[PS] Tweede medaille voor 55-jarige skiër

Op de Paralympische Spelen in Sochi heeft Mark Bathum voor een bijzondere prestatie gezorgd. De 55-jarige Amerikaanse skiër won in de categorie met visueel beperkte atleten het zilver op de supercombinatie, nadat hij dat eerder ook al deed op de super-G.

Na de slalom van dinsdag, het eerste deel van de combinatie, ging Valerii Redkozubov ruim aan de leiding. De Russische vlaggendrager, die samen met guide Evgeny Geroev op de slalom al goud won, kon op de super-G zijn voorsprong verdedigen en won zo ook goud op de supercombinatie.

Het meest opvallend was echter de zilveren medaille van Bathum. Omdat men in zijn jeugd nog dacht dat je alleen blind of niet blind kon zijn, en niet blind wordend, werd pas zeer laat de diagnose retinitis pigmentosa gesteld, een ziekte waardoor de patiënt steeds minder ziet.

Pas in 2008 ging Bathum - op de foto te zien achter zijn guide Cade Yamamoto - weer skiën. In Sochi wist hij een fantastische run neer te zetten op de super-G, waardoor hij van de vijfde plek opschoof naar het zilver op de supercombinatie. Brons ging naar de Spanjaard Gabriel Juan Yepes en diens guide Josep Arnau Ventura.

In de categorie staand won de pas zestienjarige Rus Alexey Bugaev zijn vierde medaille, en zijn tweede gouden plak. Nadat hij op het eerste deel van de combinatie de beste was kon hij zijn voorsprong in de super-G verdedigen. Hij hield uiteindelijk 1,10 seconden over op de Oostenrijker Matthias Lanzinger, die daarmee net als op de super-G zilver pakte. De Canadees Brayden Luscombe, halverwege nog tweede, haalde de finish niet. Hierdoor kon de Australiër Toby Kane het brons pakken.

Op de zitski's pakte de Canadees Josh Dueck het goud. Nadat hij eerder zilver won op de afdaling kon hij nu, dankzij een ijzersterke run op de super-G, het goud op de combinatie pakken. De Amerikaan Heath Calhoun stond na de slalom op de vierde plek, één plaats voor Dueck, en kon zich opwerken naar het zilver, op 0,89 seconden van de Canadees. De Oostenrijker Roman Rabl pakte na het brons op de slalom zijn tweede bronzen medaille.