Rusland: Krim is net Kosovo

De crisis op de Krim is niet de schuld van Rusland. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vrijdag gezegd. Wel zal Moskou de 'wil van de bevolking van de Krim' respecteren. Wat voor Kosovo gold moet ook voor de Krim kunnen gelden, stelt de minister.

Rusland en de Verenigde Staten houden er geen 'gemeenschappelijke visie' over Oekraïne op na, zei Lavrov, die vrijdag in Londen sprak met zijn Amerikaanse collega John Kerry. Hoewel de verschillen tussen beide landen blijven bestaan, beschouwde hij het overleg toch als 'nuttig'. Lavrov benadrukte dat Rusland niet van plan is het zuidoosten van Oekraïne binnen te vallen.

Zondag stemt de bevolking van de Krim in een referendum over aansluiting bij Rusland of verregaande autonomie. Rusland zegt de uitslag van het referendum te zullen respecteren, maar het Westen legt zich hier niet zomaar bij neer. De Europese Unie en de Verenigde Staten dreigen met strafmaatregelen als Rusland voet bij stuk houdt. Volgens Lavrov zal de soep echter niet zo heet gegeten worden. "Onze partners beseffen ook dat sancties contraproductief zijn", zei hij.