'Tralies gevangenis makkelijk te verwijderen'

Het is kinderlijk eenvoudig om de tralies voor celramen van gevangenissen in Nederland te verwijderen. Gevangenen hebben volgens De Telegraaf genoeg aan een schroevendraaier, omdat de tralies met gewone schroeven zijn vastgemaakt. Dat schrijft de krant vrijdag.

Het mankement zou volgens De Telegraaf aan het licht zijn gekomen door de ontsnapping van moordenaar en verkrachter Peter H. twee weken geleden uit de gevangenis in Vught. De misdadiger kon de tralies van zijn cel losmaken omdat ze niet met speciale bouten of anti-inbraakschroeven waren vastgezet.

Medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen stellen dat overal in het land gebruik wordt gemaakt van normale schroeven. "Tot nu toe heeft dat nooit problemen gegeven. Maar als je lang genoeg nadenkt over ontsnappingsmogelijkheden, dan kom je een keer op deze mogelijkheid", zegt een medewerker van de gevangenis in Vught.

De Rijksgebouwendienst, eigenaar van alle gevangenissen, wil niet op de berichten reageren. Naar de ontsnapping van H. loopt nog een officieel onderzoek. Hij werd tijdens zijn vlucht nog binnen de muren van de gevangenis weer gepakt.