'Lokale partijen boeken weer winst'

Lokale partijen zijn naar verwachting de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen volgende week woensdag. Ze bezetten momenteel al 24 procent van de raadszetels, dat zou stijgen naar 29 procent als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van TNS Nipo onder meer dan dertienhonderd Nederlanders.

"Wetende dat de lokale partij in de gemeenteraadspeilingen eerder onderschat worden, is het mogelijk dat de lokale partijen gezamenlijk zelfs boven de dertig procent uit gaan komen", aldus de onderzoekers. Afgelopen februari kwamen de lokalen nog uit op 26 procent van de zetels.

De gevestigde partijen hebben het moeilijk. In vergelijking met de vorige peiling in februari zakt de VVD van veertien naar twaalf procent van de zetels. De PvdA zakt van twaalf naar negen procent. De SP en CDA leveren iets in, terwijl D66 wint.

De PVV doet alleen mee in Almere en Den Haag. In beide gemeenten strijdt de partij om de eerste plaats. Als de PVV overal mee zou doen, zou de partij goed zijn voor twintig procent van de stemmen. Die gaan nu vooral naar de lokale partijen, van alle PVV-stemmers is een derde dat van plan. Een maand geleden was dat nog een kwart. "De toename doet vermoeden dat de oproep van Geert Wilders aan zijn achterban om op een lokale partij te stemmen effect heeft gehad", aldus de onderzoekers.

Van de kiezers die een partijvoorkeur uitspreken is 42 procent zeker van zijn stem en 34 procent zegt dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat het deze partij gaat worden. Nog eens achttien procent noemt het 'waarschijnlijk'.

Voor zeven procent van de ondervraagden kan het nog alle kanten op. "We zien dat aanhangers van de rechtse partijen zoals ChristenUnie, SGP, VVD en CDA het meest zeker zijn van hun stem en de kiezers van de linkse partijen het meest onzeker", stelt TNS Nipo. "Kiezers die een lokale partij als eerste voorkeur hebben, zijn hier niet erg zeker van.