Rutte: Marokkanenopmerking Wilders 'lost niets op'

Premier Mark Rutte (VVD) kan zich niet vinden in de uitlatingen van PVV-voorman Geert Wilders over minder Marokkanen. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd tijdens de persconferentie na de ministerraad.

"We moeten nooit de ogen sluiten voor problemen met bepaalde groepen, maar dan moet je het wel over de problemen hebben", aldus Rutte. "Wat niet werkt, is een hele groep over één kam scheren. Daarmee los je het probleem niet op."

Rutte reageerde hiermee op de ophef die eerder deze week ontstond toen Wilders tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag zei dat die stad te veel Marokkanen heeft. "Een hele gemeenschap wegzetten heeft geen zin", zei de premier. "Bovendien is het grootste gedeelte goed geïntegreerd."

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) noemde de uitspraken van Wilders over minder Marokkanen 'schandalig'. "Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken", aldus Asscher vooruitblikkend op de gemeenteraadsverkiezingen in een interview met De Persdienst. "Ik denk dat dat de meest effectieve reactie is."

Wilders zag hierin een stemadvies van een lid van de regering en eiste meteen uitleg. Rutte classificeert deze uitspraken echter niet als een stemadvies. Asscher heeft volgens hem niet letterlijk gezegd dat kiezers niet op de PVV moeten stemmen.