PvdA'er: 'Uitspraak was ongepast'

Fouad Sidali, lid van het bestuur van de PvdA, vergelijkt Geert Wilders met Adolf Hitler. "Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten", schrijft Sidali op Twitter.

De PVV-leider heeft nog niet gereageerd op het bericht. Wel heeft hij het bericht donderdagavond geretweet. Wilders zei woensdag voor de camera van de NOS tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag dat Nederland beter af zou zijn met minder Marokkanen. Sidali is in Marokko geboren.

Over de uitspraak ontstond veel ophef. Zo zei partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman dat hij van de uitspraak moest 'braken'. Spijt heeft Wilders niet. Hij neemt geen woord terug, zei hij donderdag bij RTL Z. Wel voegde hij toe dat het hem vooral te doen is om criminele Marokkanen. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) adviseert vrijdag in een kranteninterview niet op Wilders te stemmen.

Het Bureau Discriminatiezaken in Den Haag heeft tot nu toe vijf klachten binnengekregen over de uitspraken van de politicus.

Update 10.16 uur:
Persbureau Novum meldt dat Sidali inmiddels zijn uitspraak heeft ingetrokken:

Fouad Sidali heeft vrijdag excuses gemaakt voor de vergelijking die hij maakte tussen Adolf Hitler en PVV-leider Geert Wilders. "De vergelijking die ik maakte is ongepast en had ik niet mogen maken", schrijft Sidali op Twitter. "Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproepen."

De PVV-leider reageerde vrijdagochtend op de tweet van de PvdA-bestuurder. "Sidali teruggefloten door Spekman, neemt woorden terug. Verstandig. Vertrek naar Marokko zou nog verstandiger zijn", twitterde Wilders.