Jan Terlouw spreekt tijdens dodenherdenking

Redactie

Voormalig D66-politicus en schrijver Jan Terlouw houdt dit jaar de 4 meivoordracht tijdens de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam. Hij spreekt tijdens de herdenkingsbijeenkomst die vlak voor de officiële plechtigheid op de Dam in De Nieuwe Kerk wordt gehouden. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag bekendgemaakt.

De 82-jarige Terlouw is onder meer bekend van zijn bestseller Oorlogswinter, het jeugdboek dat later ook werd verfilmd. De reacties op het verhaal vormden voor Terlouw een nieuw begin om over de oorlog na te denken. Hij kreeg naar eigen zeggen veel reacties van lezers die zeiden dat het er in de oorlog heel anders aan toeging. "Ik heb me toen scherp gerealiseerd dat er zo veel aspecten aan een oorlog zijn", aldus Terlouw.

De voordracht heeft de titel En Broederschap? meegekregen. "Mij lijkt dat 69 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog broederschap meer onder druk staat dan vrijheid en gelijkheid", zegt Terlouw daarover. De voordracht is later ook in de boekhandel verkrijgbaar.