[PS] Oppermachtige Mentel wint historisch goud

Bibian Mentel heeft op de Paralympische Spelen in Sochi met groot machtsvertoon het eerste paralympische goud ooit gepakt bij het snowboarden. De Nederlandse was vooraf al de absolute topfavoriete op de snowboardcross.

Mentel won deze winter zeven van de zeven wedstrijden in het eerste World Cup-seizoen en was dus al de te kloppen vrouw. Er was echter niemand die ook maar een klein beetje in de buurt van de 41-jarige Utrechtse wist te komen.

De snowboardcross op de Paralympische Spelen zit iets anders in elkaar dan op de Olympische Spelen. Waar men daar in heats van zes deelnemers naar beneden gaat is het voor de paralympische atleten een wedstrijd die puur op tijd gaat. Elke deelnemer zet drie runs neer die bij elkaar worden opgeteld, de langzaamste van de drie runs valt af. 

Mentel ging na de eerste run al zeer ruim aan de leiding. Ze bouwde een voorsprong op van meer dan drie seconden tegenover de Française Cécile Hernandez-Cervellon. Amy Purdy uit de Verenigde Staten stond op plek drie, maar moest al ruim acht seconden toegeven. 

Ook in de tweede run was Mentel oppermachtig, ze wist haar voorsprong bijna drie keer zo groot te maken. Hernandez-Cervellon volgde op ruim negen seconden, terwijl Purdy al meer dan zestien seconden toe moest geven. In de tweede run ging bijna elke vrouw onderuit, waardoor de achttienjarige Nederlandse Lisa Bunschoten op plek vijf al bijna één minuut achter Mentel lag.

In de derde en laatste run was het voor Mentel niet meer nodig om risico te nemen, want het goud kon haar dankzij haar eerste twee runs niet meer ontgaan. Nadat Purdy en Hernandez-Cervellon zich zeker wisten van brons en zilver mocht de Nederlandse de wedstrijd afsluiten. Om het goud nog eens extra glans te geven deed ze dat met de snelste run van de wedstrijd. Lisa Bunschoten ging op dezelfde plek als in de tweede run hard tegen de vlakte, en wist de finish niet te halen. Zij werd uiteindelijk zevende.

Mentel is pas de tweede atleet ooit die namens Nederland een paralympische wintermedaille wint. Van 1994 tot en met 2002 won Marjorie van der Bunt in het langlaufen en biatlon totaal twee keer goud, vier keer zilver en vier keer brons. Lees meer over de bijzondere atlete die Mentel is in onze special.