Rutte niet bang voor nieuwe Koude Oorlog

Premier Mark Rutte (VVD) is niet bang dat het conflict rond Oekraïne uitmondt in een nieuwe Koude Oorlog tussen Rusland en het Westen. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

"Het lijkt mij ondenkbaar dat het zover komt, omdat het niet in het belang van Rusland is", zei Rutte. De premier wees erop dat Rusland extreem afhankelijk is van de export van olie en gas. Ook hebben de autoriteiten de afgelopen twintig jaar weinig geïnvesteerd in de eigen economie en is er veel kapitaal in het buitenland geparkeerd.

"Als ik dit optel kan ik mij rationeel niet voorstellen dat het zover komt", zei Rutte. Hij gaat er daarbij wel van uit dat de Russische autoriteiten uiteindelijk ook rationeel handelen.

De ministerraad heeft vrijdag de situatie rond Oekraïne besproken. "De ontwikkelingen stemmen verre van hoopvol", zei Rutte. Het blijft van belang om te proberen dat er via de onderhandelingstafel een oplossing wordt gezocht. "Alle alternatieven zijn slechter."

Mocht Rusland niet bijdraaien, dan zal de EU uiteindelijk economische sancties opleggen. Nederland doet er alles aan om te voorkomen dat het zover komt, aldus de premier.