FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 maart 2014

[upd] Liveblog: Russen op de Krim

FOK.nl houdt in deze liveblog het nieuws voor je bij over de crisis omtrent de Russische aanwezigheid op het Oekraïnse schiereiland de Krim. Heb je zelf nieuw nieuws? Meld het hieronder.

Liveblog gisteren: 07.00-18.00 uur, 18.00-23.45 uur
Liveblog eergisteren: 12.00-18.00 uur, 18.00-23.00 uur.

Andere liveblogs vandaag: BBC / The Telegraph / Kyiv Post / The GuardianVolkskrant / NRC. Deze FOK!liveblogserie stopt thans tot nader order met verslaggeving; we stappen vooralsnog weer over naar reguliere berichtgeving.

23.45 uur: updates stoppen
De FOK.nl-liveblog over de Krimcrisis stopt voor vandaag weer. Lees meer nieuws over Oekraïne hier op de FP, op het forum en elders. 

22.45 uur: topoverleg Rusland-EU
Het Russische persbureau ITAR-TASS meldt dat de Hoge Commissaris voor Buitenlandse Zaken van de EU Caroline Ashton dinsdagavond topoverleg voert met haar Russische collega Sergei Lavrov. De twee bewindslieden ontmoeten elkaar te Madrid. Dat heeft de Russusche EU-ambassadeur Vladimir Chizhov laten weten.

"Wij denken dat deze ontmoeting nuttig zal zijn om onze partners in de Europese Unie in te lichten over de werkelijke situatie, en om samen de praktische stappen te vinden die gezet moeten worden om tot een oplossing te komen", zei Chizhov op de Russische televisie.

21:34 uur: OVSE stuurt militaire waarnemers naar Oekraïne
Novum: De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt een militaire waarnemersmissie naar Oekraïne. Dat heeft Daniel Baer, de Amerikaanse afgevaardigde bij de OVSE, dinsdag gezegd. Oekraïne heeft eerder een verzoek voor een dergelijke missie ingediend.

Volgens Baer hebben vijftien lidstaten, waaronder de Verenigde Staten, aangeboden aan de missie deel te nemen. De waarnemers vertrekken woensdag al naar Oekraïne en moeten uiteindelijk doorreizen naar de Krim.

Zaterdag werd het schiereiland, dat deel uitmaakt van Oekraïne, bezet door Russische militairen. Grensposten, legerbases en een veerboothaven werden overgenomen. Oekraïense schepen kunnen de haven van Sebastopol niet verlaten omdat Russische oorlogsbodems de uitgang blokkeren.

20.55 uur: Rusland test raket
ANP: Rusland heeft met succes een intercontinentale langeafstandraket getest. Dat meldde het Kremlin dinsdag. Het is de tweede keer in korte tijd dat het land een raket test terwijl er internationale spanningen zijn.

De vorige keer dat Moskou een nieuwe raket uitprobeerde was in oktober, in een periode dat de VS plannen koesterden voor de stationering van een raketverdedigingssysteem. Op dit moment is Rusland een van de partijen in de Krimcrisis. 

20:17 uur: 'Russische troepen namen bases Oekraïne over'
Persbureau Novum meldt: Russische militairen hebben Oekraïense legerbases in Belbek en op andere plekken op de Krim overgenomen. Dat heeft de nieuwe Oekraïense regering dinsdag gezegd. De Russische president Vladimir Poetin ontkent dit echter en stelt dat het gaat om zelfstandige groepen die onder bevel staan van de pro-Russische regering op de Krim.

Volgens Poetin is de 22 duizend man sterke Oekraïense troepenmacht op de Krim uiteengevallen. Het wapenarsenaal van deze miltairen is overgedragen aan de lokale regering. Die beweert dat zo'n 5500 Oekraïense militairen de kant van Rusland hebben gekozen.

De Oekraïense premier Arsenij Jatsenjoek wijt de crisis in Oekraïne geheel aan het Kremlin. Hij zei te hopen dat er snel een onderhandelde oplossing kan worden gevonden. De beide regeringen praten volgens Jatsenjoek weer met elkaar, maar er wordt maar traag vooruitgang geboekt.

"We hopen dat Rusland inziet dat het verantwoordelijk is voor de destabilisering van de veiligheidssituatie in Europa, dat Rusland inziet dat Oekraïne een onafhankelijke staat is en dat Russische troepen het grondgebied van Oekraïne moeten verlaten", aldus Jatsenjoek.

18.11 uur: 'Krim wordt niet geannexeerd'
Volgens Poetin liggen er geen plannen om het Oekraïnse schiereiland de Krim te annexeren. Dat schrijft CNN. Wel benadrukte de president dat Rusland 'alle rechten heeft de etnische Russen in de regio te beschermen'.

In het licht van een recent ingediend wetsvoorstel is de strategie van Rusland daarmee mogelijk als volgt: het land zal eerst proberen om de Krim onafhankelijk van Oekraïne te laten worden. Vervolgens zal worden getracht om de inwoners via een referendum voor aansluiting bij de Russische Federatie te laten stemmen.

15.55 uur: NAVO en Rusland woensdag bijeen over Oekraïne
Novum: De 28 lidstaten van de NAVO houden woensdag met Rusland een spoedberaad over Oekraïne. Dat maakte de verdragsorganisatie dinsdag bekend.

De bijeenkomst werd voorgesteld door secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen. Rusland ging direct op Rasmussens uitnodiging in.

Dinsdag kwamen de NAVO-landen in spoedberaad bijeen om over Oekraïne te praten. Dit gebeurde nadat Polen artikel 4 van het Noord-Atlantisch Verdrag had aangeroepen. Dit artikel schrijft, zodra de veiligheid, de politieke onafhankelijkheid of de territoriale integriteit van een lidstaat in het geding komt, strategisch overleg tussen de bondgenoten voor.

Rasmussen heeft de Russische militaire interventie in Oekraïne een schending van internationale VN-verdragen en een bedreiging voor vrede en veiligheid in Europa genoemd. De Russische president Vladimir Poetin zei dinsdag dat Moskou het recht heeft zijn leger in te zetten om Russische staatsburgers te beschermen, maar hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen.

Oekraïne is geen NAVO-lid. De interim-regering in Kiev kan daardoor geen beroep doen op de solidariteitsgelofte van de NAVO, maar Polen kan dat wel.

15.18 uur: Poetin sluit geweld niet uit
Poetin zegt dat geweld de 'allerlaatste optie' is en dat het 'nog niet nodig is' om het leger Oekraïne in te sturen. De pro-Russische milities die er al patrouilleren zijn volgens hem 'plaatselijke zelfverdedigingstroepen'. Dat schrijft de BBC.

De Russische president zegt verder begrip te hebben voor de wens voor verandering in Oekraïne, maar noemt de manier waarop Janoekovitsj de wacht aan werd gezegd onacceptabel. Volgens hem hebben 'nationalisten en antisemieten' het land in chaos gestort.

15.00 uur: miljard VS-steun voor Oekraïne
Novum: De Verenigde Staten gaan een steunpakket ter waarde van een miljard dollar beschikbaar stellen voor Oekraïne. Dat hebben bronnen bij het Witte Huis dinsdag gezegd.

Het steunpakket bevat ook training aan medewerkers van de Oekraïense nationale bank, het ministerie van financiën en verkiezingswaarnemers. Het beschikbaar stellen van Amerikaanse steungelden werd bekend op het moment dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry in de Oekraïense hoofdstad Kiev landde. Kerry zal namens de Verenigde Staten steun betuigen voor Oekraïne in zijn militaire en economische strijd met Rusland.

13.35 uur: Poetin welkom op kerntop
Novum: De Russische president Vladimir Poetin blijft welkom bij de nucleaire top die over drie weken plaatsvindt in Den Haag. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag gezegd. "Iedereen die is uitgenodigd, is welkom."  

"We zullen de situatie tegen die tijd uiteraard bekijken in de context die er dan speelt, maar het is belangrijk dat de wereld elkaar treft hier in Den Haag om te spreken over nucleaire veiligheid. Daarbij is iedereen welkom", zei Timmermans na afloop van een Kamerdebat over de situatie in Oekraïne.

Op de nucleaire top op 24 en 25 maart in Den Haag praten tientallen wereldleiders over het tegengaan van nucleair terrorisme. Onder de genodigden zijn Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama.

13.30 uur: schoten op Belbekbasis gefilmd
De benadering van Oekraïense troepen van hun eigen (door pro-Russische troepen) bezette Belbek-luchtmachtbasis is gefilmd.

Ze lopen luid zingend (en ongewapend) richting de basis, terwijl op de achtergrond waarschuwingsschoten te horen zijn:

Op de basis wordt momenteel onderhandeld:

Nadat een 'zelfverdedigingsmilitie' op kwam dagen, verslechterde de sfeer danig op de basis:

13.25 uur: vertaling speech Poetin (2)
Aangaande de wereldwijde beursglijders en het in één dag 50 miljard dollar minder waard worden van Russische bedrijven stelt Poetin dat dat niet veel met Oekraïne te maken heeft. "De markten waren vóór de gebeurtenissen in Oekraïne al neurotisch."

Poetin: "Macht heeft altijd invloed op de markten, geld houdt van stilte en stabiliteit, maar ik denk dat dit slechts tijdelijk is."

President Poetin stelt dat de huidige militaire acties een 'humanitaire missie' zijn. "Ze beschuldigen ons vaak van illegale acties, maar wanneer ik hen vraag of ze zelf altijd legitiem bezig zijn, zeggen ze 'ja'. Maar ik moet iedereen herinneren aan Irak, Afghanistan en Libië, waar ze zonder toestemming van de VN gehandeld hebben."

"Onze partners, zeker in de VS, vormen hun geopolitieke belangen altijd concreet, streven daarnaar en zeggen dan dat iedereen die niet meedoet, tegen hen is. Wij handelen op een andere grondslag, altijd legitiem. En we denken dat áls we ooit de beslissing maken om militairen in te zetten, dit ook legitiem zal zijn."

"Het is legitiem en houdt verband met onze belangen aangaande het beschermen van mensen die historisch aan ons zijn verbonden, die cultureel aan ons zijn verbonden en met wie we economische banden hebben. Dit is een humanitaire missie. We gaan niets aan wie dan ook dicteren maar natuurlijk gaan we ook niet langs de zijlijn staan als er mensen bedreigd worden."

"Oekraïne is niet alleen onze dichtstbijzijnde buur, het is ook een broedernatie."

Poetin stelt dat de oefeningen van meer dan 150.000 Russische troepen al maanden gepland stonden en helemaal niets met Oekraïne te maken hebben. Hoewel Janoekovitsj Rusland

Poetin stelt dat de oefeningen van meer dan 150.000 Russische troepen al maanden gepland stonden en helemaal niets met Oekraïne te maken hebben. Hoewel Janoekovitsj Rusland gevraagd heeft om militaire inzet, zegt Poetin dit alleen 'in extreme gevallen' te overwegen.

Tot slot noemt Poetin de nieuwe Oekraïense regering 'schurken.'   

13.10 uur: vertaling speech Poetin
Delen van de speech van Poetin worden momenteel voor je vertaald.

Poetin: "Als we zeggen dat dit een ongrondwettelijke staatsgreep is, zeggen ze: 'Nee, het is een revolutie.' Als het een revolutie is, wat betekent dat dan? Het is lastig om het níet eens te zijn over het feit dat een nieuwe regering in dit land opdoemt, net als in Rusland na 1917. We hebben geen enkel document ondertekend met deze regering."

Poetin stelt dat verandering van het regime inderdaad noodzakelijk is, maar dat dit via de grondwet dient te gebeuren en dat Rusland niet zomaar elke nieuwe leider zal accepteren.

De president ontkent dat het dichtdraaien van de gaskraan door Gazprom, waarmee dit weekeinde werd gedreigd, zou komen door politieke factoren maar door het feit dat het praktisch failliete Oekraïne haar rekeningen niet betaalt.

Voormalig president Janoekovitsj' beslissing om geen samenwerkingsverdrag met de EU te tekenen wordt volgens Poetin 'als excuus aangegrepen om de oppositie tegen hem te steunen in de strijd om de macht. Het politieke leven van Oekraïne is een farce geworden.

Aangaande sancties stelt Poetin: "Wie sancties overweegt zou na moeten denken over de consequenties. In deze onderling verweven wereld kunnen we elkaar natuurlijk pijn doen, maar dat zal dan wederzijdse pijn zijn. (...) Wat betreft de G8: we bereiden ons voor op de top en zijn bereid om onze collega's te ontvangen als ze komen, maar dat hóeft niet."  

De Britten bleken gisteren al op de hoogte te zijn van het feit dat Rusland sancties opleggen ook henzelf in de vingers snijdt. Uit een uitgelekt document bleek dat de Britten precies nul

De Britten bleken gisteren al op de hoogte te zijn van het feit dat Rusland sancties opleggen ook henzelf in de vingers snijdt. Uit een uitgelekt document bleek dat de Britten precies nul komma nul aan militaire voorbereidingen of sancties van plan zijn [zie liveblog gisteravond].

De troepen die zonder insignes al dagen over de Krim marcheren zijn geen Russen volgens Poetin: "In de post-Sovjetruimte zijn heel veel van zulke uniformen. Dit waren lokale zelfverdedigingstroepen."

Poetin betwijfelt of Janoekovitsj orders gaf om demonstranten neer te schieten middels scherpschutters. Hij suggereert dat het weleens een provocatie van de oppositie zou kunnen zijn geweest.

Gevraagd of hij bang is voor een komende oorlog, zegt hij: "Nee, want we gaan geen oorlog voeren tegen het Oekraïense volk."

Meer volgt.

12.52 uur: Poetins punten
De BBC heeft een samenvatting van de speech van Poetin, die inmiddels ten einde is, geplaatst. FOK.nl komt zometeen met meer citaten, maar Poetin stelde in ieder geval:

-De gebeurtenissen in Kiev waren een ongrondwettelijke coup
-De voormalige president Janoekovitsj heeft geen politieke toekomst en werd door Rusland opgevangen omdat hij met de dood bedreigd werd
-Russische troepen hebben niet deelgenomen aan operaties op de Krim
-Rusland denkt er niet over om de Krim te annexeren
-De Westerse sanctiedreigementen zijn contraproductief
-De acties van Rusland in Oekraïne zijn in overeenstemming met internationale wetgeving
-Rusland zal de uitkomst van de komende presidentsverkiezingen in Oekraïne niet accepteren als 'de huidige terreur' doorzet

12.45 uur: Poetin speecht
Poetin heeft zojuist gespeecht. Details volgen. Ondertussen berichtte Novum reeds: De verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovistj heeft geen politieke toekomst. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd. Poetin zegt Janoekovitsj een veilige vluchthaven te hebben geboden omdat zijn leven in gevaar was.

De sancties tegen Rusland waarmee het Westen schermt, zullen een averechts effect sorteren. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd.

Ook het Westen zelf zal schade ondervinden van sancties, aldus Poetin. Hij noemde de strafmaatregelen 'contraproductief en schadelijk'.

Volgens de Russische president steunt het Westen een 'ongrondwettelijke coup' in Oekraïne en helpt het gewapende demonstranten te trainen.

'Gewapende machtsgreep'
In Oekraïne heeft een gewapende machtsgreep plaatsgevonden, een staatsgreep die ongrondwettelijk is. Rusland behoudt zich het recht voor alle middelen aan te wenden om Russen in Oekraïne te beschermen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd.

Hoewel het parlement van Oekraïne legitiem is, is de huidige waarnemend president, Oleksandr Toertsjinov, dat niet, aldus Poetin. De verdreven president Viktor Janoekovitsj is de ware leider van Oekraïne, zei hij.

Poetin zei te hopen dat hij niet op militaire wijze hoeft in te grijpen in het oosten van Oekraïne. Kritiek uit het Westen over het Russische handelen van de afgelopen dagen wuifde de president weg. Je kunt ook je vraagtekens plaatsen bij de legitimiteit van westers ingrijpen in Irak, Afghanistan en Libië, zei hij.

Het was voor het eerst dat Poetin in het openbaar sprak sinds de vlucht van Janoekovitsj uit Kiev.   

11.00 uur: Kremlin krabbelt terug
Het Kremlin krabbelt inmiddels terug aangaande het eventueel laten vallen van de dollar als reservemunt.

Adviseur van de president Sergei Glazyev gaf vanmorgen aan dat de Russen de dollar zouden inwisselen voor een andere munt en ook leningen die nog bij Amerikaanse banken openstaan niet meer zou betalen, mocht het tot Westerse sancties gaan komen.

het Kremlin stelt nu dat Glazyev 'zijn persoonlijke mening' uitte en niet namens de regering of vanuit zijn functie als presidentsadviseur sprak.

10.48 uur: EU sluit geen enkele sanctie uit
Novum schrijft: de Europese Unie sluit geen enkele sanctie tegen Rusland uit. Welke maatregelen er worden genomen, hangt af van de ontwikkelingen rond Oekraïne. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagochtend gezegd tijdens een ingelast Kamerdebat over de situatie in Oekraïne.

"Het hele arsenaal staat de EU ter beschikking", zei Timmermans. De EU-ministers van buitenlandse zaken hebben permanent overleg en kunnen besluiten nemen zonder dat een vergadering nodig is. Bovendien wordt donderdag een extra Europese top gehouden over Oekraïne in Brussel.

De EU-ministers van buitenlandse zaken noemden maandag na een vergadering in Brussel het stopzetten van gesprekken over visumliberalisatie als mogelijke sanctie. De Tweede Kamer vindt dat wel erg voorzichtig. "Het zijn niet meteen de heel zware sancties waar je aan zou kunnen denken", erkende Timmermans. "Maar visumliberalisatie vinden de Russen heel belangrijk."

De Tweede Kamer wilde verder weten of het klopt dat Nederland zich tijdens de vergadering van maandag heeft verzet tegen zwaardere sancties. Timmermans antwoordde dat geen sprake was van controverse. "Het is niet zo dat de ene groep lidstaten verdergaande sancties wilde en een andere groep niet. Dat beeld wil ik uitdrukkelijk tegenspreken."

10.07 uur: 'Dollar laten vallen als reservemunt'
Volgens een ingewijde in het Kremlin zijn de Russen van plan om eventuele economische sancties die door de VS worden opgelegd, te beantwoorden met eigen sancties.

Zo zou men van plan zijn van de dollar als reservemunt af te stappen. Daarnaast zouden de Russen geen cent meer aan openstaande leningen bij Amerikaanse banken aflossen.

Ook wordt de beslissing om een importverbod op Amerikaans varkensvlees op te heffen, voorlopig uitgesteld.

De ingewijde, Sergei Glazyev: "We hebben prima banden met onze partners in het oosten en zuiden en we zullen een manier vinden om onze financiële afhankelijkheid van de VS tot niets te reduceren, en wel op zo'n manier dat we er zelf met grote winsten uit zullen komen."

09.45 uur: details omtrent waarschuwingsschoten
Wat tweets van Time-journalist Simon Shuster over de eerder genoemde waarschuwingsschoten. Oekraïense troepen naderden hun luchtmachtbasis Belbek, die door de Russen is ingenomen. Vervolgens:

09.38 uur: Poetin gaat speechen
Volgens Al Jazeera zal de Russische president Vladimir Poetin over enkele minuten een toespraak houden. Indien hij over Oekraïne zal praten, is dat de eerste keer in ruim een week dat hij er publiekelijk zijn mond over opentrekt.

09.30 uur: 'Ook Odessa, Cherson, Nikolaev tegen Kiev'
Volgens het Russische medium The Voice of Russia willen de autoriteiten van drie Oekraïense steden hun Hinterland bij de Krim voegen.

Naast de rebellerende Krimregering gaven eerder al de oblasten Donetsk en Luhansk aan de regering in Kiev niet langer te erkennen. Er wordt inmiddels in de genoemde steden gewerkt aan nieuwe separatistische deelregeringen.

Ook riepen zelfbenoemde vertegenwoordigers van die nieuwe separatistische regeringen de Russen op, troepen het oosten van Oekraïne in te sturen.

Nu zijn daar volgens de pro-Russische media dus nog eens drie steden aan toe te voegen. Vertegenwoordigers van de autoriteiten van Odessa, Cherson en Nikolaev (kaartje) zouden zich bij de Krim willen voegen.

Daarmee zouden ze ook afstand nemen van Kiev. De tot op heden openlijk tegen Kiev rebellerende oblasten:

Opstandige delen Oekraïne

08.55 uur: Russen lossen waarschuwingsschoten
Bij monde van Novum:
Russische militairen op de Krim hebben dinsdag waarschuwingsschoten gelost toen de basis die ze hebben bezet werd benaderd door Oekraïense militairen. De Oekraïeners zaten tot vorige week op de basis en eisten dinsdag hun banen en basis terug.

In totaal liepen zo'n driehonderd ongewapende Oekraïense militairen op de basis in Sevastopol af. Het tiental Russen dat de basis bewaakt schoot vervolgens in de lucht. Ze zeiden gericht te zullen schieten als de Oekraïeners niet rechtsomkeert maakten.

Oekraïne heeft Rusland beticht van een militaire invasie op de Krim. Moskou erkent de nieuwe machthebbers in Oekraïne niet en zegt de etnische Russen op het Oekraïense schiereiland te willen beschermen.

08.05 uur: Russen trekken terug van grens Oekraïne
Novum meldt: de Russische troepen die vorige week naar de grens met Oekraïne werden gestuurd voor militaire oefeningen trekken zich terug naar hun kazernes. Daartoe heeft president Vladimir Poetin opdracht gegeven, meldt het Russische persbureau Interfax. Het gaat overigens niet om de troepen op De Krim.

Poetin stuurde afgelopen woensdag zo'n 150 duizend militairen naar het westen van zijn land om te oefenen, bij de grens met Oekraïne. Een dag later kwamen daar nog eens negentig gevechtsvliegtuigen bij. Minister van defensie Sergej Sjoigoe zei dat de trainingen bedoeld zijn om 'de paraatheid van de militairen te oefenen in crisissituaties die de nationale militaire veiligheid bedreigen'.

De timing van de oefeningen was opmerkelijk, gezien het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Sjoigoe noemde Oekraïne echter niet bij naam.

07.38 uur: 'Geen gevechten uitgebroken'
Er zijn vannacht geen gevechten uitgebroken nadat de genoemde deadline van 04.00 uur Nederlandse tijd verstreek. Hoewel Rusland het stellen van een ultimatum ontkende, gaven Oekraïense politici volgens Kyiv Post aan dat het gevaar wel degelijk aanwezig was. Tot dusver is de situatie echter rustig: Kyiv Post stelt 'geen nieuws is goed nieuws.'

07.30 uur: VS schort militaire samenwerking op
Novum meldt: de Verenigde Staten heeft alle militaire samenwerkingen met Rusland opgeschort vanwege de Russische bezetting op de Krim. Ook zijn komende handelsgesprekken, geplande conferenties en andere bezoeken met en aan Rusland voor onbepaalde tijd stopgezet. Dat meldt woordvoerder van het Pentagon John Kirby maandag.

De Russische troepen moeten de Krim zo snel mogelijk verlaten, aldus Kirby.

Laatste updates van gisteren:

23.42 uur: stroom, water legerbasissen afgesloten
Hoewel de Russen ontkennen een ultimatum gesteld te hebben, worden naar verluidt bij de omsingelde Oekraïense basissen elektriciteit en stromend water afgesloten.

Dat meldt het NRC op basis van een aan Poetin loyale Russische bron. Eerder vandaag zou een Oekraïense woordvoerder gesteld hebben dat de soldaten op de Krim alleen betaald worden als ze trouw (blijven) zweren aan Kiev.

23.33 uur: 'Geen OSCE op de Krim'
Merkel dacht aanvankelijk dat Poetin positief reageerde op een eventuele missie in Oekraïne van de OSCE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

Russische autoriteiten gaven echter vandaag al aan niets te zien in een 'fact finding mission' van de OSCE en ook de Russische VN-ambassadeur ontkende het zojuist op de ingelaste extra VN-Veiligheidsraadvergadering:

23.09 uur: 'Rusland net de Sovjet-Unie'
De gemoederen zijn verhit op de VN-Veiligheidsraadvergadering die nog steeds bezig is. Mark Lyall Grant, de Britse ambassadeur bij de VN, heeft kritiek op Janoekovitsj en Ruslands mening dat hij nog steeds de legitieme president is:

En Grants Franse ambtsgenoot Gérard Araud stelt:

Weer grote roof bij bitcoindienst

Opnieuw is een bitcoindienst beroofd door hackers. Bij een hack van 'bitcoinbank' Flexcoin zijn een kleine negenhonderd bitcoins buitgemaakt, met de huidige koers samen bijna zeshonderdduizend dollar waard.

Als gevolg van de roof heeft Flexcoin besloten zijn dienstverlening te staken, zo meldt het bedrijf dinsdag op zijn website. De hackers stalen 896 bitcoins van klanten. Flexcoin probeert gedupeerden hun geld terug te geven. Het Franse bedrijf zegt samen te werken met de autoriteiten bij de opsporing.

Flexcoin is geen grote speler in de bitcoinwereld, dit in tegenstelling tot de bitcoinbeurs MtGox die vorige week slachtoffer werd van een megadiefstal. Daarbij stalen hackers 750.000 bitcoins van klanten en nog eens honderdduizend bitcoins van het bedrijf zelf. MtGox zit daardoor in acute geldnood en heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Man neergestoken met Master Sword

Er is weer eens een real-life geweldsconflict in Amerika waarbij games een rol spelen. Dit keer is het een replica-zwaard uit de game The Legend of Zelda dat zorgt voor flinke steekwonden. Ook werd er een bloempot gebruikt tijdens het gevecht.

Op een avond kreeg een stel uit Katy (Texas, USA) ruzie met elkaar. De vrouw belde in paniek haar ex-man die al vrij snel te hulp schoot en door de vrouw binnen werd gelaten.

Eugene Thompson, de huidige minnaar, was behoorlijk pissig en vertelde de ex dat hij moest vertrekken. Toen hij niet wilde vertrekken rende Thompson naar achter om zijn replica-zwaard te pakken. Dit zwaard, gebaseerd op het Master Sword uit de game The Legend of Zelda, werd in eerste instantie enkel gebruikt om de ex af te schrikken.

Dit leek te lukken en de ex werd naar buiten verdreven, maar hij liet het hier niet bij zitten en stormde terug naar binnen. De twee mannen raakten toen echt in een hevige stijd verwikkeld waarbij Thompson de ex maar liefst tweemaal stak met het zwaard; eenmaal in zijn borst, eenmaal in zijn been.

Thompson raakte later zelf gewond door een bloempot die door de hevig bloedende ex richting zijn hoofd werd gegooid. Beide mannen werden naar een ander ziekenhuis gebracht.

De vrouw raakte verder niet gewond.


Het Master Sword uit The Legend of Zelda

Plasopnames Justin Bieber worden vrijgegeven

De opnames waarop een dronken Justin Bieber in een potje plast moeten worden vrijgegeven. Dat oordeelde een rechter in Florida dinsdag. De zaterdag 20 geworden zanger werd in januari aangehouden wegens rijden onder invloed. Sindsdien trachtten zijn advocaten de beelden buiten de media te houden.

De opnames zouden te gevoelig zijn en Biebers privacy schenden. Enkele vooraanstaande media, waaronder persbureau Associated Press, eisten echter dat ze zouden worden vrijgegeven omdat het publiek recht heeft dergelijke beelden te zien.

De beelden bevatten opnames van Biebers geslachtsdelen, gemaakt toen hij tijdens een controle op drugs in een potje moest urineren. De geslachtsdelen zullen nu met zwarte blokken onzichtbaar worden gemaakt.

Meer details Batman: Arkham Knight

Er zijn wat details op NeoGAF verschenen met betrekking tot de vandaag aangekondigde Batman: Arkham Knight. Sowieso is dit de laatste Batman-game van Rocksteady, hierna gaan ze aan iets geheels nieuws werken.

Het verhaal gaat verder, nadat The Joker is uitgeschakeld in Batman: Arkham City. De overige superschurken spannen samen om Batman eens en voor altijd uit de weg te ruimen. Scarecrow heeft in ieder geval bommen in de stad geplaatst en eist dat de burgers de stad verlaten. De hoofdschurk is een nieuwe vijand. Het is een tegenstander die door Rocksteady gemaakt is als ultieme test voor Batman. Ondertussen krijgt Batman meer hulp van Oracle, je komt zelfs in haar basis en daar zijn vrij veel Batman-verwijzigingen te vinden voor de fans.

De stemacteurs zijn allemaal weer terug dus de stem van Batman wordt weer vertolkt door Kevin Conroy, net zoals in Arkham Asylum en Arkham City. In Batman: Arkham Knight is het gebied van Gotham City vijf keer groter dan in Batman: Arkham City. Het is verdeeld in drie gedeelten, maar dit keer is alles zonder laadtijden. Het spel draait met een aangepaste Unreal-engine. Om maar een voorbeeld van het detailverbetering ten opzichte van eerdere games te noemen: een personage in dit spel heeft meer polygonen dan een omgevingscene van Batman: Arkham AsylumKleding beweegt realistisch, het reageert ook op lichaamsbewegingen en wind bijvoorbeeld. Als het regent stroomt het water over de kleding van Batman.

De Batmobile is natuurlijk de eyecatcher in de trailer van Batman: Arkham Knight. Deze kun je op elk moment in het spel oproepen. De straten van Gotham zijn breder, en je kunt er allerlei stunts uithalen. De auto kan raketten afschieten en heeft ook stun guns. Alles wat je ramt met het voertuig vliegt de lucht in, dus tegen het verkeer inrijden geeft leuke actie-effecten. Er zijn alleen niet veel auto's die op de straten rijden. Een van de eerste Riddler-uitdagingen moet gedaan worden door middel van je speciale auto. Je komt in een puzzel waarin je door bepaalde muren moet racen en de juiste opritten moet kiezen om verder te geraken op de puzzelroute. Je kunt jezelf ook uit de auto schieten, en meteen doorgaan in een supersnelle glide door bijvoorbeeld het raam van een gebouw, om snel met tegenstanders in het gebouw af te rekenen. Het kunnen breken van glas wordt een belangrijk onderdeel van de actie in Batman: Arkham Knight.

Nieuwe bewegingen van Batman zijn er ook te vinden in Batman: Arkham Knight. Dat is ook wel nodig, want de grotere groepen relschoppers kunnen wel tot vijftig hooligans bevatten. Je kunt gadgets gebruiken tijdens je glide-beweging. Er is ook een nieuwe counter waarmee je een aanvallende tegenstander richting een tweede tegenstander gooit. Onder andere een snelle ground takedown en een snelle backflip met achtereenvolgens een batarang naar het gezicht van een tegenstander moeten voor nieuwe vechtscenes zorgen. Voor stealth-actie kun je nu gebruikmaken van zogenaamde 'Fear takedowns'. Als je iemand verrast door bijvoorbeeld uit een rooster te springen, dan vertraagt de tijd en kun je gaan richten op het uitschakelen van een tweede of zelfs derde tegenstander.

Batman: Arkham City komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc, ergens in 2014.

'Batman & Superman kunnen eindelijk gaan knallen'

Zack Snyder is dolgelukkig over het scenario van zijn nieuwe film, officieus Batman vs. Superman getiteld. "In Man of Steel hebben we uitgelegd wie Superman is, en dat is geweldig. Maar het is ook heerlijk om, nu we die personages kennen, ze eindelijk eens echt te laten knallen", zegt de regisseur tegen de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

"In deze film zie je hun verhalen letterlijk exploderen", gaat Snyder verder. "We kunnen ze nu helemaal loslaten zodat ze kunnen tonen wat ze allemaal in huis hebben."

De opnames moeten over een maand beginnen. Nu worden de kostuums nog gepast. "Ik was de pakken gaan bekijken", vertelt Snyder, naar eigen zeggen al jaren een onvervalst fan van beide superhelden. "Dat was nog niet eens met de acteurs erin. Maar ze alleen al naast elkaar zien was onwerkelijk."

"Ik riep gelijk dat iemand een foto moest maken", lacht Snyder. "Dit heeft immers nog nooit iemand gezien. Tja, ik werd wel een tikkeltje geschift"

In Batman vs. Superman speelt Ben Affleck een wat oudere Batman die de jonge Superman onder zijn hoede neemt. Over de plot van de film is nog bijna niets verklapt, maar volgens Snyder zijn de twee superhelden aanvankelijk niet de beste vrienden."

'Batman & Superman kunnen eindelijk gaan knallen' (Foto: Novum)

'Barkhad Abdi is blut'

Ondanks een Bafta en een Oscarnominatie voor zijn rol in het kapingsdrama Captain Phillips gaat het de Somaliër Barkhad Abdi financieel niet voor de wind. De 28-jarige acteur is al maanden bijna blut, schrijven Amerikaanse media op basis van tijdschrift New Yorker.

Abdi kreeg 65 duizend dollar voor zijn rol, maar dat is al ruim twee jaar geleden. Volgens het artikel zou Abdi rondkomen van daggeld dat de filmstudio beschikbaar stelt tijdens de promotie van de film. Zijn kleren zijn geleend en hij heeft alleen beschikking tot een auto tijdens de promotiedagen. Daarnaast zou Abdi, wanneer hij in Los Angeles is, voornamelijk worden rondgereden door een bevriende Somalische taxichauffeur.

Tot vlak voor de première van Captain Phillips verkocht Abdi nog mobiele telefoons in de winkel van zijn broer. Die baan zegde hij echter op toen de promotietoer voor hem begon. "Ik dacht dat het twee kanten op kon gaan", zegt Abdi. "Of de film werd een hit, of niet. Maar in elk geval kon ik daar niet blijven werken."

Abdi greep mis bij de Oscars, waar hij het gouden beeldje naar Jared Leto zag gaan voor diens rol in Dallas Buyers Club.

Barkhad Abdi

Frankrijk zonder Grenier tegen Oranje

De Franse bondscoach Didier Deschamps moet het woensdag in de oefenwedstrijd tegen het Nederlands elftal doen zonder Clément Grenier. De 23-jarige middenvelder van Olympique Lyon kampt met een spierblessure, meldt de Franse voetbalbond. Grenier kwam drie keer uit voor het nationale elftal.

Naast Grenier kan Samir Nasri niet spelen voor de Fransen. Bij Oranje zijn Robin van Persie en Arjen Robben nog onzeker voor het oefenduel in Parijs. Rafael van der Vaart en Michel Vorm verlieten het trainingskamp dinsdag vanwege ziekte.

De Bakker hard onderuit in Indian Wells

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zich geblameerd in de eerste kwalificatieronde van het masterstoernooi van Indian Wells. De Amerikaan Daniel Kosakowski versloeg de als zestiende geplaatste Nederlander dinsdag in Californië met 6-1 en 6-2 en had daar minder dan een uur voor nodig.

De Bakker staat op de wereldranglijst 214 plekken hoger dan Kosakowski: 152 om 366. Tegen de Amerikaan kwam de Westlander geen moment in zijn spel en wist hij geen enkele breakkans te forceren.

Michaëlla Krajicek komt later dinsdag in het vrouwentoernooi in actie.

Cranston kent ondanks succes geen sterallures

Bryan Cranston heeft zich nog nooit als een diva gedragen. De Amerikaanse acteur brak door in de immens populaire tv-serie Breaking Bad en maakt donderdag zijn Broadway-debuut als de voormalige Amerikaanse president Lyndon B. Johnson in het stuk All the Way. "Bryan werkt harder dan wie ook", zegt tegenspeler James Eckhouse.

"Volgens mij heeft Bryan nooit geprobeerd om een ster te worden", gaat Eckhouse verder. "Hij is nooit vergeten waar hij vandaan komt en is voor alles een acteur."

Dat kan regisseur Bill Rauch volmondig beamen. "Bryan is een briljante acteur die zijn gretigheid en intelligentie volledig inzet. Hij zet zich in als de leider van het gezelschap en er is geen sprake van dat hij zich apart opstelt ten opzichte van zijn medespelers."

Voor Cranston, die er na Breaking Bad financieel warmpjes bij zit, is de keus voor het stuk vooral een artistieke geweest. "Ik hoef nooit meer te werken, dus alles wat ik vanaf nu doe, is leuk, belangrijk of een uitdaging", zegt de acteur, die vrijdag 58 wordt.

"Ik wil niet arrogant klinken, maar ik denk wel dat ik goed gecast ben", gaat Cranston verder. "Johnson was een zeer complexe persoon. Je maakt je Broadway-debuut maar één keer, en ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik er goed aan heb gedaan me aan dit voortreffelijk geschreven stuk te verbinden."

Bryan Cranston

Tuitert begon al in 2010 aan afscheidsbrief

Mark Tuitert is na de Olympische Spelen in Vancouver al begonnen aan zijn afscheidsbrief, dat vertelt hij aan schaatsen.nl. De 33-jarige schaatser maakte vandaag bekend na de World Cup-wedstrijden in Inzell en Heerenveen te stoppen. Hij linkte in de tweet naar zijn website, waar het hele verhaal staat.

Tuitert begon met schrijven in 2010 om te kijken hoe het zou zijn om te stoppen. "Het was een poging om te kijken hoe dat zou voelen." Tijdens het NK van vorig weekend in het Olympisch Stadion in Amsterdam werd het duidelijk dat hij definitief de schaatsen aan de wilgen hangt. "Ik had een paar weken wat minder voor de sport geleefd. Ik had af en toe een biertje gedronken, een feestje gevierd. Daar kwam de teleurstelling van het niet halen van een medaille bij. Toen viel de eerste dag van het NK me erg tegen. Ik besefte weer wat een moeite het kost om dat niveau te halen. Ik kan dat wel, maar ik wilde niet wachten tot ik dat niet meer kon."

Al tijdens de Spelen in Sochi gaf Tuitert aan dat hij nog niet wist of hij genoeg motivatie op kon brengen om door te gaan voor wedstrijden anders dan de Spelen. Nog vier jaar doorgaan tot aan Pyeongchang is voor de schaatser geen optie, want de afgelopen vier jaar was te zwaar. "Niet dat me het is tegengevallen, het was af en toe zeker zwaar en moeilijk, maar niemand maakt ontwikkeling door als de zon altijd schijnt. Maar ik wilde geen afscheid nemen in frustratie."

Wat Tuitert in de toekomst gaat doen weet hij nog niet. "Ik zou graag iets met mijn ervaring en liefde voor de schaatssport willen doen, maar eerst maar kijken wat het leven te bieden heeft. Genieten van andere dingen. Ik ben wel vaak bij mijn familie geweest, maar qua gedachten niet altijd." Door het aankondigen van zijn afscheid heeft Tuitert een heel aantal vragen over zijn stoppen voorkomen. "Ik vind het niet zo raar dat het steeds wordt gevraagd. De mensen wilden het weten en ik ook."

Tuitert stopt na de twee World Cups met schaatsen (PROSHOTS/Erik Pasman)

Gratis iPad voor ouderen

Ouderenpartij OMA lijkt het ei van Columbus ontdekt te hebben om stemmen binnen te schrapen. De Amsterdamse politieke partij lijkt het namelijk een geweldig idee om alle 65-plussers van de stad van een iPad te voorzien. Gratis en geheel kosteloos.

Volgens lijsttrekker Pinto zijn de plannen nog niet uitgewerkt en heeft de partij ook geen idee hoeveel ouderen er nu daadwerkelijk in de hoofdstad woonachtig zijn, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Niet gehinderd door enige kennis van de kosten of de haalbaarheid wil OMA ouderen uit een verondersteld sociaal isolement halen. En dat kan je het beste doen door een Amerikaans bedrijf een prachtige order toe te schuiven.

De logica van Pinto leert dat dit voorstel niet bedoeld is om zieltjes te winnen en dat het ook zeker niet moet worden beschouwd als 'cadeautjes uitdelen'. De politicus redeneert namelijk dat de levensverwachting rond de 85 jaar ligt. Wanneer je dan twintig jaar (vanaf je 65ste) kan genieten van een gratis tablet, dan kost het de Amsterdamse belastingbetaler slechts 15 euro per jaar, per bejaarde.

Met het staatstablet gaat, als we Pinto mogen geloven, een wereld open voor de oudere hoofdstedeling. Zo kan een kersverse gebruiker ontdekken dat de wereld niet ophoudt voorbij het bordje 'Amsterdam' en kunnen ze de rest van Nederland en misschien wel meer leren ontdekken. Dat was natuurlijk volslagen onmogelijk voordat opa en oma de digitale snelweg ontdekten.

In de stad waren vorig jaar zo'n 92.500 65-plussers woonachtig. Vermenigvuldig dat met 300 euro.

Pinto heeft nog geen idee hoe hij zijn geweldige idee moet gaan financieren.

Kinderombudsman schrikt van rapport jeugdzorg

Kinderombudsman Marc Dullaert vindt het onverantwoord om de jeugdzorg per 1 januari over te hevelen naar gemeenten. Hij is geschrokken van het dinsdag verschenen rapport over de overheveling van jeugdzorgtaken, waarin staat dat gemeenten er nog helemaal niet klaar voor zijn.

Volgens die wet gaan gemeenten de jeugdzorg overnemen. Jeugdwerkers, artsen, kinderrechters en wetenschappers zijn ook al bezorgd dat kinderen die die zorg nodig hebben, en hun ouders, in de knel komen. Veel gemeenten hebben bijvoorbeeld nog geen goed beeld van hun budget ervoor. De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd onderzocht de overheveling naar de gemeenten en noemde het dinsdag nog maar de vraag of kinderen en gezinnen goede jeugdzorg krijgen.

Kinderombudsman schrikt van rapport jeugdzorg
Kinderombudsman schrikt van rapport jeugdzorg (Foto: ANP)

Premier van Estland na negen jaar opgestapt

De Estlandse premier Andrus Ansip is dinsdag afgetreden. Bijna negen jaar leidde hij de kleinste en noordelijkste van de drie Baltische republieken, die in 1991 bij het uiteenvallen van de Sovjetunie onafhankelijk werden.

Ansip trad in 2005 aan als premier nadat zijn voorganger Juhan Parts was opgestapt. Hij voerde zijn liberale Hervormingspartij in 2007 en 2011 naar overwinningen in de verkiezingen. Ondanks een recessie en hoge werkloosheid hield hij vast aan strenge hervormingen en bezuinigingen, waardoor Estland de crisis doorstond en zich kon aansluiten bij de Europese muntunie.

De economie draait nu als een zonnetje en Estland heeft een van de hoogste groeicijfers in de Europese Unie. Ansip treedt nu af om de kansen voor zijn partij in de volgende verkiezingen in 2015 te vergroten. Zijn aanzien is door enkele binnenlandse politieke schandalen gedaald, bovendien heeft de 57-jarige technocraat - een fervent fietser en langlaufer - aangegeven dat hij het regeren moe is.

Ansip kondigde zijn aftreden in februari aan. Oproepen om zijn vertrek in verband met de ontwikkelingen in Oekraïne uit te stellen heeft hij naast zich neergelegd: "Estland wordt goed geleid en is veilig beschermd."

President Toomas Hendrik Ilves heeft twee weken om een opvolger voor Ansip te benoemen. Maandag begint hij met politieke consultaties. Als grootste kanshebber voor het premierschap wordt in de Estlandse pers Europees commissaris voor verkeer Siim Kallas beschouwd.

Nymphomaniac te seksueel voor Turkije

De film Nymphomaniac van de Deense regisseur Lars von Trier mag niet in Turkije worden vertoond. De premièredatum van het tweeluik stond eerst gepland op 14 en 21 maart, maar de Turkse filmkeuringsdienst heeft besloten de film vanwege de expliciete seksscènes te verbieden, schrijft de Britse krant Daily Telegraph.

Ook zouden scènes met extreem geweld tegen vrouwen de filmkeurders hebben bewogen tot hun besluit. Uiteindelijk stemden zes van de acht tegen de film. Één van de twee keurders die de film wel geschikt vond voor de Turkse bioscopen noemt het besluit 'grenzend aan censuur'.

Eerder werd in Roemenië al het tweede deel van Nymphomaniac verboden, maar door protesten van ontzette filmliefhebbers werd de film uiteindelijk toch vertoond. In Nederland heeft de film een leeftijdskeuring van 16 jaar en ouder, de hoogste in Nederland.

Nymphomaniac, met Charlotte Gainsbourg en Stellan Skarsgård in de hoofdrollen, gaat over een nymfomane die haar wederwaardigheden vertelt aan de man die haar op straat heeft gered van een afranseling. Naarmate de avond vordert merkt hij dat hij onverwachte gevoelens voor haar krijgt.


Nymphomaniac te seksueel voor Turkije (Foto: Novum)

Libische tv-zender aangevallen met granaatwerpers

Gewapende lieden hebben dinsdag bewakers bij het gebouw van de Libische staatstelevisie in de hoofdstad Tripoli aangevallen. Bij de aanval werden granaatwerpers ingezet. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd. Vooralsnog zijn er geen berichten van slachtoffers.

De aanvallers vertrokken toen er versterkingen arriveerden. Vermoedelijk zijn de daders volgelingen van militieleider Jumaaa al-Shahm, die het gebouw maandenlang onder controle had tot hij vorige week door regeringstroepen uit het pand werd verjaagd en werd opgepakt.

De medewerkers van de staatstelevisie zender hadden de hulp van de veiligheidsdiensten ingeroepen.

Drie jaar na de val van het regime van Moammar Gadhafi heeft de centrale regering nog altijd maar weinig macht. Het leger en de politie verkeren in wanorde, de veiligheidsdiensten zijn onderbemand en bovenal onderbewapend ten opzichte van milities die geregeld overheidsgebouwen bezetten.

Buren Pistorius leggen verklaringen af

Op de tweede dag van het proces van de Zuid-Afrikaanse atleet en moordverdachte Oscar Pistorius hebben dinsdag drie van zijn buren verklaringen afgelegd. Een van hen, Michelle Burger, werd maandag ook al aan een kruisverhoor onderworpen. Aan het einde van haar verhoor brak zij in tranen uit, naar eigen zeggen vanwege de herinnering aan het bloedstollende geschreeuw van Pistorius' vriendin Reeva Steenkamp.

"Als ik in de douche sta, dan hoor ik telkens weer haar geschreeuw", zei Burger. Ze woont op een kleine tweehonderd meter van het huis waar Pistorius Steenkamp doodschoot. Toen openbaar aanklager Gerrie Nel haar vroeg hoe het nu gaat, antwoordde ze 'goed'. "Het is al een jaar geleden."

Naast Burger werden ook haar man Charl Johnson en een andere buurvrouw, Estelle van der Merwe, gehoord. Johnson bevestigde in grote lijnen het relaas van zijn vrouw en vertelde hoe hij vlak voor de schietpartij hoorde dat in het huis van Pistorius ruzie werd gemaakt. Van der Merwe zei wakker te zijn geworden van het geruzie, dat volgens haar ruim een uur duurde.

Het proces werd dinsdag korte tijd stilgelegd toen er geruchten gingen dat een Zuid-Afrikaanse televisiezender beelden zou hebben getoond van Burger, terwijl ze eerder had aangegeven niet in beeld te willen worden gebracht. Rechter Thokozile Masipa had de media daarvoor al gewaarschuwd de verzoeken om privacy te respecteren.

Pistorius schoot Steenkamp door de deur van het toilet dood. Hij dacht dat Steenkamp in bed lag en dat er een inbreker zijn huis was binnengedrongen. Als de rechter Pistorius schuldig bevindt aan moord kan hem een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd.

Obama stuurt Congres begroting van 2,8 biljoen

President Barack Obama heeft dinsdag bij het Amerikaanse Congres een begroting van 2,8 biljoen euro ingediend voor het begrotingsjaar 2015, dat 1 oktober begint. Hij trekt daarin veel geld uit voor aanleg van wegen, het onderwijs en andere programma's die de economie een stimulans moeten geven, en waarmee Democratische politici goede sier kunnen maken in de verkiezingen in november. Maar de politieke patstelling tussen de door Democraten geleide Senaat en het door Republikeinen beheerste Huis van Afgevaardigden maakt dat veel voorstellen van Obama zullen stranden; veel plannen zaten al in eerdere begrotingen en werden tot dusver genegeerd.

In de begroting zijn hogere belastingopbrengsten voorzien, door beperking van aftrekposten en de invoering van een minimumheffing voor topinkomens, de zogenoemde Buffett-taks, naar de miljardair Warren Buffett. Over grote vermogens en tabaksproducten moet meer belasting worden betaald, terwijl ook financiële instellingen, vliegtuigpassagiers en beheerders van particuliere beleggingsfonden zwaarder zullen worden aangeslagen.

Zoals verwacht hekelden Republikeinse politici de begrotingsvoorstellen van Obama. "De president heeft zijn welhaast meest onverantwoordelijke begroting tot nog toe ingediend", zei John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. "De begroting van de president is een nieuwe teleurstelling omdat zij de status quo versterkt", zei voorzitter van de begrotingscommissie Paul Ryan. "Zij verlangt dat gezinnen meer betalen zodat Washington meer kan uitgeven."

Obama claimt dat de uitgaven voldoen aan de limieten die in december tussen de Republikeinse en Democratische begrotingsvoorzitters in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zijn afgesproken.

De begroting vertoont voor 2015 een gat van 409 miljard euro en voor dit jaar van 471 miljard. Het zou het derde opeenvolgende jaar zijn dat het tekort onder de 1 biljoen dollar (720 miljard euro) blijft, een grens die in de vier voorafgaande jaren telkens werd overschreden.

Hogenkamp verder in Campinas, Rus uitgeschakeld

Tennisster Richel Hogenkamp heeft dinsdag de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Braziliaanse Campinas bereikt. De Doetinchemse versloeg de Britse Laura Thorpe in de eerste ronde met 6-2, 6-4. Voor de als zesde geplaatste Arantxa Rus zit het toernooi erop. Zij werd met 6-2, 6-2 verrast door Beatriz Garcia Vidagany uit Spanje.

Hogenkamp neemt het in de tweede ronde op tegen de Roemeense Alexandra Dulgheru, de nummer 120 van de wereld. De Nederlandse staat 205e.

Rus kent vooralsnog een teleurstellend jaar. De nummer 155 van de wereldranglijst kwam de afgelopen weken al niet door de eerste ronde in Rio de Janeiro en Sao Paulo. Op de Australian Open was de eerste kwalificatieronde het eindstation.

Lange schorsing voor zaalvoetballer na quenelle

Zaalvoetballer Omar Rahou is dinsdag door de UEFA voor tien wedstrijden geschorst vanwege het maken van het quenelle-gebaar. De Belg vierde in januari in de interland tegen Roemenië zijn goal met de 'omgekeerde nazigroet'. De UEFA heeft een minimumstraf van tien wedstrijden staan voor racistische misdragingen tijdens duels.

De 21-jarige Rahou werd zwaarder gestraft voor de quenelle dan West Bromwich Albion-spits Nicolas Anelka. Die werd vorige week voor vijf duels geschorst door de Engelse voetbalbond FA. De Franse spits zei dat hij niets racistisch met het gebaar bedoelde en slechts zijn steun wilde betuigen voor 'antisysteemvisies'.

De quenelle is bedacht door de Franse komiek Dieudonné M'Bala M'Bala, die meerdere keren is veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat en antisemitisme.

Acda en De Munnik stoppen

Thomas Acda en Paul de Munnik zetten volgend jaar een punt achter hun carrière als muzikaal duo. Dat maakten de twee dinsdagavond bekend in het programma De Wereld Draait Door. De Munnik heeft vooral genoeg van het toeren. Acda wil nog wel als soloact verder. "Maar dan alleen als Acda."

"We hebben nu nog de kans om een keer opnieuw te beginnen", aldus De Munnik. Waarop Acda droogjes aanvulde: "Maar over vijftien jaar komen we natuurlijk wel weer bij elkaar om die miljoenen van een reünie te pakken."

"We zijn eigenlijk maar gewoon begonnen", vertelde Acda. "Ik begon te babbelen en Paul vulde mij aan door te gaan spelen. Dan ging ik meespelen en zo is het gegroeid."

"We zijn meer theatermakers dan muzikanten", zei Acda. "Hoewel we al snel zagen dat we het niveau van Freek de Jonge en Bram Vermeulen nooit zouden halen."

Acda wil zich ook meer gaan toeleggen op acteren. Hij was al te zien in onder meer All Stars en naar verwachting verschijnt in september de film Wonderbroeders, waarin hij een monnik speelt.

Acda en De Munnik leerden elkaar in 1989 kennen op de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Ze begonnen al snel met optreden maar braken in 1995 door met hun theatervoorstelling Zwerf'on. Daarna groeiden ze uit tot een van de succesvolste muzikale duo's van Nederland. Hun nummer Niet of Nooit Geweest uit 1998 bereikte de tweede plaats op de hitlijsten. Ook onder meer Het Regent Zonnestralen, Groeten uit Maaiveld en Laat Me Slapen werden hits.

Het WK gaat bij EA al los

Met het WK voor de deur komt EA Sports natuurlijk met een voetbalgame rondom het grootste voetbalevenement van het jaar. In EA Sports 2014 FIFA World Cup Brazil gaat het natuurlijk allemaal om die felbegeerde beker.

In onderstaande video legt producer Matthew Prior uit wat het verschil is met het voorgaande voetbalspel FIFA 14. Met 'Road to the World Cup' kun je met één van de 203 teams de kwalificatierondes beginnen. Natuurlijk kun je ook meteen aan het WK-toernooi zelf beginnen. Zo legt hij nog acht modi uit. In de gameplayafdeling zijn er meer animaties, een nieuw penalty-systeem en veranderingen gebaseerd op feedback van FIFA 14-spelers. Zo versnellen en draaien spelers sneller en spelen ze sneller de bal over.

EA Sports 2014 FIFA World Cup Brazil lomt 17 april uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Oranjespelers kampen met ziekte, BoŽtius debuteert

Het Nederlands elftal heeft in aanloop naar het oefenduel tegen Frankrijk te kampen met meerdere zieke spelers. Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Michel Vorm zijn allemaal ziek. De 19-jarige Feyenoorder Jean-Paul Boëtius gaat in Parijs zijn Oranjedebuut maken, liet bondscoach Louis van Gaal dinsdag op de persconferentie weten.

Of Van Persie, Van der Vaart en Vorm kunnen aantreden tegen Frankrijk moet nog blijken. Naast de drie zieken moet Van Gaal het woensdag wellicht ook stellen zonder de licht geblesseerde Arjen Robben. De buitenspeler liep zaterdag in de Bundesligawedstrijd tegen Schalke 04 een kwetsuur op.

Van Gaal maakt zich geen zorgen over de vele zieken. "Volgens de dokter zijn er vier verschillende oorzaken. Je kan niet spreken van een griepvirus, wel van een toeval", zei de oefenmeester. Van Gaal benadrukte nog eens dat Van Persie en Robben op het WK in Brazilië zeker zijn van een basisplaats. "Ik hoef Van Persie niet te testen en Robben ook niet", zei hij doelend op het oefenduel tegen Frankrijk. "Die gaan echt wel spelen als ze niet geblesseerd of ziek zijn."

"Ik kan juist die andere spelers testen in een fantastische wedstrijd tegen een hele goede tegenstander, en in een waarschijnlijk geweldige sfeer, want het stadion is weer uitverkocht." De oud-trainer van onder meer Ajax en AZ sprak ook over het verschil tussen zijn eerste en tweede periode bij Oranje. "Ik gaf teveel vertrouwen aan de spelers", zei Van Gaal over de eerste periode, waarin hij Oranje niet naar het WK van 2002 wist te leiden.

"Ik ben een relatiecoach, dan ga je uit van vertrouwen en ik heb in deze periode de relatiecoach op een laag pitje staan. Ik heb spelers op een koele manier beoordeeld naar vorm en fitheid en dat is het grote verschil geweest."

Beurzen herstellen na sussende woorden Poetin

De Amsterdamse beurzen hebben de verliezen van maandag grotendeels weggepoetst. Woorden van de Russische president Vladimir Poetin deden de dreiging van een escalatie in Oekraïne enigszins afnemen. De AEX steeg iets sterker dan omringende Europese beurzen en sloot met een winst van 2,7 procent op 398,73 punten. De AMX schreef 2,4 procent bij.

In tegenstelling tot de aandelenmarkten leverden olie en goud juist meer dan een procent in. Maandag stegen de prijzen nog stegen in reactie op de onrust in het Oost-Europese land.

Op de AEX noteerden alle 25 fondsen in het groen, met als grootste stijger Imtech, dat 4,7 procent bijschreef. Het herstel van ASML was volgens André Brouwers van Het Beleggingsinstituut technisch. ING Groep en Aegon poetsten met winsten van respectievelijk 3,9 en 3,2 procent de forse verliezen van maandag grotendeels weg.

Air France-KLM begon de dag nog als een van de weinige dalers, maar sloot uiteindelijk 2,3 procent hoger. Barclays verlaagde het advies voor het fonds van neutraal naar onderwogen, maar verhoogde wel het koersdoel naar 8,50 euro. Daarnaast werd maandag nabeurs bekend dat het fonds uit de hoofdindex vliegt en vanaf eind maart een plaatsje krijgt in de Midkap.

Op de AMX tekende het volatiele centenfonds Pharming met een plus van 13,3 procent voor de grootste winst. BAM Groep volgde en sloot 6,3 procent hoger. De bouwer meldde de mogelijkheden op de Deense utiliteitsbouwmarkt in kaart te willen brengen, om zich daar mogelijk permanent te vestigen.

Ook OCI noteerde met een winst van 4,1 procent fors hoger. Het Egyptische onderdeel van OCI werd vrijgesproken van belastingontduiking. Het bedrijf liet via een woordvoerder weten de mogelijkheden te bestuderen om de reeds betaalde 360 miljoen dollar boete terug te vorderen. Maandag nabeurs werd verder ook bekend dat OCI promoveert naar de AEX, wat volgens analisten van UBS voor een koopgolf van omgerekend zeventien reguliere handelsdagen zorgt.

Nieuwe Steen Investments en Unit4 waren dinsdag de enige dalers op de Midkap en sloten beide zonder directe aanleiding 0,2 procent lager.

Later deze week richten beleggers zich, behalve op de onrust in Oekraïne, vooral op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag. Vrijdag zullen de ogen vooral gericht zijn op het Amerikaanse banenrapport. De afgelopen twee lezingen viel het rapport erg tegen, wat tot nog toe werd toegeschreven aan het slechte weer.

Songfestivallied heet Calm after the Storm

Calm after the storm. Zo heet het liedje waarmee Ilse DeLange en Waylon dit jaar meedoen aan het Eurovisiesongfestival. De zanger en zangeres van de gelegenheidsband The Common Linnets presenteerden de titel dinsdag. Ze willen niet aangeven hoe het lied klinkt.

DeLange en Waylon zingen het nummer volgende week woensdag voor het eerst voor het publiek. Dat gebeurt in het programma De Wereld Draait Door.

Het Songfestival wordt op 6, 8 en 10 mei gehouden in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Het is de tweede keer dat Nederland een artiest naar voren schuift zonder voorronde via het Nationaal Songfestival. Afgelopen jaar reisde Anouk af naar het Zweedse Malmö. Ze behaalde met het nummer Birds voor het eerst in 9 jaar weer de finale en eindigde uiteindelijk op de negende plek.

Songfestivallied heet Calm after the Storm
Songfestivallied heet Calm after the Storm (Foto: ANP)

Niet meer vissen in IJsselmeer

In het IJsselmeer, het Markermeer en het IJmeer zou de komende drie jaar niet meer beroepsmatig moeten worden gevist. De visstand is in de drie meren op een 'absoluut dieptepunt' beland, oordeelt een speciale commissie die door de provincie Friesland was ingesteld.

Er is in de drie meren jarenlang te veel gevist, aldus de commissie. Daardoor zijn onder meer de aantallen van de soorten aal, karper, brasem, voorn en snoekbaars 'aanzienlijk teruggelopen'.

Na drie jaar kan volgens de commissie weer voorzichtig gevist worden. Vissersboten zouden daarbij echter maar beperkt gebruik mogen maken van visnetten.

Het rapport is dinsdag in Lemmer aangeboden aan gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Friesland. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) krijgt het zogenoemde Masterplan Toekomst IJsselmeer ook. Zij moet kijken wat ze met het advies gaat doen.

De provincie nam het initiatief tot het onderzoek omdat er maar geen structurele oplossing kwam voor de problemen met de visserij op de drie meren. In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van onder meer de provincies Friesland, Flevoland en Noord-Holland, Rijkswaterstaat en het ministerie van Economische Zaken.

UEFA onderzoekt Atlťtico om racistische fans

Atlético Madrid kan een straf verwachten vanwege racistische uitlatingen van zijn fans. Die zouden zich tijdens een wedstrijd tussen jeugdelftallen van Atlético en Manchester City hebben misdragen. De UEFA heeft een onderzoek ingesteld en oordeelt over ruim twee weken over de zaak.

De A1-teams van beide clubs namen het vorige week woensdag in Madrid tegen elkaar op in de UEFA Youth League, de juniorenversie van de Champions League. City schreef na afloop in zijn wedstrijdverslag dat een 'luidruchtig thuispubliek maar al te graag zijn rol speelde in het intimideren van de mannen van Patrick Vieira."

Het team van coach Vieira won het duel met 1-0 en ging door naar de kwartfinale.

Ajacied Kishna debuteert bij Jong Oranje

Ricardo Kishna is opgeroepen voor Jong Oranje. De 19-jarige Ajax-aanvaller vervangt zijn ploeggenoot in Amsterdam Lesley de Sa, die kampt met een bovenbeenblessure. Dat laat de KNVB dinsdag weten. Jong Oranje oefent woensdag in Velsen tegen Jong Israël.

Kishna maakte een kleine twee weken geleden tegen Red Bull Salzburg (3-0 nederlaag) zijn debuut voor Ajax. Drie dagen later scoorde hij tegen AZ zijn eerste goal voor de Amsterdammers.

In De Klassieker tegen Feyenoord was Kishna afgelopen zondag een van de uitblinkers en verzorgde hij bij de 1-1 van Kolbeinn Sigthórsson de assist.

Kishna in actie tijdens De Klassieker (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

North Sea Jazz: Pharrell, Outkast en Hall & Oates

Op North Sea Jazz 2014 zullen onder meer Pharrell Williams, Outkast, en Hall & Oates hun opwachting maken. Dat maakte de festivaldirectie dinsdag bekend op Radio 6. Ook Al Jarreau en de Isley Brothers zijn aan de line-up toegevoegd. Eerder werden al optredens van onder andere Joss Stone en Gregory Porter aangekondigd.

Het jazzfestival, dat eerder in Den Haag werd gehouden en sinds 2006 jaarlijks in Ahoy Rotterdam plaatsheeft, geldt als een van de grootste ter wereld. Het staat bekend om de diversiteit aan muziekstijlen. Zo is bijvoorbeeld ook bluesgitarist Walter Trout geboekt. Uit de fusionstal is bassist John Patitucci - bekend van Chick Corea - van de partij. Ook diens meer oldskool-collega Dave Holland, die in de band van Miles Davis speelde, staat op de planken.

North Sea Jazz wordt dit jaar gehouden op 9, 10 en 11 juli. Een deel van het programma is te lezen op de festivalsite. Veel namen zullen later nog bekend worden gemaakt. Soms zijn er verrassingen, zo stond vorig jaar Prince ineens bij funklegende Larry Graham op het podium.


Outkast - Hey Ya! (2003)

Tijdelijke ervaringbonus in Diablo III

De uitbreiding Diablo III: Reaper of Souls komt 25 maart voor pc en Mac en vanaf vandaag kun je jezelf voorbereiden door gebruik te maken van een vijftig procent bonus op ervaringspunten in Diablo III voor deze twee platformversies van de game.

Deze XP-bonus geeft je personages een voorsprong op het nieuwe Paragon Leveling-systeem, die net live gegaan in patch 2.0.1. Het nieuwe Paragon Leveling-systeem zorgt er niet alleen voor dat je het level deelt over al je personages maar laat je ook bonusattributen verdelen over je helden als je weer een Paragon-level omhoog bent gegaan.

De patch levert nog Loot 2.0, een vernieuwde moeilijkheidsgraadsysteem met extra lastig niveau. Alle klassen hebben nog nieuwe of aangepaste vaardigheden gekregen. De patch maakt het ook mogelijk om communcities en clans in Diablo III te maken. Een uitgebreid overzicht over de patch is hieronder te zien.

Kabinet wil niet met CDA onderhandelen

Het kabinet gaat het CDA niet betrekken bij de onderhandelingen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van 2015. Dat blijkt uit de woorden van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bij RTL Nieuws dinsdagmiddag. Dijsselbloem zei dat hij heel terughoudend is om CDA-leider Sybrand Buma te laten aanschuiven.

"Toen het heel moeilijk was heeft het CDA het kabinet en onze plannen fors gekapiteld. Het moest anders. Nu de kabinetsplannen er aan hebben bijgedragen dat het de goede kant op gaat, hoor ik dat ze willen aanschuiven. Mijn loyaliteit ligt bij de partijen die toen met ons moeilijke beslissingen hebben genomen. Met die partijen ga ik de samenwerking aan en erna komt het in de Kamer en kan iedereen er een opvatting over hebben", aldus Dijsselbloem.

Boete voor machinist die door rood reed

Een treinmachinist die vorig jaar bij Hattemerbroek met hoge snelheid door een rood sein reed en daardoor bijna een botsing met een andere trein veroorzaakte, heeft een boete van 3800 euro gekregen. Dat laat de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag weten.

De machinist had te weinig geremd na een eerder gepasseerd geel sein, blijkt uit onderzoek naar het incident op 2 september. Hij had zijn snelheid moeten verlagen tot maximaal veertig kilometer per uur om daarna op tijd te kunnen stoppen voor een eventueel rood sein.

De trein passeerde het rode sein echter met een snelheid van 94 kilometer per uur en kwam op het spoor terecht dat was bestemd voor een trein uit Amersfoort. De machinist van die trein kreeg daarop automatisch een rood sein en remde. De trein kwam tweehonderd meter voor het punt waarop de treinen elkaar zouden raken tot stilstand.

De Maatschappij voor Beter OV vindt het 'zorgelijk' dat machinisten een boete kunnen krijgen. "Dit soort sancties maakt personeelsleden bang om hun vergissingen te melden, zodat de lessen daar niet uit kunnen worden getrokken", aldus de belangenorganisatie in een reactie. "Boetes en straffen uitdelen bewijzen de veiligheid op het spoor dus geen goede dienst."

Titanfall gaat officieel al los in trailer

Titanfall komt volgende week uit maar vandaag heeft Electronic Arts alvast de launchtrailer losgelaten op het internet. Er zijn ook wat mappen te zien die eerder deze week gelekt zijn.

Het spel is een futuristische first-person shooter en tevens het eerste spel van Respawn Entertainment, een gamesstudio die is opgericht door voormalige Infinity Ward-medewerkers. ITitanfall vecht je het in online multiplayer uit tegen andere spelers. De gevechten zijn met een twist: als soldaat zijnde kun je in de metalen huid kruipen van een Titan, gigantische robots met flink wat vuurkracht en mobileit.

Titanfall komt 13 maart uit op pc en Xbox One. Vanaf 28 maart is deze titel beschikbaar voor Xbox 360.

Releasedatum Murdered: Soul Suspect bekend

Square Enix en Airtight Games hebben een datum geplakt op Murdered: Soul Suspect. De geestige detectivegame komt 6 juni uit in Europa. Square Enix geeft in de blog aan dat ze de preorderbonussen nog bekend gaan maken. 

Het spel draait om een politieagent die zijn eigen moord onderzoekt als geest. De speler moet hierbij in de lichamen van levenden duiken en praten met andere geesten om meer te weten te komen over de moord. Ondertussen zijn er demonen die uitgeschakeld moeten worden.

Murdered: Soul Suspect komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Iraanse popster bezingt homoseksuele liefde

De Iraanse popster Googoosh heeft een videoclip uitgebracht waarin ze de homoseksuele liefde bezingt. Het lied van de zangeres, die in ballingschap leeft, heeft voor veel ophef gezorgd in Iran, waar het onderwerp absoluut taboe is en waar zelfs de doodstraf staat op homoseksualiteit.

In het lied zingt Googoosh over een verboden liefde en in de videoclip zijn beelden te zien van een jonge vrouw vanuit het oogpunt van haar geliefde. Daar zijn beelden in gemonteerd van haar vader en anderen die hun afkeuring laten blijken. Pas op het laatste moment wordt duidelijk dat de geliefde ook een vrouw is.

Googoosh was de eerste echte Iraanse popster. Als gevolg van de Islamitische Revolutie van 1979 moest ze haar zangcarrière noodgedwongen twee decennia stilleggen. Uiteindelijk vertrok ze naar het buitenland waar ze het zingen weer oppakte. Onder sprekers van het Perzisch is Googoosh altijd populair gebleven. Ze geniet in Iran een status vergelijkbaar met die van Madonna in de Verenigde Staten.

Navid Akhavan, een in Iran geboren Duitser, heeft de videoclip geschreven en geregisseerd. De clip zou inmiddels al door meer dan een half miljoen Iraniërs zijn bekeken, via illegale satellietkanalen of via internet. "Dat laat zien dat het onderwerp, of je er nu voor of tegen bent, de aandacht trekt", zei Akhavan dinsdag. In Iraanse kranten wordt de video stevig bekritiseerd. Googoosh wordt afgeschilderd als 'anti-revolutionair'. Dat staat in Iran zo ongeveer gelijk aan hoogverraad.

"Ik dacht dat dit het perfecte moment zou zijn om met het medium van de videoclip en met het icoon Googosh, het gesprek op gang te brengen en duidelijk te maken: vrijheid om iemand lief te hebben is iets dat we allemaal moeten begrijpen en waar we allemaal voor moeten staan."

'Amsterdam sjoemelde met subsidie voor moskeeŽn '

De gemeente Amsterdam heeft met een truc ten onrechte een Europese subsidie gekregen voor twee moskeeën in Oost. Dat schrijft De Groene Amsterdammer dinsdag op basis van onderzoek. Er is een fraudeonderzoek ingesteld en de gemeente moet het subsidiebedrag van een miljoen euro mogelijk terugbetalen.

Het gaat om De Verbinding, een moskeeverzamelgebouw aan de Joubertstraat in de Transvaalbuurt. Stadsdeel Oost had hier geld voor nodig en wilde een beroep doen op een speciaal Brussels potje, aldus De Groene. Om kerk en staat gescheiden te houden kan dat echter niet voor bijvoorbeeld gebedshuizen.

Het gebouw werd in de subsidieaanvraag daarom omgedoopt tot een 'multifunctioneel-multicultureel centrum'. Het stadsdeel kreeg een miljoen euro voor het pand, een kwart van de totale bouwsom. Het gebouw, waar onder meer een Turkse en een Marokkaanse moskee in zitten, werd in 2009 geopend.

Het stadsdeel wil volgens De Groene nu van het gebouw af. Van de totale bouwsom van vier miljoen euro komt nog hooguit twee miljoen euro terug, zou uit een taxatie blijken

Het fraudekantoor van de Europese Unie Olaf maakt waarschijnlijk nog deze maand de resultaten van het onderzoek bekend.

Notoire gloeilampendief op heterdaad betrapt

De politie hoopt met de aanhouding van een 54-jarige man uit Dordrecht een einde te hebben gemaakt aan een reeks gloeilampdiefstallen bij een horecazaak in de Zuid-Hollandse stad. De man liep dinsdagochtend tegen de lamp toen hij zes peertjes stal bij een terras.

Bij de horecazaak verdwijnen al sinds de zomer tientallen gloeilampen. In totaal werden zeker 130 lampen gestolen. De eigenaar werd er volgens de politie gek van. Na onderzoek bleek dat de dief meestal rond dezelfde tijd zijn slag sloeg, waarop agenten besloten een oogje in het zeil te houden.

Dinsdagochtend kon de politie de dief in de kraag grijpen. De man uit Dordrecht was even daarvoor op een van de terrastafels geklommen en draaide zes gloeilampen los.

De politie onderzoekt of de man ook betrokken is geweest bij de eerdere diefstallen. De reden van zijn gloeilampenvoorliefde is de politie nog onbekend

Nieuwe borstjes voor Dead or Alive 5 Ultimate

Tecmo Koei en Team Ninja hebben een releasedatum en prijs bekendgemaakt voor het personage Marie Rose. Daarnaast kan de uitgever melden dat de free-to-downloadversie van Dead or Alive 5 Ultimate een downloadmijlpaal heeft bereikt.

Team Ninja heeft bekendgemaakt dat de free-to-download versie van Dead or Alive 5 Ultimate, Core Fighters genaamd, een miljoen keer gedownload is via PlayStation Network. Om dit te vieren is het Jann Lee-personage tijdelijk gratis te downloaden voor PlayStation 3. De bundel is vanaf 12 maart gratis te verkrijgen. De actie loopt tot drie weken later. De Lorelei-arena is gratis vanaf 25 maart. Dit geldt voor de PlayStation 3- en Xbox 360-versie van Dead or Alive 5 Ultimate.

Eind maart is Marie Rose, een nieuw personage van de acradeversie, te koop voor € 5,99 voor de achttienjarige lolita. Er zijn alternatieve kostuums te koop voor € 1,99. Er komt ook een bundel voor het personage met daarbij de extra kostuums. Marie Rose en haar pakjes zijn vanaf 25 maart beschikbaar voor PlayStation 3 en 26 maart voor Xbox 360.

Uitgestelde duels nucleaire top om 18.45 uur

De vijf duels van woensdag 2 april die verplaatst zijn vanwege de nucleaire top in Den Haag worden bij uitzondering om 18.45 uur gespeeld. De KNVB heeft succesvol bij de UEFA om deze verplaatsing gevraagd, want normaal worden er geen competitieduels tegelijk met Europese duels gespeeld. Oorspronkelijk stonden de duels op 15.45 uur gepland.

Heracles Almelo - Feyenoord, FC Twente - ADO Den Haag, RKC Waalwijk - Ajax, Go Ahead Eagles - NAC Breda en FC Utrecht - SC Cambuur zijn de duels die in het weekend van 21 tot en met 23 maart niet door kunnen gaan omdat er niet genoeg agenten beschikbaar zijn vanwege de bijeenkomst. De overige wedstrijden worden wel in dat weekend gespeeld.

Batman: Arkham Knight aangekondigd

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment kondigen vandaag Batman: Arkham Knight aan, Rocksteady Studio's slotstuk van de Arkham-reeks.

In Batman: Arkham Knight keert de Scarecrow keert terug en voegt zich bij een zooi superschurken, waaronder Penguin, Two-Face en Harley Quinn om The Dark Knight te verslaan. In het spel introduceert Rocksteady een uniek design van de Batmobiel, die voor het eerst in de franchise bestuurbaar is.

"Batman: Arkham Knight is het hoogtepunt van onze waanzinnig succesvolle franchise", aldus Martin Tremblay, Directeur Warner Bros. Interactive Entertainment. "We bieden spelers de meest uitgebreide en indrukwekkende titel uit de serie. Het Rocksteady Studios team is gefocused op de uitstekende gameplay waar ze bekend om staan en brengt een geweldige nieuwe ervaring voor gamers en Batman fans."

"Het team van Rocksteady Studios steekt enorm veel werk in het ontwikkelen van het laatste hoofdstuk van onze Batman: Arkham trilogie, zodat fans kunnen ervaren hoe het is om Batman te zijn", aldus Sefton Hill, Game Director bij Rocksteady Studios. "We zijn erg verheugd de game voor next-gen platforms te ontwikkelen. Hierdoor kunnen we de design elementen die we vanaf het begin voor ogen hadden, zoals de Batmobiel en hoe deze de capaciteiten van Batman vergroot, tot leven brengen in een zeer gedetailleerde, complete Gotham City."

Batman: Arkham Knight zal beschikbaar zijn voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game staat gepland voor wereldwijde release in 2014.

Voorstel KNVB: PellŤ vier duels geschorst

Graziano Pellè heeft een schikkingsvoorstel van vier duels gekregen van de aanklager betaald voetbal van de KNVB. De onvoorwaardelijke schorsing komt na de elleboogstoot van Pellè in de wedstrijd tegen Ajax van afgelopen zondag, waar Ajacied Joël Veltman werd geraakt.

De aanklager heeft de voorwaardelijke straf die de Feyenoorder kreeg voor een poging tot kopstoot aan Mike te Wierik in de wedstrijd tegen Heracles Almelo in oktober 2013 meegenomen in het voorstel. Pellè mist sowieso al de komende twee Eredivisieduels tegen sc Heerenveen en FC Groningen omdat de club hem uit de selectie heeft gezet. 

Er kan tot morgen 12.00 uur gereageerd worden op het schikkingsvoorstel.

Meer bevoegdheden burgemeester tegen hooligan

Het kabinet wil dat burgemeesters harder kunnen optreden tegen voetbalhooligans. Raddraaiers moeten voor een langere periode een gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod kunnen krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel van de ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

Nu kunnen burgemeesters bij een eerste overtreding iemand een of twee wedstrijden uit de omgeving van een voetbalstadion weren, zonder dat daarbij een meldplicht bestaat. Dat maakt het volgens de bewindslieden lastig voetbaloverlast te voorkomen.

Hooligans kunnen straks niet alleen een verbod of meldplicht krijgen rond een thuiswedstrijd maar ook rond een uitwedstrijd. Burgemeesters kunnen daar onderling afspraken over maken. Er moet dan wel ernstige vrees bestaan dat de hooligan de wedstrijd wil bezoeken en voor problemen gaat zorgen.

Burgemeesters moeten ook de mogelijkheid krijgen een supporter een gebiedsverbod, groepsverbod of meldplicht op te leggen op negentig afzonderlijke dagen. Nu kan dat alleen voor drie aaneengesloten maanden, waardoor een hooligan voor slechts enkele wedstrijden uit een risicogebied kan worden geweerd.

De maatregelen zijn onderdeel van een verscherpte aanpak om misstanden rond voetbalwedstrijden te voorkomen. Volgens Opstelten en Plasterk voldoet de huidige wet op een paar knelpunten na. De voorstellen van het kabinet moeten deze obstakels nu wegnemen.

Kabinet wil cel voor klant te jonge prostituee

Klanten van prostituees onder de 21 jaar riskeren straks een celstraf van maximaal een jaar of een boete van ruim twintigduizend euro. Dat staat in een aangepast wetsvoorstel dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hoe een klant moet controleren of een prostituee oud genoeg is, laat Opstelten aan henzelf over. "Ik laat het aan de prostituee en de klant om hiervoor in de praktijk een oplossing te vinden. Denkbaar is dat de prostituee haar paspoort of identiteitsbewijs zodanig toont dat alleen de pasfoto en de geboortedatum zichtbaar zijn."

Opstelten heeft een nieuw wetsvoorstel gemaakt omdat de Eerste Kamer vorig jaar een streep zette door zijn plannen voor een zogeheten 'peespas' en een registratieplicht voor prostituees. In de eerdere plannen konden alleen prostituees van 21 jaar of ouder zich registreren.

Omdat de registratieplicht is vervallen, heeft Opstelten de minimumleeftijd nu rechtstreeks in de wet gezet. In zijn eerdere voorstel was nog sprake van een celstraf van maximaal een halfjaar voor klanten die niet hadden gecontroleerd of een prostituee stond geregistreerd.

De minimumleeftijd geeft gemeenten de mogelijkheid prostituees te controleren op leeftijd als het vermoeden bestaat dat ze te jong zijn. Zij worden dan bijvoorbeeld doorgestuurd naar hulpverlening. Ook kunnen ze een lichte boete krijgen. Ze worden niet vervolgd als ze tot prostitutie zijn gedwongen.

Thomas Berge neukt er op los

Thomas Berge vindt het voor het behoud van zijn relatie goed vaak tussen de lakens te duiken. "We houden het romantisch door veel samen te zijn en een goed seksleven, dat is ook heel belangrijk", doet de 24-jarige zanger, die een relatie heeft met de vijf jaar oudere Myrthe Milius, uit de doeken in Jackie.

"In het begin hadden we wel zes keer op een dag seks", onthult Berge, die sinds mei 2012 met Milius is. "Ik kon niet van haar afblijven en vond het heerlijk." De seksfrequentie is wel wat afgenomen. "Nu doen we het een paar keer per week."

Berge en Milius kregen in juni een zoon, Jack. De openhartige zanger noemt het 'wel heel gaaf' dat zijn vriendin grotere borsten kreeg tijdens de zwangerschap. "Ze had toen iets meer dan cup E." Met seks tijdens de zwangerschap had Berge 'geen moeite'. Ook vertelt de zanger dat hij en Milius drie weken na de bevalling weer van bil gingen.

Milius is volgens Berge 'de vrouw van zijn leven'. "Ze is oprecht, puur en intens. Ze is absoluut geen jaknikker, dus af en toe knallen we lekker. En ik kan helemaal mezelf zijn bij haar, zo laat ik gewoon een scheet waar ze bij is." Dat mag Milius ook gewoon in het bijzijn van Berge doen. "Ze is alles wat ik wil en graag zie in een vrouw. Ik heb alles wel gezien, gedaan en geproefd in mijn leven."

Hennis bezoekt Nederlandse troepen Afghanistan

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft zondag en maandag een bezoek gebracht aan de Nederlandse troepen in Afghanistan. Ze bezocht hen samen met commandant der strijdkrachten Tom Middendorp in de hoofdstad Kabul en in het noordelijker gelegen Mazar-e-Sharif, meldt het ministerie dinsdag.

Hennis zou eigenlijk eerst naar Kabul gaan maar vanwege sneeuwbuien vloog de minister direct door naar Mazar-e-Sharif, waar de Nederlandse F-16's zijn gestationeerd. Daarna vertrok de delegatie alsnog naar Kabul. Daar spraken Hennis en Middendorp onder meer met de Nederlandse ambassadeur en Nederlandse militairen.

De minister reikte verder NAVO-medailles en gevechtsinsignes uit. Hennis roemde vlak voor de uitreiking de inzet van de Nederlandse militairen. "Uw inzet is onmisbaar voor de veiligheid van onze coalitiepartners op de grond. Daar mogen we best even bij stilstaan", zei ze in een toespraak.

Arrestaties Bahrein om bomaanslag

De autoriteiten in Bahrein hebben 25 mensen opgepakt in verband met een bomaanslag afgelopen maandag waarbij drie agenten om het leven kwamen. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken dinsdag bekendgemaakt. Uit de verklaring van minister Sheik Rashid bin Abdullah Al Khalifa is op te maken dat de autoriteiten vastberaden zijn de daders zo snel mogelijk in de kraag te vatten.

Een bom, die vermoedelijk op afstand tot ontploffing werd gebracht, explodeerde toen agenten probeerden antiregeringsbetogers uiteen te jagen. Een van de slachtoffers was een agent uit de Verenigde Arabische Emiraten, die in Bahrein moest helpen met het handhaven van de veiligheid.

Volgens de minister zijn de bomaanslag en een eerdere aanslag vorige maand, waarbij ook een agent omkwam, een 'herinnering aan het grote gevaar' dat het land loopt.

Koning naar NormandiŽ voor herdenking D-day

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte (VVD) gaan in juni naar het Franse Normandië. Ze wonen er de herdenkingen bij van D-day, het begin van de geallieerde invasie van de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag gemeld. De invasie begon op 6 juni precies zeventig jaar geleden.

Het koningspaar en de premier zijn op 6 juni eerst bij de Nederlandse herdenking in Arromanches. Vervolgens is er een formele lunch voor staatshoofden en regeringsleiders in Caen. Aansluitend volgt de internationale herdenking op het strand bij Ouistreham. Daarbij zijn ook onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama en de Britse koningin Elizabeth aanwezig.

Met D-Day in 1944 begon de invasie van Noord-Europa door de geallieerden. Bij de landing op het strand en de daaropvolgende Slag om Normandië kwamen tienduizenden geallieerde en Duitse soldaten om het leven. Het Duitse leger tekende op 8 mei 1945 in Berlijn de uiteindelijke capitulatie.

Cyprus slikt privatiseringseis trojka alsnog

Het parlement van Cyprus heeft dinsdag alsnog ingestemd met een wetsvoorstel om staatsbedrijven te privatiseren. Met de goedkeuring is een belangrijk obstakel voor de uitbetaling van een deel van het steunpakket voor Cyprus uit de wereld. Een kleine centrumrechtse partij hielp de regering bij de hernieuwde stemming aan een meerderheid.

Bij de nieuwe stemming stemden 30 parlementariërs voor en 26 tegen. De centrumrechtse partij DIKO stemde in ruil voor toezeggingen van de regering over baanbehoud en inspraak in het privatiseringsproces dit keer voor. De linkse partijen stemden net als vorige week tegen.

De regering had het parlement onder druk gezet door te zeggen dat wegstemmen van het voorstel het faillissement van Cyprus dichterbij zou brengen. Cyprus had een lening van 236 miljoen euro niet gekregen als het plan was weggestemd. De deadline van de trojka zou woensdag verstrijken.

Privatisering was een belangrijke voorwaarde van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie, die Cyprus vorig jaar een noodlening van tien miljard euro toezegden, mits het land aan een pakket eisen voldoet.

Privatisering van staatsbedrijven moet Cyprus 1,4 miljard euro opleveren. Onder meer telecom-, elektriciteits- en havenbedrijven moeten volgend jaar buiten overheidshanden komen.

Buiten het parlement werd door enkele honderden Cyprioten gedemonstreerd. Ze zijn bang dat privatisering tot baanverlies leidt.

Duitse politie mag vrouw met implantaten niet weigeren

Een vrouw die bij de politie in Berlijn had gesolliciteerd mag niet worden geweigerd omdat ze borstimplantaten heeft. Een Duitse rechtbank heeft dat dinsdag bepaald.

De vrouw solliciteerde in 2012 voor een baan bij de politie, maar ze werd afgewezen. Als reden werd aangevoerd dat de borstimplantaten de vrouw zouden hinderen als ze een beschermend vest of rellenuitrusting zou moeten dragen. De vrouw zou door bijvoorbeeld een kogelvrij vest zoveel druk op de borst krijgen dat er een risico zou bestaan op bindweefselbeschadigingen of andere gezondheidsproblemen.

De rechter in Berlijn schaarde zich achter de vrouw, nadat een arts had verklaard dat de beschermende kleding niet meer problemen zou veroorzaken bij een vrouw met implantaten dan bij vrouwen die geen borstimplantaten hebben.

Puyol vertrekt na seizoen bij Barcelona

Carles Puyol heeft bekendgemaakt dat hij na dit seizoen vertrekt bij FC Barcelona. Wat de verdediger daarna gaat doen, laat hij na deze jaargang weten. Een groot gedeelte van de Barça-selectie was aanwezig toen Puyol dinsdagmiddag zijn vertrek officieel aankondigde.

Het was een kort persmoment, waarbij de aanwezige media geen gelegenheid kregen om vragen te stellen. "Ik wil julliie laten weten dat ik aan het einde van dit seizoen stop met voetballen bij Barcelona", aldus de 35-jarige routinier. "De laatste jaren heb ik steeds meer moeite om mijn niveau te halen, doordat ik veel geblesseerd was."

"Na het seizoen zal ik beslissen wat ik zal doen", vervolgt Puyol, die nog niet het einde van zijn carrière aankondigde. "Ik mag van de club transfervrij vertrekken, maar heb nog geen beslissing gemaakt." Het contract van Puyol in Camp Nou liep door tot de zomer van 2016.

"Ik wil iedereen bedanken die mij in mijn tijd bij Barcelona heeft gesteund. Ik heb hier veel successen gekend, maar zal er alles aan doen om zoveel mogelijk te bereiken in deze laatste maanden. Tot het einde van het seizoen geef ik alles voor de club."

Puyol speelde bijna zeshonderd duels voor de Catalaanse grootmacht. Hij debuteerde in het seizoen 1999/00 onder Louis van Gaal in het eerste elftal van Barça. Vervolgens maakte hij de gloriejaren mee onder Frank Rijkaard en Pep Guardiola.

Zo legde Puyol beslag op zes landstitels, drie Champions Leagues, twee wereldbekers voor clubs, twee Europese Super Cups, twee Copa's del Rey en zes Spaanse Super Cups. Met de Spaanse nationale ploeg werd hij in 2008 en 2012 Europees kampioen en won hij in 2010 het WK.


Puyol is dit seizoen voor het laatst in het Barcelona-shirt te zien (PRO SHOTS/Peter Lous)

[Upd] Theo Janssen stopt per direct en wordt scout

Theo Janssen maakt vanavond bekend dat hij per direct stopt met voetballen. Dit meldt Bureau Sport, het televisieprogramma van Erik Dijkstra en Frank Evenblij. De Vitessespeler is herstellende van een blessure die hij eind januari opliep tijdens een training.

Janssen werd in het seizoen 2009/10 kampioen met FC Twente. In mei 2011 verhuisde de 32-jarige middenvelder naar Ajax waar hij kampioen werd, maar na één seizoen keerde hij terug op plek waar hij zijn carrière begon: Vitesse. Door blessures kwam hij dit seizoen nog maar negen keer in actie. Janssen heeft vijf interlands gespeeld in het Nederlands elftal.

'Theo Janssen stopt per direct' (PRO SHOTS/Peter Lous)


Update 16.25 uur

Vitesse heeft officieel bevestigd dat Janssen per direct stopt. Hij wordt vanaf 1 juli scout bij de club en neemt als specialistentrainer de leiding over de Talentenpoule. "Ik heb gevochten voor mijn laatste kans. Na de kruisbandblessure wilde ik absoluut terug komen en nog een aantal wedstrijden spelen. Door een nieuwe blessure ging dat niet. Hierdoor ben ik na gaan denken over mijn toekomst. Al snel kwam ik tot de conclusie dat die niet meer op het voetbalveld ligt. Mijn hart ligt bij voetbal en Vitesse. Die twee dingen kan ik in deze nieuwe functie mooi combineren. Ik denk dat ik aardig oog heb voor talent. Het lijkt me een uitdaging om talentvolle spelers voor Vitesse te ontdekken. Spelers die de academie en de A-selectie versterken.", aldus Janssen.

Technisch directeur Mo Allach: "Een echte Vitessenaar blijft behouden voor de club. Hiermee geven we een signaal af dat we graag met spelers in de technische gelederen werken die een verleden hebben bij Vitesse. Uiteraard staat kwaliteit daarbij voorop, maar daar twijfelt niemand aan bij Theo. Hij was een intelligente speler die het spelletje als geen ander kon lezen. Dat soort spelers blijken na hun voetbalcarrière ook de betere scouts, zo is mijn ervaring. Ik kijk er naar uit om met Theo samen te werken."

Rechtbank acht celstraf gijzelnemer 'onmenselijk'

De 18-jarige Amsterdammer die vorig jaar in Nieuw-Vennep na een overval een man gijzelde, hoeft daarvoor niet de cel in. De rechter noemde dat dinsdag 'onmenselijk' vanwege zijn medische toestand. De man werd bij zijn aanhouding door een agent in zijn schouder geschoten en hield daar blijvend letsel aan over.

De Amsterdammer kreeg een voorwaardelijke celstraf van 24 maanden opgelegd en is veroordeeld volgens het minderjarigenstrafrecht. Het Openbaar Ministerie laat weten zich te beraden op hoger beroep.

De officier van justitie had geëist dat de man en zijn 17-jarige medeverdachte volgens het volwassenenstrafrecht zouden worden bestraft. Dit omdat de twee 'zeer ernstige' strafbare feiten hebben gepleegd waarbij ze 'volwassen keuzes' hebben gemaakt. De officier had zeven jaar celstraf tegen de 18-jarige man geëist en vier jaar en tbs tegen de 17-jarige gijzelnemer.

De laatste werd dinsdag veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden en jeugd-tbs. De rechter noemde de acties van de twee jonge Amsterdammers 'impulsief en niet professioneel georganiseerd'. De twee overvielen in mei vorig jaar een snackbar in Nieuw-Vennep en drongen daarna een woning binnen. Na een uur kwamen ze naar buiten terwijl ze de bewoner onder schot hielden. Na een waarschuwing schoot een van de agenten op de verdachten, die daarop werden aangehouden.

Getuige: Demmink pikte mij op in jongensbordeel

De man die voormalig topambtenaar Joris Demmink in een Amerikaanse documentaire beschuldigt van misbruik, is in 1988 door Demmink opgepikt in een jongensbordeel. Dat heeft hij dinsdag onder ede verklaard tijdens een getuigenverhoor in de rechtbank in Utrecht.

De getuige, die destijds 14 of 15 jaar was, verklaarde dat hij in het jongensbordeel in Amsterdam werkte. De (orale) seks zou echter hebben plaatsgevonden in de auto van Demmink. Diens chauffeur, die inmiddels is overleden, zou het hebben gezien.

De getuige wist toen niet wie Demmink was. Dat ontdekte hij pas tien jaar geleden.

Dijsselbloem ziet geen ruimte voor lagere lasten

Hoewel het begrotingstekort volgend jaar naar verwachting daalt naar 2,1 procent, is er geen ruimte om de lasten te verlichten. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Alleen door te snijden in de uitgaven, kunnen de belastingen en accijnzen omlaag, aldus Dijsselbloem.

"Het lijkt nu net alsof er geld over is, maar in werkelijkheid geven we nog altijd ruim twaalf miljard euro meer uit dan er binnenkomt", aldus de bewindsman. "Ruimte voor lastenverlichting zie ik dus niet." Dijsselbloem wijst erop dat lagere lasten dit jaar sowieso moeilijk worden, aangezien het tekort in 2014 naar verwachting nog op 2,9 procent uitkomt.

"Je kunt ook op andere terreinen op zoek gaan naar geld en dat teruggeven aan de mensen", aldus Dijsselbloem. De bewindsman benadrukte dat bezuinigingen 'politiek gezien' altijd mogelijk zijn, maar dat het verlagen van de lasten wat hem betreft onverstandig is. Een definitief besluit over eventuele lastenverlichtingen volgt deze zomer.

Het kabinet heeft volgens de bewindsman echter afgesproken het tekort terug te brengen naar nul procent. "Daar ligt ons doel voorlopig", stelt Dijsselbloem. Pas als de Nederlandse begroting uitkomt op een overschot wordt het volgens hem mogelijk om zonder snijden hervormingen door te voeren.

Red Bull dekt zich in voor seizoensstart

Het Formule 1-team Red Bull Racing heeft zich bij monde van adviseur Helmut Marko ingedekt voor een mogelijke mindere start van het seizoen 2014. Hij twijfelt eraan of de Oostenrijkers dit seizoen nog aan kunnen haken bij de topteams, zoals Mercedes.

Op Servus TV was Marko voorzichtig. "De seizoensopener komt minstens twee maanden te vroeg voor ons. We staan niet waar we willen staan. Dit is een hele ernstige situatie. We weten niet hoe lang we nodig hebben om het verloren terrein goed te maken en of dat überhaupt lukt."

De Oostenrijker zei tegenover Auto Motor und Sport zelfs te twijfelen of Red Bull de eerste races uit kan rijden. "Het zag er niet goed uit bij Red Bull. Het klopte van geen meter. De coördinatie tussen de motor, de versnellingen en de set-up, het paste niet samen. Sebastian Vettel was overal aan het glijden, terwijl de Williams op rails leek te liggen."

Op aerodynamisch gebied is de Red Bull al jaren de beste in het Formule 1-veld. Op motorisch vlak heeft Renault haar zaken nog niet helemaal voor elkaar. De 1,6 liter V6-turbomotor lijkt paardenkrachten tekort te komen ten opzichte van Mercedes en Ferrari. Daarnaast heeft Red Bull zelf problemen met de koeling van de auto, waarvoor bij de laatste test in Bahrein noodoplossingen zijn bedacht. Het zorgde er wel voor dat de wereldkampioenen veel minder meters konden maken dan de concurrentie.

Man schuldig aan zelfmoord na zwavelzuuraanval

De man die in 2011 in Zoetermeer zijn ex-vriendin met zwavelzuur overgoot, is schuldig aan de zelfmoord die de vrouw vorig jaar februari pleegde. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. De man krijgt een celstraf van zestien jaar en tbs. De rechtbank kwam twee jaar geleden tot dezelfde straf, ook al leefde de vrouw toen nog.

De verdachte was tegen het vonnis van de rechtbank in beroep gegaan omdat hij van de tbs af wilde. De officier eiste na de zelfmoord van de vrouw in hoger beroep achttien jaar cel en tbs, twee jaar meer dan in eerste aanleg.

De rechtbank achtte de man nog schuldig aan poging tot moord. Het hof gaat daar niet in mee, maar acht de man wel schuldig aan de zelfdoding van zijn ex. "Zij leed door de zeer zware verminking ondragelijk en uitzichtloos", aldus de rechter.

De vrouw kon door de verminkingen niet meer ongesluierd naar buiten, voor haar kinderen zorgen of werken. Het slachtoffer is door haar ex in deze situatie terechtgekomen en daarom is hij verantwoordelijk, zo stelt het hof.

De man verminkte zijn ex in augustus 2011 in haar slaapkamer. Hij boeide haar handen op haar rug en overgoot toen haar borst, hoofd en gezicht met honderd procent zwavelzuur. De vrouw, moeder van twee jonge kinderen, raakte zwaar verminkt in haar gezicht. Ze onderging talloze operaties om weer op de been te komen en verbleef vijf maanden in het brandwondencentrum.

In februari vorig jaar pleegde de vrouw zelfmoord door een overdosis medicijnen in te nemen.

Hogeschool moet geweigerde studente toch toelaten

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft vorig jaar ten onrechte een studente geweigerd. De onderwijsinstelling maakte een fout bij de inschrijving en moet haar nu alsnog toelaten tot de opleiding die ze wil volgen, bepaalde de rechtbank in Amsterdam dinsdag.

De vrouw had zich in september ingeschreven voor de studie International Business and Management Studies. Aanvankelijk werd ze toegelaten, maar de school kwam daar later op terug vanwege 'problemen met de verificatie van persoonsgegevens'.

De studente maakte bezwaar tegen de beslissing omdat de fout volgens haar bij de HvA lag. Het college van bestuur verklaarde het bezwaar echter ongegrond, waarop de vrouw naar de rechter stapte.

Die stelde de vrouw dinsdag in het gelijk. De HvA moet de vrouw binnen drie dagen inschrijven voor de studie. Het kost de school vijftig euro per dag als de vrouw niet wordt toegelaten tot de opleiding.

De hogeschool moet de studente ook een schadevergoeding van ruim 2600 euro betalen. De vrouw had vijfduizend euro geëist. Ook moet de HvA opdraaien voor de proceskosten.

Kittel niet in Milaan-San Remo

De Duitse sprinter Marcel Kittel doet op 23 maart niet mee aan Milaan-San Remo. Dat heeft zijn ploeg Giant-Shimano dinsdag laten weten. Concurrenten als zijn landgenoot André Greipel en de Brit Mark Cavendish besloten na een wijziging in het parcours toch in de Primavera aan de start te verschijnen. Maar Kittel volgt dit voorbeeld niet. Giant-Shimano zet in op zijn landgenoot John Degenkolb.

De organisatie van Milaan-San Remo heeft de extra helling in het parcours, de Pompeiana, geschrapt omdat het wegdek van de afdaling te glad is.

Kittel niet in Milaan-Sanremo
Kittel niet in Milaan-Sanremo (Foto: ANP)

Blatter over WK: "Alles onder controle"

Met nog honderd dagen tot het WK lopen alle voorbereidingen op schema. Dat laat FIFA-voorzitter Sepp Blatter dinsdag weten via een speciale videoboodschap.

De afgelopen maanden kwamen er veel berichten voorbij dat Brazilië niet op tijd klaar zou zijn voor de start van het WK. Onder meer het stadion waar de openingswedstrijd wordt gespeeld, zou niet tijdig af zijn.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter laat nu echter weten dat er geen reden voor paniek is. "100 dagen is nog behoorlijk ver weg, maar ook dichtbij als er nog steeds problemen zijn. Maar alles is onder controle. We gaan straks een geweldige start beleven van een geweldig WK", aldus de Zwitserse bestuurder.

Bij diverse stadions zijn enkele bouwvakkers om het leven gekomen. Dit kwam de organisatie op veel kritiek te staan en de inwoners van het gastland zijn ook ontevreden over de hoge kosten die Brazilië maakt voor het WK.

Toch heeft Blatter goede hoop op een succesvol eindtoernooi. "Brazilië is het land van voetbal. Ik weet zeker dat het WK straks met open armen wordt ontvangen."

EU legt criteria vast voor bonusregels bankiers

Bankmedewerkers die grote besluiten mogen nemen over kredietrisico's, senior managers en personeel dat meer dan een half miljoen euro verdient per jaar, vallen voortaan onder de strengere bonusregels in de Europese Unie. De Europese Commissie heeft hiervoor dinsdag de regels vastgelegd.

Ook de 0,3 procent bestbetaalde bankmedewerkers of de mensen die meer verdienen dan senior managers krijgen te maken met de bonusregels, die sinds 1 januari 2014 van kracht zijn. Als banken menen dat medewerkers niet onder de bonusregels zouden moeten vallen, moeten ze dat voorleggen aan hun toezichthouder. Bij de bestbetaalde krachten is zelfs toestemming nodig.

Een van de regels is dat bankiers die risico's kunnen nemen op hun werk, niet meer bonus mogen krijgen dan honderd procent hun vaste salaris. Alleen als de aandeelhouders ermee instemmen, mag dat worden verhoogd tot tweehonderd procent van het salaris.

Volgens eurocommissaris Michel Barnier was het hard nodig om vast te leggen wie precies onder de bonusregels moeten vallen. "Sommige banken doen er alles aan om de regels te omzeilen", laat hij weten in een toelichting.

Syrisch leger nadert grensstad Yabroud

Het Syrische regeringsleger heeft in het westen van het land grondgebied op de rebellen heroverd en nadert de grensstad Yabroud, die in handen van de rebellen is. Dat hebben Syrische staatsmedia dinsdag gemeld.

Yabroud is de laatste stad bij de grens met Libanon die onder het gezag van rebellen staat. Dit zijn voornamelijk leden van streng islamistische rebellengroepen, waaronder Jabhat al-Nusra en de Islamitische Staat in Irak en de Levant. Maandag werd het dorp al-Sahel al op de rebellen heroverd, wat volgens de regering van de Syrische president Bashar Assad de primaire defensielinie voor Yabroud vormde.

Regeringstroepen, gesteund door Hezbollah-strijders, zijn in de regio al sinds december bezig met een offensief in een poging aanvoerlijnen voor de rebellen vanuit Libanon door te snijden. Volgens oppositiegroepen wordt er hevig gevochten en werpen helikopters van het regeringsleger bomvaten af.

Carice zingt duet met James Walsh

Op het nieuwe album van de Britse zanger James Walsh komt een duet met Carice van Houten. Dat heeft de zanger dinsdagochtend bekendgemaakt in het radioprogramma van Giel Beelen op 3FM. Ze zingen samen het nummer Better Part of Me. "Ik dacht, zou het niet geweldig zijn als zij op mijn album zou komen", zei Walsh tegen Beelen.

Walsh leerde Van Houten vorig jaar kennen op het festival Vestrock in Hulst in Zeeuws-Vlaanderen, waar ze al een paar nummers samen zongen. Sindsdien hebben de twee contact gehouden. Walsh heeft ook een soloversie van het nummer opgenomen. De zanger werkte ook al samen met Ilse DeLange aan het nummer Hurricane.

De Britse zanger is de voorman van de band Starsailor, maar werkt nu aan een solocarrière. Zijn nieuwe soloalbum Turning Point komt op 7 april uit. Van Houten bracht in 2012 haar debuutalbum See You on the Ice uit. Ze werkt al aan een tweede album.

 

Schippers: alle sterftecijfers moeten openbaar

Alle ziekenhuizen zijn verplicht om hun sterftecijfers te publiceren. Ziekenhuizen die dat weigeren, kunnen een boete krijgen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag gezegd in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Ziekenhuizen moesten hun sterftecijfers per 1 maart openbaar maken. Twaalf ziekenhuizen hebben dat nog niet gedaan, omdat zij principiële bezwaren hebben. De manier waarop de cijfers worden vastgesteld, zou een vertekend beeld van de werkelijkheid geven. Het Erasmuc MC kwam daarom met een sterftecijfer dat op een andere manier is bepaald.

Schippers houdt vast aan de standaardmethode, die volgens haar internationaal is geaccepteerd. Ziekenhuizen die daar problemen mee hebben, staat het vrij een toelichting op de cijfers te geven, zei Schippers.

Drugscrimineel op de vlucht voor celstraf opgepakt

Een 46-jarige Nederlander die in België nog een jarenlange gevangenisstraf moet uitzitten voor cocaïnesmokkel, is maandag in Rotterdam aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De man werd in het najaar van 2011 door het gerechtshof in Antwerpen veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor de import van cocaïne via de haven daar. De man wist België echter te ontvluchten voordat hij zijn straf moest uitzitten.

Toen bleek dat de drugscrimineel in Rotterdam verbleef, vroegen de Belgische autoriteiten Nederland vorige maand om de uitvoering van de straf over te nemen. Nederland levert echter geen onderdanen uit aan andere landen voor het uitzitten van een gevangenisstraf.

De politie hield de 46-jarige maandag aan in zijn woning. Hij wordt woensdag voorgeleid bij de rechtbank in Rotterdam. De rechter-commissaris besluit dan of de man blijft vastzitten tot het gerechtshof in Arnhem een definitief oordeel heeft geveld over de celstraf die hij nog moet uitzitten.

Aantal storingen bij banken ruim verviervoudigd

De vier grote Nederlandse banken hebben in de eerste twee maanden ruim vier keer zo veel last gehad van internetstoringen als in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de website allestoringen.nl, die problemen met internetbankieren bijhoudt, dinsdag op basis van storingsmeldingen. Vooral ING had veel last van technisch malheur.

In totaal werden bij de registratiewebsite 57 storingen gemeld, bijna een per dag. ING had met 21 storingen het meeste last van problemen met internetbankieren. Dat zijn er bijna vier keer zo veel als in de eerste twee maanden van vorig jaar. Rabobank kende twintig storingen, een ruime verdrievoudiging.

ABN Amro was vorig jaar nog hekkensluiter, met geen enkele storing. Dit jaar kampte de genationaliseerde bank met vijftien storing in nog geen zestig dagen tijd. De site van de SNS Bank lag er vijf keer uit in januari en februari, tegen twee keer in de openingsmaanden van vorig jaar.

"Nergens in de wereld veroorzaken bankstoringen zo veel overlast als in Nederland", zo stelt medeoprichter Tom Sanders van allestoringen.nl. "Nederland was al wereldkampioen bankstoringen over 2013. De trend over januari en februari suggereert dat Nederland deze positie ook over 2014 zal vasthouden."

Mertesacker en Rosicky langer bij Arsenal

Per Mertesacker en Tomas Rosicky hebben hun contract bij Arsenal verlengd. Dat heeft de Premier League-club dinsdag bekendgemaakt. Voor hoeveel jaar verdediger Mertesacker en middenvelder Rosicky hebben getekend houdt Arsneal voor zich. Trainer Arsène Wenger liet wel weten dat beiden 'hun toekomst aan de club hebben verbonden'.

De 29-jarige Duitser Mertesacker werd in de zomer van 2011 overgenomen van Werder Bremen. Rosicky, aanvoerder van de Tsjechische nationale ploeg, is al aan zijn achtste seizoen bezig bij Arsenal. De 33-jarige Tsjech wil de titel winnen met de Gunners. "Dat is mijn grote doel en ik doe er alles aan om dat te bereiken."

Boete voormalig Fortis voor misleiding blijft staan

De boete die Ageas, het voormalige moederbedrijf van Fortis Bank, kreeg voor het misleiden van beleggers en het te laat communiceren, blijft staan. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) dinsdag in laatste instantie bepaald. Het concern kan daarom niet anders dan de boete van 576 duizend euro betalen.

Ageas, dat eerder bekend stond als Fortis Holding, kreeg de boete in maart 2010 opgelegd, vanwege eerdere uitlatingen van de toenmalige topman van Fortis Bank, Jean-Paul Votron. Votron zei in de zomer van 2008 dat de financiële positie van Fortis 'op plan' en 'sterk' was. Kort daarna kwam het concern in financiële nood.

Ook had het toenmalige Fortis eerder moeten communiceren over een artikel dat De Telegraaf in juni dat jaar schreef. De krant meldde dat Fortis verlies zou lijden op enkele onderdelen die het aan Deutsche Bank moest verkopen. Fortis had die informatie zelf naar buiten moeten brengen.

Het moederbedrijf - dat na een grondige sanering en de verkoop van het gros van zijn onderdelen verder ging als verzekeraar - was eerder al in beroep gegaan tegen de boete van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De rechtbank van Rotterdam gaf de toezichthouder destijds al gelijk. Ook het volgende beroep voor het CBB haalt nu dus niets uit.

Fortis kwam in het najaar van 2008 in ernstige financiële nood, nog geen jaar nadat het concern voor 24 miljard euro een flink deel van ABN AMRO opkocht. De Nederlandse overheid zag zich in oktober 2008 genoodzaakt om de Nederlandse onderdelen van Fortis op te kopen, terwijl de Belgische tak van Fortis Bank werd verkocht aan het Franse BNP Paribas.

Sinds de nationalisatie is de Nederlandse staat niet alleen eigenaar van ABN AMRO, maar ook van de Nederlandse tak van Fortis Bank en verzekeraar ASR, die onder de Fortis Holding vielen. ABN en Fortis zijn sindsdien samengevoegd tot een bank. Nederland betaalde in totaal 16,8 miljard euro voor de onderdelen.

Twee weken geleden deed het college ook al uitspraak over een boete van de AFM aan Ageas. Die boete van 288 duizend euro werd opgelegd omdat het concern een te zonnig beeld zou hebben geschetst van een portefeuille met Amerikaanse rommelhypotheken. Volgens de hoogste rechter in bestuurszaken was het besluit van de AFM echter onterecht.

Bernard Haitink woest op Concertgebouworkest

Dirigent Bernard Haitink is niet van plan het Koninklijk Concertgebouworkest ooit nog te dirigeren. De ere-dirigent van het orkest voelt zich 'haast vernederd' omdat de directie hem bij het 125-jarig jubileum 'totaal heeft genegeerd'. Dat zegt de 85-jarige dirigent tegen Het Parool.

Haitink was ruim 25 jaar aan het Concertgebouworkest verbonden als chef-dirigent. De Amsterdamse dirigent en violist werd in 1999 benoemd tot ere-dirigent. Hij verwijt de directie een gebrek aan interesse. Hij heeft 'geen enkel contact' met de directie, maar benadrukt dat hij met de musici een goede band heeft. Jan Raes, algemeen directeur van het orkest, laat in de krant weten veel respect te hebben voor de dirigent. "Hij is hier altijd welkom."

Het Concertgebouworkest was dinsdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

'Opmars Bitcoin bij kinderpornohandel'

De virtuele valuta Bitcoin is in opmars als betaalmiddel voor kinderporno. Dat meldt de Britse internetwaakhond Internet Watch Foundation (IWF) dinsdag.

De handel vindt plaats via gehackte bedrijfssites, waar de illegale beelden stiekem worden geplaatst. Vervolgens worden bezoekers doorgestuurd naar een tweede site waar ze voor kinderporno alleen kunnen afrekenen met Bitcoin. IWF constateerde de nieuwe vorm van online kinderpornohandel in januari en heeft er dinsdag een onderzoeksrapport over gepubliceerd.

Volgens de organisatie kiezen de handelaren voor Bitcoin omdat de virtuele munteenheid niet door overheden wordt gereguleerd en dus meer anonimiteit biedt. De opsporing zou lastiger zijn. De gehackte websites zijn van legitieme bedrijven, die wordt aangevallen omdat ze beveiligingslekken bevatten. De IWF raadt bedrijven aan goed naar hun beveiliging te kijken, omdat deze verspreidingsvorm van kinderporno in de toekomst verder zal toenemen

Vijf jaar voor zwanger maken stiefdochter

De 40-jarige Pascal G. moet vijf jaar de cel in voor het verkrachten van zijn minderjarige stiefdochter. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden dinsdag bepaald. De uit het Twentse Goor afkomstige verdachte misbruikte zijn stiefdochter gedurende anderhalf jaar meerdere malen. Het meisje, dat in Friesland woonde, raakte zwanger en beviel op 12-jarige leeftijd van een zoon.

De rechtbank noemt het 'ronduit verwerpelijk' dat de man zijn minderjarige stiefdochter verkrachtte 'om zijn eigen gevoelens van lust te bevredigen'. De rechtbank rekent het G. zwaar aan dat hij nooit enig inzicht heeft getoond in zijn handelen en dat hij nooit spijt heeft betuigd.

Het meisje kreeg het kind al in 2002. De man werd pas in november op Schiphol opgepakt. Nadat zijn vriendin hem had geconfronteerd met de zwangerschap van haar dochter, was G. naar Thailand gevlucht.

Daar werd hij door misdaadjournalist John van den Heuvel opgespoord. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Thailand. Justitie regelde via Buitenlandse Zaken dat het noodpaspoort van G. werd ingetrokken. Daardoor was hij illegaal in Thailand en werd hij uitgezet.

G. had ongeveer drie jaar lang een relatie met de moeder van het slachtoffer. De stiefdochter was 10 jaar oud toen ze voor het eerst gedwongen seks had met haar stiefvader. Het meisje was bang en durfde geen nee te zeggen tegen G. Ze verklaarde dat ze in anderhalf jaar tijd zeker tien keer door hem werd verkracht. Uit dna-onderzoek is onomstotelijk vast komen te staan dat G. de vader is.

Rechtszaken zitten Ecclestone dwars

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft naar eigen zeggen last van de rechtszaken die tegen hem gevoerd worden. De 83-jarige Brit kan zich hierdoor niet voor de volle 100 procent richten op wat hij het liefste doet: het leiden van de Formule 1.

Recentelijk kreeg Ecclestone nog goed nieuws uit Engeland, omdat de rechter daar bepaalde dat Constantin Medien niet aan kon tonen dat de verkoop van de aandelen van de Formule 1 aan CVC Capital het bedrijf geld had gekost. Wel beschouwde de rechter de betalingen van Ecclestone aan voormalig bankier Gerhard Gribkowski als omkoping. Het strafrechtelijk proces over dat onderwerp loopt momenteel in Duitsland, maar Ecclestone verwacht hierin vrijspraak.

Om zich te kunnen richten op de Duitse rechtszaak is Ecclestone tijdelijk teruggetreden als bestuursvoorzitter van Formula One Management. De Brit houdt de dagelijkse leiding van de sport echter wel in handen, al valt hem het af en toe zwaarder dan verwacht, zo laat hij aan de Financial Times weten. "Door de zaken in Engeland en Duitsland ben ik de laatste tijd niet in staat geweest om, zoals gebruikelijk, de klok rond te werken."

Daarnaast kijkt Ecclestone rond naar een eventuele opvolger. Zijn ideale kandidaat is Christian Horner, maar de Red Bull-teambaas wil niet. Eerder deed onder meer de naam van Flavio Briatore de ronde. "Ik ben al een paar jaar op zoek naar iemand die me kan helpen met mijn werkzaamheden. Dit ook omdat uiteindelijk de tijd zal komen dat ik, omdat ik met pensioen ga of omdat ik er op een gegeven moment helaas niet meer ben, door iemand opgevolgd zal moeten worden."

Luxemburg passeert Nederland op innovatielijst

Nederland is gedaald op de jaarlijkse rangschikking van innovatieve landen in de Europese Unie en blijft een innovatieve subtopper. Uit de ranglijst van de Europese Commissie blijkt dinsdag dat Nederland op de zesde plaats op de lijst prijkt, een plek lager dan in 2013. Luxemburg is Nederland voorbijgestreefd.

Nederland kreeg in 2013 een stuk minder inkomsten binnen uit licentie- en patentinkomsten uit het buitenland en de export van kennisintensieve diensten. Op het gebied van wetenschappelijke publicaties doet Nederland het wel goed.

Nederland is volgens de commissie, net als vorig jaar, 'innovatievolger'. Volgers zijn weliswaar niet leidend op het gebied van innovatie, maar presteren wel beter dan het gemiddelde in de eurozone. Zweden, Denemarken, Duitsland en Finland voeren de lijst aan en zijn wel in de 'leiderscategorie' ingedeeld. Zwitserland is het meest innovatieve land van Europa, maar is geen lidstaat en is dus niet in de ranglijst meegenomen.

Na Nederland zijn onder meer België, Frankrijk, Oostenrijk en Groot-Brittannië in de volgerscategorie terug te vinden. Waar die landen net boven de streep uitkomen, presteren onder meer Polen, Griekenland, Italië, Spanje en Portugal onder het gemiddelde. Bulgarije, Roemenië en Letland worden als 'bescheiden vernieuwers' beoordeeld omdat ze ruim onder het gemiddelde zitten.

Naast landen worden in de lijst ook 190 Europese regio's onderscheiden. Utrecht en Noord-Brabant staan in die lijst te boek als innovatieleiders, de rest van de Nederlandse provincies is volger.

Volgens de Europese Commissie loopt Europa de achterstand met de Verenigde Staten en Japan langzaam in, maar remmen grote verschillen tussen de lidstaten de innovatie. Wereldwijd doen Zuid-Korea, de VS en Japan het beter dan de EU.

SP-Kamerlid De Wit met pensioen

SP-Kamerlid Jan de Wit verlaat op 1 april de Tweede Kamer. De Wit wordt in mei 69 en gaat met pensioen. Dat heeft de SP dinsdag bekendgemaakt.

De Wit is van huis uit advocaat en kwam in 1998 in de Kamer. Hij hield zich bezig met sociale zaken en justitie, maar werd vooral bekend als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de kredietcrisis onderzocht. Verder diende De Wit samen met D66 een initiatiefwetsvoorstel in om het verbod op godslastering te schrappen.

Nu de parlementaire enquête is afgerond en het wetsvoorstel door de Eerste Kamer is aangenomen, vindt De Wit dat hij met pensioen kan. Hij wordt opgevolgd door de 31-jarige jurist Michiel van Nispen.

Meer risico op hartaanval na woedeuitbarsting

Heethoofden die regelmatig in woede ontsteken moeten oppassen. Volgens wetenschappers hebben zij een verhoogde kans op een hartaanval of een beroerte. In een artikel in het European Heart Journal schrijven de wetenschappers dat woede vaak voorafgaat aan een hartaanval en mogelijk zelfs het startschot vormt.

Twee uur na een woedeuitbarsting is er een verhoogd risico. Mensen met bestaande klachten lopen zelfs een nog hoger risico om getroffen te worden door een beroerte of een hartaanval. Het is echter nog onduidelijk hoe een en ander precies in elkaar steekt. Daar is meer onderzoek voor nodig. Ook de vraag of stressverlagende maatregelen kunnen voorkomen dat een hartaanval of hersenbloeding ontstaat is nog niet beantwoord.

"Hoewel het risico op acute hartproblemen na een enkele woedeaanval relatief laag is, neemt het risico toe bij mensen die geregeld in woede uitbarsten", aldus Elizabeth Mostofsky, een van de onderzoekers, in een interview met de BBC.

Gouden gasmasker voor Groningse huisjesmelker

De Groningse huisbaas Jan Lubbers heeft de twijfelachtige eer om zich Huisjesmelker van het Jaar 2014 te noemen. Dat heeft Rood, de jongerenafdeling van de SP, dinsdag bekendgemaakt. De huisbaas heeft zijn huurders in gevaar gebracht door een afgekeurde cv-ketel niet te vervangen, zo stelt de partij. De prijs die hij daarvoor krijgt, is een gouden gasmasker.

Rood heeft de Groninger uit ruim tweehonderd klachten unaniem verkozen tot slechtste huisbaas van Nederland. Doordat hij een jaren geleden afgekeurde cv-ketel niet tijdig heeft vervangen, is het gevaarlijke gas koolstofmonoxide vrijgekomen. Een van de schokkendste dingen die de jongerenpartij, die de verkiezing jaarlijks organiseert, ooit is tegengekomen.

"Huurders in levensgevaar brengen is onacceptabel", zegt voorzitter Lieke Smits in een verklaring. Volgens haar profiteren huisjesmelkers op schandalige wijze van de woningnood. "Door een tekort van zo'n dertigduizend kamers hebben ze vrij spel."

De SP'ers ontvingen dit jaar uit meer dan twintig steden klachten over huisjesmelkers. De meest gehoorde klachten gingen over achterstallig onderhoud, te hoge huren en intimidatie van de huurder door de huisbaas.

In het verleden ging de beruchte Utrechtse huisjesmelker Betty Chang een aantal keer aan de haal met de prijs. Ze kreeg de titel vooral vanwege haar torenhoge huurprijzen. Verder stond de vrouw erom bekend dat ze niet of nauwelijks iets aan onderhoud doet en dat ze studenten regelmatig probeerde te intimideren door bijvoorbeeld een incassobureau in te schakelen als ze de huur te laat betalen.

Doden bij bestorming overheidsgebouw Irak

Opstandelingen hebben dinsdag een overheidsgebouw ten noorden van Bagdad aangevallen. Daarbij kwamen zeker zes mensen, onder wie drie agenten, om het leven, zeiden bronnen bij de politie. Nog eens 34 mensen raakten gewond.

Twee zelfmoordterroristen bliezen zich op bij de ingang van het gebouw in Samara. Vervolgens werd een autobom tot ontploffing gebracht, waarna vijf gewapende militanten naar binnen stormden. De ordediensten waren al snel ter plaatse en omsingelden het pand. Na een twee uur durend vuurgevecht waren alle aanvallers gedood.

New York Times corrigeert artikel 161 jaar na dato

De Amerikaanse krant The New York Times heeft dinsdag een artikel uit 1853 over de autobiografie 12 Years a Slave gecorrigeerd. In het artikel is de naam van de schrijver, Solomon Northup, tot twee keer toe verkeerd gespeld. "De fouten kwamen maandag aan het licht, nadat een Twitter-gebruiker op het artikel uit het archief wees", staat te lezen in de krant.

Het oude krantenartikel kwam weer in het nieuws door de aanhoudende prijzenregen voor de verfilming van het boek. In de onderkop werd de naam van de schrijver gespeld als Solomon Northrup en in de eerste alinea van het artikel stond Solomon Northrop te lezen.

Regisseur Steve McQueen won zondagnacht een Oscar voor beste film voor 12 Years a Slave. Vorige maand won hij de Brit in zijn thuisland een Bafta voor de film.

In het boek beschrijft de Amerikaanse Northup, die als vrij man werd geboren in 1808, de twaalf jaar die hij als slaaf moest werken in het zuiden van de Verenigde Staten. Hij werd ontvoerd en verkocht aan slavenhandelaars.

Een dolblije Steve McQueen

Grote update Peggle 2 voegt lokale multiplayer toe

Een grote update voor Peggle 2, maar liefst 2.8 GB, heeft lokale multiplayer toegevoegd. NeoGAF-user TechnicPuppet brengt dit nieuws naar buiten. PopCap zelf heeft zelf nog niet bericht over de beschikbaarheid van de update.

De update stelt spelers in staat om lokaal duels aan te gaan met anderen. Wat dit precies inhoudt is niet bekend, maar ongetwijfeld zal de speler met de meeste punten winnen. Zodra er meer bekend is, melden wij dit uiteraard zo snel mogelijk.

Peggle 2 is voorlopig exclusief voor Xbox One. Wanneer de game naar andere systemen komt is nog niet bekend.

Peggle 2 update

PvdA heeft vertrouwen in steun allochtone kiezer

PvdA-voorzitter Hans Spekman is niet onder de indruk van een peiling waaruit zou blijken dat allochtonen de PvdA de rug toekeren. "Die uitkomst was vier jaar geleden precies hetzelfde", zei Spekman dinsdag in reactie op het onderzoek van de online stemhulp Kieskompas en instituut Forum waar De Telegraaf dinsdag over schreef.

Volgens de krant twijfelt een grote groep van de ongeveer zeshonderd ondervraagde kiezers op welke partij ze moeten stemmen. Mensen die het wel weten, kiezen voor D66. "De stemming op straat is heel anders, merk ik. Natuurlijk is er veel vertwijfeling over de politiek in het algemeen. Maar die is niet specifiek tegen ons gericht", reageert Spekman.

De partijvoorzitter benadrukt dat de PvdA op straat en in de wijken meer mensen spreekt dan er in de peiling zijn bevraagd. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart en de Europese verkiezingen in mei wil de partij in totaal anderhalf miljoen mensen persoonlijk spreken om te horen wat er beter kan. De teller staat inmiddels op 890 duizend personen. "Onze peiling is dus iets groter", zegt Spekman wijzend op de zeshonderd mensen uit de peiling van Kieskompas en Forum.

Max Verstappen rijdt Europees F3-kampioenschap

Max Verstappen rijdt dit jaar in het Europese Formule 3-kampioenschap. Dat heeft de 16-jarige zoon van oud-F1-coureur Jos Verstappen dinsdag bekendgemaakt. Hij gaat rijden voor het team Van Amersfoort Racing. Zijn vader won in 1992 voor diezelfde renstal het Formule Opel Lotus Benelux-kampioenschap.

Verstappen werd vorig jaar tweevoudig Europees kampioen in de kart. Hij greep de titel in zowel de handgeschakelde KZ-klasse als de automatische KF-klasse. In de handgeschakelde kart werd hij bovendien wereldkampioen.

Deze winter testte hij al in een F3-wagen en reed hij autoraces in de Florida Winter Races. Die serie wordt door een opleidingsprogramma van Ferrari bestierd. In Florida won hij twee races en stond hij nog drie keer op het podium.

El-Sissi zinspeelt op deelname verkiezingen Egypte

De Egyptische legerleider en minister van defensie Abdel-Fatah El-Sissi heeft dinsdag gezegd de meerderheid van de bevolking die wil dat hij voor het presidentschap gaat 'niet in de steek te willen laten'. Het is de duidelijkste hint tot nu toe dat de populaire legerleider mee gaat doen aan de presidentsverkiezingen.

El-Sissi deed zijn uitspraken in een toespraak voor legerkadetten. Er is nog altijd geen datum geprikt voor de presidentsverkiezingen, maar geruchten over El-Sissi's kandidatuur doen al weken de ronde.

Twaalf jaar en tbs geŽist voor wurgen ex-vriendin

Tegen een 25-jarige man uit Zutphen is dinsdag twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Justitie verdenkt hem van moord op zijn 21-jarige ex-vriendin. De man zou de vrouw vorig jaar met een riem hebben gewurgd en na haar dood seks met haar hebben gehad.

Volgens justitie had de man al eerder bedacht dat hij de vrouw wilde ombrengen en is dus sprake van moord. Na haar dood zou hij seks hebben gehad met haar, wat volgens het OM wel 'bizar en moreel verwerpelijk' is, maar juridisch geen verkrachting is. De man is verminderd toerekeningsvatbaar, waarvoor hij moet worden behandeld.

Na de moord zou de man gaskranen in het huis van de vrouw open hebben gezet, waarna omwonenden de politie belden omdat ze een gaslucht roken. De politie en brandweer hebben toen het appartementencomplex ontruimd en de man aangehouden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

China doet mee aan Copa Amťrica

De CONMEBOL heeft China uitgenodigd om mee te doen aan de Campeonato Sudamericano Copa América 2015, kortweg Copa América. Ze zijn de vervangers van Japan, dat de uitnodiging afwees. Sinds 1993 nodigt de CONMEBOL twee landen uit om deel te nemen aan het Zuid-Amerikaanse kampioenschap.

Ook Mexico is weer van de partij. Het Midden-Amerikaanse land krijgt standaard een uitnodiging voor het toernooi. De Chinese voetballers kunnen het druk krijgen in 2015. Woensdag spelen ze tegen Irak een beslissende kwalificatiewedstrijd voor de Azië Cup. Bij een gelijkspel plaatst het land zich voor het Aziatisch kampioenschap.

De Azië cup heeft in januari 2015 plaats en wordt gehouden in Australië. De Copa América wordt georganiseerd door Chili en heeft in juni van hetzelfde jaar plaats. 

Zusterpartij PVV in AustraliŽ

De PVV krijgt een zusterpartij in Australië. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aangekondigd in een videoboodschap. De nieuwe partij, de Australian Liberty Alliance, wordt volgend jaar officieel opgericht.

De nieuwe partij moet de 'westerse beschaving' gaan verdedigen tegen 'de islam', volgens Wilders 'de grootste bedreiging voor de vrijheid'. Wilders is volgend jaar aanwezig bij de lancering van de partij in de stad Perth.

De partij wordt opgericht door de mensen achter de Q Society. Op uitnodiging van deze anti-islamorganisatie bezocht Wilders vorig jaar Australië.

PS4 al zes miljoen keer over de toonbank

De lancering van de PS4 eind februari in Japan heeft de verkoopcijfers van de populaire spelcomputer omhoog doen knallen. De Sony-console werd tijdens de eerste week 370,000 keer verkocht in Japan. Mede door deze cijfers is de console sinds 2 maart wereldwijd over de zes miljoen-grens gegaan.

De best verkochte PS4-game is van Nederlandse makelij. Killzone: Shadow Fall van het Amsterdamse Guerrilla Games is al 2,1 miljoen keer verkocht. Sony's doel was om vijf miljoen PS4's tegen het einde van maart verkocht te hebben. Met zes miljoen aan het begin van maart zijn ze hun eigen doel ruimschoots voorbijgestreefd.

Zoektocht vermiste Nederlandse wandelaar gestaakt

De zoektocht naar de vermiste Nederlandse wandelaar in Ierland is deze week definitief gestaakt. Dat meldt de Ierse kustwacht. Boten zochten drie weken naar de man nadat hij met een Duitse vriend als vermist was opgegeven. Het lichaam van zijn vriend was al wel gevonden door de kustwacht.

De mannen van 31 en 33 jaar waren sinds begin februari spoorloos. Ze waren een wandeling gaan maken langs de zuidkust in het graafschap Cork, dat geteisterd werd door zware winden. Mogelijk liepen de mannen te dicht bij de kust.

Bonden dreigen met acties in het mbo

Als de werkgevers in het middelbaar beroepsonderwijs niet voor volgende week woensdag instemmen met de eisen van vakbonden voor een betere cao, komen er acties. Dat ultimatum hebben de vakbonden de MBO Raad dinsdag gesteld. Die vindt in een reactie dat het ultimatum de gesprekken 'prematuur op scherp' zet.

Werknemers in het mbo zouden meer tijd en ruimte moeten krijgen hun werk goed uit te voeren, vinden de Algemene Onderwijsbond (AOb), Abvakabo FNV, CNV Onderwijs en de Federatie van Onderwijsorganisaties.

De bonden willen onder meer betere afspraken over de omvang van het aantal lessen en het ontwikkelen van nieuwe onderwijsprogramma's. "De MBO Raad lijkt dat niet aan te durven. Die weigert er afspraken over te maken", zegt bestuurder van de AOb José Muijres.

De MBO Raad laat in een reactie op zijn website weten twee weken geleden een tegenvoorstel aan de bonden te hebben gedaan. Het ultimatum is volgens de werkgevers prematuur omdat het voorstel nog geen eindbod was. De MBO Raad wil 'constructief overleg' en nodigt de bonden uit voor een vervolggesprek.

Derde van Syrische chemicaliŽn verwijderd

De Syrische regering heeft een derde van haar arsenaal chemische wapens van Syrisch grondgebied verwijderd. Dat heeft de Nederlandse Sigrid Kaag dinsdag op Twitter gezegd. Kaag is de chef van de missie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) die het toezicht op de vernietiging van het arsenaal tot taak heeft.

Als Syrië dit tempo doorzet, kan het in juni al zijn chemische wapentuig hebben verwijderd, gelooft Kaag. De Syrische regering beloofde afgelopen najaar dat deze deadline in juni gehaald kon worden.

In januari zijn twee partijen gifstoffen in de Syrische havenstad Latakia ingescheept en weggevoerd. Een derde partij volgde vorige maand. De operatie ligt achter op schema, en analisten betwijfelen of het tijdverlies kan worden goedgemaakt.

Zorgen over invoering Jeugdwet

De meeste gemeenten hebben nog geen afspraken gemaakt met zorgaanbieders over de voortgang van de jeugdzorg volgend jaar. Een zorgelijk beeld, zo schrijft voorzitter Leonard Geluk dinsdag in de derde rapportage van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugdzorg.

Gemeenten hebben nog onvoldoende keuzes en beslissingen genomen om zich volledig te gaan richten op de jeugdzorg. Ook afspraken tussen regio's en bureaus jeugdzorg over een 'zachte landing' zijn nog volop in ontwikkeling, zo is te lezen in het rapport.

Gemeenten die op koers liggen om de verantwoordelijkheid voor de zorg van jongeren per 1 januari 2015 op zich te nemen, krijgen een pluim. Maar, zo waarschuwt het rapport, dat is niet het landelijke beeld. Gemeenten en partners moeten prioriteiten stellen, keuzes maken en besluiten nemen. Alleen dan kunnen ze op tijd klaar zijn, zo luidt het advies.

De Eerste Kamer heeft halverwege februari ingestemd met de nieuwe Jeugdwet. Hierdoor worden gemeenten vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor alle zorg voor jongeren. De Tweede Kamer stemde in oktober al in met het voorstel van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

Nu zijn zowel gemeenten als rijk en provincies verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De gedachte is dat de zorg verbetert als gemeenten verantwoordelijk worden voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen, jongeren en opvoeders. Gemeenten zijn namelijk beter in staat om maatwerk te leveren, denkt Van Rijn. Die boekt hiermee tegelijkertijd een forse bezuiniging in.

Tegenstanders maken zich vooral zorgen over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren. Nu valt die zorg nog onder de zorgverzekeringswet en kan daardoor worden afgedwongen. Critici vrezen dat de nieuwe wet naar de 'afgrond' voert, omdat het recht op zorg wordt vervangen door een zorgplicht. Hierdoor wordt de kwaliteit van de zorg afhankelijk van de woonplaats, vrezen zij.

Bovendien moeten ook gemeenten bezuinigen. Hierdoor bestaat het risico dat gemeenten bijvoorbeeld goedkope sociale werkers inzetten terwijl eigenlijk psychiatrische hulp nodig is. Ook vrezen tegenstanders dat kinderen niet meer de juiste behandeling krijgen, omdat er bij gemeenten onvoldoende deskundigheid is. Voorafgaand aan de behandeling van de wet kreeg de senaat hierover een petitie aangeboden, die bijna honderdduizend keer was ondertekend.

Egypte verbiedt Hamas

Een rechtbank in Caïro heeft een verbod uitgevaardigd op alle activiteiten van de Palestijnse militante organisatie Hamas. De rechter bestempelde de beweging als een terroristische organisatie. Kantoren van Hamas in Egypte moeten de deuren sluiten en er mag geen omgang meer met de organisatie zijn.

De banden van Egypte met Hamas zijn sterk verslechterd sinds de machtsgreep van het Egyptische leger in juli vorig jaar, toen president en Moslimbroeder Mohammed Morsi werd afgezet. Hamas, dat in de Gazastrook aan de macht is, is de Palestijnse tak van de Moslimbroederschap.

In Egypte zitten tal van leden van de Broederschap gevangen. Zij worden verdacht van diverse misdaden waarop de doodstraf staat. In twee gevallen gaat het om leden van Hamas. Zij worden ervan verdacht Morsi in 2011 te hebben geholpen bij een ontsnapping uit de gevangenis. Morsi en anderen zouden daarnaast staatsgeheimen aan Hamas hebben doorgespeeld.

Werkloosheid stijgt minder hard dan verwacht

De werkloosheid loopt dit jaar verder op, maar minder sterk dan voorzien. Dat blijkt dinsdag uit de nieuwste economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Van de beroepsbevolking zit dit jaar iets minder dan 7,3 procent zonder werk, is de verwachting. In de raming van december was dat nog 7,5 procent.

Ook het aantal werklozen valt licht lager uit dan drie maanden geleden werd gedacht. Pakweg 650.000 Nederlanders zijn dit jaar op zoek naar werk, zo verwacht het CPB. De denktank rekende eerder nog op 665.000 werklozen in 2014. Vorig jaar waren 602.000 mensen werkloos, omgerekend bijna 6,8 procent van de beroepsbevolking.

De werkloosheidspercentages van het CPB fors wijken af van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het planbureau maakt bij zijn berekeningen gebruik van de internationale ILO-definitie, net zoals bijvoorbeeld de Europese Commissie. Het CBS kiest voor een eigen nationale definitie. Volgens die methode kwam de werkloosheid uit op 8,6 procent.

De ramingen van het CPB zijn iets milder dan de verwachtingen van eurocommissaris Olli Rehn van vorige week. Rehn gaat ervan uit dat de werkloosheid dit jaar daalt tot 7,4 procent van de beroepsbevolking, na 6,7 procent vorig jaar. Over het aantal Nederlanders dat dit jaar naar verwachting werkloos is, doet Rehn geen uitspraken.

Na de stijging van dit jaar loopt de werkloosheid in 2015 weer langzaam terug, zo verwacht het CPB. De denktank spreekt voor volgend jaar op een werkloosheidspercentage van zeven procent. Het CPB is daarmee opnieuw positiever dan Rehn, die in zijn nieuwste vooruitzichten rekent op 7,2 procent werkloosheid.

Ook het aantal werklozen daalt volgend jaar weer, zo verwachten de CPB-economen. Het aantal mensen zonder werk zakt in 2015 terug naar 635.000.

Dode bij schietpartij Boekel

Bij een schietpartij in het Brabantse Boekel is dinsdagnacht een man overleden. Dat meldt de politie. Ook een politieagent die bij het huis aan de Beatrixlaan poolshoogte ging nemen, is in zijn been geraakt door een kogel. Nader onderzoek moet uitwijzen wat zich precies heeft afgespeeld, laat een woordvoerder van de politie weten.

Agenten kreeg een melding binnen dat er geschoten zou worden in de straat. Toen zij gingen kijken, werd er ook op hen geschoten. Toen een arrestatieteam even later de woning binnen ging, troffen zij de overleden man aan.

Of de man door een politiekogel om het leven is gekomen, moet nog worden uitgezocht. "We houden met alle scenario's rekening", aldus de woordvoerder. De beschoten agent maakt het, na operatie in een ziekenhuis, goed.

"Je moet blind zijn om Lords of Shadow 2 een 4 te geven"

Enric Alvarez, de baas van Lords of Shadow ontwikkelaar Mercury Steam, is natuurlijk niet blij met de relatief lage cijfers die de nieuwste Castlevania-game scoort. De game kreeg bijvoorbeeld een vier van het Britse tijdschrift Edge.

“It’s true that Edge liked the first game but they didn’t enjoy this one as much. I also think that what happened is terribly unfair. One must be blind or stupid to give a 4/10 mark to a game with whis quality. With a 4/10 people think it’s a crappy game, badly done, one that’s broken with gameplay mechanics that don’t work and awful graphics. If I were a reviewer I’d know this, and I don’t think that LoS2 deserves the score of a crappy game”, aldus Alvarez.

In het interview zegt de beste man dat hij in principe geen problemen heeft met recensenten en cijfers, maar dat beide factoren nou eenmaal een impact op de industrie hebben. “This is a problem because it influences people’s buying decisions, and they also influence the opportunities of the developers, because we live in a world that simplifies information and classifies developers according to their Metacritic scores. Do not misunderstand me, though: there are very good people writing about games, whatever their opinion is."

Alvarez denkt verder dat dit deel minder scoort omdat het volgens hem heel erg afwijkt van het eerste deel. Hij denkt dat mensen meer van hetzelfde, maar dan beter hadden verwacht. Onze eigen WoutD gaf het een 6,5.

Penningmeester plukt kas carnavalsvereniging

De penningmeester van een carnavalsvereniging uit Raalte is op non-actief gesteld nadat hij een bedrag van vijf cijfers uit de kas had ontvreemd. De voorzitter van de vereniging, die 'diep geraakt is', heeft aangifte gedaan. Dat meldt dagblad De Stentor dinsdag.

De kwestie ligt heel gevoelig, laat de voorzitter van De Zwabberaars weten aan de krant. "Vooral ook omdat familiaire banden aan de orde zijn." Vorige week werd al geld dat was bedoeld voor carnaval weggenomen uit de spaarkas van twee cafés in Boxtel, vermoedelijk door de penningmeester.

Volgens de vereniging voor vrijwilligerswerk NOV stelen vrijwilligers jaarlijks zo'n tien miljoen euro. Het zijn vooral penningmeesters die zich hieraan bezondigen. Daarom zou een ander bestuurslid dan de penningmeester ook bevoegd moeten zijn om de rekening in te zien, aldus de NOV.

Mannen aangehouden voor moordzaken Drenthe

De politie heeft maandagavond twee Drentse mannen opgepakt die betrokken zouden zijn bij de moord op Berend Smit uit Dwingeloo en een bejaard echtpaar uit Exloo. Het gaat om twee mannen van 28 en 29 jaar uit Hoogeveen. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De 55-jarige Smit werd 4 november op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij zijn hondjes was gaan uitlaten in de bossen bij Spier. Zijn dood was voor de politie een raadsel omdat Smit een smetteloos verleden zou hebben. Hij zou zijn gedood met een speciaal vuurwapen uit het leger.

De bejaarde echtgenoten werden in juli dood gevonden in hun woning in het Drentse Exloo. De politie maakte maandag bekend dat de 77-jarige man en vrouw zijn vermoord. Eerder werd gedacht aan een misdrijf of zelfdoding, maar gedurende het onderzoek bleek dat spullen uit hun huis waren verdwenen.

De twee verdachten, van wie dna is afgenomen, zitten vast en worden de komende dagen gehoord. Ook zijn spullen meegenomen uit hun woning. Er werken 25 rechercheurs aan de zaak.

Rusland verbiedt import van varkensvlees uit VS

Rusland heeft dinsdag de import van Amerikaans varkensvlees in de ban gedaan. Dat maakte de toezichthouder voor de Russische landbouw en veeteelt bekend. Rusland besloot eerder dit jaar nog het importverbod op te heffen, maar komt daar nu dus op terug.

Volgens Rusland zijn de controles op varkensvlees in de Verenigde Staten niet toereikend om de veiligheid van het varkensvlees te garanderen.

Het is aannemelijk dat de hervatting van het importverbod verband houdt met de crisis in Oekraïne, waarin Rusland en de VS lijnrecht tegenover elkaar staan. De Amerikaanse president Barack Obama zei maandag dat Rusland 'aan de verkeerde kant van de geschiedenis' staat met zijn militaire acties op de Krim, het schiereiland in het zuiden van Oekraïne.

De VS en de Europese Unie overwegen sancties in te stellen tegen Rusland. Een economisch adviseur van de Russische president Vladimir Poetin liet in een reactie weten dat Rusland de financiële banden met andere landen kan uitbreiden om de schade van eventuele westerse sancties teniet te doen.

Politieman ontslagen om geweld tegen buschauffeur

Omdat hij 'ongeoorloofd' geweld heeft gebruikt tegen een buschauffeur en zich 'onprofessioneel' heeft gedragen, is een medewerker van de politie ontslagen. Het gaat om een 35-jarige man. Dat meldt de politie dinsdag.

Het incident met de buschauffeur vond in juli 2013 plaats. De medewerker is hierna geschorst in afwachting van het disciplinaire onderzoek. Daaruit is nu de conclusie getrokken dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan 'zeer ernstig plichtsverzuim'. Daarvoor wordt de medewerker ontslagen. Hij was in dienst bij de Landelijke Eenheid in Driebergen, het voormalige KLPD.

N.E.C.-keeper Gentenaar stopt

N.E.C.-doelman Dennis Gentenaar beëindigt aan het eind van dit seizoen zijn loopbaan. Dat heeft de 38-jarige sluitpost dinsdag bekendgemaakt. Gentenaar, die behalve bij N.E.C ook voor Borussia Dortmund, Ajax, VVV-Venlo en Almere City FC speelde tijdens een loopbaan van negentien jaar, krijgt mogelijk een rol binnen de organisatie van N.E.C.

De geboren Nijmegenaar Gentenaar debuteerde in het seizoen 1995-1996 voor de Gelderse club. Na tien seizoenen, waarvan hij de laatste vijf eerste doelman was, koos hij voor een plaats als reservedoelman bij Dortmund. Op een jaar Duitsland liet hij drie seizoenen als reservesluitpost bij Ajax en drie seizoenen bij VVV-Venlo volgen. Vorig seizoen speelde hij voor Almere in de Eerste Divisie. Dit seizoen keerde hij terug naar N.E.C., maar kon hij tot nog toe slechts op een reserverol achter Kalle Johnsson rekenen.

Prijsvraag: Win een Ride Along prijzenpakket!

Ride Along

Kevin Hart en Ice Cube spelen de hoofdrollen in de nieuwe actie comedy RIDE ALONG van regisseur Tim Story (Think Like a Man). Ben (Kevin Hart) is een bewaker op een middelbare school en heeft al twee jaar een relatie met Angela (Tika Sumpter).

Ben wil haar ten huwelijk vragen, maar hij moet eerst haar grote broer James (Ice Cube), een politieagent uit Atlanta, overtuigen dat hij goed genoeg is om met haar te trouwen. Om Ben te testen neemt James hem een dagje mee op patrouille, maar wanneer ze de grootste crimineel van de stad op het spoor komen, wordt het al snel een krankzinnige ride along.

Ride Along draait vanaf 6 maart in de bioscoop

En de vier prijswinnaars zijn geworden:

zomoetdat.nl
Fe2O3
Taxman
Solon

Van harte gefeliciteerd!

Boekverkoop 12 Years a Slave stijgt door Oscarwinst

Het boek 12 Years a Slave wordt goed verkocht in de Verenigde Staten dankzij de Oscarwinst van de verfilming. De autobiografie van Solomon Northup, die in de negentiende eeuw werd ontvoerd en als slaaf moest werken, stond voor de ceremonie nog op de 326e plek en is dinsdagochtend opgeklommen naar de zestiende plaats op de verkooplijst van Amazon.com.

Britse filmmaker Steve McQueen kreeg het boek in handen via zijn vrouw Bianca Stigter en besloot het te verfilmen. Hij won zondag met het drama de Oscar voor beste film. Ook actrice Lupita Nyong'o won een Oscar voor haar bijrol in 12 Years a Slave.

De memoires van Northup verschenen in 1853. Northup was een vrij man tot hij werd ontvoerd en verkocht aan slavenhandelaren. Hij kon zijn status niet bewijzen, omdat hij gestript was van al zijn eigendommen en identiteit.

Het boek verscheen in februari voor het eerst in een Nederlandse vertaling als 12 Jaar Slaaf met een inleiding van de Nederlandse Stigter. De vertaling heeft in Nederland de Bestseller 60 nog niet bereikt. De nieuwe top zestig van best verkochte boeken wordt woensdag bekendgemaakt.

12 Years a Slave lijkt favoriet filmprijzenseizoen (Foto: Novum)

Ninja-platformer voor PS4 laat zich zien

N++ is de sequel op de minimalistische platformer waar je een behendige ninja bestuurt. De PS4-exclusive heeft nog geen releasedatum. Ontwikkelaar Metanet heeft nu de eerste gameplaybeelden onthuld.

"N++ has a unique feel which distinguishes it from other platformers. The ninja moves with an exaggerated sense of inertia and momentum", aldus Metanet.

"Gradually learning how to control the ninja - developing an intuition for how it will react and how to harness its momentum - is one of the most challenging and rewarding aspects of the game. Once mastered, the ninja is capable of some fantastically agile acrobatics; there's nothing like the thrill of pulling off a difficult manoeuvre to soar untouched through a swarm of enemies."


Janmaat: "Vind dat ik beter ben dan Van der Wiel"

De strijd om de rechtsbackpositie bij Oranje gaat tussen Gregory van der Wiel en Daryl Janmaat. Laatstgenoemde beveelt zichzelf van harte aan.

Janmaat maakte een indrukwekkende ontwikkeling door sinds zijn transfer van sc Heerenveen naar Feyenoord, en lijkt een streepje voor te hebben bij Louis van Gaal. De ervaren keuzeheer nam de 24-jarige Leidschendammer vrijwel iedere keer op in zijn wedstrijdselectie.

Als het aan Janmaat ligt trekt Van Gaal die lijn door. "Als de bondscoach me vraagt waarom ik moet spelen? Dan zeg ik dat ik vind dat ik beter ben en dat ik daar hoor te spelen", aldus de dertienvoudige international tegenover Ons Oranje.

Zijn grootste concurrent, Van der Wiel, heeft reeds een WK en een EK op zijn conduitestaat. "Hij heeft natuurlijk veel meer ervaring op het hoogste niveau", weet Janmaat. "Maar ik heb nu natuurlijk al een paar interlands meegedaan en ik ken de jongens goed."

"Ik weet hoe iedereen speelt, dus ik denk dat ik wel redelijk ben aangepast aan dit team. Maar ik voel me niet echt de vaste rechtsback van Oranje, omdat je weet hoe deze trainer denkt. Ik denk dat er heel weinig jongens zeker zijn van een basisplaats."

Woensdagavond komt Oranje in actie tegen Frankrijk. Van Gaal liet zich eerder deze week al ontvallen dat Van der Wiel minimaal een helft in actie zal komen tijdens die oefeninterland.

Begrotingstekort nipt onder drie procent

Het begrotingstekort van de Nederlandse overheid komt dit jaar nipt uit onder de Europese norm van drie procent, op 2,9 procent. Volgend jaar daalt het tekort verder, naar 2,1 procent. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdag gepubliceerde raming.

In de decemberraming ging het planbureau nog uit van een tekort in 2014 van 3,2 procent van het bruto binnenlands product. Het planbureau is met de voorspelling van dinsdag positiever dan de Europese Commissie. Begrotingstsaar Olli Rehn voorspelde vorige week dat het Nederlandse tekort dit jaar uitkomt op 3,2 procent. Voor 2015 voorziet hij een tekort van 2,9 procent.

Ondanks het lagere begrotingstekort neemt de schuld van de overheid dit en volgend jaar nog wel toe, voorziet het CPB. De schuld komt dit jaar uit op 74,6 procent van het bbp, waar deze vorig jaar 74,3 procent heeft bedragen. In 2015 stijgt het tekort verder, naar 74,7 procent. In Europa is een schuldennorm van zestig procent afgesproken. In tegenstelling tot de begrotingsnorm van drie procent zijn daar echter geen sancties voor op te leggen.

Strootman: "Rutten maakte iedereen beter bij PSV"

Kort na de aangekondigde komst van Fred Rutten zijn de meningen verdeeld over de keuze van Feyenoord om voor de 51-jarige Wijchenaar te kiezen.

Kevin Strootman behoort duidelijk tot de voorstanders van Rutten. De 24-jarige middenvelder van AS Roma werkte samen met de toekomstige opvolger van Ronald Koeman, ten tijde van hun gezamenlijke dienstverband bij PSV.

Ofschoon de Eindhovenaren in die periode telkens naast het kampioenschap grepen heeft Strootman goede herinneringen overgehouden aan zijn samenwerking met Rutten. "Ik vind hem een fantastische trainer. Door de manier waarop hij met spelers omgaat individueel, basisspeler of wisselspeler", vertrouwde hij RTV Rijnmond toe.

Rutten wordt regelmatig verweten dat hij met een kampioenswaardige spelersgroep geen kampioenschap wist te realiseren. Volgens Strootman heeft PSV onder zijn leiding wel progressie geboekt.

"Ik denk dat iedereen bij PSV beter is geworden onder hem", liet de in Ridderkerk geboren international weten. "In mijn ogen is hij een fantastische trainer en ik hoop dat hij gaat presteren bij Feyenoord."

Rutten ging eerder deze week in op een aanbod van Martin van Geel, die belast was met de zoektocht naar een opvolger van de vertrekkende Koeman. De technisch directeur van Feyenoord kreeg eerder nul op het rekest van Louis van Gaal en Co Adriaanse.

'Steeds meer steun gevraagd voor armoede kinderen'

Het aantal aanvragen voor hulp aan Nederlandse kinderen die opgroeien in armoede is het afgelopen jaar fors toegenomen. Dat meldt de Volkskrant dinsdag na een rondgang langs verschillende particuliere organisaties. Zo telde Stichting Leergeld in Amersfoort vorig jaar 870 aanvragen, tegenover 399 in 2012. Ook in andere gemeenten was een verdubbeling van de aanvragen.

De aanvragen komen vooral van 'nieuwe armen', schrijft de krant, zoals zzp'ers en ontslagen werknemers. Inmiddels groeien in Nederland zo'n 384 duizend kinderen op onder het bestaansminimum, zo'n honderdduizend meer dan vijf jaar geleden. Een derde daarvan kan niet meedoen met activiteiten op of buiten school door te weinig geld.

Het geld dat ouders krijgen van particuliere organisaties gaat vaak naar contributie voor een sportclub, muziekles, een schoolreisje of een fiets. Doen zij dat niet, dan raken kinderen in een sociaal isolement omdat leeftijdsgenootjes wel over deze middelen beschikken. Daarnaast gaan veel scholen de laatste jaren op dure schoolreizen, zoals naar China of New York.

Niet alle lokaal georganiseerde stichtingen kunnen de toename van de aanvragen aan. In Rotterdam en Amersfoort moest vorig jaar een stop worden ingevoerd doordat de kas leeg was. Wel krijgen veel organisaties een bijdrage van de gemeente omdat er eind vorig jaar twintig miljoen werd vrijgemaakt door staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) voor armoedebestrijding, aldus de krant.

Boete voor Alberto Stegeman voor vervalsen KLM-pas

Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman en een collega hebben beiden een boete van duizend euro gekregen voor het vervalsen van een KLM-personeelspas. Van de boete is vijfhonderd euro voorwaardelijk. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Stegeman laat weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. "Laat me niet de mond snoeren door het OM", schrijft hij op Twitter.

De journalist gebruikte de pas voor zijn programma Undercover in Nederland waarin hij in december 2008 en januari 2009 aandacht besteedde aan de beveiliging op Schiphol-Oost. Met de pas wist hij de luchthaven binnen te dringen. In een van de afleveringen van het programma is te zien dat Stegeman meewerkte aan de vervalsing.

Het gerechtshof oordeelt dat Stegeman en zijn collega geen strafbare feiten hadden hoeven plegen om de in hun ogen gebrekkige beveiliging van Schiphol aan te kunnen tonen. Het hof wijst concreet op de bij de hoofdingang geconstateerde gebrekkige controle, waardoor Stegeman het terrein in de achterbak van een auto kon betreden.

De Hoge Raad heeft de twee zaken vorig jaar teruggelegd bij het gerechtshof in Den Haag, nadat het gerechtshof in Amsterdam de twee had ontslagen van rechtsvervolging. Volgens het Amsterdamse hof hadden de twee gehandeld binnen de journalistieke vrijheid van meningsuiting. De rechtbank in Amsterdam had de twee eerder ook veroordeeld tot een boete.

Hof legt celstraf op voor vergiftigen echtgenoot

Een 58-jarige vrouw uit Kattendijke moet zeven jaar de cel in voor het vergiftigen van haar echtgenoot. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald. De rechtbank sprak de vrouw in juni 2011 nog vrij vanwege gebrek aan bewijs, nadat het Openbaar Ministerie vijftien jaar cel had geëist.

De Russische vrouw heeft opzettelijk haargroeimiddel door de likeur van haar echtgenoot gedaan om hem schade te berokkenen, oordeelde het hof. Alternatieve scenario's, zoals dat de man het haargroeimiddel bewust zou hebben ingenomen, zijn volgens het hof niet aannemelijk.

Niet bewezen is echter dat ze hem ook daadwerkelijk wilde vermoorden, waardoor de straf lager uitvalt dan de eis van vijftien jaar. Het OM stelde juist dat de 'gifmoord' langdurige planning vereiste. De vrouw beweerde zelf dat haar man een natuurlijke dood was gestorven, terwijl het middel in zijn lichaam werd aangetroffen.

Volgens de dochter van de omgebrachte man was het huwelijk tussen haar vader en de vrouw 'erg problematisch'. De man had zijn dochter al eerder verteld dat zijn vrouw hem had proberen te vergiftigen door medicijnen door het eten te prakken, staat in het vonnis. De twee waren in gemeenschap van goederen getrouwd.

Robben mist Frankrijk: "Ziet er niet goed uit"

Nederland zal het woensdagavond tegen Frankrijk moeten stellen zonder Arjen Robben. De ervaren flankspeler laat de oefeninterland aan zich voorbijgaan.

Een bovenbeenblessure speelt Robben parten. De kwetsuur is het gevolg van een tik die de in Bedum geboren aanvaller kreeg tijdens het duel met Schalke 04 van afgelopen weekend.

Robben was de grote man aan Bayern-zijde, en legde Die Königsblauen eigenhandig op de pijnbank. Met drie doelpunten had hij een groot aandeel in de uiteindelijke 5-1 zege op de werkgever van Klaas-Jan Huntelaar.

De oud-speler van Real Madrid, Chelsea, PSV en FC Groningen ondervindt teveel hinder om woensdag in actie te komen tegen Frankrijk. "Er kwam bij Schalke wat frustratie los", vertelt hij De Telegraaf over de wijze waarop hij zijn blessure opliep. "Het ziet er niet goed uit en daarom is het misschien beter om geen risico te nemen."

Ondanks zijn blessure reist Robben niet huiswaarts. De tweede aanvoerder van Oranje blijft gewoon bij de groep die zich momenteel voorbereidt op het vriendschappelijke treffen met de Fransen.

Ook de inzetbaarheid van een goede bekende van Robben, zijn ploeggenoot Franck Ribéry, is twijfelachtig. "Hij zit wel bij de selectie, maar komt net terug van een blessure. Dus ik verwacht niet dat hij meespeelt", zegt Robben over zijn aanvalspartner van Bayern.

Eva van de Wijdeven lachte bij lesbische scŤnes

Eva van de Wijdeven vond het leuk om het voor tv-serie Celblok H eens met een vrouw te doen. "Omdat het weer een keer iets anders is", zei de actrice, die de lesbische gevangene Freddy speelt in de gevangenisserie, voor de camera van Novum Nieuws.

Heel heftig vond Van de Wijdeven haar lesbische scènes niet. "Seksscènes gaan er veel technischer aan toe dan speelscènes. Wij moesten vooral heel erg lachen, hadden heel veel lol."

De eerste aflevering van Celblok H werd maandagavond door 1,2 miljoen mensen bekeken op SBS6. "Ik heb wel echt het gevoel dat we iets moois aan het maken zijn, ik sta er helemaal achter", aldus de 29-jarige Van de Wijdeven. "Dus het zou wel heel stom zijn als mensen niet gaan kijken."

Eva van de Wijdeven

Leto heeft Dallas Buyers Club niet gezien

Jared Leto heeft Dallas Buyers Club, de film die hem een Oscar opleverde voor beste acteur in een bijrol, nog niet gezien. Dat bekende de acteur en zanger in de talkshow van Ellen DeGeneres, die ook de Oscars presenteerde.

"Ik denk dat ik 'm nog wel ooit ga kijken, waarschijnlijk word ik er op een gegeven moment wel nieuwsgierig naar", aldus de 42-jarige Leto, die een transgender speelde in Dallas Buyers Club. "Maar het was zo'n intense rol, dus het is beter dat ik er nu even afstand van neem."

Ook de hoofdrolspeler van het drama over een cowboy die aids heeft, Matthew McConaughey, won een beeldje. McConaughey kreeg de Oscar voor beste acteur.

Dallas Buyers Club: Jared Leto

[NBA] LeBron James imponeert met recordscore van 61

Basketballer LeBron James heeft maandag zijn hoogste score ooit behaald in een wedstrijd. De 29-jarige Amerikaan scoorde tijdens de 124-107 zege van zijn Miami Heat op Charlotte Bobcats 61 punten. Dat waren er vijf meer dan zijn oude record uit 2005. De 61 punten betekenen ook een record voor een speler van Miami.

James, die vanwege een gebroken neus met een gezichtsmasker speelt, schoot acht driepunters raak. Tegenstander Al Jefferson kende met 38 punten namens de Bobcats ook een goede wedstrijd, maar stond desondanks in de schaduw van 'King James'. De zege van Miami is de achtste op rij.

Los Angeles Lakers won op bezoek bij Portland Trail Blazers met 107-106. Wesley Johnson scoorde met 6,4 seconden op de klok de winnende punten voor de Lakers. De ploeg uit Los Angeles staat onderaan in de Western Conference. Net als Utah Jazz en Sacramento Kings heeft de ploeg van de geblesseerde Kobe Bryant 21 zeges en 39 nederlagen.

Overige resultaten NBA maandag
Washington Wizards - Memphis Grizzlies 104-110
Brooklyn Nets - Chicago Bulls 96-80
Detroit Pistons - New York Knicks 96-85
Milwaukee Bucks - Utah Jazz 114-88
Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 128-132
Sacramento Kings - New Orleans Pelicans 96-89

Oscars scoren veel beter dan vorig jaar

De uitreiking van de Oscars is zondagavond veel beter bekeken dan vorig jaar. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media op basis van cijfers van Nielsen Soundscan, dat de kijkcijfers in de Verenigde Staten bijhoudt.

De uitzending op tv-zender ABC wist 43 miljoen kijkers te boeien, terwijl er vorig jaar nog 40,4 miljoen mensen voor de buis kropen. Het is de best bekeken uitreiking sinds 2005, toen ruim 42 miljoen mensen keken.

De grote winnaar van de Oscars was het ruimtedrama Gravity. De film won zeven prijzen. 12 Years a Slave ging met drie beeldjes naar huis, waaronder de prijs voor beste film. De awardshow werd aan elkaar gepraat door Ellen DeGeneres.

De beste films van 2013 volgens de Academy Awards

Van der Vaart en Vorm ziek, S. de Jong opgeroepen

Rafael van der Vaart en Michel Vorm hebben zich afgemeld voor de oefeninterland tegen Frankrijk. Bondscoach Louis van Gaal heeft Ajacied Siem de Jong alsnog opgeroepen om mee te gaan naar Parijs. 

Van der Vaart was al de vervanger van Paul Verheagh, die eerder geblesseerd afhaakte. Voor Vorm zal geen vervanger worden opgeroepen. Het Nederlands elftal speelt woensdagavond om 21.00 uur in Parijs tegen Frankrijk. 

Bullock ontkent recordsalaris Gravity

Sandra Bullock heeft niet zeventig miljoen dollar gevangen voor haar rol in Gravity. "Dat was nieuws voor mij", reageerde de actrice op de geruchten dat ze een recordbedrag had gekregen tegen Access Hollywood.

Eind vorige week schreef het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter dat Bullock alvast twintig miljoen dollar heeft gekregen en later nog een percentage van de winst zou vangen. De actrice ontkent dat. "Alsof mij dat ooit zou overkomen."

De 49-jarige Bullock, die voor Gravity ook genomineerd was voor een Oscar maar mis greep, weet wel wat ze zou doen als ze zo veel geld zou krijgen. "Ik zou het weggeven aan goede doelen." Het ruimtedrama, dat tot nu toe wereldwijd zevenhonderd miljoen dollar heeft opgebracht, wist wel zeven andere Oscars in de wacht te slepen.

Gravity wereldwijd half miljard voorbij (Foto: Novum)

Mark Tuitert stopt met schaatsen

Mark Tuitert stopt aan het eind van het seizoen met met schaatsen. "Zo dat is eruit. Natuurlijk zou ik het liefst voor altijd de fysieke en mentale kracht houden om als een jonge god over de ijsbaan te vliegen. Maar alles heeft zijn tijd en is daardoor eindig." Dit maakte de olympisch kampioen van Vancouver bekend op zijn eigen website.

"Ik heb voor mijn gevoel alles gegeven in al die jaren en nergens iets laten liggen en dus ook nergens spijt van. Ik kan met opgeheven hoofd afscheid nemen en dit gegeven vervult mij met trots", aldus Tuitert. De 33-jarige schaatser won naast zijn olympische titel tweemaal de wereldbeker op de 1500 meter. In 2004 werd hij Europees kampioen allround. Ook werd hij één keer wereldkampioen met de ploegenachtervolging. Tuitert veroverde tien medailles op de Nederlandse kampioenschappen afstanden, maar daar zat geen enkele gouden medaille bij. In 2010 werd hij gekozen tot sportman van het jaar. 

Met de Olympische Spelen in aantocht was het voor Tuitert niet lastig om gemotiveerd te zijn. "Je kruipt in je cocon en hoe dichterbij je komt, hoe helderder de wereld wordt en hoe makkelijker je jezelf daarvan kan afsluiten." Tuitert werd uiteindelijk vijfde op de 1500 meter in Sochi. 

"Het moment is gekomen om eerlijk tegenover mezelf en mijn omgeving te zijn. Ik vraag me af of ik dit nog kan opbrengen voor alle andere wedstrijden die volgend jaar gaan komen." Tuitert zal in actie komen tijdens wereldbekerwedstrijden in Inzell en Heerenveen en daarna is het klaar. "Er ligt een nieuwe weg klaar op een nog niet geveegde baan. Ik zal hem zelf moeten vinden op eigen kracht. Ik zie het, zoals het hele leven, als een groot avontuur."

Gratis Call of Duty op Xbox Live

Komend weekend kan Call of Duty: Ghosts gratis gespeeld worden op Xbox 360 en Xbox One. Het is voor het eerst dat een Call of Duty-game op Xbox Live gratis te spelen is. Het 'weekend' start volgens Activision op vrijdagavond en eindigt op maandag.

In de demo zijn drie maps (Strikezone, Prison Break, Warhawk) te spelen in drie multiplayermodi (Search and Rescue, Domination, Team Deathmatch). Ook is de coopmodus Extinction uit te proberen.

Call of Duty: Ghosts is ook voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4 en Wii U te koop.

Call of Duty: Ghosts (Foto: Activision)

Vlambeers Luftrausers over twee weken beschikbaar

De nieuwe game van de Nederlandse ontwikkelaar Vlambeer komt op 18 maart uit. Luftrausers is een 2D dogfighting game in arcadestijl. Het spel stond oorspronkelijk op de planning voor 2013, maar nu is het toch echt tijd om het luchtruim onveilig te maken.

De game in sepia-stijl wordt uitgegeven door Devolver Digital, ook wel bekend van Hotline Miami en Shadow Warrior. De game bevat maar liefst 125 verschillende combinaties van vliegtuigen en 100 missies om te spelen.

Luftrausers komt naar PlayStation 3, PlayStation Vita, pc, Mac en Linux. Het spel kost normaal gesproken €8,99, maar tijdens de pre-orderperiode krijg je 10% korting.

Allochtonen lopen weg bij PvdA

De PvdA krijgt steeds minder stemmen van allochtone kiezers. Een grote groep twijfelt nog op wie ze moeten stemmen, en wie het wel weet stemt liever op D66. Dat is momenteel de grootste partij voor allochtonen. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van het Kieskompas en instituut Forum onder Surinaamse, Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse kiezers.

Een op de drie allochtonen weet nog niet wat ze gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. D66 zou 10 tot 15 procent van de stemmen krijgen. Een op de tien allochtonen wil op een lokale partij stemmen. Daarna komen PvdA, GroenLinks, SP, CDA en VVD. Zij staan vlakbij elkaar op 5 tot 10 procent.

Gordon kijkt ogen uit in 'dierentuin' vol sterren

Gordon heeft z'n ogen uitgekeken bij het Oscarfeestje van Elton John. "Het was net een soort dierentuin, maar dan vol celebrities", zei de zanger tegen het AD, vlak voor hij van Los Angeles weer naar Nederland vloog.

"Ik heb nog nooit zo veel plastische chirurgie gezien", aldus de 45-jarige Gordon, die op het feestje was met zijn nieuwe vriend Chiel Ebbelaar. "En ik heb nog nooit zo veel mooie mannen op één locatie gezien."

Gordon liet zich op de foto zetten met tal van beroemdheden, onder wie Quincy Jones, Kelly Rowland en gastheer Elton John. De Britse zanger haalde met zijn partijtje geld op voor zijn stichting.

Adviseur Cameron opgepakt om kinderporno

Een adviseur van de Britse premier David Cameron is aangehouden op verdenking van het bezit van kinderporno. Dat heeft het kantoor van Cameron dinsdag bekendgemaakt, meldt de BBC.

De 62-jarige Patrick Rock werd op 13 februari gearresteerd, zei een woordvoerder van de premier. Na de arrestatie zijn agenten langsgegaan bij 10 Downing Street om computers en kantoren te doorzoeken. Rock is al tientallen jaren een belangrijk figuur in de Conservatieve Partij. Hij werkte in het verleden voor Margaret Thatcher en keerde na Camerons verkiezingsoverwinning in 2011 terug naar Downing Street.

Volgens de BBC werkte Rock op Downing Street in een beleidsgroep die ten doel heeft de verspreiding van kinderporno tegen te gaan.

Bouterse wil nationale verzoening Decembermoorden

De Surinaamse regering organiseert vanaf woensdag in Paramaribo een tweedaagse conferentie over het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie. Die commissie zal uiteindelijk haar licht moeten laten schijnen op de Decembermoorden, de executie in 1982 van vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse - de huidige president van Suriname. Nabestaanden, vakbonden en de oppositie boycotten het congres.

De instelling van een waarheidscommissie komt twee jaar na de aanname van een amnestiewet, die alle 25 verdachten van de Decembermoorden moest ontslaan van strafvervolging. Sindsdien heeft de krijgsraad het Decembermoordenproces geschorst.

In de controversiële wet staat dat na het verlenen van amnestie er een waarheidscommissie moet worden opgericht. "We vinden het correct om te starten met het verkrijgen van begrip over wat een dergelijk traject zou kunnen inhouden. Om de natie te ondersteunen in dit verzoeningsproces is besloten de ervaringen van andere volkeren in beschouwing te nemen en internationale experts te consulteren", meldt het Surinaamse ministerie van buitenlandse zaken dinsdagochtend.

Tijdens het congres zal onder andere worden bekeken hoe waarheidscommissies eerder in Zuid-Afrika en Guatemala te werk zijn gegaan. Welke internationale experts zullen worden geconsulteerd, is nog niet duidelijk, al verleent de Organisatie van Amerikaanse Staten volgens Paramaribo wel technische assistentie.

"De regering-Bouterse onderkent dat hierbij wederzijds vertrouwen moet bestaan. De samenleving zal zelf moeten bepalen hoe het proces van waarheidsvinding en verzoening zijn beloop dient te hebben", vervolgt het persbericht.

Volgens het ministerie zijn naast regeringsleden, volksvertegenwoordigers en de vakbeweging onder meer vertegenwoordigers van de rechterlijke macht uitgenodigd. "Met een brede participatie wordt het mogelijk alle standpunten mee te nemen", klinkt het.

Toch maakten oppositie, verschillende vakbonden en nabestaanden al duidelijk geen geloof te hebben in een waarheidscommissie en de conferentie te zullen boycotten. "Uit niets blijkt dat de huidige regering de intentie heeft om werkelijk naar de waarheid te zoeken en tot verzoening te komen. Integendeel, door de amnestiewet aan te nemen is er opnieuw een diepe politieke kloof door de samenleving voelbaar", reageert de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede.

Eind jaren negentig probeerde een andere aan Desi Bouterse gelieerde regering ook al een waarheidscommissie op te richten. Van dat plan is toen niks terechtgekomen.

BjÝrndalen gaat toch nog twee jaar door

Ole Einar Bjørndalen zal toch nog twee jaar doorgaan met biatlon. De Noor, met dertien plakken de meest gelauwerde olympische wintersporter ooit, gaf tijdens de Spelen van Sochi nog aan te zullen gaan stoppen, maar is op dit beslissing teruggekomen.

De inmiddels 40-jarige Bjørndalen won in Rusland twee keer goud en dat heeft hem een nieuwe impuls gegeven. "De Spelen hebben me veel inspiratie gegeven. Na overleg met mijn naaste omgeving heb ik besloten om nog twee jaar door te gaan, tot en met het WK 2016 in Oslo", schrijft Björndalen op zijn Facebook-pagina.

"Ik houd van het bestaan als topsporter, het is mijn leven. Nu concentreer ik me op de laatste drie wereldbekerwedstrijden. Ik kijk nu al uit naar de zomertrainingen voor het nieuwe seizoen."

Bjørndalen won op zes Olympische Spelen in totaal acht gouden medailles. Daarnaast is hij veelvoudig wereldkampioen.

Ritzege Van Hummel in Langkawi

Kenny van Hummel heeft dinsdag de zesde etappe van de Ronde van Langkawi gewonnen. De Nederlandse renner was na een wedstrijd over 199 kilometer de beste in de sprint. Hij bleef de Litouwer Aidis Kruopis voor. De Amerikaan Ken Hanson eindigde als derde.

Het is voor Van Hummel zijn eerste succes in het shirt van zijn Italiaanse ploeg Androni-Giocattoli. Hij zorgde voor de tweede Nederlandse ritzege in de ronde. Theo Bos won de tweede etappe.

Krajicek verder in kwalificaties Indian Wells

Michaëlla Krajicek heeft zich maandag weten te plaatsten voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in Indian Wells. De Nederlandse tennisster gunde Poolse Katarzyna Pitter slechts drie games. Krajicek pakte de partij met 6-2 en 6-1.

In de tweede en beslissende ronde zal Krajicek aantreden tegen de als eerste geplaatste Tsjechische Barbora Zahlavova Strycova. Bij de heren neemt Thiemo de Bakker deel aan de kwalificatie. Hij zal in de eerste ronde aantreden tegen Daniel Kosakowski.

'Armstrong gebruikte in 1992 al doping'

In het begin van Lance Armstrong zijn wielercarriére was hij al een notoire dopinggebruiker. Dat schrijft de Amerikaanse Juliet Macur in haar nieuwe boek De Leugens van Lance, dat vanaf vandaag in de winkels ligt. Macur heeft haar boek gebaseerd op de getuigenissen van John Neal en John Hendershot, twee ex-soigneurs van Armstrong.

De op dat moment 20-jarige Armstrong gebruikte al doping bij de Spelen van 1992 in Barcelona. Een ploegmaat van Armstrong, Tim Peddie, zag hoe hij in zijn hotelkamer aan een baxter lag, een machine die per persoon en per tijdstip van inname medicamenten verpakt. 

Vlak daarna werd Armstrong prof bij Motorola. Armstrong wilde dat Hendershot naar de ploeg kwam en dat gebeurde ook. Hendershot had een reputatie als dopingsoigneur. Hij woonde in België en haalde zijn doping bij een apotheker in Hulste, in de buurt van Harelbeke. Hendershot kocht daar EPO, groeihormoon, bloedverdunners, amfetamines, cortisone, pijnstillers en testosteron. Daar maakte hij een cocktail van en probeerde die eerst zelf uit voordat hij deze aan de renners gaf.

Hendershot en zijn renners bewandelden zoals hij zelf noemde 'de dunne lijn tussen winnen en dood van je fiets vallen.' "In 1993 gebruikte Armstrong alle substanties", vertelt Hendershot. Armstrong had daar absoluut geen problemen mee: "Dit is het spul wat ik neem, dit is wat ik doe."

CD: Beck - Morning Phase

Het is nu bijna zes jaar geleden dat muzikale duizendpoot Beck Hansen zijn laatste studioalbum (Modern Guilt) uitbracht. Gelukkig heeft de goede man de afgelopen jaren niet stilgezeten, getuige het Song Reader-project en drie alleenstaande singles van vorig jaar bijvoorbeeld. Eind 2013 verkaste Beck van Interscope naar Capitol Records en kondigde vervolgens aan met maar liefst twee albumreleases te komen in 2014. Het zou dus een feestelijk jaar moeten worden voor Beck-fans. Het eerste heugelijke feit ligt nu in de schappen onder de naam Morning Phase. 

Prandelli mogelijk langer bondscoach ItaliŽ

Cesare Prandelli wil na het WK in Brazilië mogelijk toch verder als bondscoach van Italië. De 56-jarige trainer gaf eerder nog aan te willen vertrekken, maar hij is van gedachten veranderd. "Ik denk na over een contractverlenging. We gaan nog deze maand om de tafel", liet hij maandag weten.

Prandelli, wiens verbintenis na het WK afloopt, zou een grotere rol kunnen gaan spelen binnen het Italiaans voetbal. Meer invloed op de Italiaanse jeugdelftallen en de Serie A-clubs lijken hem over de streep te trekken.

Prandelli volgde in 2010 Marcello Lippi op bij de Azzurri. Hij leidde het team twee jaar geleden naar de finale van het EK, waarin Spanje te sterk was. Italië oefent woensdag in Madrid tegen de Spanjaarden.

Dishonored 2 op E3 2014

Er is een foto opgedoken over een vervolg op Dishonored, waarop te lezen valt dat het tweede deel, Darkness of Tyvia geheten op de sheet, op de aankomende E3 volledig wordt onthuld. Bethesda heeft nog niet gereageerd, al vermoeden we dat ze 'fake' gaan roepen.

Volgens de foto van een of andere presentatie zal Dishonored II: Darkness of Tyvia volledig worden onthuld op de E3 in juni. De tekst op de sheet suggereert dat het zal worden getoond of besproken op de beurs, voor of misschien achter de schermen. De sheet kan natuurlijk nep zijn, aangezien er naast enkele van internet af te halen logo's niet heel veel creativiteit nodig is.

De sheet noemt #DarknessOfTyvia, die op dit moment niets oplevert, op dit nieuws na. Tyvia is een gebied dat meerdere malen genoemd is in het originele Dishonored. Bethesda zal op de geruchten reageren, dat ze niet reageren op geruchten. Geduldig wachten tot 10 juni op de E3 dan maar, dan horen en zien we vast meer als het waar is.

Dishonored 2

Energiedrankjes in Saudi-ArabiŽ in de ban

Saudi-Arabië heeft de aanval geopend op energiedrankjes. Zo is elke vorm van reclame voor de frisdrank voortaan strikt verboden, meldt Al-Arabiya maandag. De blikjes mogen bovendien nergens meer gratis weggeven worden. Fabrikanten en distributeurs mogen ook geen sportwedstrijden en culturele of sociale bijeenkomsten meer sponsoren.

In kantines in overheidsgebouwen, in klinieken, op scholen en sportclubs mogen de drankjes van bijvoorbeeld Red Bull of Power Horse helemaal niet meer verkocht worden. De blikjes die elders nog wel over de toonbank gaan, moeten voorzien zijn van een waarschuwingstekst in zowel het Arabisch als Engels.

De Saudi-Arabische regering zet naar eigen zeggen hoog in om de gezondheid van haar bevolking te beschermen. De westerse, suikerrijke energiedrankjes die in hoge doses voor stress, hoofdpijn, misselijkheid en een schommelende bloedsuikerspiegel kunnen zorgen, moeten daarom in de ban.

Saudi-Arabië doet energiedrankjes in de ban
Saudi-Arabië doet energiedrankjes in de ban (Foto: ANP)

Ferrer uitgeschakeld met spierscheurtje

David Ferrer staat voorlopig aan de kant met een spierscheurtje in zijn linkerdijbeen. Dat wees een MRI-scan in Valencia maandag uit, meldt de Spaanse tennisser op Twitter. Hij liep de blessure vorige week op in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Acapulco.

De nummer vier van de wereld moest tegen Kevin Anderson in de tweede set opgeven. Hij kon daardoor een vierde titel op rij in Mexico vergeten. De 31-jarige Ferrer, die onder meer het masterstoernooi in Indian Wells mist, durfde nog niet te zeggen wanneer hij zijn rentree kan maken.

ADO Den Haag door met Fraser

ADO Den Haag gaat ook na dit seizoen door met Henk Fraser als trainer. De oud-Feyenoorder tekent deze week een contract voor 2,5 jaar. Dat bevestigde directeur Piet Jansen maandag tegen Omroep West na een vergadering van de raad van commissarissen, die formeel het besluit moest nemen.

Fraser, die sinds 2011 assistent was in Den Haag, nam vorige maand de taken over van de ontslagen Maurice Steijn. Onder zijn leiding is ADO nog ongeslagen. De club pakte in vier wedstrijden acht punten en bezet momenteel de vijftiende plaats in de Eredivisie.

De 47-jarige Fraser fungeert momenteel ook nog als assistent van Albert Stuivenberg bij Jong Oranje, maar die functie beëindigt hij komende zomer. Eerder was hij onder meer jeugdtrainer bij PSV.

Sedoc mist WK door hamstringblessure

Hordeloper Gregory Sedoc moet het WK indoor aan zich voorbij laten gaan. De 32-jarige Amsterdammer heeft zondag tijdens de training een klein scheurtje in zijn hamstring opgelopen. Dat wees onderzoek in het ziekenhuis in Ede maandag uit, meldt de Nederlandse Atletiekunie.

Sedoc dient de komende twee tot drie weken rustig te gaan opbouwen. Hij zou de 60 meter horden lopen op het WK, dat vrijdag begint in het Poolse Sopot.

Schoonzoon Bin Laden in New York voor de rechter

De schoonzoon van wijlen Osama bin Laden staat in New York voor de rechter. Sulaiman Abu Ghaith wordt verdacht van samenzwering om Amerikanen te vermoorden en terroristen te ondersteunen, als woordvoerder van Al-Qaida na de aanslagen van 11 september 2001.

Het proces begon maandag met het selecteren van de juryleden. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint woensdag en de verwachting is dat het proces zeker drie weken zal duren.

Abu Ghaith werd een jaar geleden naar de Verenigde Staten overgebracht, nadat hij in Jordanië was opgepakt. Het openbaar ministerie zegt over een foto van Abu Ghaith te beschikken, gemaakt op de dag na de aanslagen, waarop hij zittend naast Bin Laden en andere kopstukken van Al-Qaida te zien is. Ook willen de aanklagers video's presenteren waarin Abu Ghaith meer verwoestende aanslagen op de Verenigde Staten belooft.

De verdedigers voerden vorige week aan dat een deel van het bewijsmateriaal niet op hun cliënt slaat, maar op een gevangene in Guantanamo Bay wiens naam op die van Abu Ghaith lijkt. Zij willen ook de hulp inroepen van Khalid Sheik Mohammed, het zelfverklaarde brein achter de aanslagen van 11 september. Het is nog onduidelijk of de rechter toestemming geeft om hem te verhoren, wellicht via een videoverbinding met de gevangenis in Guantanamo.

Abu Ghaith hangt bij een veroordeling een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De geboren Koeweiter is getrouwd met Bin Ladens oudste dochter, Fatima.

De slechtste column ooit

Opiniestukken en columns zijn al tientallen jaren de manieren om maatschappelijke debatten te voeren. Ook op straat, in het café, op het werk en op allerlei andere plaatsen gebeurt dat wel, maar gepubliceerde opinie bereikt nu eenmaal het grootste publiek. In een opiniestuk heb je als auteur de ruimte om een gedegen stuk op te stellen; in een column kun je eigenlijk weinig meer dan een punt poneren.

Laatste reviews en specials
special
GameForce 2018 [Fotoverslag]
special
Fun met Funda #119 Genoeg ruimte in Egmond a/d Hoef
review
Blu-ray: The Gringo
review
The World Ends With You: Final Remix
review
CD: Deicide - Overtures Of Blasphemy
special
Sam J'taime: 'Ik ben als een universele afstandsbediening'
©FOK.nl e.a.