Bankmedwerkers krijgen eigen tuchtrecht

Medewerkers van banken krijgen net als advocaten, artsen en notarissen hun eigen disciplinaire regels. Hierdoor wordt het mogelijk om bankiers bij wangedrag te schorsen of uit hun beroep te zetten. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel die dergelijk tuchtrecht mogelijk maakt.

Om het tuchtrecht mogelijk te maken wordt de bankierseed uitgebreid, zodat alle medewerkers van een bank deze moet afleggen. De eed was tot nu toe alleen verplicht voor bestuurders en interne toezichthouders. De verplichting van de eed voor medewerkers die contact hebben klanten en medewerkers die risicovol actief zijn, zoals aandelenhandelaren, was al in de maak.

Het initiatief voor het tuchtrecht is genomen door de Nederlandse Vereniging van Banken. Het kabinet zegt er belang aan te hechten dat de sector het tuchtrecht zelf organiseert. De maatregelen moeten ertoe bijdragen dat de manier waarop banken werken meer integer wordt. Dat moet het vertrouwen van de consument in banken en de financiële markten herstellen.

Het wetsvoorstel wordt nu voor advies naar de Raad van State gestuurd. Naar verwachting van het kabinet gaan de eed en het tuchtrecht voor nieuwe medewerkers in vanaf 1 januari 2015 en voor bestaande medewerkers per 2016.