Oerlemans verlaat intensive care na hartaanval

Reinout Oerlemans ligt niet langer op de intensive care. De 42-jarige televisieproducent werd zondag getroffen door een hartaanval en geopereerd. Vrijdag verliet hij de intensive care. Zijn echtgenote laat weten dat het de goede kant opgaat met Oerlemans.

"Nu is de lange weg naar herstel begonnen", schrijft Daniëlle Oerlemans in een verklaring. "Met vele ups en downs, veel pijn en met veel emoties zijn we toch met elkaar zeer positief gestemd."

Reinout belandde zondag in het ziekenhuis na een hartaanval. De producent en regisseur voelde zich na het spelen van een hockeywedstrijd niet goed. "Hij had veel druk op de borst, hij is toen zelf naar Laren gereden en heeft thuis rustig op internet gekeken wat deze symptomen zouden kunnen betekenen", schrijft Daniëlle. "Al snel kwamen er enorme zweetaanvallen en misselijkheid bij. Gelukkig heeft hij toen niet getwijfeld en is meteen rustig naar het ziekenhuis gereden in Blaricum. Daar hebben ze adequaat gehandeld en hem meteen klaargemaakt voor spoedtransport naar het AMC in Amsterdam."

In Amsterdam onderging Oerlemans zondag een bypassoperatie. "De eerste optie was proberen om te dotteren maar vrij snel bleek dat de hartaanval te ernstig was en dat dotteren vanwege de ongunstige plek te gevaarlijk zou zijn." Vervolgens is gekozen voor een openhartoperatie. "Het was fijn om samen te zijn, Reinout was kalm maar we waren natuurlijk ook bang."

Oerlemans lag drie uur op de operatietafel. "Het was een ingrijpende operatie. Ze leggen het hart stil en de functie van het hart wordt door een machine overgenomen om de boel daarna weer aan de praat te krijgen. Een ader uit het been functioneert nu als bypass, drie omleidingen zijn er gemaakt."

Daniëlle schrijft dat een verkalking, waarschijnlijk een erfelijke aandoening, de boosdoener was. "Wat we nu weten is dat Reinout een kleine verkalking had op een zeer ongunstige plek. Dat is waarschijnlijk tijdens de hockeywedstrijd gescheurd. Een klein probleem met een groot infarct tot gevolg."

Oerlemans is volgens zijn echtgenote 'vastbesloten hier weer sterk uit te komen en z'n oude leven weer terug te krijgen'. "We zijn de hele week samen geweest en ook de kinderen bezoeken papa iedere dag en dat is voor Reinout de grootste stimulans om positief te blijven en te vechten."

Het gezin Oerlemans maakt zich op voor een verhuizing naar Los Angeles. Reinout verkocht onlangs het merendeel van zijn bedrijf Eyeworks aan Warner Bros. Oerlemans gaat vanuit Los Angeles leiding geven aan Eyeworks USA, hij zou met zijn echtgenote en hun vier kinderen deze zomer verhuizen. Of die plannen doorgaan, is niet bekend. De familie wil daar geen uitspraken over doen, Daniëlle schrijft weer met een update te komen als daar aanleiding voor is.

Ze bedankt voor alle steun die het gezin heeft gekregen. "We hebben veel steun aan alle buitengewoon vriendelijke en warme reacties die we krijgen van iedereen; vrienden, familie, collega's maar ook klasgenoten van vroeger. Veel dank gaat uit naar het Ter Gooi ziekenhuis en de enorm goede zorg die we krijgen in het AMC. We zijn dan ook heel erg dankbaar dat Reinout nog bij ons is."