Meer burgemeesters alert op ronselpraktijken

Burgemeesters van de gemeenten Koggenland en Twenterand hebben actie ondernomen omdat in hun gemeenten mogelijk ook stemmen worden geronseld. De afgelopen week werden elders in het land al verdachte ronselpraktijken gesignaleerd.

Burgemeester Rob Posthumus (VVD) van Koggenland is extra alert na een zin in de advertentie van de lokale actiegroep Stopdegemeente.nl, meldt de Noord-Hollandse gemeente vrijdag. In een advertentie van afgelopen woensdag doet de groepering een twijfelachtige oproep. "Was u van plan niet te gaan stemmen omdat u ze toch niet gelooft die ambtenaren, machtig ons om uw stem uit te brengen, wij komen hem graag bij u ophalen."

De burgemeester neemt 'nadrukkelijk afstand' van deze tekst. "Hier is het systeem van volmacht niet voor bedoeld. Ik maak me zorgen over dit soort ontwikkelingen." Posthumus heeft de fractievoorzitters in zijn gemeente op de hoogte gebracht en voorzitters van de stembureaus extra instructies gegeven over het stemmen met volmacht. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt vooralsnog geen aangifte gedaan, is te lezen op de gemeentesite.

In het Overijsselse Twenterand heeft burgemeester Cornelis Visser (CDA) de SGP op de vingers getikt over een discutabele passage in een verkiezingsfolder. "Kunt u door omstandigheden zelf niet naar het stembureau? Laat uw stem niet verloren gaan. Zorg ervoor dat uw stem bij volmacht wordt uitgebracht. Weet u niemand die voor u kan stemmen? Bel dan met een van de volgende personen. Zij verzorgen het voor u." Onder de tekst staan de namen van drie mensen die aan de SGP zijn verbonden.

Visser won advies in bij de Kiesraad. Vooral de laatste zin is 'minder gelukkig', aldus de woordvoerder van de Kiesraad. "Die wekt de suggestie dat de SGP gaat zorgen voor de stemmen of de stempassen. Wij hebben de burgemeester geadviseerd dit te bespreken met de SGP."

De SGP betreurt de ophef over de folder, stelt de partij vrijdag in een verklaring. Het gewraakte zinnetje was alleen bedoeld om aan te geven wie de contactpersonen zijn, meer niet. Iedere suggestie van ronselen wijst de SGP van de hand. De partij heeft besloten de bewuste zin bij volgende verkiezingen te schrappen. Er wordt in deze zaak geen aangifte gedaan.

Eerder deze week trok PvdA-lijsttrekker in Soest Osman Suna zich terug omdat hij stempassen zou vragen van moskeegangers die niet gaan stemmen. In Heusden is de burgemeester na geruchten ook extra alert op ronselpraktijken. De Roermondse burgemeester heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan wegens ronselen in zijn gemeente.