Wiebes: geen oordeel over witwasdeal Teeven

Redactie

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft geen oordeel over het buiten de deur houden van de Belastingdienst bij de omstreden witwasdeal die staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) als officier van justitie sloot met de crimineel Cees H. Veel gegevens zijn er namelijk niet meer en ook kent hij de overwegingen van het OM niet, zei hij donderdagavond in de Tweede Kamer.

Zo weet Wiebes niet of Cees H. überhaupt in Nederland belastingplichtig was. "Dat is nog maar de vraag." Ook is onduidelijk of over de verdiensten van H. ooit belasting is geheven. "We weten ook niet of de Belastingdienst überhaupt van de financiële wandel van H. op de hoogte was." De staatssecretaris memoreerde dat de fiscus gegevens vernietigt zodra er geen 'redelijk heffingsbelang' meer is. De zaak speelde in 2000.

Bovendien staat de wet het Wiebes niet toe om individuele gevallen te bespreken. "Dat maakt dat ik alleen mag praten over wat ik niet weet." Veel oppositiepartijen spraken er schande van dat de top van het Openbaar Ministerie de Belastingdienst niet heeft geïnformeerd over de deal die Teeven sloot. Dat zou de fiscus mogelijk veel geld hebben gekost.

In algemene zin beschikt de Belastingdienst natuurlijk het liefste over zo veel mogelijk gegevens, zei Wiebes. Maar hij weet niet wat de overwegingen van het OM zijn geweest om de fiscus niet te informeren. "Ik mag aannemen dat hier verstandige lieden bij elkaar hebben gezeten en een verstandig motief hebben besproken. Zoiets zou ik op zichzelf verstandig vinden. Maar omdat ik de motieven niet heb kan ik er geen moreel oordeel over hebben."

Teeven sloot in 2000 als officier van justitie een deal met drugscrimineel Cees H. Die overeenkomst hield in dat H. 750.000 gulden moest betalen, waarna hij miljoenen aan zwart geld kreeg teruggestort. Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ging het om 1,25 miljoen gulden.