullen vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival staat op nummer 1 in de Estse hitlijsten.

Ook in Nederland bestormt Calm After the Storm de muziekhitlijsten. Al voordat het nummer officieel uitgebracht was stond het nummer op 1 in de iTunes top 100. In de mega top 50 is het nummer de hoogste binnenkomer met notering op plaats 38. Naar verwachting zal het nummer van Waylon en Ilse deLange volgende week ook op de toppositie binnnen komen in de single top 100 en top 40.

Het country-achtige nummer van The Common Linnets werd woensdag voor het eerst gepresenteerd in De Wereld Draait Door. Vervolgens kon het nummer op gemengde reacties rekenen. Dolf Jansen gaf op Twitter aan dat het nummer 'veeeeels te mooi voor dat songfestival' is, terwijl een groot deel van het Nederlands publiek het nummer 'te saai' of 'tegenvallend' vindt.

Waarom het nummer juist in Estland zo goed scoort is niet bekend.

Nederland strijdt in de eerste halve finale tegen 14 andere landen, waaronder Estland en België. Zij stemmen onderling wie er doorgaat naar de finale op 10 mei in Denemarken.

'Eén btw-tarief kost klanten supers twee miljard'

Consumenten zijn per jaar twee miljard euro extra aan hun supermarktboodschappen kwijt, als er één btw-tarief van vijftien procent komt. Daarvoor waarschuwt directeur van de brancheorganisatie van supermarkten CBL René Roorda vrijdag in een interview met vakblad Distrifood. Hij reageert hiermee op het plan van D66 om de twee tarieven van 6 en 21 procent samen te voegen.

Op dit moment valt 85 procent van het assortiment in supermarkten onder het lage tarief van zes procent. Het CBL is daarom fel tegen het plan voor een tarief van vijftien procent, waarvoor een Kamermeerderheid lijkt te bestaan. "We gaan de politiek laten weten dat dit absoluut niet kan", zegt Roorda tegen Distrifood. "Iedereen in Nederland doet boodschappen, dus dit heeft een enorm inflatie-opjagend effect. Dit plan moet van tafel."

D66-leider Alexander Pechtold introduceerde zijn plan woensdag, nadat onderzoekers van het Centraal Planbureau hadden geschreven dat het huidige lage tarief van zes procent niet werkt om de belastingdruk voor lagere inkomens te verminderen. Een btw-tarief zou volgens de onderzoekers daarom een enorme welvaartswinst opleveren. Om lagere inkomens tegemoet te komen werken de inkomstenbelasting of sociale uitkeringen beter, schreven de onderzoekers.

Kunsthalrovers vinden straf te zwaar

De twee Roemenen die zeven kunstwerken uit de Rotterdamse Kunsthal roofden stappen naar de Roemeense Hoge Raad. Dat heeft hun advocaat vrijdag aangekondigd, schrijven Roemeense media. De twee vinden hun straf te zwaar. De zaak moet daarom worden herzien, vindt de advocaat.

Hoofdverdachte Radu Dogaru kreeg vorige maand in hoger beroep zes jaar cel en medeverdachte Eugen Dari vijf jaar en vier maanden. De rechtbank veroordeelde ze vorig jaar nog tot celstraffen van zes jaar en acht maanden.

De schilderijenroof vond plaats in oktober 2012. De zeven werken van onder meer Picasso en Monet werden nooit teruggevonden. Vermoedelijk zijn ze verbrand. De schilderijen hebben gezamenlijk een verzekerde waarde van achttien miljoen euro.

Slotervaartziekenhuis schrapt een op acht banen

De bezuinigingen bij het Slotervaartziekenhuis zorgen ervoor dat ongeveer een op de acht banen bij het Amsterdamse ziekenhuis verdwijnen. Dat heeft het door zorgondernemer Loek Winter overgenomen ziekenhuis vrijdag bekendgemaakt.

Vorige maand maakte het ziekenhuis al bekend dat het acht miljoen euro aan structurele kosten wil snijden. Nu is bekendgemaakt dat dit 137 van de 1100 banen kost. Ongeveer tachtig arbeidsplaatsen worden geschrapt via een gedwongen ontslag van medewerkers. De overige verdwijnen via bijvoorbeeld natuurlijk verloop. De 1100 banen bij het ziekenhuis worden ingevuld door 1800 mensen.

De bezuinigingen zijn volgens het ziekenhuis noodzakelijk omdat er te weinig geld in kas zit en omdat de zogenoemde transitiefinanciering van acht miljoen euro wegvalt. Die vergoeding werd gegeven vanwege de overgang naar prestatiebekostiging bij ziekenhuizen. De gebrekkige liquiditeit van het ziekenhuis was de reden voor de vorige eigenaren om vorig jaar contact te leggen met Winter.

De MC Groep van Winter heeft het ziekenhuis sinds 31 december in handen, na maanden van juridische strijd. Winter, ook eigenaar van ziekenhuizen in Flevoland, laat het Slotervaart samenwerken met het op hetzelfde terrein gelegen Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Verder is het voor de MC Groep prioriteit om de financiële positie van het ziekenhuis te verbeteren.

Eerder deze week schreef Het Parool dat het ziekenhuis van plan is een derde van de oppervlakte te verhuren aan externe partijen. Bij de IJsselmeerziekenhuizen wordt ook al een kwart van de ruimte verhuurd.

Duitser vervolgd voor mislukte bomaanslag in Bonn

Justitie in Duitsland heeft een man aangeklaagd voor een poging tot een bomaanslag op het centraal station van Bonn, in december 2012. De 26-jarige Marco G. zou destijds een pijpbom op het station hebben achtergelaten, die overigens niet ontplofte. G. wordt vervolgd voor poging tot moord en poging tot het plegen van een bomaanslag.

G. en drie anderen worden er voorts van beschuldigd een islamitische terreurgroep te hebben gevormd die de leider van een extreemrechtse partij zou hebben willen vermoorden. De andere verdachten zijn een 43-jarige Albaniër, een 25-jarige Turkse Duitser en een 24-jarige Duitser.

De vier werden de avond voor de geplande moord in maart 2013 opgepakt.

Tot zes jaar cel voor gewelddadige Brabanders

Twee mannen van 22 en 23 uit Sint Willebrord zijn veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk zes en vijf jaar voor een reeks gewelddadige incidenten tussen 2011 en 2012. De rechtbank in Breda acht onder meer bewezen dat de twee een man gijzelden.

De twee mishandelden hun gijzelaar en lieten hem in België achter. Het slachtoffer werd daar verward, onderkoeld en bebloed aangetroffen. Zijn bovenarm was verbrijzeld en hij had onder meer een gebroken neus en gekneusde ribben. De Brabanders hebben daarnaast op straat of in horecagelegenheden in Breda en in hun woonplaats mensen mishandeld.

Het Openbaar Ministerie had tegen beiden zes jaar cel geëist. Volgens de officier van justitie probeerden de mannen alles met geweld op te lossen. De straf voor de jongste valt iets lager uit omdat hij werd vrijgesproken van een mishandeling.

[vid] Vrouw rent naakt door Londen

Elijah Bailey III keek woensdagavond zijn ogen uit. Terwijl hij in de bus door Londen reed, zag hij een naakte vrouw over straat rennen.

Geschokt door wat hij zag, greep de beste man naar zijn telefoon. Vervolgens filmde hij het schouwspel.

Onverstoord jogt de vrouw door de straten van de metropool. Handig ontwijkt ze andere voetgangers, en raast langs allerlei gebouwen.

De politie heeft de vrouw uiteindelijk in de kraag gevat. Het is onduidelijk waarom de vrouw in evakostuum de straten van Londen afschuimde. Bromsnor meldt geen arrestaties te hebben verricht.

 

Offline-modus Simcity bijna hier

Goed nieuws! ''Update 10 is in final testing. Almost there Mayors.'' Aldus het Twitteraccount van SimCity. Wanneer SimCity uitkwam hadden veel spelers 'problemen' met verbinding maken met het spel.

Met de offline-modus zal het hopelijk makkelijker zijn voor modders om mods te maken voor het spel. Ook slaat het spel lokaal op in plaats van op de servers dus hoef je geen gat in de muur te slaan uit frustratie wanneer jij of EA serverproblemen heeft.

Vodafone blundert met publiceren klantgegevens

Vodafone heeft onbedoeld de gegevens van tienduizenden klanten in de telefoongids gepubliceerd en doorgegeven aan nummerinformatiediensten. Dat meldt het telecombedrijf vrijdag. De fout is inmiddels hersteld. De ruim 91 duizend klanten zijn vrijdag op de hoogte gebracht per sms.

De blunder is het gevolg van een combinatie van technische en menselijke fouten. Klanten die niet in de telefoongids wilden zijn er daardoor wel ingekomen en omgekeerd. Volgens Vodafone is de fout te laat ontdekt en ging het er te gemakkelijk van uit dat het om een paar individuele gevallen ging. Pas later had het bedrijf in de gaten dat het om een structureler probleem ging.

Vodafone-topman Rob Shuter zegt in een blog dat dit nooit had mogen gebeuren. "Hoewel de fout inmiddels is hersteld, hebben we het vertrouwen van klanten beschaamd. Dat vind ik heel erg", schrijft hij. Vodafone heeft inmiddels de Autoriteit Consument en Markt ingelicht.

Na het ontdekken van de blunder heeft Vodafone direct alle telefoonnummers van de betrokken klanten laten verwijderen bij de Telefoongids en waar mogelijk bij de nummerinformatiediensten. Het bedrijf wil er verder 'alles aan doen' om klanten te helpen die in de problemen zijn gekomen door de fout. Ook kunnen ze kosteloos een ander telefoonnummer krijgen.

Klanten krijgen binnenkort een persoonlijke brief met uitleg. Ook is er een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen om mensen met vragen direct te kunnen helpen.

Bankmedwerkers krijgen eigen tuchtrecht

Medewerkers van banken krijgen net als advocaten, artsen en notarissen hun eigen disciplinaire regels. Hierdoor wordt het mogelijk om bankiers bij wangedrag te schorsen of uit hun beroep te zetten. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel die dergelijk tuchtrecht mogelijk maakt.

Om het tuchtrecht mogelijk te maken wordt de bankierseed uitgebreid, zodat alle medewerkers van een bank deze moet afleggen. De eed was tot nu toe alleen verplicht voor bestuurders en interne toezichthouders. De verplichting van de eed voor medewerkers die contact hebben klanten en medewerkers die risicovol actief zijn, zoals aandelenhandelaren, was al in de maak.

Het initiatief voor het tuchtrecht is genomen door de Nederlandse Vereniging van Banken. Het kabinet zegt er belang aan te hechten dat de sector het tuchtrecht zelf organiseert. De maatregelen moeten ertoe bijdragen dat de manier waarop banken werken meer integer wordt. Dat moet het vertrouwen van de consument in banken en de financiële markten herstellen.

Het wetsvoorstel wordt nu voor advies naar de Raad van State gestuurd. Naar verwachting van het kabinet gaan de eed en het tuchtrecht voor nieuwe medewerkers in vanaf 1 januari 2015 en voor bestaande medewerkers per 2016.

Drie Limburgers opgepakt voor moord Belg

Drie mannen zijn deze week in Geleen opgepakt voor de moord op een 39-jarige Belg. De drie zijn aan België overgeleverd en worden vrijdag voorgeleid, bevestigt een woordvoerder van de Belgische justitie.

Het lichaam van de Belg van Turkse komaf werd in november 2012 gevonden in zijn woning in Maasmechelen. De drie verdachten werden woensdag op verzoek van het Belgische openbaar ministerie opgepakt.

Zege Betancur in Parijs-Nice, pech Nederlanders

Carlos Betancur heeft vrijdag ook de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Colombiaan van AG2R, die donderdag ook al juichend over de streep kwam, troefde in Fayence wereldkampioen Rui Costa af na een steile slotklim. Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick-Step) werd op drie seconden derde, voor klassementsleider Geraint Thomas (Sky).

Betancur is dankzij zijn tweede zege op rij de nieuwe leider in het algemeen klassement. Thomas volgt op acht seconden, Costa op achttien. Ook Stybar (vierde op 22 tellen) en Jose Joaquin Rojas van Movistar (vijfde op 24 seconden) staan bij de beste vijf.

De etappe van Saint-Saturnin-lès-Avignon naar Fayence werd een pechdag voor de Nederlandse renners. Na veel aanvallen werd er richting de slotklim doorgejaagd door het peloton. Wilco Kelderman (Belkin) verloor door een lekke band veel tijd, maar Tom-Jelte Slagter liet zich op de slotklim zien. De Nederlander van Garmin-Sharp ging in de aanval en oogde sterk, maar had een probleem met zijn versnelling en viel ver terug. Uiteindelijk gaf hij meer dan een minuut toe en tuimelde zo uit de top van het klassement.

Zaterdag moet het peloton weer de nodige klimkilometers verwerken. Tussen Mougins en Biot Sophia Antipolis worden in 195,5 kilometer vijf klimmetjes, waarvan twee van de eerste categorie, bedwongen. Zondag is de slotrit.

SBS6 maandag met een uur Utopia

Utopia komt maandag met een eenmalig extralange uitzending. De SBS6-hit zal dan niet een half uur, maar een heel uur duren.

Reden voor de verlenging van de uitzending is de vele gebeurtenissen die plaats vonden in de reallifesoap. "Om de kijker al deze ontwikkelingen niet te laten missen en te zorgen dat Utopia ongewild te veel gaat achterlopen op de realiteit, is aanstaande maandag 17 maart de uitzending van Utopia eenmalig verlengd naar één uur in plaats van het reguliere half uur", wordt op de website van Utopia gemeld.

Afgelopen week gebeurde eindelijk waar vele kijkers naar uitkeken. Bewoners Rienk en Nicoline zoende tegen hun principes in voor de camera's. Ook zal in de uitzending de brief van Patty Brard te zien zijn. De gemoederen werden voor de rest nog opgeschud door een bezoek van de man van Andrea, Anton.

Gisteren was op de streams te zien dat Anton, op verzoek van Andrea, een bezoek bracht in Utopia. Anton vertelde de bewoners de waarheid over Andrea. Tijdens het, op het FOK!forum veelbesproken, bezoek werd duidelijk dat Andrea de boel rondom haar verleden bij elkaar 'fanstaseerde' en 'verheerlijkte'. Anton liet haar weten dat ze veelbesproken is in de media en liet tussen neus en lippen weten dat het voor haar niet veilig is om de reallifesoap te verlaten.

Utopia scoort boven verwachting hoog. Donderdag keken er een miljoen kijkers naar het tv-programma. Voor de reallifesoap begon werd een proefperiode ingesteld van drie maanden, waarin tenminste 800.000 kijkers behaald zouden moeten worden.

'Els Borst verdiende te sterven'

Els Borst is om het leven gebracht door de hand van God. Dat beweert haatprediker Van Andel uit Montfoort. "Het is geen toeval dat deze 'engel des doods' geen natuurlijke dood stierf", schrijft hij in een overdenking die RTV Utrecht vrijdag online heeft gezet. De gek meent dat "God heeft gesproken en ze haar rechter moest ontmoeten."

De haatprediker verwijst in het vodje van de Hersteld Hervormde Kerk naar de euthanasiewet van de oud-minister van Volksgezondheid. Hierdoor werd levensbeëindigend handelen op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt toegestaan. Van Andel vindt dat door Borsts inbreng 'de meest 'goddeloze wetten' zijn aangenomen.

"Het is volbracht", zei Borst nadat de Tweede Kamer de wet in 2001 had aangenomen. "Maar God laat niet met zich spotten", zegt de haatprediker daarover. Hij denkt dat ze God door deze 'goddeloze' uitspraak 'ontzettend' heeft gekwetst.

Van Andel vervolgt zijn tirade door het einde van de carnavalsperiode aan te snijden. "Het verstand keert weer terug bij de verklede zotten. En wij? Als wij ons niet bekeren, dan zal het Sodom (zoals Borst en de carnavalvierders) verdraaglijker zijn in de dag van het oordeel dan voor ons." Hij besluit de tekst met 'een hartelijke groet uit de pastorie'.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt de uitlatingen van de haatprediker op Twitter 'onvoorstelbaar en onverdraaglijk'. Burgemeester van Montfoort Bert Jansen (D66) onderschrijft de mening van de gestoorde predikant absoluut niet, zegt hij in een reactie tegen de regionale omroep. Jansen heeft overlegd met de wijkchef, die het incident volgens de burgemeester meeneemt in het veiligheidsoverleg.

Borst werd op 10 februari dood gevonden in haar garage in Bilthoven. De politie gaat ervan uit dat de 81-jarige oud-politica twee dagen eerder om het leven is gebracht. Het onderzoek is nog in volle gang.

Trouwen maakt vrouwen dik

Wat al decennialang door menig echtgenoot wordt vermoed, is nu eindelijk wetenschappelijk bewezen. Getrouwde vrouwen proppen zich vol. En dat al vrij snel na de bruiloft.

De Flinders University in Adelaide heeft wetenschappelijk onderzoek verricht naar vadsige kersverse bruidjes. Hiervoor hebben de Australische wetenschappers bijna 350 'newly weds' tegen het licht gehouden. En met schokkende, maar voor mannen welbekende conclusies.

Al binnen een halfjaar na de huwelijksplechtigheid weegt de gemiddelde vrouw al 2,1 kilo meer dan daarvoor. Maar daarmee zijn we er nog niet. Vrouwen die hebben geprobeerd af te vallen voor 'de grote dag', leggen na zes maanden maar liefst negen kilo meer vet in de school. En bruidjes die wel wisten af te vallen voor hun bruiloft, hadden na een halfjaar al vierenhalve kilo vet verzameld.

Volgens de onderzoekers is de reden waarom wel duidelijk. "Een mogelijke verklaring voor het aankomen van pasgetrouwde vrouwen is het gevoel dat ze de buit al binnen hebben", luidt het. "Zij denken dat het niet meer nodig is om aan hun figuur te werken."

Adidas-baas vervangt Hoeness in raad van toezicht

Adidas-baas Herbert Hainer is vrijdag voorlopig aangesteld als nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Bayern München. Hij volgt in die hoedanigheid Uli Hoeness op. De 62-jarige Duitser, die ook voorzitter van Bayern München was, legde beide taken vrijdag neer. Hainer was al waarnemend voorzitter van de raad van toezicht.

Hoeness werd donderdag veroordeeld tot 3,5 jaar cel vanwege belastingontduiking. Hij had 27,2 miljoen euro op een Zwitserse bankrekening geparkeerd om er zo geen belasting over te hoeven betalen. Vrijdag maakte Hoeness bekend niet tegen die straf in beroep te gaan.

Bayern heeft nog geen beslissing genomen over de opvolging van Hoeness als voorzitter van de club.

Ali B stuurt Geert Wilders een kusje

Ali B stuurt Geert Wilders een virtuele zoen vanwege zijn uitspraken over Marokkanen in Den Haag. "Hey Geert Wilders", twittert de rapper. "Ben je weer lekker aan het generaliseren? Ouw bleke knuffelracistje van me. Kusje voor jou."

Wilders zei woensdag dat Den Haag beter af zou zijn met wat minder Marokkanen. De 32-jarige Ali B werd in Marokko geboren. Bij zijn tweet plaatste de rapper, die vaak 'knuffelmarokkaan' wordt genoemd, een tekening van een teddybeer met zijn eigen hoofd erop en een roze strikje om zijn nek.

"Ik ben een hele boze Marokkaanse terrorist en ik heb de Nederlandse vlag opgeblazen", schreef Ali B later bij een foto van zichzelf met een rode, witte en blauwe ballon.

Reders moeten berging schip zelf betalen

Scheepseigenaren worden binnenkort verplicht om zich te verzekeren tegen de bergingskosten als hun schip is vergaan. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

Door het wetsvoorstel kan Rijkswaterstaat de kosten van de berging tot een bepaald bedrag verhalen op de reders als die hun schip niet laten opruimen. Met het wetsvoorstel voert Nederland het Verdrag van Nairobi uit over het opruimen van wrakken, dat een initiatief is van de Internationale Maritieme Organisatie. Negen landen hebben dat verdrag inmiddels geratificeerd.

Schultz noemt het verdrag een belangrijke stap om de positie van Nederland bij het opruimen van scheepswrakken te verbeteren. Het wetsvoorstel geeft de staat meer mogelijkheden om de bergingskosten te kunnen verhalen. Die kosten kunnen soms flink oplopen.

Het verdrag geeft Nederland bovendien meer bevoegdheden om te kunnen ingrijpen bij schepen in nood, om zo scheepsrampen met alle gevolgen voor het milieu te kunnen voorkomen. De wet geldt ook voor schepen die zinken in Nederlandse havens of in binnenwateren.

India zoekt vermist vliegtuig op onbewoonde eilanden

India heeft vrijdag een begin gemaakt met het zoeken naar brokstukken van het vermiste toestel van Malaysia Airlines op de honderden onbewoonde eilanden in de Andamanse Zee. Met twee verkenningsvliegtuigen, die zijn uitgerust met warmtecamera's, wordt getracht het toestel op te sporen.

De archipel bestaat uit 572 eilanden in een gebied van 720 bij 52 kilometer. Slechts 37 eilanden zijn bewoond, de overige eilanden worden bedekt door dichte bossen.

De Indiase marine, die eerder al met twee schepen de zee rond de Andamanse eilanden en de Nicobaren heeft doorzocht, wil nu ook in de Golf van Bengalen op zoek gaan naar het passagiersvliegtuig. Er wordt alleen nog gewacht op toestemming.

Kim Kötter is een acrobaat in bed

Kim Kötter gedraagt zich naar eigen zeggen als een acrobaat tussen de lakens. "Da's absoluut waar", beaamt haar vriend, de 29-jarige Jaap Reesema, voor de camera van Novum Nieuws. De twee woonden donderdag samen de première van de Cirque du Soleil-show Kooza bij.

"Ik helemaal niet", gaat de zanger verder. "Ik ben totaal niet lenig, maar in bed gaat het allemaal prima." Reesema en de 31-jarige Kötter vinden elkaar verder behoorlijk onhandig. "Jij bent wel een kluns. Voor een vrouw ben jij echt een kluns", zegt de zanger. "Ik ben Kim Kluns", reageert Kötter.

"Jij stoot heel vaak je hoofd. En dan heb je daarna een fotoshoot en dan heb je weer een blauwe plek. Er gebeurt altijd iets", zegt Reesema over het klunzige gedrag van Kötter. "Tijdens Miss Universe ben ik gestruikeld op het podium", beaamt Kötter. "Voor het oog van miljoenen kijkers. Dus ja, een kluns ben ik wel."

Anema krijgt drie schaatsploegen onder zijn hoede

Schaatscoach Jillert Anema gaat geen leiding geven aan één, maar aan drie ploegen. Dat heeft hij vrijdag tijdens een persconferentie in Heerenveen gezegd, bericht Schaatsen.nl. Er komt een langebaanploeg, een marathonploeg en opleidingsmarathonploeg. In totaal is er ruimte voor ongeveer vijftien schaatsers. Contracten met schaatsers zijn er echter nog niet.

Drie rijders zijn vrijwel zeker van een plaats in de nieuwe ploeg. "Met Bob de Vries, Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga heb ik twee maanden geleden de afspraak al gemaakt dat we samen zouden blijven", zegt Anema.

Ook Alexis Contin is welkom. De resultaten van de Fransman vielen vanwege een schildklieraandoening tegen, maar dat is geen reden om met hem te breken. "Iemand die op de grond ligt, geef je geen trap", vindt Anema. "Als zijn ziekte voorbij is dan krijgt hij de mogelijkheid om bij ons te rijden.

Anema wil idealiter een ploeg met zowel Nederlandse als buitenlandse rijders op de been brengen. Hij wil dan ook met de Amerikanen Joey Mantia, Brittany Bowe en Heather Richardson werken. "Als ik hun zie dan gaan mijn handen jeuken. Zij kunnen zo veel sneller rijden." Richardson is overigens de verloofde van Bergsma. Clafis-directeur Bert Jonker, die met zijn bedrijf voorheen sponsor was van de Kia Skating Academy, zou ook graag de Chinese Beixing Wang aantrekken.

De langebaanschaatsers gaan onder de vlag van sponsor Clafis rijden, de marathonploeg in de kleuren van zuivelbedrijf A-Ware/Fronterra. Dat bedrijf sponsorde dit seizoen ook al een marathonformatie. Voor de opleidingsmarathonploeg moet nog een aparte sponsor worden gevonden.

Anema maakte donderdag bekend bij de BAM-schaatsploeg te vertrekken om een nieuwe ploeg te starten. Bob de Jong liet vrijdagochtend al weten bij BAM te blijven. Hoofdsponsor BAM stopt weliswaar na dit seizoen, maar onder de naam Stichting Groenoranje wordt gezocht naar een nieuwe geldschieter.

Verdachten doden Eindhovense baby blijven in cel

Het Eindhovense stel dat maandag werd opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van een baby blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft vrijdag bepaald dat er genoeg bewijs is om de 27-jarige man en de 26-jarige vrouw nog veertien dagen langer vast te houden. Het duo wordt verdacht van moord dan wel doodslag.

Het lichaam van het meisje werd maandag gevonden in een brandgang in de Brabantse plaats, vlak bij de woning van het stel. Het lijkje zat in een tas. Hoelang het kind heeft geleefd is nog onduidelijk. De twee zijn vermoedelijk de ouders van het kind, maar dat moet nog worden vastgesteld.

De man en vrouw zitten in beperkingen, wat onder meer inhoudt dat justitie verder niets over de zaak naar buiten mag brengen.

Van Damme wil terugkeren in The Expendables 4

Jean-Claude Van Damme zou dolgraag terugkeren in een vierde Expendables-film. Na zijn zeer definitieve einde in The Expendables 2 lijkt dit onwaarschijnlijk, maar de Belg heeft daar een oplossing voor. Hij wil niet terugkeren als Jean Vilain, maar als diens tweelingbroer Claude Vilain. Dat zegt hij tegen het Britse filmblad Empire.

"Ik heb me zeer vermaakt tijdens de opnames van The Expendables 2, met Mr. Stallone en andere grote actiesterren", zegt de Muscles from Brussels. De cast bestond uit onder anderen Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis en Dolph Lundgren.

"Mr. Stallone is een vindingrijke man. Hij kan wellicht een sterker personage bedenken dan Claude Vilain, de tweelingbroer van Jean Vilain", gaat Van Damme verder. "Fans vragen mij regelmatig of de volgende Vilain, als die er komt, een schurk of een 'good guy' is. Dat laat ik aan Mr. Stallone over."

Het is niet voor het eerst dat Van Damme als tweeling of kopie van zichzelf is te zien. De inmiddels 53-jarige acteur speelde al eerder dubbelrollen in Double Impact, Maximum Risk en Replicant.

Stallone staat in principe open voor een nieuwe Expendables met een tweelingbroer van een verdwenen personage. Hij grapte eerder al op die manier het personage van Steve Austin te laten terugkeren. Dat is er echter niet van gekomen.

Het is hoe dan ook nog even afwachten of een vierde Expendables wordt gemaakt. De derde in de reeks verschijnt op 14 augustus in de Nederlandse bioscopen. Naast Stallone, Schwarzenegger en Lundgren keren Jet Li, Terry Crews en Randy Couture terug. De echte mannenfilm bevat ook een keur aan nieuwe gezichten, waaronder Harrison Ford, Antonio Banderas, Mel Gibson, Wesley Snipes en Kelsey Grammer.


Van Damme wil terugkeren in The Expendables 4 (Foto: Novum)

Rutte niet bang voor nieuwe Koude Oorlog

Premier Mark Rutte (VVD) is niet bang dat het conflict rond Oekraïne uitmondt in een nieuwe Koude Oorlog tussen Rusland en het Westen. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

"Het lijkt mij ondenkbaar dat het zover komt, omdat het niet in het belang van Rusland is", zei Rutte. De premier wees erop dat Rusland extreem afhankelijk is van de export van olie en gas. Ook hebben de autoriteiten de afgelopen twintig jaar weinig geïnvesteerd in de eigen economie en is er veel kapitaal in het buitenland geparkeerd.

"Als ik dit optel kan ik mij rationeel niet voorstellen dat het zover komt", zei Rutte. Hij gaat er daarbij wel van uit dat de Russische autoriteiten uiteindelijk ook rationeel handelen.

De ministerraad heeft vrijdag de situatie rond Oekraïne besproken. "De ontwikkelingen stemmen verre van hoopvol", zei Rutte. Het blijft van belang om te proberen dat er via de onderhandelingstafel een oplossing wordt gezocht. "Alle alternatieven zijn slechter."

Mocht Rusland niet bijdraaien, dan zal de EU uiteindelijk economische sancties opleggen. Nederland doet er alles aan om te voorkomen dat het zover komt, aldus de premier.

Rutte: Marokkanenopmerking Wilders 'lost niets op'

Premier Mark Rutte (VVD) kan zich niet vinden in de uitlatingen van PVV-voorman Geert Wilders over minder Marokkanen. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd tijdens de persconferentie na de ministerraad.

"We moeten nooit de ogen sluiten voor problemen met bepaalde groepen, maar dan moet je het wel over de problemen hebben", aldus Rutte. "Wat niet werkt, is een hele groep over één kam scheren. Daarmee los je het probleem niet op."

Rutte reageerde hiermee op de ophef die eerder deze week ontstond toen Wilders tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag zei dat die stad te veel Marokkanen heeft. "Een hele gemeenschap wegzetten heeft geen zin", zei de premier. "Bovendien is het grootste gedeelte goed geïntegreerd."

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) noemde de uitspraken van Wilders over minder Marokkanen 'schandalig'. "Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken", aldus Asscher vooruitblikkend op de gemeenteraadsverkiezingen in een interview met De Persdienst. "Ik denk dat dat de meest effectieve reactie is."

Wilders zag hierin een stemadvies van een lid van de regering en eiste meteen uitleg. Rutte classificeert deze uitspraken echter niet als een stemadvies. Asscher heeft volgens hem niet letterlijk gezegd dat kiezers niet op de PVV moeten stemmen.

Wethouder betreurt ophef 'privékwestie' wietvondst

De Limburgse wethouder Fons Heuts van de gemeente Nuth betreurt het dat de vondst van een wietdrogerij in de kelder van zijn zoon zo breed wordt uitgemeten in de landelijke media. Dat zegt hij in een reactie. "Dit zou normaal gesproken niet eens het lokale krantje halen, maar omdat het mijn zoon betreft in verkiezingstijd staat het opeens overal."

Heuts, die in december het CDA de rug toekeerde en een eigen partij begon, spreekt van een privékwestie. "Ik heb vier kinderen. Drie zijn er probleemloos en eentje niet. Het is een jongen van 33 jaar. Die is zelf verantwoordelijk voor zijn daden."

De 70-jarige bestuurder hoopt niet dat het nieuws over de aanhouding van zijn zoon schadelijk is voor zijn verkiezingscampagne. Hij rekent erop dat de mensen hem beoordelen op zijn prestaties als wethouder.

De politie stuitte zondagnacht bij toeval op de dertien kilo wiet. Patrouillerende agenten reden bijna over twee hondjes. Die leidden de agenten naar een woning. Toen daar werd opengedaan, roken ze wiet en zagen ze iemand met zakken leuren. Ook daar bleek wiet in te zitten.

Heuts zegt de deur niet plat te lopen bij zijn zoon, maar wel vaak in het pand daarnaast te komen omdat hij daar zelf werkt. Hij heeft nooit iets opgemerkt. "Ik weet niet eens hoe dat spul ruikt. Als ik het had ontdekt dan zou ik echt maatregelen hebben genomen. Zoals een vader ook met zijn kind hoort te doen als die zoiets doet."

Gratis openbaar vervoer in Parijs om smog

Als gevolg van luchtvervuiling is de lucht in Parijs niet blauw, maar eerder viezig geel. Om de smog tegen te gaan is in de hoofdstad Parijs en in twee andere steden het openbaar vervoer de komende drie dagen gratis.

Voor bijna driekwart van Frankrijk geldt een waarschuwing voor smog. Volgens het Europese Milieuagentschap heeft Frankrijk te kampen met de ergste luchtvervuiling sinds 2007. In Caen, Rouen en Parijs kunnen mensen daarom gratis met de bus, metro en trein. Ook kunnen mensen gratis een fiets lenen of een uurtje met een elektrische auto rijden.

Volgens meteorologen worden de ongebruikelijk warme dagen gevolgd door koude nachten. Daardoor is de luchtvervuiling alleen maar erger geworden. Eerder deze week heeft een milieuorganisatie al een klacht ingediend over het 'trage optreden van de regering'. Volgens de organisatie komen er levens in gevaar door het gebrek aan daadkracht van Parijs.

Ferrari wijst FIA op grijze gebieden

Het Formule 1-team Ferrari heeft autosportfederatie FIA gewaarschuwd voor de grijze gebieden die de nieuwe reglementen gecreëerd hebben. De FIA moet volgens de renstal uit Maranello dan ook goed opletten of alle door de teams gevonden oplossingen door de beugel kunnen.

Ferrari-baas Luca Di Montezemolo uitte zijn zorgen in een open brief. "De ingrijpend gewijzigde regels bieden een opening voor grijze gebieden met betrekking tot brandstof, software en verbruik. Ik verwacht van de FIA dan ook niets minder dat ze dit goed in de gaten houden en ik ben ervan overtuigd dat ze dat ook doen. Dat is noodzakelijk om trucjes en vals spel te voorkomen. Daar was in het verleden wel sprake van en dat mag in het belang van de sport niet meer gebeuren."

Blok geeft Utrecht, Amsterdam eigen woningbeleid

De gemeenten Utrecht en Amsterdam krijgen van minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) ruimte voor lokaal huurbeleid. Dat bevestigen de woordvoerders van Blok en van wethouder Freek Ossel van de gemeente Amsterdam vrijdag.

Om doorstroming te bevorderen, willen Amsterdam en Utrecht onder meer kortlopende huurcontracten voor starters kunnen afsluiten voor een periode van vijf jaar. Blok wil dit op korte termijn wettelijk mogelijk maken. De gemeenten willen verder mogelijkheden voor huurtarieven die automatisch meestijgen met het inkomen, ook als die dalen. Blok wil hierover een 'gezamenlijk ambtelijke verkenning' maken.

De minister geeft in de brief verder aan dat hij aan een aantal van de voorstellen van Amsterdam en Utrecht al werkt. Zo is er al meer ruimte om panden tijdelijk te verhuren. Blok zegde wel toe dat dit in het najaar vastgelegd gaat worden in de bestemmingsplannen. De nu beperkte omvang van studentenwoningen wordt ook al aangepast. Dat moet meer ruimte maken voor het ombouwen van kantoorpanden tot studentenwoningen.

Het enige punt waar de gemeenten geen concrete toezeggingen op kregen, was het middensegment huurwoningen, met prijzen tussen de zevenhonderd en duizend euro. De twee gemeenten willen onder meer dat corporaties makkelijker dit soort woningen kunnen bouwen. Blok verwees naar de herziening van de Woningwet waaraan hij werkt.

Eerder deze week zei de minister echter nog dat hij denkt dat er juist meer middensegmentwoningen komen, als corporaties zich alleen met hun kerntaken bezighouden. De gemeenten hebben nu hun hoop gevestigd op de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die hierover recent ook aan de bel heeft getrokken.

De twee grote steden vroegen Blok eind vorige maand in een brief om eigen woonbeleid te mogen maken, om zo de woningmarkt op gang te brengen. De gemeenten zeggen veel meer dan andere gebieden last te hebben van een overspannen woningmarkt, door hoge huizenprijzen en het te lage aantal verhuizingen.

Ossel is blij met de toezeggingen van Blok. "We hebben veel binnengehaald", zegt hij. "En waar dat niet het geval was - het middensegment huren - hadden we dat al ingecalculeerd. Een effectieve actie dus."

Rutte: geen stemadvies van Asscher

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) gaf geen stemadvies namens het kabinet door in een interview te suggereren dat kiezers beter niet op de PVV kunnen stemmen. Dat schrijft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Asscher zei in een interview met De Persdienst dat hij de uitspraken van Geert Wilders over minder Marokkanen 'schandalig' vindt, omdat de PVV-leider daarmee 'willens en wetens mensen wegzet'. "Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken", aldus Asscher. "Ik denk dat dat de meest effectieve reactie is."

Rutte classificeert deze uitspraken niet als een stemadvies. "De heer Asscher heeft niet opgeroepen niet op de PVV te stemmen", aldus de premier in antwoord op Kamervragen van Wilders. De PVV-voorman vindt op zijn beurt dat de PvdA 'beetje gek is geworden' en de 'weg kwijt' is. Hij had om opheldering van Rutte gevraagd over Asschers uitlatingen.

SP-leider Emile Roemer zei in het RTL-programma Campagne op Z dat de uitspraken van Asscher niet passen bij een vertegenwoordiger van de regering. "Ik mag zoiets wel doen. Dan zeg ik: stem niet op de PvdA." Maar volgens hem zitten kiezers niet te wachten op dit 'gekissebis'. "Die willen een oplossing voor de problemen in hun buurt", zei Roemer.

[PS] Sochi vandaag - vrijdag 14 maart

Vandaag is de zevende wedstrijddag van de Paralympische Winterspelen in Sochi. In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en prominenten die in actie komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden van vandaag plaatsvinden.

Overzicht evenementen:

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.30 uur Snowboarden Vrouwen, staand, snowboardcross Ja
06.31 uur Snowboarden Mannen, staand, snowboardcross Ja
07.00 uur Biatlon Mannen, zittend, 15 kilometer Ja
07.20 uur Biatlon Vrouwen, zittend, 12,5 kilometer Ja
09.30 uur Biatlon Vrouwen, staand, 12,5 kilometer Ja
10.00 uur IJshockey 7e - 8e plaats: Zuid-Korea - Zweden Nee
10.58 uur Biatlon Mannen, staand, 15 kilometer Ja
11.00 uur Alpineskiën Vrouwen, visueel beperkt, supercombinatie, super-G 2de run Ja
11.15 uur Alpineskiën Vrouwen, staand, supercombinatie, super-G 2de run Ja
11.40 uur Alpineskiën Vrouwen, zittend, supercombinatie, super-G 2de run Ja
11.55 uur Alpineskiën Mannen, visueel beperkt, supercombinatie, super-G 2de run Ja
12.20 uur Alpineskiën Mannen, staand, supercombinatie, super-G 2de run Ja
12.20 uur Biatlon Vrouwen, visueel beperkt, 12,5 kilometer Ja
12.25 uur Biatlon Mannen, visueel beperkt, 15 kilometer Ja
13.00 uur Alpineskiën Mannen, zittend, supercombinatie, super-G 2de run Ja
17.00 uur IJshockey 5e - 6e plaats: Tsjechië - Italië Nee

Nederlanders in actie:

Vandaag is het de dag van de snowboarders. Op hun enige onderdeel, de snowboardcross, zullen er vandaag vier Nederlanders aan de start komen. Allereerst topfavoriete Bibian Mentel. Over haar kun je hier meer lezen. Daarnaast zullen Merijn Koek, Lisa Bunschoten en Chris Vos proberen om zo dicht mogelijk bij het podium te komen. Bunschoten heeft van deze drie de meeste kans om het podium te halen, maar zij zal het onder andere op moeten nemen tegen Mentel zelf. Om 06.30 uur Nederlandse tijd komen zij aan de start.

Duitser vast om banden met Syrische terreurgroep

De Duitse autoriteiten houden een man vast die wordt verdacht van betrokkenheid bij een rebellenbeweging in Syrië. De man verbleef vorig jaar in Syrië en volgens het openbaar ministerie heeft een rechter bepaald dat de 19-jarige man, die de Duitse nationaliteit heeft, moet worden vastgezet in afwachting van een mogelijke aanklacht wegens lidmaatschap van een terreurgroep.

De man, Kreshnik B., wordt ervan verdacht vorig jaar juli naar Syrië te zijn gereisd en daar getraind te zijn door de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS). Hij zou hebben deelgenomen aan de strijd en wacht hebben gelopen. Toen B. in december terugkeerde naar Duitsland werd hij opgepakt, in eerste instantie op verdenking van het voorbereiden van een geweldsdaad. Nieuw bewijsmateriaal sterkte het openbaar ministerie vervolgens in het idee dat de man deel uitmaakte van ISIS.

Minister Letland weg om deelname aan SS-mars

De Letlandse minister van milieu Einars Cilinskis wordt ontslagen, omdat hij wil deelnemen aan een herdenking van Letlandse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de nazi's vochten. Cilinskis is lid van de rechtse Nationale Alliantie. Hij maakte vrijdag bekend de herdenking in Riga bij te wonen, ondanks een waarschuwing van premier Laimdota Straujuma.

Straujuma heeft zijn ministers gewaarschuwd weg te blijven van de herdenking. Nu Cilinskis de waarschuwing van de premier in de wind heeft geslagen, moet hij vertrekken, aldus Straujuma's woordvoerder.

De herdenking zondag zal waarschijnlijk leiden tot tegendemonstraties van de Russischtalige minderheid in Letland. Veel Letlanders zien de militairen die voor de Waffen SS vochten als helden. De Russischtalige minderheid ziet de mars van zondag echter als een verheerlijking van het fascisme.

[PS] Tweede medaille voor 55-jarige skiër

Op de Paralympische Spelen in Sochi heeft Mark Bathum voor een bijzondere prestatie gezorgd. De 55-jarige Amerikaanse skiër won in de categorie met visueel beperkte atleten het zilver op de supercombinatie, nadat hij dat eerder ook al deed op de super-G.

Na de slalom van dinsdag, het eerste deel van de combinatie, ging Valerii Redkozubov ruim aan de leiding. De Russische vlaggendrager, die samen met guide Evgeny Geroev op de slalom al goud won, kon op de super-G zijn voorsprong verdedigen en won zo ook goud op de supercombinatie.

Het meest opvallend was echter de zilveren medaille van Bathum. Omdat men in zijn jeugd nog dacht dat je alleen blind of niet blind kon zijn, en niet blind wordend, werd pas zeer laat de diagnose retinitis pigmentosa gesteld, een ziekte waardoor de patiënt steeds minder ziet.

Pas in 2008 ging Bathum - op de foto te zien achter zijn guide Cade Yamamoto - weer skiën. In Sochi wist hij een fantastische run neer te zetten op de super-G, waardoor hij van de vijfde plek opschoof naar het zilver op de supercombinatie. Brons ging naar de Spanjaard Gabriel Juan Yepes en diens guide Josep Arnau Ventura.

In de categorie staand won de pas zestienjarige Rus Alexey Bugaev zijn vierde medaille, en zijn tweede gouden plak. Nadat hij op het eerste deel van de combinatie de beste was kon hij zijn voorsprong in de super-G verdedigen. Hij hield uiteindelijk 1,10 seconden over op de Oostenrijker Matthias Lanzinger, die daarmee net als op de super-G zilver pakte. De Canadees Brayden Luscombe, halverwege nog tweede, haalde de finish niet. Hierdoor kon de Australiër Toby Kane het brons pakken.

Op de zitski's pakte de Canadees Josh Dueck het goud. Nadat hij eerder zilver won op de afdaling kon hij nu, dankzij een ijzersterke run op de super-G, het goud op de combinatie pakken. De Amerikaan Heath Calhoun stond na de slalom op de vierde plek, één plaats voor Dueck, en kon zich opwerken naar het zilver, op 0,89 seconden van de Canadees. De Oostenrijker Roman Rabl pakte na het brons op de slalom zijn tweede bronzen medaille.

Rusland behoudt recht voor op ingrijpen Oekraïne

Rusland heeft vrijdag gewaarschuwd dat het zich het recht voorbehoudt om in te grijpen in het oosten van Oekraïne als de etnische Russen in het gebied gevaar lopen. Volgens het Russische ministerie van buitenlandse zaken hebben de autoriteiten de greep op het land verloren en zijn ze niet in staat om basisveiligheid te garanderen.

Het ministerie voerde onder andere op de rellen in de nacht van donderdag op vrijdag in de stad Donetsk, in Oost-Oekraïne, als bewijs aan voor de groeiende instabiliteit in Oekraïne. Een persoon kwam om het leven en 29 raakten gewond toen pro-Russische en pro-Oekraïense betogers met elkaar op de vuist gingen.

Militairen, die vermoedelijk onder bevel van Rusland staan, zijn al in grote delen van de Krim gestationeerd. Zondag wordt in de regio een referendum gehouden over aansluiting bij Rusland. Oekraïne beschuldigt de oosterbuur van een militaire invasie en het Westen dreigt Moskou met sancties.

Film met rapper KV naar homofestival VS

De Nederlandse jeugdfilm Bounty met rapper Kleine Viezerik in de hoofdrol is dit weekend te zien in Los Angeles. De korte film draait, met Engelse ondertiteling, op het OutFest Fusion Festival. Daar worden films met homoseksuele thema's vertoond om de homo-emancipatie te bevorderen. Bounty gaat over een zwarte jongen die door twee lesbische moeders wordt opgevoed.

Deze jongen weet niet wie zijn vader is maar fantaseert wel eens over beroemdheden als Clarence Seedorf, Jürgen Raymann en zelfs president Obama. Dan komt hij erachter dat rapper Kleine Viezerik zijn vader is.

"Ik heb nooit zo de nadruk willen leggen op het thema van homoseksualiteit", zegt regisseur, scenarist en coproducent Finbarr Wilbrink tegen Novum Nieuws. "Ik kom uit Amsterdam Zuid-Oost, en daar komen lesbische stellen met kinderen gewoon vaak voor. Ik ben er dus mee opgegroeid. Maar daarmee is het des te leuker dat ik nu op het OutFest in L.A. te zien ben."

Wilbrink is 'overdonderd' door het succes van dit kleine filmproject. Bounty werd al op meerdere festivals in het buitenland vertoond en won prijzen in Italië en op Malta.

Kleine Viezerik maakte met Bounty zijn acteerdebuut. De hoofdrol wordt vertolkt door Giorgio Sanchez, die vorig jaar in de finale van het Junior Songfestival stond. Ook Micha Hulshof en Miryanna van Reeden zijn in de film te zien.

Voedselbanken boos over besteding Europees geld

De voedselbanken zijn boos over de manier waarop het kabinet 3,5 miljoen euro wil besteden uit een nieuw Europees fonds voor armoedebestrijding. Het kabinet wil het geld gebruiken om arme burgers uit hun sociale isolement te halen en niet voor voedsel. Dat zou een effectievere maatregel zijn om armoede te bestrijden dan eten uitdelen, zo meldt de Volkskrant vrijdag.

De voedselbanken, die kampen met een groot tekort aan etenswaren en een toenemende vraag, krijgen dus geen cent. 'Onthutsend', vinden ze. "Ik deel het standpunt dat voedsel uitdelen de armoede niet helpt bestrijden. Maar we leven in dit land met het feit dat tienduizenden burgers honger hebben. Veel gezinnen leven een hele week van een pakket van de voedselbank dat voorziet in twee dagen voeding. Kinderen gaan zonder eten naar school", zegt voorzitter van Voedselbanken Nederland Leo Wijnbelt in de krant.

De Europese Commissie kondigde begin deze week het nieuwe fonds genaamd FEAD, voor hulp aan de meeste behoeftigen, aan. Er is bijna vier miljard euro voor vrijgemaakt en alle lidstaten krijgen een deel om de komende zeven jaar uit te geven aan de bestrijding van armoede

Nederland wilde nooit geld uit Brussel aannemen voor armoedehulp, omdat het kabinet dat een nationale zaak vindt en het geen voorstander is van voedselhulp door de overheid. Voedselbanken moeten hun tekorten aanvullen met de overschotten van supermarkten, horeca en consumenten die anders in de container verdwijnen, zo vindt de regering.

Dat het kabinet nu wel gebruikmaakt van het Europese geld komt volgens de Europese Commissie doordat geld uit het nieuwe fonds ook kan worden ingezet voor initiatieven die burgers in armoede uit hun sociale isolement halen.

Rechter: Doornbos hoeft Muermans niet te betalen

Oud-Formule 1-coureur Robert Doornbos kan na vier jaar bakkeleien opgelucht ademhalen nu hij geen miljoenen aan vastgoedmagnaat Harry Muermans terug hoeft te betalen. De rechter wees de claim van Muermans dat het geld aan de oud-coureur geleend was af.

Muermans sponsorde Doornbos tijdens een groot deel van zijn carrière in zowel de Formule 1 als de IndyCars. De twee konden het goed vinden, maar in de laatste periode dat de Nederlander in de IndyCars reed bekoelde de relatie. Muermans kwam door de crisis in de financiële problemen en eiste dertien miljoen euro van Doornbos, omdat hij het geld aan de coureur geleend zou hebben.

Doornbos betwistte dat het om leningen ging en getuigen wisten de rechter ervan te overtuigen dat het ging om sponsoring, waarbij de contracten zodanig waren opgesteld dat het voor Muermans fiscaal aantrekkelijk was. Het betroffen volgens de contracten leningen, maar de rechter wees de vordering van Muermans af die hiertegen nog wel in beroep kan gaan. Doornbos is dan ook opgelucht. "Dit voelt zo lekker. Al die jaren vreet het aan je. Het heeft je carrière kapot gemaakt. Maar gelukkig hebben deze rechter begrepen hoe het zit. Eindelijk gerechtigheid."

Tegenstrijdige verklaringen in Demmink-zaak

De gepensioneerde gevangenisdirecteur Jacques van Huet blijft bij zijn belastende verklaring over Joris Demmink. In de rechtbank in Utrecht herhaalde hij vrijdag onder ede dat justitiemedewerkster Anneke Storm heeft verklaard dat ze jongens moest regelen voor de voormalig hoogste baas van het ministerie van justitie.

Storm zou dit twintig jaar geleden hebben verteld in een hotelbar in Londen. De justitiemedewerkster ontkende dit verhaal maandag, toen ze onder ede als getuige werd gehoord. Maar Van Huet zei vrijdag dat hij honderd procent zeker is van zijn zaak.

De getuigenverhoren vinden plaats op verzoek van een Stichting de Roestige Spijker, die een film wil verspreiden over Joris Demmink.

Batman & Superman concurreren met Captain America

De superheldenfilm Batman vs. Superman gaat het opnemen tegen Captain America 3. Beide films verschijnen op 6 mei 2016 in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit het releaseschema van producent Warner Bros, zeggen bronnen tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Hiermee komen de twee grote superheldenfilms van dat voorjaar lijnrecht tegenover elkaar te staan. Daarnaast is stripgigant Marvel, die via Disney Captain American 3 uitbrengt, al sinds jaar en dag de concurrent van DC Comics, die de rechten op Batman- en Supermanfilms verkocht aan Warner.

Al maanden gaan geruchten dat de verder nog titelloze Captain America 3, met Chris Evans als de titelheld, op 6 mei verschijnt. Warner is op zijn beurt al een tijd op zoek naar een premièredatum voor hun officieus getitelde Batman vs. Superman, met Ben Affleck en Henry Cavill in de hoofdrollen.

Disney-topman Bob Iger liet eerder deze week weten dat hij zou vasthouden aan de datum van 6 mei, ongeacht wat Warner zou beslissen. Hij wilde toen nog niet zeggen welke film het betrof, maar kenners zijn het erover eens dat het haast wel de derde Captain America moet zijn.

Met deze nieuwe datum zet Warner hoog in. Marvel-films domineerden de afgelopen tien jaar de eerste week van mei. In de filmindustrie wordt daarmee de zomer, het seizoen van de grote kaskrakers, afgetrapt. Er bestaat geen enkele twijfel dat Warner het succes van Marvel, en dan met name de Avengers-film, wil evenaren.

 

Metropole Orkest roept hulp publiek in voor cd

Het Metropole Orkest klopt bij zijn publiek aan voor hulp bij het tot stand brengen van een live-cd en -dvd. Voor honderd euro kunnen geïnteresseerden een sessie bijwonen van het orkest met de New Yorkse jazzband Snarky Puppy. Van de in totaal vier sessies worden liveregistraties gemaakt, die later worden gebruikt voor de cd en dvd.

Het Metropole Orkest en Snarky Puppy houden op 19 en 20 april twee crowdfundingsessies, waarbij publiek tussen de muzikanten mag zitten. Mensen die een kaartje kopen, kunnen ook meedoen aan een meet-and-greet met de musici, voor en na het concert, en krijgen het eindproduct van de opnames.

'Aap Michael Jackson jarenlang mishandeld'

De chimpansee Bubbles van Michael Jackson is jarenlang mishandeld. Dat zegt chimpanseekenner Jane Goodall. De 79-jarige Britse bioloog wil niet zeggen dat Jackson het persoonlijk deed, maar houdt hem wel verantwoordelijk. Ze zegt de King of Pop er ooit mee te hebben geconfronteerd, en dat hij 'zeer geprikkeld' reageerde. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Goodall krijgt bijval van Jack Gordon, de man van Michaels zus Latoya Jackson. "Ik zag hoe Michael Bubbles stompte en in zijn maag trapte. Hij zei altijd: 'Bubbles voelt er niets van, hij is immers een chimpansee. Ik moet hem streng opvoeden'."

Er zijn echter ook andere geluiden te horen. Volgens ingewijden zou Bubbles als een koning behandeld zijn op Neverland, Jacksons landgoed. De aap zou regelmatig met Jackson hebben gedineerd en vrije toegang tot een vrieskast vol lux ijs hebben gehad. Hoe dan ook woont de 30-jarige mensaap nu bij een dierenopvang in Florida.

Geen licht op ronselen Roermond voor verkiezingen

De gemeente Roermond verwacht niet dat voor de verkiezingen van woensdag naar buiten wordt gebracht door wie stemvolmachten zijn geronseld. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente vrijdag. "Het onderzoek is in handen van de politie. De inschatting is dat dit zorgvuldig gebeurt en dat botst soms met de snelheid."

Eerder liet de gemeente weten 'concrete aanwijzingen' te hebben dat in Roermond is geprobeerd stemmen te ronselen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de woordvoerder zijn er namen genoemd, maar moet eerst alles worden uitgezocht voordat iemand mogelijk ten onrechte wordt beschuldigd.

De zegsman beaamt dat het zorgen over het kiesproces in de hand werkt als mensen voor de verkiezingen niet weten waar en of er mogelijk is gesjoemeld, 'maar het onderzoek moet zorgvuldig gebeuren'. Burgemeester Peter Cammaert (CDA) wilde eerder ook al niets kwijt over de voortgang van het onderzoek.

Ook in andere gemeenten lopen onderzoeken naar fraude rond de verkiezingen. De burgemeester van de Brabantse plaats Heusden heeft aangifte gedaan tegen een partij die zou hebben gesjoemeld. De naam van die partij is niet bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie doet ook onderzoek naar het ronselen van stemmen in Soest.

Renault heft beperkingen op motor op

Renault heeft de beperkingen op haar Formule 1-motoren opgeheven. Dit betekent dat de teams dit weekend in Australië de Franse krachtbron helemaal kunnen benutten. Red Bull Racing legde dit in ieder geval geen windeieren, want het team zat er in de eerste twee vrije trainingen weer goed bij.

Renault kende tijdens de wintertests veel problemen met hun nieuwe 1,6 liter V6-turbomotoren, waardoor deze teruggetuned moesten worden. In de afgelopen weken is er koortsachtig gewerkt om alle problemen op te lossen en aangepaste software lijkt het gewenste effect te hebben, waardoor er nu weer voluit gereden kan worden.

Hoofd operaties op de circuits van Renault, Remi Taffin, legt uit. "We lagen achter op schema met een aantal onderdelen die we op de bolides wilden hebben, waardoor we niet voluit konden rijden. Ik denk dat de problemen nu achter de rug zijn en nu kunnen we zien hoe het op maximum vermogen gaat."

"De grootste problemen die we met de krachtbronnen hadden lag in de wijze waarop we de motor en de turbodruk konden beheersen en de boost, welke meer prestaties uit het motorblok kan halen. Als je eenmaal ergens te laat mee bent dan ben je overal te laat mee. We misten wat ervaring om hiermee om te gaan. We moesten voorzichtig zijn, omdat we op dat moment niet de goede software hadden om dit te voorkomen. Ik ben er nu niet ongerust meer over. We hebben nu wat meer vertrouwen in de betrouwbaarheid en prestaties. We zijn pas tevreden wanneer we weer een race winnen."

Regisseur stapt op bij Freddie Mercury-film

De film over het leven van popicoon Freddie Mercury zit zonder regisseur. Dexter Fletcher, die al maanden geleden werd aangetrokken voor de regie, is opgestapt wegens creatieve meningsverschillen met producent Graham King. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Vorig jaar juli stapte beoogd hoofdrolspeler Sacha Baron Cohen al op met dezelfde reden. Ben Whishaw, vooral bekend als Q uit de Bondfilm Skyfall, nam de rol over.

Hoe dan ook moet de film een ongezouten kijk geven op het turbulente leven van de Queen-frontman, die in 1991 overleed aan de gevolgen van aids. De opnames staan officieel nog steeds gepland voor deze zomer, maar er is nog geen vervangende regisseur in beeld.

De biografische film rondom Mercury kampt al jaren met tegenslagen. De eerste premièredatum stond gepland voor 2012.

Groots eerbetoon aan Freddie Mercury in Gelredome (Novum)

Oerlemans verlaat intensive care na hartaanval

Reinout Oerlemans ligt niet langer op de intensive care. De 42-jarige televisieproducent werd zondag getroffen door een hartaanval en geopereerd. Vrijdag verliet hij de intensive care. Zijn echtgenote laat weten dat het de goede kant opgaat met Oerlemans.

"Nu is de lange weg naar herstel begonnen", schrijft Daniëlle Oerlemans in een verklaring. "Met vele ups en downs, veel pijn en met veel emoties zijn we toch met elkaar zeer positief gestemd."

Reinout belandde zondag in het ziekenhuis na een hartaanval. De producent en regisseur voelde zich na het spelen van een hockeywedstrijd niet goed. "Hij had veel druk op de borst, hij is toen zelf naar Laren gereden en heeft thuis rustig op internet gekeken wat deze symptomen zouden kunnen betekenen", schrijft Daniëlle. "Al snel kwamen er enorme zweetaanvallen en misselijkheid bij. Gelukkig heeft hij toen niet getwijfeld en is meteen rustig naar het ziekenhuis gereden in Blaricum. Daar hebben ze adequaat gehandeld en hem meteen klaargemaakt voor spoedtransport naar het AMC in Amsterdam."

In Amsterdam onderging Oerlemans zondag een bypassoperatie. "De eerste optie was proberen om te dotteren maar vrij snel bleek dat de hartaanval te ernstig was en dat dotteren vanwege de ongunstige plek te gevaarlijk zou zijn." Vervolgens is gekozen voor een openhartoperatie. "Het was fijn om samen te zijn, Reinout was kalm maar we waren natuurlijk ook bang."

Oerlemans lag drie uur op de operatietafel. "Het was een ingrijpende operatie. Ze leggen het hart stil en de functie van het hart wordt door een machine overgenomen om de boel daarna weer aan de praat te krijgen. Een ader uit het been functioneert nu als bypass, drie omleidingen zijn er gemaakt."

Daniëlle schrijft dat een verkalking, waarschijnlijk een erfelijke aandoening, de boosdoener was. "Wat we nu weten is dat Reinout een kleine verkalking had op een zeer ongunstige plek. Dat is waarschijnlijk tijdens de hockeywedstrijd gescheurd. Een klein probleem met een groot infarct tot gevolg."

Oerlemans is volgens zijn echtgenote 'vastbesloten hier weer sterk uit te komen en z'n oude leven weer terug te krijgen'. "We zijn de hele week samen geweest en ook de kinderen bezoeken papa iedere dag en dat is voor Reinout de grootste stimulans om positief te blijven en te vechten."

Het gezin Oerlemans maakt zich op voor een verhuizing naar Los Angeles. Reinout verkocht onlangs het merendeel van zijn bedrijf Eyeworks aan Warner Bros. Oerlemans gaat vanuit Los Angeles leiding geven aan Eyeworks USA, hij zou met zijn echtgenote en hun vier kinderen deze zomer verhuizen. Of die plannen doorgaan, is niet bekend. De familie wil daar geen uitspraken over doen, Daniëlle schrijft weer met een update te komen als daar aanleiding voor is.

Ze bedankt voor alle steun die het gezin heeft gekregen. "We hebben veel steun aan alle buitengewoon vriendelijke en warme reacties die we krijgen van iedereen; vrienden, familie, collega's maar ook klasgenoten van vroeger. Veel dank gaat uit naar het Ter Gooi ziekenhuis en de enorm goede zorg die we krijgen in het AMC. We zijn dan ook heel erg dankbaar dat Reinout nog bij ons is."

Marokkanen: 'Rutte moet afstand nemen van Wilders'

Premier Mark Rutte (VVD) moet stellig afstand nemen van de uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over minder Marokkanen. Dat stelt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) vrijdag in een persbericht.

Wilders zei woensdag voor de camera van de NOS tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag dat de stad beter af zou zijn met wat minder Marokkanen. Het SMN is geschrokken van deze 'racistische uitlatingen'. "Met de uitspraak van Geert Wilders sluit de PVV overduidelijk een minderheidsgroep uit van de Nederlandse samenleving. Hiermee laat hij zijn ware gezicht zien. In Wilders' optiek bestaat in een samenleving geen plaats voor Marokkaanse Nederlanders", aldus de belangenclub.

Het samenwerkingsverband prijst SP-leider Emile Roemer en PvdA-voorzitter Hans Spekman omdat zij zich hebben uitgesproken tegen de uitlatingen van Wilders. "Ook roept het SMN Haagse burgers op bij de komende gemeenteraadsverkiezingen te laten zien dat er in Den Haag geen plek is voor deze racistische partij."

Wilders wil uitleg Rutte over stemadvies Asscher

PVV-leider Geert Wilders wil weten of de oproep van vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) om bij de gemeenteraadsverkiezingen geen PVV te stemmen een stemadvies van het kabinet is. Wilders stelt hier Kamervragen over aan premier Mark Rutte, laat hij vrijdag weten. "Zo ja, dan kan dat niet natuurlijk."

De PVV-voorman reageert hiermee op een interview waarin Asscher inwoners van Den Haag en Almere oproept om volgende week woensdag niet op de PVV te stemmen. De PVV doet alleen in deze twee steden mee.

Asscher noemt de eerdere uitspraken van Wilders over minder Marokkanen 'schandalig', omdat de PVV-leider daarmee 'willens en wetens mensen wegzet'. "Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken", stelt Asscher in een gesprek met De Persdienst. "Ik denk dat dat de meest effectieve reactie is."

Verstop je baby op Mega Drive en Mega CD

Eens in de zo veel tijd duikt er weer een bijzonder project op. Deze keer is het de beurt aan Hide the baby. Het bijzondere aan deze titel is: is dat deze speciaal ontwikkelt is voor SEGA Mega Drive en MEGA CD.

De game speelt zich af in China en is ontwikkeld door een onafhankelijke ontwikkelaar uit Rusland. In tegenstelling tot veel andere games, waarin je juist items moet zoeken. Moet je in Hide the Bay er juist voor zorgen dat je als alleenstaande moeder je baby verstopt, voor een inspectuur van de overheid. 

Heb je nog ergens een Mega Drive of een Mega CD liggen en wil je de game zelf uitproberen? Dan kun je de game hieronder downloaden.

Download de Mega CD-versie

Download de Mega Drive-versie

Hide the Baby

Hide the baby

Hide the baby

Ook niet vergeten: pi-dag!

Vandaag, 14 maart, blijkt een retedrukke dag. Naast 'Steak & Blowjob'-dag en de veiligste dag van het jaar, zou je bijna voorbijgaan aan nog een belangrijke dag. Het is vandaag π-dag!

En nee, dat is geen 'n' van neuken die je daar ziet, maar een wiskundig symbool. Het slaat op het wiskundige getal pi. Want jawel lieve mensen: het is vandaag pi-dag, zo leert Wikipedia ons.

En waarom is het dan wel π-dag, zul je denken? Het is vandaag 14-3, maar de gekke Amerikanen schrijven deze dag als 3/14. En 3,14 is het tweedecimale getal van pi, dat een ontelbare hoeveelheid decimalen telt.

Officieel begint deze dag overigens pas om 13.59 uur. Want dan kom je het dichtstbij 3,14159, het zescijferige getal van pi. Op deze ultieme feestdag voor nerds wordt overigens vaak taart geheten, omdat 'taart' in het Engels 'pie' is.

Rijk geeft schilderijen terug aan erfgenaam

De erfgenaam van een joodse kunstbezitter krijgt twee schilderijen uit de collectie van het rijk terug. Cultuurminister Jet Bussemaker (PvdA) heeft dat advies van de Restitutiecommissie overgenomen. De werken waren in de Tweede Wereldoorlog onvrijwillig verkocht door de eigenaar.

Het gaat om de zeventiende-eeuwse schilderijen Stadhuis te Amsterdam van Gerrit Berckheyde en Een Hollands Havengezicht met Figuren van Adam Willaerts. De doeken zijn in bruikleen bij respectievelijk het Amsterdam Museum en het Centraal Museum in Utrecht.

De joodse kunstliefhebber Sam Bernhard Levie verkocht het doek van Willaerts in september 1940 aan een Nederlandse kunsthandelaar die kunst inkocht voor nazikopstuk Hermann Göring. Het schilderij van Berckheyde verkocht hij aan een Nederlandse kunsthandelaar, die het op zijn beurt doorverkocht aan een Duits museum.

Levie en zijn vrouw werden tijdens de bezetting door de nazi's gedeporteerd en in mei 1943 om het leven gebracht in Sobibor. Na de oorlog werden de schilderijen net als veel kunstvoorwerpen uit Duitsland teruggevorderd en opgenomen in de rijkscollectie. De doeken moeten nu weer terug naar de erfgenaam omdat sprake was van 'onvrijwillig bezitsverlies'.

Nederland in achterhoede werkgelegenheid

Nederland behoorde in het vierde kwartaal tot de eurolanden waar het aantal mensen met een baan het hardst is afgenomen. Volgens cijfers van Eurostat daalde de werkgelegenheid in Nederland in de laatste drie maanden van het jaar met 1,4 procent op jaarbasis. Alleen in Italië, Griekenland en Cyprus was dat percentage hoger.

Als de vergelijking wordt gemaakt tussen het derde en vierde kwartaal, behoort Nederland ook tot de achterhoede. Het aantal mensen met baan op kwartaalbasis nam met een half procent af.

In de zeventien eurolanden - Letland kwam op 1 januari bij de muntunie - daalde de werkgelegenheid gemiddeld met een half procent ten opzichte van een jaar eerder. Ten opzichte van een kwartaal eerder nam het aantal mensen met baan juist met 0,1 procent toe. Over heel 2013 nam de werkgelegenheid met 0,9 procent af in de eurozone.

Komende week kutweer

Na een zonnige week waarin meerdere keren temperatuurrecords werden gebroken, is het vanaf dit weekend even gedaan met het lenteweer. Dat meldt Weeronline vrijdag. De meteorologen verwachten zaterdag, zondag en begin volgende week meer bewolking, lagere temperaturen en soms zelfs een spatje regen.

De lente doet duidelijk een stap terug, zo is op de website van het weerinstituut te lezen. Voor zaterdag wordt veel bewolking verwacht en is in het hele land kans op regen. De temperatuur ligt een stuk lager dan de afgelopen dagen het geval was. Het wordt tussen de 10 en 12 graden. Bovendien staat er een stevige wind.

Ook zondag zal het grotendeels bewolkt zijn, al verwachten de meteorologen dat de zon zich in de loop van de dag nog wel even zal laten zien. De kans hierop is het grootst in het westen van het land. De temperatuur kan lokaal oplopen tot 15 graden, maar meer waarschijnlijk zijn temperaturen tussen de 11 en 13 graden.

Het weerbeeld blijft begin volgende week vrijwel hetzelfde. Regelmatig schuiven grote partijen bewolking over het land. De kans op neerslag is echter klein. Overdag wordt een temperatuur van rond de 12 graden verwacht en 's nachts zal het afkoelen tot een graad of 8. Richting volgend weekend neemt de kans op zonniger en warmer weer toe, stelt Weeronline.

Spanje en Marokko rollen jihadistische cel op

De Spaanse en Marokkaanse politie hebben zeven vermoedelijke leden van een terreurcel opgepakt. De zeven worden ervan verdacht jihadstrijders te hebben gerekruteerd, onder andere voor de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken vrijdag bekendgemaakt.

Drie personen werden opgepakt in Marokko, drie in de Spaanse enclave Melilla en een in Spanje. Een van de zeven was kortgeleden teruggekeerd van een bezoek aan groepen die banden onderhouden met Al-Qaida. Welke nationaliteit de verdachten hebben is niet bekendgemaakt.

Vorig jaar had in Ceuta, een andere Spaanse enclave in Marokko, een soortgelijke operatie plaats. Toen werden acht jihadisten opgepakt.

Persona Q Nintendo 3DS-bundel aangekondigd.

Ter gelegenheid van aankomende Persona-spinoff, Persona Q: Shadow of the Labyrinth, brengt Nintendo een speciale bundel inclusief een wel erg bijzondere limited edition Nintendo 3DS XL op de markt.

Deze speciale Nintendo 3DS LL, want in Japans staat LL voor XL, zal gebundeld worden met de game Persona Q: Shadow of the Labyrinth. Wat verder opvallend is aan deze limited edition is dat de bedrukking in lengte staat, zodat je het idee krijgt dat je de 3DS als een boek open klapt.

De Nintendo 3DS LL Persona-bundel is momenteel alleen aangekondigd voor Japan en gaat ongeveer € 180,- kosten. 

Persona 3DS LL

Persona 3DS XL

[Eredivisie] Preview speelronde 28

Langzaam maar zeker werkt de Eredivisie zichzelf steeds meer naar de seizoensfinale toe, maar zover is het nog niet. Dit weekend is het eerst tijd voor speelronde 28, waarin weer een paar hele mooie affiches op het programma staan. Wij kozen deze week voor een 'topper': Het duel tussen Vitesse en PSV in Arnhem.

De ploeg van trainer Peter Bosz draait het hele seizoen al in de top van de Eredivisie mee. Op dit moment staan de Arnhemmers op de tweede plaats in de competitie, maar hebben wel zes punten minder dan Ajax. Toch is de moraal binnen de ploeg goed, aangezien de laatste drie wedstrijden allemaal in winst werden omgezet.

Lucas Piazon (l) in duel met Memphis Depay (Foto: PRO SHOTS / Joep Leenen)

Ook bij PSV lijkt de sfeer steeds positiever te worden. De laatste nederlaag dateert van 2 februari, waarna alle daaropvolgende wedstrijden in winst werden omgezet. Mede daardoor verlieten de Eindhovenaren het rechterrijtje en zette koers naar de top vijf, waar het op dit moment staat. De achterstand op koploper Ajax blijft nog wel groot; elf punten.

De trainer van PSV, Philip Cocu, heeft trouwens een verleden bij Vitesse. Hij speelde liefst vijf jaar bij de ploeg uit Arnhem, al was dit niet erg fortuinlijk. In zijn eerste duel voor de geel-zwarten liep hij meteen een gebroken rechterkuitbeen op en stond daardoor, mede door het falen van de medische staf, lange tijd buitenspel; augustus 1990 tot april 1991. Na zijn rentree speelde hij ruim 130 wedstrijden voor Vitesse en trof daarin 25 keer doel.


Philip Cocu in actie voor de tegenstander van PSV: Vitesse (Foto: PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Trainer Peter Bosz van Vitesse is net als Cocu aan zijn eerste seizoen bij de club bezig. Het grote verschil is echter dat Bosz al een aantal ploegen heeft geleid, dus meer ervaring heeft als oefenmeester. Bij Heracles Almelo boekte de geboren Apeldoorner de grootste successen. In het seizoen 2004/2005 promoveerde hij met de zwart-witten naar de Eredivisie en in het seizoen 2011/2012 reikte hij met de ploeg tot de finale van de KNVB beker.

Onderlinge resultaten vanaf het seizoen 2000/2001:

Vitesse vs. PSV
3 Winst 18
7 Gelijk 7
19 Aantal gemaakte doelpunten 50


Of Bosz hier aan het einde van het seizoen nog een mooie prijs aan vast kan hangen in de vorm van een kampioenschap, is nog even afwachten. Dan zal Ajax in elk geval nog een paar steekjes moeten laten vallen. Bovendien is een zege op PSV dan wel een vereiste. Of dat zover gaat komen, weten we komende zondag rond de klok van 20.30 uur.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
14 mrt om 20.00 uur sc Cambuur Leeuwarden - RKC Waalwijk FOX Sports 1
14 mrt om 20.30 uur Voetbal International RTL7
14 mrt om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
15 mrt om 18.45 uur Vitesse - PSV FOX Sports 1
15 mrt om 19.45 uur Heracles Almelo - Roda JC Kerkrade FOX Sports 5
15 mrt om 20.45 uur ADO Den Haag - FC Groningen FOX Sports 1
15 mrt om 22.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
16 mrt om 02.10 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
16 mrt om 12.30 uur FC Twente - AZ FOX Sports 1
16 mrt om 14.30 uur Feyenoord - sc Heerenveen FOX Sports 1
16 mrt om 14.30 uur N.E.C. Nijmegen - FC Utrecht FOX Sports 3
16 mrt om 14.30 uur PEC Zwolle - Go Ahead Eagles FOX Sports 5
16 mrt om 16.30 uur NAC Breda - Ajax FOX Sports 1
16 mrt om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
16 mrt om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
16 mrt om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1

Zoekactie naar vermist toestel Maleisië uitgebreid

India heeft de zoektocht naar het vermiste toestel van Malaysian Airlines uitgebreid. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Er wordt nu ook gezocht ten westen van de Andamanse eilanden. Daarnaast wordt in de Indische Oceaan gezocht naar het toestel. Donderdag bleek dat het vliegtuig mogelijk nog enkele uren heeft doorgevlogen nadat het van de radar was verdwenen.

Zes schepen van de Indiase marine en de kustwacht hebben de afgelopen drie dagen in het oostelijke deel van de Andamanse Zee naar sporen van het vliegtuig gezocht. De zoekactie wordt nu uitgebreid naar een gebied ten westen van de Andamanse eilanden en de Nicobaren.

Vietnam heeft vrijdag besloten het aantal schepen en vliegtuigen dat zoekt naar brokstukken terug te brengen. "We zijn erop voorbereid dat de zoektocht lang zal duren", zei Vo Van Tuan, plaatsvervangend stafchef van het Vietnamese leger. Daar is de troepeninzet op aangepast.

De Verenigde Staten hebben besloten de zoekactie uit te breiden richting de Indische Oceaan, nadat er donderdag informatie was binnengekomen dat het toestel mogelijk nog vier uur heeft doorgevlogen nadat het contact verloren was gegaan. Een satelliet heeft nog enkele uren signalen gekregen van het toestel. Er werd geen data naar de satelliet gestuurd, maar zogeheten 'pings', een signaal om verbinding te houden met de satelliet. "Het is hetzelfde als wanneer je mobiele telefoon uitstaat, maar nog steeds aan het mobiele netwerk laat weten 'Hier ben ik'," aldus een anonieme bron bij de Amerikaanse regering. "Op die manier kan soms je positie worden bepaald, ook al ben je niet aan het bellen, omdat de telefoon om de zoveel tijd een signaal afgeeft. Dat is wat dit apparaat ook deed."

Het toestel had toen het contact verloren ging nog voldoende brandstof om enkele uren door te vliegen.

[PS] Slagveld op supercombinatie vrouwen

Op de Paralympische Spelen in Sochi is de supercombinatie bij de vrouwen uitgelopen op een slagveld. In één van de drie categorieën kwamen slechst twee vrouwen aan de finish, waardoor er geen bronzen medaille werd vergeven.

De supercombinatie zou dinsdag afgewerkt worden, maar vanwege de weersomstandigheden moest het tweede deel, de super-G, verplaatst worden naar vrijdag.

De eerste vrouwen die naar beneden mochten waren de deelneemsters met een visuele beperking. Na de slalom waren er daar nog drie van over, maar zij wisten wel allemaal de finish te halen. Goud ging naar de Russische Aleksandra Frantceva met haar guide Pavel Zabotin. Zij versloeg Jade Etherington en haar guide Caroline Powell. De Britse wist ruim twee seconden goed te maken, maar kwam uiteindelijk 0,63 seconden tekort voor het goud.

De Amerikaanse Danelle Umstead won samen met haar man Robert het brons, net als vier jaar geleden. Frantceva won eerder al goud, zilver en brons. Voor Etherington staat de score op drie keer zilver en één keer brons.

In de categorie staand pakte Marie Bochet (foto) haar derde gouden medaille. De Française, op elk onderdeel regerend wereldkampioene, won eerder al de afdaling en super-G. Dit keer versloeg ze de Duitse Andrea Rothfuss met 4,35 seconden. De Amerikaanse Stephanie Jallen won, net als op de super-G, de bronzen medaille.

Het meest opvallende tafereel speelde zich af in de categorie zittend. Op de slalom haalde alle vijf deelneemsters dinsdag de finish, maar op de super-G lukte dat niet. De Amerikaanse Laurie Stephens, goed voor twee keer brons, meldde zich nog voor de start af. Nadat Claudia Lösch en Anna Turney de finish niet haalden bleven er nog twee vrouwen over.

De Duitse Anna-Lena Forster pakte zilver, net als op de slalom. Haar landgenote Anna Schaffelhuber (foto) is hard op weg om de absolute koningin van de Spelen te worden, want na goud op de afdaling, goud op de super-G en goud op de slalom won de 21-jarige ook goud op de supercombinatie. 

Vrees voor slachtoffers na instorten gebouw Mumbai

Een oud, zes verdiepingen tellend appartementencomplex in een voorstad van Mumbai, in India, is vrijdag ingestort. Gevreesd wordt dat er rond de tien mensen onder het puin liggen. Dat hebben de Indiase autoriteiten vrijdag gezegd.

Volgens Alok Awasthi van de rampenbestrijdingsdienst was het gebouw eerder al aangemerkt als onveilig. Vrijdag stortte het daadwerkelijk in. Er restte niets dan een berg betonplaten, puin en stof. Tientallen brandweerlieden en reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden.

Asawthi zei dat het gebouw officieel niet bewoond was, maar dat er enkele gezinnen illegaal in het pand woonden. Nog eens tien mensen hadden tegen het pand huisjes aangebouwd.

Verzekeraar ziet 14 maart als veiligste dag

Nederlanders maken vandaag de minste kans om brokken te maken of om op de eerste hulp te belanden. Volgens berekeningen van Centraal Beheer is 14 maart de veiligste dag van het jaar. De hele maand blijkt volgens de verzekeraar overigens relatief veilig te zijn in vergelijking met andere maanden. Alleen in april zou het nog veiliger zijn.

Als alleen wordt gekeken naar schade aan auto's is september het veiligst. De laatste drie jaar werden in die maand twaalf procent minder autoschades gemeld dan in een gemiddelde maand, stelt Centraal Beheer. Schade aan woningen komt in april en mei het minst voor.

Om de veiligste dag te berekenen heeft de verzekeraar gekeken naar de schademeldingen die gedurende drie jaar zijn binnengekomen. "Die gegevens combineerden we met informatie over ziekenhuisopnames van VeiligheidNL. Door de verschillen per dag te bekijken konden we zo de veiligste dag berekenen. Dat is 14 maart geworden. Vandaag dus", zegt een woordvoerder.

Coutinho vrijgesproken door tuchtcommissie KNVB

ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho is door de tuchtcommissie van de KNVB vrijgesproken van het trappen van RKC Waalwijk-aanvaller Romeo Castelen. Dat heeft de voetbalbond vrijdag bekendgemaakt. De tuchtcommissie oordeelde dat scheidsrechter Bas Nijhuis de situatie al had gezien en beoordeeld en dan kan er geen straf meer worden opgelegd.

De aanklager betaald voetbal had eerder nog besloten tot vervolging. Hij deed Coutinho een schikkingsvoorstel van drie duels schorsing en een voorwaardelijke uitsluiting van nog een duel. De aanklager betaald voetbal mag echter alleen op het veld onbestraft gelaten overtredingen vervolgen die door de scheidsrechter niet zijn beoordeeld.

Servische paramilitairen op de Krim

De gespannen situatie op het Oekraïense scheireiland de Krim heeft ook Servische paramilitairen aangetrokken. Enkelen controleren het verkeer op de drukke weg tussen de regionale hoofdstad Simferopol en de havenstad Sebastopol. Bij de controlepost wapperde een Russische vlag, een Servische vlag, en een zwarte vlag met een schedel, van Servische ultranationalisten.

Bratislav Zivkovic, een van de commandanten van de Servische ultranationalisten, zei dat het niet meer dan normaal is voor hen om hun Russische broeders te steunen. Zijn controlepost werd ook bemand door uit Rusland afkomstige gewapende en gemaskerde mannen. Zij zeggen dat ze kozakken zijn.

Een groepje Oekraïense agenten met machinegeweren stond erbij te kijken. Zij lieten de Servische en Russische vrijwilligers hun gang gaan.

Op de Krim wordt zondag een omstreden referendum gehouden over aansluiting bij Rusland.

Servische paramilitairen op de Krim
Servische troepen. (Foto: ANP)

Meerdere meldingen ronselen Roermond

Voor de gemeenteraadsverkiezingen woensdag komt er geen helderheid over wie er stemvolmachten heeft geronseld in Roermond en over de mate waarin dit is gebeurd. Dat zei burgemeester Peter Cammaert (CDA) van Roermond vrijdag. "Het gaat om meerdere meldingen, en de politie moet die onderzoeken", zei Cammaert.

Wel zei hij te verwachten dat de politie nog voor woensdag actie onderneemt. Ook lichtte hij toe om wat voor meldingen het ging. "Men heeft mensen gezien die grotere aantallen stempassen hebben", zei hij. "Ook zijn er meldingen van mensen die bij deuren langs zijn gegaan voor stempassen. En mensen bij wie is aangebeld en om een stempas is gevraagd, hebben zich gemeld."

Cammaert riep kiezers en politici op nu "geen Baantjer te gaan spelen". "Laat het onderzoek aan politie en justitie over, maak er geen politiek van", zei hij.

Meerdere meldingen ronselen Roermond
"Stem pas als je geronseld wordt!"

Kittel biedt zijn fiets excuses aan

Marcel Kittel gooide gisteren na een valpartij tijdens de tweede etappe van de Tirreno-Adriatico zijn fiets weg. De Duitser was nadat zijn stuur afbrak in een klap kansloos voor de etappezege en gooide vervolgens uit woede en frustratie met zijn fiets.

Gisteren zei Kittel al dat hij spijt had van zijn actie, maar vandaag heeft de sprinter ook zijn excuses aan zijn fiets aangeboden. Hij deed dit in stijl. "Geprobeerd om onze relatie door te laten gaan. Vanmorgen mijn excuses aangeboden aan mijn liefje", zei Kittel op Twitter.

Jamie Lynn Spears trouwt vrijdag

Jamie Lynn Spears, het jongere zusje van Britney, belooft vrijdag eeuwige trouw aan Jamie Watson. Dat schrijft het Amerikaanse blad Us Weekly. De twee zijn inmiddels een jaar verloofd.

De 22-jarige Spears, die net als haar zus zingt maar dan in het countrygenre, is ongeveer vier jaar samen met de 31-jarige Watson. Spears trouwt voor het eerst, maar was eerder verloofd met Casey Aldridge. Met hem heeft ze ook een dochter, de 5-jarige Maddie.


Jamie Lynn Spears bracht onlangs haar eerste single en videoclip uit.

Sexy juf (31) doet scholier in lokaal

Het 'geile juffen'-bericht van vandaag neemt ons mee naar Hampden Township. In dit stadje in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft een 31-jarige lerares zich in haar klaslokaal laten uitwonen door een scholier. In tegenstelling tot veel andere berichten, mag Emily Nesbit zich rekenen tot de categorie leraressen waarbij je graag vooraan zit in de klas.

De seksrelatie kwam deze week aan het licht. Een 18-jarige scholiere had in de telefoon gekeken van de onbekende jongen, en ontdekte daarin een paar pikante sms'jes van de docente. Het meisje stapte hierop direct naar de conrector.

Maandag deed Bromsnor een inval op Cumberland Valley High School. De jongen, wiens leeftijd niet is bekendgemaakt, werd hierbij stevig aan de tand gevoeld. Hij bekende dat Nesbit en hij een relatie hebben. Ook leverde hij zijn telefoon in.

De volgende dag werd de knaap ontboden op het politiebureau. Hier vertelde hij dat hij de geile juf enkele dagen per week opzocht in haar klaslokaal, aan het einde van de middag. Ook vertelde het kereltje dat ze elkaars hand vasthielden en hebben gezoend. Daarnaast biechtte hij op dat ze seks hebben gehad in haar klaslokaal.

De relatie was al twee maanden aan de gang, zo bekende de scholier. Uit zijn telefoongegevens is gebleken dat hij Nesbit zijn 'vriendin' noemde. Ook stonden er enkele geile plaatjes van de docente Engels op zijn smartphone, in verschillende uitkleedstadia.

De lerares in kwestie werden uiteraard ook de duimschroeven aangedraaid. De mooie blondine heeft bekend dat ze seks heeft gehad met haar pupil. Zij is woensdag uit haar functie ontheven. Men is nog bezig te onderzoeken waarvoor Nesbit zal worden aangeklaagd. Intussen is er een video opgedoken waarin scholieren zwaar aangeslagen reageren op het nieuws.


Nesbit
De juf in kwestie. Nice? (foto: 2013 school yearbook)

Tram botst met politieauto in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam zijn vrijdagochtend een politieauto en een tram in botsing gekomen. Dat meldt een woordvoerder van het vervoerbedrijf GVB. Beide voertuigen hebben blikschade opgelopen. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het incident met tramlijn 13 vond rond 08.30 uur plaats in de buurt van het Centraal Station. "Tijdens de ochtendspits is dat een druk punt. Zowel het tram- als het gewone verkeer heeft door de botsing dan ook enige tijd overlast gehad", aldus de zegsvrouw.

Gemeenten armer, provincies rijker

De financiële situatie van gemeenten en provincies is tussen 2010 en 2012 fors uiteen gaan lopen. De reserves van gemeenten namen flink af terwijl de schulden stegen. Het vermogen van provincies nam juist toe. Dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte in opdracht van het tijdschrift Binnenlands Bestuur.

De gemeentelijke schulden stegen tussen 2010 en 2012 van 23,8 naar 29,4 miljard euro. Ook het eigen vermogen van gemeenten ging fors omlaag in 2012, tot 1759 euro per inwoner. Dat is 140 euro lager dan in 2010.

Terwijl de gemeenten het zwaar hadden groeide het bezit van provincies van 12,6 naar 13,3 miljard euro. De reserves bedroegen in 2012 meer dan duizend euro per inwoner, drie keer meer dan in 2008. Dat kwam voornamelijk doordat provincies hun belangen in energiebedrijven verkochten.

Gemeenten zagen hun kapitaal afnemen doordat de grondprijzen de afgelopen jaren sterk daalden. De voor de crisis voor veel geld aangekochte gronden blijken nu een stuk minder waard te zijn door de malaise in de huizenmarkt.

Wethouder Nuth in opspraak na wietvondst bij zoon

Wethouder Fons Heuts van de Limburgse gemeente Nuth is in opspraak geraakt door de vondst van een wietdrogerij in het huis van zijn zoon, naast dat van hem. Bij de ontdekking door de politie werden drie mensen, onder wie zijn 33-jarige zoon opgepakt. De politie bevestigt de aanhoudingen, maar wil niets zeggen over de identiteit van de betrokkenen.

De 70-jarige bestuurder die in december het CDA verliet en een eigen partij oprichtte ontkent vrijdag in De Telegraaf te hebben geweten van de drugspraktijken. "Ik kom elke dag in dat huis, maar wist echt van niks." Heuts heeft onder meer ruimtelijke ordening in zijn portefeuille en hoopt zijn positie na de verkiezingen te behouden.

De politie laat weten bij toeval op de woning te zijn gestuit. Patrouillerende agenten reden door de straat toen twee hondjes bijna onder hun auto renden. Ze volgden de hondjes naar een woning die naar wiet rook. Tijdens het praten met de bewoner liep een andere man met zakken naar een geparkeerde auto. Daar bleken wietresten in te zitten.

In de kelder van de woning werd dertien kilo cannabis gevonden. Naast de zoon zijn ook een man van 25 en een vrouw van 27 aangehouden.

Lerares Thailand vermoord en in brand gestoken

Islamitische opstandelingen in het zuiden van Thailand hebben een boeddhistische lerares vermoord en haar lichaam vervolgens in brand gestoken. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De vrouw, die Engels gaf, werd vrijdag neergeschoten terwijl ze op haar motorfiets onderweg was naar school. Twee motorrijders schoten de vrouw in het hoofd. Vervolgens goten ze benzine over haar heen en staken ze haar lichaam in brand. Voordat ze op de vlucht sloegen strooiden ze pamfletten rond met daarop antiboeddhistische leuzen.

De islamitische opstandelingen in het zuiden van Thailand hebben het meestal voorzien op de veiligheidsdiensten en op mensen die ze zien als vertegenwoordigers van de regering. Sinds het geweld in de drie zuidelijke provincies in 2004 uitbrak zijn al 170 leerkrachten om het leven gebracht. In totaal kwamen vijfduizend mensen om het leven.

Bob de Jong niet verder met Anema

Schaatser Bob de Jong gaat komend seizoen niet verder met coach Jillert Anema. De winnaar van het brons op de 10 kilometer bij de Spelen in Sochi kiest zijn eigen pad. "Jillert is een goede coach, maar ik denk niet dat hij mij na 4 jaar nog beter kan maken. En ik leid graag weer iemand op, maar met Jorrit als concurrent in een ploeg word ik niet sterker meer", aldus De Jong vrijdag in AD Sportwereld.

De Jong vormde een ploeg met Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen op de 10 kilometer. Bergsma gaat na het stoppen van BAM met Anema verder onder een nieuwe sponsor, Clafis. De Jong kiest een andere weg. "Ik heb ook twee andere opties en kan nu met open vizier die gesprekken aangaan. Ik wil me volgend jaar in ieder geval meer richten op de marathon."

[upd] PvdA'er: 'Uitspraak was ongepast'

Fouad Sidali, lid van het bestuur van de PvdA, vergelijkt Geert Wilders met Adolf Hitler. "Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten", schrijft Sidali op Twitter.

De PVV-leider heeft nog niet gereageerd op het bericht. Wel heeft hij het bericht donderdagavond geretweet. Wilders zei woensdag voor de camera van de NOS tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag dat Nederland beter af zou zijn met minder Marokkanen. Sidali is in Marokko geboren.

Over de uitspraak ontstond veel ophef. Zo zei partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman dat hij van de uitspraak moest 'braken'. Spijt heeft Wilders niet. Hij neemt geen woord terug, zei hij donderdag bij RTL Z. Wel voegde hij toe dat het hem vooral te doen is om criminele Marokkanen. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) adviseert vrijdag in een kranteninterview niet op Wilders te stemmen.

Het Bureau Discriminatiezaken in Den Haag heeft tot nu toe vijf klachten binnengekregen over de uitspraken van de politicus.

Update 10.16 uur:
Persbureau Novum meldt dat Sidali inmiddels zijn uitspraak heeft ingetrokken:

Fouad Sidali heeft vrijdag excuses gemaakt voor de vergelijking die hij maakte tussen Adolf Hitler en PVV-leider Geert Wilders. "De vergelijking die ik maakte is ongepast en had ik niet mogen maken", schrijft Sidali op Twitter. "Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproepen."

De PVV-leider reageerde vrijdagochtend op de tweet van de PvdA-bestuurder. "Sidali teruggefloten door Spekman, neemt woorden terug. Verstandig. Vertrek naar Marokko zou nog verstandiger zijn", twitterde Wilders.

[PS] Geen succes Nederlandse snowboardmannen

De Nederlandse snowboardmannen hebben, in tegenstelling tot Bibian Mentel, niet voor succes kunnen zorgen op de Paralympische Spelen in Sochi. Chris Vos en Merijn Koek werden twaalfde en dertiende.

In de eerste run ging de 23-jarige Koek onderuit (foto), terwijl zijn zeven jaar jongere teamgenoot de elfde tijd neer wist te zetten. In de tweede run wisten ze allebei over de finish te komen, maar ze konden niet binnen de beste tien komen. Koek, de nummer acht in de stand om de World Cup, kon in de derde run zijn dertiende plaats niet meer verbeteren.

Voor Vos, die op de tiende plek staat in de World Cup, was dit nog wel mogelijk geweest. Hij ging echter na de laatste sprong onderuit, wat hem enkele seconden kostte. Hierdoor werd hij twaalfde, waar hij zonder val waarschijnlijk één plek hoger was geëindigd. 

Het duel om het goud was bijzonder spannend. Na twee runs was het verschil tussen de Amerikanen Michael Shae en Evan Strong slechts één honderdste van een seconde. Shea, de winnaar van de World Cup, kon in de laatste run echter niet overtuigen, terwijl Strong wederom de snelste tijd neer wist te zetten. Hierdoor pakte de nummer twee van de World Cup het goud, voor Shea. Dankzij Keith Gabel ging ook het brons naar de Verenigde Staten. 

'Afronden beltijd kost 21 miljoen per maand'

Telecomproviders brengen maandelijks 21 miljoen euro te veel in rekening omdat ze mobiele telefoongesprekken naar boven afronden op minuten in plaats van secondes. Dat maakte de Consumentenbond vrijdag bekend op basis van een onderzoek.

Consumenten betalen volgens de organisatie maandelijks voor 323 miljoen minuten die ze niet gebruiken. "In 2013 zagen we al dat providers per maand 68 miljoen euro verdienen aan de beperkte houdbaarheid van beltegoed en daar komt maandelijks dus nog eens 21 miljoen euro bij door het naar boven afronden van telefoongesprekken. Voor de providers een lucratieve business, maar consumenten krijgen zo niet de beltijd waar ze voor betalen", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Fijne Steak & Blowjob-day, mannen!

Lieve dames, lezen jullie even mee? Vandaag is de dag om jullie mannetje eens lekker in het zonnetje te zetten. Het is namelijk Steak & Blowjob-day!

Deze heuglijke dag is ooit in het leven geroepen als antwoord op Valentijnsdag. Waar mannen op 14 februari hun uiterste best moeten doen om de vrouw te plezieren, is het exact een maand later de beurt aan vrouwlief om hun vent in de watten te leggen.

En dat hoeft niet eens zoveel moeite te kosten. Waar mannen stad en land afzoeken naar dure cadeaus als sieraden en parfums, is een mannenhand snel gevuld.

De naam van deze feestdag zegt al genoeg. Een beetje vent wordt al dolblij als hij een goede biefstuk en een pijpbeurt krijgt. De volgorde mogen jullie helemaal zelf bepalen, dus dames: succes!

'Beroemde stem' overleden

In zijn huis in het Amerikaanse Lovettsville is stemacteur Hal Douglas overleden. Hij was vooral bekend om zijn herkenbare donkerbruine stemgeluid, dat hij leende aan trailers van films als Philadelphia, Forrest Gump en Lethal Weapon. Ook sprak hij talloze commercials, tv- en radiopromo's en documentaires in, zo meldden Amerikaanse media vrijdag.

Net als Don 'In a world...' LaFontaine, die in 2008 overleed, had Douglas één van de markantste filmstemmen in Hollywood.

Douglas, die sinds 2010 aan alvleesklierkanker leed, was 89 jaar. Hij overleed op 7 maart.

'Beroemde stem' overleden
'Beroemde stem' overleden (Foto: ANP)

Federer simpel langs Anderson in Indian Wells

Roger Federer heeft donderdag met gemak de halve finale bereikt van het masterstoernooi in Indian Wells. De Zuid-Afrikaanse tennisser Kevin Anderson (17) ging tot 5-5 in de eerste set gelijk op met de als zevende geplaatste Zwitser. Daarna was Federer echter niet te stoppen: 7-5 en 6-1.

Federer treft bij de laatste vier de Oekraïner Aleksandr Dolgopolov. De deelnemers aan de andere halve finale worden vrijdag bekend. Dan staan de andere twee kwartfinales bij de mannen op de agenda.

In het vrouwentoernooi bereikte Flavia Pennetta de halve eindstrijd. De als twintigste geplaatste Italiaanse worstelde zich langs Sloane Stephens (17) uit de Verenigde Staten: 6-4, 5-7 en 6-4. Pennetta treft nu Na Li (1). Simona Halep (6) en Agnieszka Radwanska (2) spelen de andere halve finale.

[PS] Oppermachtige Mentel wint historisch goud

Bibian Mentel heeft op de Paralympische Spelen in Sochi met groot machtsvertoon het eerste paralympische goud ooit gepakt bij het snowboarden. De Nederlandse was vooraf al de absolute topfavoriete op de snowboardcross.

Mentel won deze winter zeven van de zeven wedstrijden in het eerste World Cup-seizoen en was dus al de te kloppen vrouw. Er was echter niemand die ook maar een klein beetje in de buurt van de 41-jarige Utrechtse wist te komen.

De snowboardcross op de Paralympische Spelen zit iets anders in elkaar dan op de Olympische Spelen. Waar men daar in heats van zes deelnemers naar beneden gaat is het voor de paralympische atleten een wedstrijd die puur op tijd gaat. Elke deelnemer zet drie runs neer die bij elkaar worden opgeteld, de langzaamste van de drie runs valt af. 

Mentel ging na de eerste run al zeer ruim aan de leiding. Ze bouwde een voorsprong op van meer dan drie seconden tegenover de Française Cécile Hernandez-Cervellon. Amy Purdy uit de Verenigde Staten stond op plek drie, maar moest al ruim acht seconden toegeven. 

Ook in de tweede run was Mentel oppermachtig, ze wist haar voorsprong bijna drie keer zo groot te maken. Hernandez-Cervellon volgde op ruim negen seconden, terwijl Purdy al meer dan zestien seconden toe moest geven. In de tweede run ging bijna elke vrouw onderuit, waardoor de achttienjarige Nederlandse Lisa Bunschoten op plek vijf al bijna één minuut achter Mentel lag.

In de derde en laatste run was het voor Mentel niet meer nodig om risico te nemen, want het goud kon haar dankzij haar eerste twee runs niet meer ontgaan. Nadat Purdy en Hernandez-Cervellon zich zeker wisten van brons en zilver mocht de Nederlandse de wedstrijd afsluiten. Om het goud nog eens extra glans te geven deed ze dat met de snelste run van de wedstrijd. Lisa Bunschoten ging op dezelfde plek als in de tweede run hard tegen de vlakte, en wist de finish niet te halen. Zij werd uiteindelijk zevende.

Mentel is pas de tweede atleet ooit die namens Nederland een paralympische wintermedaille wint. Van 1994 tot en met 2002 won Marjorie van der Bunt in het langlaufen en biatlon totaal twee keer goud, vier keer zilver en vier keer brons. Lees meer over de bijzondere atlete die Mentel is in onze special.

Uitslag tweede vrije training Australië

Lewis Hamilton heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Australië de snelste tijd neergezet. De Brit was teamgenoot Nico Rosberg vijftien honderdsten te snel af. Fernando Alonso reed de derde tijd, gevolgd door Sebastian Vettel en Jenson Button.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:29.625   37
2 N. Rosberg Mercedes 1:29.782 +0:00.157 31
3 F. Alonso Ferrari 1:30.132 +0:00.507 28
4 S. Vettel Red Bull 1:30.381 +0:00.756 41
5 J. Button McLaren 1:30.510 +0:00.885 33
6 D. Ricciardo Red Bull 1:30.538 +0:00.913 38
7 K. Räikkönen Ferrari 1:30.898 +0:01.273 32
8 V. Bottas Williams 1:30.920 +0:01.295 38
9 K. Magnussen McLaren 1:31.031 +0:01.406 34
10 N. Hülkenberg Force India 1:31.054 +0:01.429 33
11 J. Vergne Toro Rosso 1:31.060 +0:01.435 35
12 F. Massa Williams 1:31.119 +0:01.494 31
13 S. Perez Force India 1:31.283 +0:01.658 36
14 A. Sutil Sauber 1:32.355 +0:02.730 36
15 E. Gutierrez Sauber 1:32.468 +0:02.843 26
16 D. Kwjat Toro Rosso 1:32.495 +0:02.870 36
17 J. Bianchi Marussia 1:33.486 +0:03.861 29
18 R. Grosjean Lotus 1:33.646 +0:04.021 12
19 M. Chilton Marussia 1:34.757 +0:05.132 29
20 M. Ericsson Caterham -:--.--- -:--.--- 1
21 K. Kobayashi Caterham -:--.--- -:--.--- 0
22 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 0

Dodental explosie New York gestegen tot acht

Reddingswerkers hebben donderdag tussen het puin van twee ingestorte appartementencomplexen in New York opnieuw een lichaam gevonden. Daarmee is het dodental opgelopen tot acht. De twee complexen werden compleet verwoest door een gasexplosie.

De explosie had woensdagochtend plaats. Vlak daarvoor had een buurtbewoner nog geklaagd over een gaslucht. De brandweer en het nutsbedrijf onderzoeken nu of de oude gas- en waterleidingen in de stad, die soms nog uit de negentiende eeuw stammen, de oorzaak zijn van de explosie.

Bewoners zouden deze week meermalen over een gaslucht hebben geklaagd. Maar volgens de brandweer en het nutsbedrijf zijn er geen bewijzen dat huurders al eerder aan de bel hebben getrokken. De melding van woensdag, vlak voor de explosie, zou de eerste melding zijn. Een onderhoudsteam kwam toen echter te laat om de explosie te voorkomen.

'Tralies gevangenis makkelijk te verwijderen'

Het is kinderlijk eenvoudig om de tralies voor celramen van gevangenissen in Nederland te verwijderen. Gevangenen hebben volgens De Telegraaf genoeg aan een schroevendraaier, omdat de tralies met gewone schroeven zijn vastgemaakt. Dat schrijft de krant vrijdag.

Het mankement zou volgens De Telegraaf aan het licht zijn gekomen door de ontsnapping van moordenaar en verkrachter Peter H. twee weken geleden uit de gevangenis in Vught. De misdadiger kon de tralies van zijn cel losmaken omdat ze niet met speciale bouten of anti-inbraakschroeven waren vastgezet.

Medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen stellen dat overal in het land gebruik wordt gemaakt van normale schroeven. "Tot nu toe heeft dat nooit problemen gegeven. Maar als je lang genoeg nadenkt over ontsnappingsmogelijkheden, dan kom je een keer op deze mogelijkheid", zegt een medewerker van de gevangenis in Vught.

De Rijksgebouwendienst, eigenaar van alle gevangenissen, wil niet op de berichten reageren. Naar de ontsnapping van H. loopt nog een officieel onderzoek. Hij werd tijdens zijn vlucht nog binnen de muren van de gevangenis weer gepakt.

Obama wil herziening uitzettingsprocedure

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag opdracht gegeven tot herziening van het uitzettingsbeleid. Obama wil dat gekeken wordt naar mogelijkheden om het uitzettingsbeleid humaner te maken. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

Obama zei zich grote zorgen te maken over de pijn die wordt veroorzaakt door het immigratiebeleid in de Verenigde Staten. Hij heeft daarom minister van binnenlandse veiligheid Jeh Johnson gevraagd om uit te zoeken hoe het beleid 'binnen de kaders van de wet op humanere wijze kan worden uitgevoerd'.

Activisten, gefrustreerd over een gebrek aan vooruitgang in het Congres, hebben Obama de afgelopen tijd steeds verder onder druk gezet om alle deportaties stil te leggen. Obama heeft eerder al gezegd dat hij daar niet de bevoegdheid voor heeft, hoewel hij wel minder strenge regels heeft ingesteld voor de uitzetting van kinderen die illegaal in de VS verblijven.

Doden en vermisten door cycloon Vanuatu

Een cycloon die twee dagen lang Vanuatu heeft geteisterd heeft drie mensenlevens geëist. Nog eens zes mensen worden vermist. Dat hebben de autoriteiten van de eilandengroep in de Grote Oceaan vrijdag gezegd.

Cycloon Lusi hield van maandag tot woensdag huis op de eilanden. "De meeste cyclonen zijn snel en duren maar twee of drie uur. Deze duurde twee dagen", zei Shadrack Welegtabit van de rampenbestrijdingsdienst. De storm heeft vooral veel schade aan gewassen aangericht. Op sommige plekken was sprake van overstromingen en aardverschuivingen. Enkele gebouwen zijn verwoest.

Op de 65 eilanden die Vanuatu rijk is wonen in totaal 267 duizend mensen. Ongeveer honderdduizend van hen wonen op de noordelijke eilanden die het zwaarst getroffen zijn door het noodweer. In de hoofdstad Port Vila richtte Lusi weinig schade aan.

De cycloon is nu onderweg naar Nieuw-Zeeland en komt daar naar verwachting vrijdag in het noorden aan land. De Nieuw-Zeelandse meteorologische dienst verwacht windsnelheden tot 130 kilometer per uur en veel regen.

Aaron Paul stoned door Amsterdam

Aaron Paul heeft goede herinneringen overgehouden aan zijn bezoek aan Amsterdam, een paar jaar geleden. Hij is alleen het meeste weer vergeten. "Ik weet dat ik het een prachtige stad vond, met al die grachten, en dat ik daar verdwaasd heb rondgelopen. Ik had niet alleen een paar biertjes op", zegt de voormalig Breaking Bad-acteur lachend tegen Novum Nieuws.

"Ik ben helemaal niet zo van dat soort dingen", houdt Paul zich enigszins op de vlakte. "Maar ja, als je in Amsterdam bent, wil je toch weten waar iedereen die hier ooit is geweest het steeds over heeft."

De 34-jarige acteur is momenteel te zien in de keiharde actiefilm Need for Speed, losjes gebaseerd op de gelijknamige computergames. Hij speelt de hoofdrol van Tobey Marshall, die zijn noodlijdende autobedrijf overeind wil houden door bij te klussen voor de malafide Nascar-racer Dino Brewster, een rol van Dominic Cooper.

Need for Speed bevat een flinke dosis illegale autoraces op de Amerikaanse snelwegen. Voor deze film moest Paul goed bij de pinken zijn.

"Dit zijn met afstand de gevaarlijkste filmsets waar ik ooit ben geweest", zegt hij. "Uiteraard wordt alles gedaan om onze veiligheid te waarborgen, maar we racen echt, met echte auto's op echte wegen en echt heel, heel dicht naast elkaar."

Toch weet de acteur volop te genieten van deze adrenalinerush. "Het is stoer en mannelijk, maar tegelijkertijd natuurlijk de droom van elke knul. Ik ben intens gelukkig."

Need for Speed draait momenteel in de Nederlandse bioscopen, ook in 3D.

Aaron Paul dwaalde verdoofd door Amsterdam (Foto: Novum)
Aaron Paul dwaalde verdoofd door Amsterdam (Foto: Novum)

Uitslag eerste vrije training Australië

Fernando Alonso heeft bij de Grand Prix van Australië de snelste tijd neergezet in de eerste vrije training. De Ferrari-rijder bleef op het circuit van Melbourne Jenson Button een halve seconde voor. Achter Button stonden Williams-rijders Valtteri Bottas en Felipe Massa op de plaatsen drie en vier.

Red Bull leek zijn zaakjes toch nog op orde te hebben met een vijfde en zevende plaats, maar voor Lotus waren de problemen groot. Ze kwamen met coureurs Romain Grosjean en Pastor Maldonado niet verder dan twee rondjes. Ook Lewis Hamilton kwam niet ver, de Brit had motorproblemen en viel in zijn eerste rondje stil. Ook Markus Ericsson en Kamui Kobayashi van Caterham kwamen nauwelijks aan rijden toe.

 Uitslag eerste vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:31.840   20
2 J. Button McLaren 1:32.357 +0:00.517 23
3 V. Bottas Williams 1:32.403 +0:00.563 27
4 F. Massa Williams 1:32.431 +0:00.591 19
5 D. Ricciardo Red Bull 1:32.599 +0:00.759 26
6 N. Rosberg Mercedes 1:32.604 +0:00.764 17
7 S. Vettel Red Bull 1:32.793 +0:00.953 10
8 K. Magnussen McLaren 1:32.847 +0:01.007 19
9 K. Räikkönen Ferrari 1:32.977 +0:01.137 19
10 J. Vergne Toro Rosso 1:33.446 +0:01.606 30
11 N. Hülkenberg Force India 1:33.533 +0:01.693 23
12 S. Perez Force India 1:33.855 +0:02.015 24
13 D. Kwjat Toro Rosso 1:34.272 +0:02.432 27
14 E. Gutierrez Sauber 1:35.578 +0:03.738 7
15 A. Sutil Sauber 1:36.445 +0:04.605 13
16 J. Bianchi Marussia 1:40.859 +0:09.019 6
17 M. Chilton Marussia 1:46.922 +0:15.082 4
18 M. Ericsson Caterham -:--.--- -:--.--- 1
19 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 1
20 K. Kobayashi Caterham -:--.--- -:--.--- 1
21 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 2
22 R. Grosjean Lotus -:--.--- -:--.--- 0

Phoenix Wright: Ace Attorney moest stoppen na derde deel

Vorig jaar verscheen Dual Destinies, het vijfde deel in de Ace Attorney-serie. Als de keuze lag bij bedenker van Phoenix Wright, Shu Takumi, was deze game er nooit gekomen. Hij vond het welletjes na deel drie in de serie.

Het beëindigen van de serie zou te maken hebben gehad met het verhaal. Takumi: ''I felt that Phoenix's story had been told, and that the series should not continue. Knowing when to end a story is very important and I wanted to avoid dragging it out and having it become a shadow of its former self.'' Dit is tegelijkertijd de reden waarom in deel vier niet Phoenix Wright, maar Apollo Justice de hoofdrol kreeg: ''Years later, when it was decided within Capcom that Ace Attorney 4 would go ahead, my position was that we should change the main character and tell a new story.''

Takumi heeft zelf meegewerkt aan het deze maand te verschijnen Professor Layton vs Phoenix Wright en werkt ook aan een nieuwe game binnen de serie. Hij lijkt ondertussen dus wel over zijn bezwaren te zijn gestapt. Gelukkig maar.

Professor Layton vs Phoenix Wright is 28 maart te koop, exclusief voor Nintendo 3DS.

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies

Veel meer kinderen in armoede

Het aantal kinderen dat opgroeit in een gezin dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen, is sinds 2009 met meer dan tien procent gestegen. Ook woont een steeds grotere groep kinderen in achterstandswijken. Dat meldt Trouw vrijdag op basis van het rapport Kinderen in Tel 2014 dat is opgesteld door het Kinderrechtencollectief waarin organisaties als Unicef, Defence for Children en Kinderpostzegels zijn vertegenwoordigd.

In totaal leven in Nederland bijna tweehonderdduizend kinderen in armoede. Dat heeft volgens het rapport grote gevolgen voor hun welzijn en schoolprestaties. Zo lopen de kinderen een vergroot risico op kindermishandeling. Ook leidt armoede vaak tot onvoldoende deelname aan de maatschappij, met als gevolg soms een isolement. Kinderen die dat overkomt, raken achter in hun ontwikkeling, presteren slechter op school en vertonen vaker probleemgedrag.

In Rotterdam, Pekela, Delfzijl, Heerlen en Den Haag blijken kinderen het slechtst af te zijn. Amsterdam maakte twee jaar geleden ook nog deel uit van de top vijf, maar daar verbeterde de situatie flink.

De tijd is voorbij dat je kunt zeggen dat de armoede in Nederland 'relatief' is, stelt het Kinderrechtencollectief dat constateert dat het armoedebeleid per gemeente heel verschillend is. Het collectief wil daarom een structureel plan. "De huidige hulp komt vaak van particuliere initiatieven, waardoor verschillen in voorzieningen voor kinderen per stad ontstaan. Een gemeentelijk armoedebeleid moet de leefsituatie van deze kinderen verbeteren."

VS heeft weer ambassadeur in Nederland

De Verenigde Staten hebben weer een ambassadeur in Den Haag. De Senaat heeft donderdag ingestemd met de benoeming van Timothy Broas. Dat meldt de Amerikaanse ambassade in Den Haag op Twitter. Broas wordt de 66ste Amerikaanse ambassadeur in Nederland.

Broas was in 2012 al de beoogd ambassadeur, maar trok zich toen terug omdat hij was betrapt op rijden onder invloed, te hard rijden en verzet bij zijn arrestatie.

De kersverse ambassadeur staat bekend als een topadvocaat die onder meer bij het Iran-Verenigde Staten van Amerika Claims Tribunaal in Den Haag actief is geweest. Ook is hij een grote geldschieter van de Amerikaanse president Barack Obama. Bij zijn herverkiezing in 2012 haalde Broas een half miljoen dollar aan fondsen op.

De aanstelling van Broas als nieuwe ambassadeur vindt plaats vlak voor Obama een bezoek brengt aan Nederland. De president zal op 24 en 25 maart de Nuclear Security Summit bijwonen in Den Haag en vooraf een bezoek brengen aan Amsterdam.

ANWB waarschuwt voor dichte mist

De ANWB waarschuwt het verkeer vrijdagochtend voor dichte tot zeer dichte mist. De mist komt in het hele land voor behalve in het noorden, zo meldt de verkeersdienst. Het zicht wisselt van vijftig tot honderdvijftig meter.

Met name in het midden van het land kan de mist voor gevaarlijke situaties zorgen. Het KNMI verwacht dat, ondanks de zonsopkomst, de mist nog tot het eind van de ochtend plaatselijk voor hinder kan zorgen.

Na de grijze start van de dag breekt uiteindelijk wel de zon door en loopt de temperatuur weer op tot bovengemiddelde waarden, zo meldt Weeronline. Dat is volgens het weerinstituut wel voor het laatst, want in en na het weekend wordt meer bewolking en soms een spatje regen verwacht.

Weer steekpartij in China

Opnieuw zijn in China mensen om het leven gekomen nadat zij met messen waren aangevallen. Het incident had vrijdag plaats op een markt in de stad Changsha. Vier mensen zijn daarbij gedood, een persoon is doodgeschoten door de politie en een is gewond geraakt. Dat meldt het lokale radiostation Hunan Jiaotong.

De persoon die door de politie is neergeschoten, is een van de aanvallers. Een ander kon worden aangehouden en drie wisten te ontsnappen.

Het is nog niet precies bekend wie voor de aanval verantwoordelijk zijn. De krant Changsha Evening News schrijft over een gevecht tussen twee marktlieden terwijl het lokale radiostation Hunan Jiaotong meldt dat het om een ruzie tussen marktlieden en klanten zou gaan.

Twee weken geleden kwamen bij een soortgelijk incident op een treinstation in het zuidwesten van China 29 mensen om het leven. Nog eens 143 raakten gewond. De aanslag toen was het werk van separatisten uit de westelijke provincie Xinjiang, zo meldde de Chinese regering, die sprak van een terreuraanslag.

Dolgopolov is ook Raonic de baas

Aleksandr Dolgopolov heeft de halve finale van het het masterstoernooi van Indian Wells bereikt. De Oekraïner, als 28e geplaatst, rekende in twee sets af met de Canadees Milos Raonic: 6-3 en 6-4. Dolgopolov zorgde eerder in de derde ronde voor een enorme stunt door nummer één van de wereld Rafael Nadal te verslaan.

De volgende tegenstander van Dolgopolov is nog niet bekend. Die moet komen uit de kwartfinale tussen Roger Federer (7) en Kevin Anderson (17).

Bij de vrouwen voegde Na Li zich bij de laatste vier. De als eerste geplaatste Chinese won met 6-3, 4-6 en 6-3 van de Slowaakse Dominika Cibulkova (12). De wedstrijd was een herhaling van de Australian Open-finale van eerder dit jaar. Ook toen trok Li aan het langste eind.

Oppositie wil meer informatie over deal Teeven

De oppositie neemt geen genoegen met de uitleg van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de omstreden 'witwasdeal' die zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) als officier van justitie sloot met crimineel Cees H. Dat bleek donderdagavond aan het eind van het debat over de kwestie.

Lilian Helder (PVV) zei dat de Kamer onvoldoende in staat is om het betoog van Opstelten te verifiëren. Daarmee kan het parlement de controlerende taak onvoldoende uitvoeren. Helder eiste in een motie dat het kabinet binnen een week met een nadere toelichting op de deal komt. Dat verzoek deed ze namens vrijwel de voltallige oppositie.

Opstelten betoogde donderdag in de Kamer dat Teeven niets te verwijten valt. Met de deal die hij in 2000 sloot met H. was geen sprake van witwassen. Ook was de top van het Openbaar Ministerie op de hoogte van de details van de overeenkomst, waarin was afgesproken dat de Belastingdienst niet zou worden geïnformeerd over de transactie, aldus de bewindsman.

De coalitiepartijen VVD en PvdA nemen wel genoegen met de uitleg van Opstelten. Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD) wezen erop dat de deal in lijn was met de toenmalige wet- en regelgeving. "Daarmee is de kous af", aldus Recourt.

Opstelten vindt dat hij alle vragen van de Kamer goed heeft beantwoord. "Ik vind dat ik alle informatie heb gegeven die ik kan geven." Waar de Kamer om vraagt, betreft details die hij niet 'kan, mag en wil geven', aldus de bewindsman.

Van Persie wil langer bij United blijven

Robin van Persie aast niet op een vertrek bij Manchester United. De Nederlandse spits zegt gelukkig te zijn bij de Engelse club en zelfs open te staan voor een langer verblijf. "Ik heb hier voor vier jaar getekend en zou graag nog langer blijven als mijn contract over twee jaar afloopt", vertelde hij aan United Review, het officiële clubblad van United.

Van Persie probeert met zijn woorden de speculaties over een vertrek in de zomer de kop in te drukken. Ook de verhalen dat het niet zou boteren met de nieuwe trainer David Moyes verwijst hij naar het rijk der fabelen. "Daar is niets van waar. Ik geniet juist van de samenwerking en weet zeker dat hij de boel op de rit gaat krijgen."

United is bezig aan een uitermate teleurstellend seizoen. De regerend kampioen bezet de zesde plaats in de Premier League, vloog al uit de FA Cup en staat ook in de Champions League op de rand van uitschakeling.

Sijsling uitgeschakeld in tweede ronde Irving

Igor Sijsling is er niet in geslaagd de kwartfinale van het challengertoernooi in het Amerikaanse Irving te bereiken. De als vierde geplaatste Nederlander moest in de tweede ronde met 5-7 en 2-6 buigen voor de Oekraïense qualifier Illya Marchenko. Sijsling is de nummer 55 van de wereld, Martsjenko staat 163e.

Woensdag werd Jesse Huta Galung ook al uitgeschakeld door een Oekraïner. Sergey Stachovsky zette de Haarlemmer in de eerste ronde de voet dwars.

Behoefte aan legale marihuana in Cariben

Het Latijns-Caribische handelsblok Caricom laat de mogelijkheid van het legaliseren van marihuana onderzoeken. De aangesloten landen denken dat legalisering van marihuana voor medisch en recreatief gebruik de economie in de regio ten goede kan komen.

Op een tweedaagse top van Caricom is uitvoerig gedebatteerd over de kwestie, zei de premier van Saint Vincent en de Grenadines. Leiders van de aanwezige landen willen een grondig onderzoek en zijn met name bezorgd over de gevolgen van marihuanagebruik voor de gezondheid.

Een speciaal op te richten onderzoekscommissie moet haar rapport begin juli presenteren op een Caricom-top in Antigua.

Met name Jamaica, Saint Lucia en andere eilanden zijn voorstander van legalisering.

Uruguay was onlangs het eerste land ter wereld dat de hele productieketen van marihuana legaliseerde. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland is ook de handel in marihuana niet langer bij wet verboden.

Congresleden VS willen sancties tegen Venezuela

Het Amerikaanse Congres heeft een wetsvoorstel ingediend om sancties in te stellen tegen leden van de regering van Venezuela. Het Latijns-Amerikaanse land verkeert in een crisissituatie. Bij demonstraties zijn de afgelopen weken zeker 25 doden gevallen. Volgens de oppositie hebben knokploegen van de regering het gemunt op betogers.

Leden van de Senaat willen dat president Barack Obama strafmaatregelen instelt tegen figuren die verantwoordelijk zijn voor de arrestatie of vervolging van Venezolanen die gebruikmaken van hun recht op de vrijheid van meningsuiting. In het Huis van Afgevaardigden werd een voorstel ingediend voor visaverboden tegen en het bevriezen van tegoeden van leden van de Venezolaanse regering die zich schuldig hebben gemaakt aan rechtenschendingen. Daarnaast willen afgevaardigden dat de import van olie uit Venezuela wordt ingeperkt.

'Linda de Mol moet zich melden in rechtbank'

Linda de Mol moet binnenkort mogelijk getuigen in de rechtbank. Dat meldde RTL Boulevard donderdagavond. De presentatrice wordt door advocaat Peter Plasman opgeroepen in de zaak rond de Miljoenenjacht-kandidaat die eind vorig jaar vijf miljoen euro aan zijn neus voorbij zag gaan.

De man accepteerde in de RTL 4-show een bod van 125.000 euro, door op een rode knop te drukken. Dat deed hij naar eigen zeggen per ongeluk. De man wilde doorspelen, maar de notaris gaf aan dat dat volgens de reglementen niet mocht.

Plasman vindt dat het niet gaat om het drukken op de knop. Volgens hem was pas sprake geweest van aanvaarding als de man bevestigend had geantwoord. Zijn cliënt gaf echter meteen aan dat er sprake was van een vergissing.

"Linda de Mol is ook degene die de volgende dag in de media allerlei dingen heeft gezegd", zei de advocaat. "Wat erop neerkwam dat hij zich had vergist. Dat het een miljoenenvergissing was."

Vijf klachten over Marokkanen-uitspraak Wilders

Het Bureau Discriminatiezaken in Den Haag heeft tot nu toe vijf klachten binnengekregen over de uitspraken die PVV-leider Geert Wilders woensdag deed over criminele Marokkanen. Dat zei een woordvoerder donderdagmiddag. Het Landelijke Expertise Centrum Discriminatie van justitie onderzoekt of de uitspraken strafbaar zijn.

Volgens Wilders is Nederland beter af met minder Marokkanen. Hij deed zijn gewraakte uitspraak tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag en nuanceerde deze later door aan te geven dat hij sprak over criminele Marokkanen. Het leidde tot veel verontwaardiging. Zo zei partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman dat hij van de uitspraak moest 'braken'.

Het Haagse Bureau Discriminatiezaken heeft contact gehad met justitie over de vraag of de uitspraken strafbaar zijn. "Dat wordt nu uitgezocht. Wij handelen de klachten die bij ons zijn binnengekomen op de gebruikelijke manier af."

Duo verdacht van betrokkenheid bij dood baby

De 27-jarige man en 26-jarige vrouw die maandag werden aangehouden na de vondst van een babylijkje in Eindhoven worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van het kind. Dat laat de politie donderdag weten.

Het lichaam van het meisje werd maandag gevonden in een brandgang in de Brabantse plaats. Het lijkje zat in een tas. De aangehouden vrouw is waarschijnlijk de moeder van het kind, maar dat moet nog worden vastgesteld.

De politie heeft de afgelopen dagen onderzoek verricht in en rond de woning van de verdachten. Er zijn sporen veiliggesteld die verder worden onderzocht, aldus de politie.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Brard op bezoek bij 'luie' utopianen

Patty Brard gaat op bezoek bij de deelnemers van realityprogramma Utopia. De SBS-presentatrice is naar aanleiding van de brief die ze schreef aan de utopianen door hen uitgenodigd, meldde Show Vandaag donderdag. In de brief maande ze de deelnemers, die samen een nieuwe samenleving moeten opbouwen, 'van hun luie reet' af komen.

"Als ik naar jullie kijk valt het mij op dat het te vaak om de kleine dingen in het leven gaat. Ik vraag me af of jullie je realiseren welke kansen dit programma jullie geeft", luidde een passage uit de brief. De utopianen reageerden donderdag met een uitnodiging, maar benadrukken dat het 'geen ordinair plat ding' mag worden.

"Ik kom ook alleen maar met de beste bedoelingen", reageert Brard. "Ik denk dat ik het weekend erover heen laat gaan en maandag een lekker dagje Utopia ga doen."

Wiebes: geen oordeel over witwasdeal Teeven

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft geen oordeel over het buiten de deur houden van de Belastingdienst bij de omstreden witwasdeal die staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) als officier van justitie sloot met de crimineel Cees H. Veel gegevens zijn er namelijk niet meer en ook kent hij de overwegingen van het OM niet, zei hij donderdagavond in de Tweede Kamer.

Zo weet Wiebes niet of Cees H. überhaupt in Nederland belastingplichtig was. "Dat is nog maar de vraag." Ook is onduidelijk of over de verdiensten van H. ooit belasting is geheven. "We weten ook niet of de Belastingdienst überhaupt van de financiële wandel van H. op de hoogte was." De staatssecretaris memoreerde dat de fiscus gegevens vernietigt zodra er geen 'redelijk heffingsbelang' meer is. De zaak speelde in 2000.

Bovendien staat de wet het Wiebes niet toe om individuele gevallen te bespreken. "Dat maakt dat ik alleen mag praten over wat ik niet weet." Veel oppositiepartijen spraken er schande van dat de top van het Openbaar Ministerie de Belastingdienst niet heeft geïnformeerd over de deal die Teeven sloot. Dat zou de fiscus mogelijk veel geld hebben gekost.

In algemene zin beschikt de Belastingdienst natuurlijk het liefste over zo veel mogelijk gegevens, zei Wiebes. Maar hij weet niet wat de overwegingen van het OM zijn geweest om de fiscus niet te informeren. "Ik mag aannemen dat hier verstandige lieden bij elkaar hebben gezeten en een verstandig motief hebben besproken. Zoiets zou ik op zichzelf verstandig vinden. Maar omdat ik de motieven niet heb kan ik er geen moreel oordeel over hebben."

Teeven sloot in 2000 als officier van justitie een deal met drugscrimineel Cees H. Die overeenkomst hield in dat H. 750.000 gulden moest betalen, waarna hij miljoenen aan zwart geld kreeg teruggestort. Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ging het om 1,25 miljoen gulden.

Buren opgepakte zwemleraar geschokt

De man die wordt verdacht van het onzedelijk betasten van zeker drie jongens van 5 en 6 jaar in een zwembad in Spaarnwoude komt uit Soest. Dat meldt die gemeente. Buren van de voor ontucht aangehouden zwemleraar zijn volgens RTV Utrecht geschokt. Hij zou de afgelopen jaren ook in zwembaden in de provincie Utrecht hebben gewerkt.

Uit onderzoek van de regionale omroep zou blijken dat Jacob V. eerder werkte bij zwembad Fletiomare in De Meern en De Hooghe Waerd in IJsselstein. Langer geleden was hij toezichthouder in Bosbad Amersfoort en was hij betrokken bij Spleasure Centrum Soest. De zwembaden willen tegenover de omroep niet reageren.

V. was volgens RTV Utrecht al eerder in beeld als verdachte in een ontuchtzaak die speelde rond een zwembad in de provincie. Hij werd toen niet veroordeeld.

De verdachte zit in het bestuur van turnvereniging de Springbokken in Soest, bevestigt de gemeente. Daar gaf hij geen les, maar beheerde hij alleen de website.

De 28-jarige man kreeg donderdagmiddag te horen dat er voldoende bewijs tegen hem is dat hij nog zeker twee weken langer vast kan worden gehouden tijdens het onderzoek. Hij zit vast in beperkingen, wat onder meer betekent dat justitie en zijn advocaat niet inhoudelijk over de zaak mogen praten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.