Voedselbanken boos over besteding Europees geld

De voedselbanken zijn boos over de manier waarop het kabinet 3,5 miljoen euro wil besteden uit een nieuw Europees fonds voor armoedebestrijding. Het kabinet wil het geld gebruiken om arme burgers uit hun sociale isolement te halen en niet voor voedsel. Dat zou een effectievere maatregel zijn om armoede te bestrijden dan eten uitdelen, zo meldt de Volkskrant vrijdag.

De voedselbanken, die kampen met een groot tekort aan etenswaren en een toenemende vraag, krijgen dus geen cent. 'Onthutsend', vinden ze. "Ik deel het standpunt dat voedsel uitdelen de armoede niet helpt bestrijden. Maar we leven in dit land met het feit dat tienduizenden burgers honger hebben. Veel gezinnen leven een hele week van een pakket van de voedselbank dat voorziet in twee dagen voeding. Kinderen gaan zonder eten naar school", zegt voorzitter van Voedselbanken Nederland Leo Wijnbelt in de krant.

De Europese Commissie kondigde begin deze week het nieuwe fonds genaamd FEAD, voor hulp aan de meeste behoeftigen, aan. Er is bijna vier miljard euro voor vrijgemaakt en alle lidstaten krijgen een deel om de komende zeven jaar uit te geven aan de bestrijding van armoede

Nederland wilde nooit geld uit Brussel aannemen voor armoedehulp, omdat het kabinet dat een nationale zaak vindt en het geen voorstander is van voedselhulp door de overheid. Voedselbanken moeten hun tekorten aanvullen met de overschotten van supermarkten, horeca en consumenten die anders in de container verdwijnen, zo vindt de regering.

Dat het kabinet nu wel gebruikmaakt van het Europese geld komt volgens de Europese Commissie doordat geld uit het nieuwe fonds ook kan worden ingezet voor initiatieven die burgers in armoede uit hun sociale isolement halen.