FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 november 2013

[PD] Sanchez beslist stadsderby voor Barcelona

FC Barcelona heeft de stadsderby tegen Espanyol in de Primera División vrijdag nipt gewonnen. De ploeg van trainer Gerardo Martino trok in Camp Nou met 1-0 aan het langste eind. Alexis Sanchez werd de matchwinner. De Chileen sloeg in de 68e minuut toe na een knappe actie van Neymar.

Barcelona blijft door de overwinning ook na speelronde twaalf de ranglijst aanvoeren. Alleen tegen Osasuna (0-0) verspeelde de kampioen dit seizoen punten. Lionel Messi bleef voor het derde competitieduel op rij zonder treffer. Woensdag neemt Barcelona het in de Champions League op tegen AC Milan.

[Bundesliga] Dortmund walst over Stuttgart heen

Borussia Dortmund staat voor minstens een dag aan kop van de Bundesliga. De ploeg van coach Jürgen Klopp walste vrijdag voor eigen publiek over VfB Stuttgart heen met 6-1. Dortmund heeft nu twee punten meer dan Bayern München, dat zaterdag Hoffenheim treft. Stuttgart staat negende.

Dortmund kende nog een moeizame start in het Westfalenstadion. Via Karim Haggui kwamen de bezoekers op voorsprong, maar in de negentiende minuut maakte Sokratis Papastathopoulos gelijk. Dankzij Marco Reus ging Dortmund met een voorsprong rusten.

In de tweede helft groeide Robert Lewandowski met een hattrick uit tot de man van de wedstrijd. Het slotakkoord was voor Pierre-Emerick Aubameyang, die scoorde op aangeven van de Poolse spits.

Van Basten ergert zich nu al aan Alves

Marco van Basten lijkt weinig geduld te hebben met Afonso Alves. De Braziliaanse aanvaller heeft nog steeds niet meegetraind met de beloften. Alves meldde zich woensdag ineens in Heerenveen om te kijken of hij daar opnieuw aan de slag kan.

Trainen deed hij echter nog niet, omdat zijn gevoel niet goed zou zijn. "Als je gevoel niet goed zit, moet je je koffers pakken en moven", zei Van Basten vrijdag enigszins gepikeerd tegen Omroep Fryslan.

"Hij komt hier vanuit Brazilië naartoe met de bedoeling om te voetballen. Ik neem aan dat hij een liefhebber is. Als hij zijn voetbalschoentjes en zijn tasje mee heeft, dan kan hij trainen", is de coach duidelijk. "Dan hoor je uiteindelijk van je begeleiders wel dat er een aantal dingen niet duidelijk zijn."

"Maar als je als voetballer terug wilt komen, dan moet je in ieder geval gaan trainen om je voor te bereiden op wat je graag gaat doen." Van Basten, die donderdag hoorde van de komst van Alves, heeft de oud-spits van Heerenveen nog niet gezien. "Ik heb zoiets van: graag of niet."

Overeenkomst Icedome verwacht in voorjaar

De KNSB en NOC*NSF verwachten Icedome Almere in het vroege voorjaar aan te wijzen als nieuwe topsportlocatie voor het schaatsen. De partijen zijn begonnen aan het uitwerken van de definitieve gunning, zo werd vrijdag bekendgemaakt. De Icedome moet vanaf het seizoen 2016-2017 voor een periode van tien jaar als nieuwe nationale schaatscentrum dienen.

De schaatsbond en sportkoepel NOC*NSF zijn enthousiast over het veelomvattende plan van Icedome Almere. "Het is een goede zaak dat we nu tot de concrete uitwerking komen van de afspraken, zodat de Nederlandse schaatsers spoedig een topsporttrainingslocatie hebben met de allerbeste faciliteiten", stelt bestuurslid Jan Bolt van de KNSB.

"Dit is hard nodig als we bij het langebaanschaatsen onze leidende positie aan de wereldtop willen behouden, bij shorttrack en inlineskaten nog nadrukkelijker met de wereldtop willen meedoen en met kunstrijden aansluiting willen krijgen met de Europese en wereldtop", vervolgt Bolt.

Ook NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis is te spreken over de plannen van de Icedome, die moeten leiden tot een belangrijke impuls voor de topsport en breedtesport in Nederland. "Dat is belangrijk voor ons land, want er valt op allerlei gebied nog veel te winnen met sport."

Van Rhijn: "Niet goed genoeg voor Oranje"

Ricardo van Rhijn beseft dat hij op dit moment te weinig brengt om in aanmerking te komen voor het Nederlands elftal. "Ik weet dat ik er weer bij kan komen." Van Rhijn is op dit moment waarschijnlijk vierde rechtsback van Nederland.

Pech voor hem is dat bondscoach Louis van Gaal er doorgaans maar drie oproept. De Ajacied moet Daryl Janmaat, Paul Verhaegh en sinds kort ook Paris Saint-Germain-speler Gregory van der Wiel voor zich dulden. Terecht, erkent hij.

"Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat het niveau dat ik nu haal niet goed genoeg is voor Oranje. Op dit moment richt ik me daarom op Ajax en op mezelf. Ik weet dat ik er weer bij kan komen als ik mijn oude niveau haal. En natuurlijk wil ik graag naar het WK. Dat zou fantastisch zijn. Maar nogmaals: door mijn spel is dat nu niet aan de orde", aldus Van Rhijn.

De rechtsback van Ajax, die een basisplek veroverde toen Van der Wiel naar PSG vertrok, was vorig jaar even nummer één rechts achterin bij Oranje. Al gauw werd hij achterhaald door Janmaat, die bij Feyenoord indruk maakte.

Charlie Sheen vreest voor veiligheid kroost

Charlie Sheen maakt zich grote zorgen om de veiligheid van zijn kinderen Bob en Max. Volgens de acteur kan zijn ex-vrouw Brooke Mueller niet voor de twee zorgen. In een gesprek met entertainmentsite TMZ noemt hij Mueller 'de verschrikkelijkste moeder die je je kunt voorstellen'.

"Ik vrees elke seconde dat ze bij haar zijn", aldus de 48-jarige Sheen over de 4-jarige tweeling. Bob en Max zijn volgens de acteur bang in Brookes huis, waar overal hagedissen en insecten zouden rondkruipen. Sheen beweert dat Bob onlangs een rare plek op zijn gezicht had, 'alsof hij verbrand was'. De kinderbescherming weigert echter in te grijpen, aldus de acteur.

Mueller, die meerdere keren in een afkickkliniek zat, mag af en toe haar kinderen zien. Als het aan Sheen ligt, is dat snel verleden tijd. Hij wil volledige voogdij over de tweeling, die regelmatig bij Sheens andere ex Denise Richards vertoeft. Sheen en Richards hebben samen twee dochters.

Räikkönen wacht nog op geld Lotus

Kimi Räikkönen wacht nog op zijn salaris van dit seizoen, zo heeft hij vanuit Abu Dhabi laten weten. De Fin dreigt zelfs het seizoen bij zijn huidige team Lotus niet meer af te maken als de problemen niet snel opgelost worden.

Räikkönen arriveerde uit protest pas op het laatste moment voor deze race en liet zo de persmomenten van gisteren schieten. Het wakkerde wel de geruchten aan dat hij het seizoen bij het team uit Enstone niet af zou maken. "Ik ben hier alleen gekomen omdat we hopelijk begrip hebben gevonden voor de dingen die spelen. Hopelijk kunnen de problemen opgelost worden en kunnen we het seizoen op een zo goed mogelijke manier afsluiten."

De oplossing zou moeten komen via Quantum Motorsport die de financiële problemen van Lotus op moet lossen. Räikkönen hoopt dan ook voor het eind van het seizoen betaald te krijgen. "Ik hou van het racen, ik hou van rijden, maar veel er omheen is zakelijk. Als dat deel niet afgehandeld is dan komen er moeilijkheden. Je moet ergens een grens trekken en als die overschreden wordt ... dan is dat iets dat buiten mij ligt."

Vorige week kreeg de naar Ferrari vertrekkende Fin tijdens de race in India te maken met een uitbarsting over de radio toen hij op versleten banden nog probeerde teamgenoot Romain Grosjean van zich af te houden. Volgens The Iceman valt dit probleem in het niet bij de naar verluidt vijftien miljoen euro die hij nog moet ontvangen.

Ook het verwijt dat hij een gebrek aan loyaliteit toont steekt Räikkönen. "Soms is het gewoon niet leuk om te horen dat je geen teamspeler bent en je niet dezelfde belangen als het team schijnt te hebben, maar ondertussen nul euro ontvangen hebt. In die positie wil je niet verkeren, maar zo gaat dat nu eenmaal. Maar zoals ik al zei hebben beide partijen nu begrip voor elkaar gekregen over hoe om te gaan met de huidige situatie, de problemen op te lossen en het seizoen zo goed mogelijk af te sluiten."

Verdachte fatale schietpartij vliegveld LA opgepakt

De politie heeft vrijdag een man opgepakt die op de internationale luchthaven van Los Angeles een beveiliger zou hebben doodgeschoten en zeker twee mensen zou hebben verwond. De 23-jarige Paul Ciancia werd ingerekend na een vuurgevecht met de luchthavenpolitie en is volgens de politie zelf ook ernstig gewond.

De politie heeft terminal 3 van vliegveld LAX, de derde luchthaven van de Verenigde Staten, grondig uitgekamd. De schutter handelde alleen, denkt de politie. Hij was erop uit werknemers van de luchthavenbeveiligingsdienst TSA om te brengen, zegt een ingewijde. De verdachte zou een brief bij zich hebben gedragen waarin hij liet weten dat hij 'TSA-mensen en varkens wil vermoorden'.

De verdachte liep de terminal in, haalde een aanvalsgeweer uit een tas en opende het vuur, zei de luchthavenpolitie. De man nam vervolgens een controlepost op de korrel waar een beveiliger passagiers om hun identiteitspapieren vroeg.

De kogelregen kostte een luchthavenbeveiliger het leven. Volgens de brandweer zijn zeven gewonden ter plekke behandeld en zes in het ziekenhuis opgenomen.

Ooggetuige Brian Keech hoorde 'een tiental geweerschoten' in de buurt van de detectiepoorten van de terminal. De evacuatie van de hal verliep chaotisch. Vliegveldpersoneel dirigeerde honderden mensen gehaast de landingsbanen op, waar ze samendromden in afwachting van het politieonderzoek. Hulpverleners verzamelden zich rond de hal, die door de politie werd omsingeld.

De Federale Dienst voor de Luchtvaart houdt alle binnenlandse vluchten naar LAX voorlopig aan de grond en leidt al opgestegen vliegtuigen om. Het vliegverkeer in heel de Verenigde Staten is ontregeld.

'Kandidaat-preses Fener belooft Pellè'

Graziano Pellè is lijdend voorwerp geworden van een verkiezingsbelofte. Hulusi Belgü belooft de Feyenoorder naar Fenerbahça te halen, en dat is niet de enige speler die hij wil.

In een interview met de krant Milliyet zegt Belgü grote plannen te hebben met Fenerbahçe. Naast Pellè, dit seizoen net als vorig jaar topscorer van Feyenoord, zouden aanvaller Rodrigo van Benfica en verdediger Joleon Lescott van Manchester City naar Istanbul moeten komen.

Op deze manier hoopt de kandidaat-preses het vertrouwen van de Fener-fans te winnen. Belgü heeft grote plannen met de huidige club van Dirk Kuijt. Hij belooft eveneens een nieuw stadion met maar liefst 75.000 zitplaatsen te laten bouwen.

Pellè speelde zich vorig seizoen met 27 doelpunten voor Feyenoord in de kijker van verschillende clubs. Of de Italiaan Rotterdam op korte termijn verlaat, moet worden afgewacht. Wel scoort hij nog altijd veel, waardoor hij interessant blijft voor clubs. Momenteel zit hij een schorsing uit van drie duels voor een vermeende kopstoot.

Mourinho vraagt meer van Torres

Zo nu en dan laat Fernando Torres weer vonkjes van zijn oude vorm zien. Chelsea-manager José Mourinho wil meer: "Ik wil Fernando stabiel laten presteren."

Torres was vorige week tegen Manchester City bij vlagen fenomenaal. Zijn acties deden denken aan hoe hij ze enkele jaren geleden voor Liverpool maakte, in de allergrootste wedstrijden. Toch wisselt hij een acht of negen nog te vaak af met een vier, vindt Mourinho.

Toeval of niet: sinds Mourinho weer aan het roer staat bij Chelsea, presteert Torres beter. Hij heeft momenteel zijn beste vorm te pakken sinds zijn transfer van Liverpool naar de Blues. "Torres is verantwoordelijk voor zijn eigen motivatie, voor de manier waarop hij iedere dag werkt", zegt Mourinho vrijdag.

"Het verhaal dat een speler eerst een drama is en de volgende dag een fenomeen, kan ik niet waarderen", aldus Mourinho. "Ik wil Fernando stabiel laten presteren. Hij moet niet al te veel bezig zijn met het bewijzen van zichzelf, ongeacht of hij scoort of niet. In eerste instantie moet hij gewoon werken voor het team."

Over de inzet van Torres is Mourinho overigens meer dan tevreden. "Ik weet dat Fernando iedere wedstrijd het maximale geeft. Hij kan de beste man van het veld zijn of op de bank zitten, maar de strijdlust is er altijd. Dat is het belangrijkste."

Nadal eenvoudig langs Gasquet in kwartfinale Parijs

Rafael Nadal heeft de laatste vier van het masterstoernooi van Parijs bereikt. De nummer een van de wereld rekende vrijdag eenvoudig af met thuisfavoriet Richard Gasquet. Het werd 6-4 en 6-1 voor Nadal, die het in de halve finale opneemt tegen landgenoot David Ferrer of de Tsjech Tomas Berdych.

Gasquet, die inmiddels ook zeker is van deelname aan de ATP World Tour Finals, maakte in de eerste set nog wel een vroege break ongedaan, maar in de problemen kwam Nadal nooit. De Spanjaard sloeg in de zevende game opnieuw toe en liep vervolgens in rap tempo over zijn tegenstander heen.

[JL] Telstar wint van Willem II, Dordrecht verslaat FC Den Bosch

Willem II heeft vrijdagavond verzuimd druk te houden op koploper FC Dordrecht. De Tilburgers verloren op bezoek bij Telstar met 3-1 en zagen daarnaast koploper Dordrecht met 5-0 thuis gemakkelijk winnen van FC Den Bosch. De achterstand van Willem II op Dordrecht groeide daardoor naar zeven punten.

Na een kwartier bracht Gaston Salasiwa de Witte Leeuwen op voorsprong. Calvin Mac-Intosh maakte vlak voor rust de 2-0. Via een benutte strafschop van Bruno Andrade kwam Willem II nog wel terug in de wedstrijd, maar twee minuten later bracht Tim Keurntjens de eindstand op het bord.

Kevin van Essen van Telstar moest het veld verlaten toen hij zijn tweede gele kaart kreeg toen hij vanaf eigen helft de bal in het doel van Willem II schoot, nadat scheidsrechter Jeroen Sanders had gefloten voor een vrije trap. Jeroen Lumu kreeg namens Willem II ook nog rood in de slotfase.


FC Dordrecht heeft er vrijdagavond in het duel met FC Den Bosch geen twijfel over laten bestaan wie er de koploper van de Jupiler League is. De Schapenkoppen wonnen in eigen huis met maar liefst 5-0 van de Brabanders.

Tot aan de rust kon Den Bosch de Zuid-Hollanders nog enigszins bijbenen. Rihairo Meulens maakte wel vlak voor de pauze de 1-0. Vijf minuten na rust stond het al 3-0 door doelpunten van Adnan Alisic en Giovanni Korte. Daarmee was het duel gespeeld en vergrootten Andreas Luckermans en nogmaals Korte de marge naar vijf.


MVV Maastricht leed thuis een smadelijke nederlaag tegen FC Oss (1-2). Guyon Philips bracht de gasten in de 4e minuut op 0-1 en zorgde na ruim een uur spelen ook voor de 0-2. Invaller Danny Schreurs deed 20 minuten voor tijd nog wat terug voor de thuisclub, maar daar bleef het bij. Ondanks de zege blijft FC Oss onderaan staan, MVV bivakkeert in de middenmoot.

Almere City FC hield Fortuna Sittard thuis op 1-1. Patrick Amoah bracht de gasten in na een uur spelen op 1-0 vanaf elf meter. In de slotminuut redde Sven Nieuwpoort een punt voor Almere, bij wie Stefano Lilipaly de rode kaart kreeg.

Jans: "Twijfel in PSV-elftal"

Onder leiding van Art Langeler pakte PEC Zwolle vorig jaar drie punten in Eindhoven. Zijn opvolger Ron Jans ziet ook kansen op een stunt. "Acht van de tien keer wint PSV deze wedstrijd gewoon wel. Maar dit is niet meer automatisch een eentje op het totoformulier", zegt Jans in de voorbereiding op het duel tegen de Stentor.

PEC Zwolle en PSV staan na elf duels allebei één punt achter koplopers FC Twente, Ajax en AZ. Jans verwacht een getergd PSV tegen te komen, aangezien de thuisploeg de laatste drie duels verloor. "Maar aan de andere kant zit er twijfel in het elftal. Ze zijn kwetsbaar, dat is de laatste weken wel bewezen", beseft de succesvolle hoofdcoach.

PEC Zwolle moet zich in Eindhoven zien te redden zonder aanvoerder Bram van Polen, die een buikspierblessure heeft. Doelman Kevin Begois ontbreekt bovendien wegens een enkelkwetsuur. Mustafa Saymak, Stef Nijland en Guyon Fernandez zijn wel weer fit.

Baanrenners grijpen naast wereldbekermedaille

De Nederlandse achtervolgingsploeg is vrijdag bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen als vierde geëindigd. In Manchester verloren Dion Beukeboom, Roy Eefting, Jenning Huizinga en Wim Stroetinga de strijd om het brons van Denemarken.

Nederland legde de vier kilometer af in 4.03,999 minuten en bleef daarmee ruim twee seconden achter op de Denen, die 4.01,934 noteerden. Het goud ging naar thuisland Groot-Brittannië, dat met een eindtijd van 3.58,654 Australië ( 3.59,293) de baas was.

Eerder op de dag verzekerde Oranje zich in een nationaal record van 4.03,033 van het duel om de derde plaats. Toen reed Tim Veldt in plaats van Stroetinga. Veldt rijdt later op de avond nog de puntenkoers als onderdeel van het individuele omnium.

Gedwongen uitzettingen naar Somalië hervat

De gedwongen uitzettingen naar Somalië worden volgende week hervat. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vluchtelingenwerk Nederland meldt zich grote zorgen te maken over het hervatten van de uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers naar het onrustige land.

Medio september vond de eerste succesvolle uitzetting plaats, maar daarna wilde Somalië pas nadat verdere afspraken waren gemaakt weer medewerking verlenen. De afspraak is nu dat elke maand maximaal een paar uitzettingen plaatsvinden.

Ook Vluchtelingenwerk ziet de afgelopen periode lichte verbetering op het gebied van veiligheid, maar nog altijd vinden er volgens de organisatie aanslagen en mensenrechtenschendingen plaats in het door een burgeroorlog verscheurde land. "De veiligheidssituatie is in Somalië nog steeds fragiel en gedwongen uitzettingen zijn nu nog veel te voorbarig", zegt directeur van Vluchtelingenwerk Dorine Manson.

Manson vreest bovendien dat teruggestuurde asielzoekers terechtkomen in kampen voor ontheemden in Mogadishu, waar bijna 370 duizend mensen leven. "De omstandigheden daar zijn mensonterend. We maken ons ernstig zorgen." Het hervatten van uitzettingen staat volgens Vluchtelingenwerk daarbij in schril contrast met het feit dat hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen zich vanwege de nijpende veiligheidssituatie juist hebben teruggetrokken uit dit land.

Zwemtrainer Wouda blijft aan in Eindhoven

Marcel Wouda blijft zwemtrainer bij het nationale trainingscentrum in Eindhoven. Dat heeft Jan Kossen, directeur van de zwembond KNZB, vrijdag bevestigd tegenover de NOS. De positie van Wouda stond onder druk nadat Ranomi Kromowidjojo en Bastiaan Lijesen de samenwerking met hem opzegden.

Wouda, een voormalig olympisch kampioen, blijft trainer van Femke Heemskerk, Ferry Weertman en Marcel Schouten. Kromowidjojo wordt voortaan bijgestaan door Christiaan Sloof.

Het is nog niet duidelijk wie Jacco Verhaeren, die bondscoach wordt van Australië, opvolgt als technisch directeur. Joop Alberda is een van de kandidaten. De oud-volleybalcoach is op dit moment op interimbasis actief voor de Nederlandse atletiekbond.

Uitslag RKC Waalwijk - NAC Breda

Vanavond werd in de eredivisie de Brabantse derby tussen RKC Waalwijk en NAC Breda gespeeld. De thuisploeg won deze wedstrijd met 3-0. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd. 

RKC Waalwijk

3 - 0

NAC Breda

 7' v. Hoevelen
 15' Duits(pen)
 25' De Roover (e.d.)
   
 
 Gele kaart:  v.d. Weg (NAC Breda)
 Rode kaart: v. Hoevelen (76/2xg) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Beauguel (RKC Waalwijk) mist strafschop (58)
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda
Apau
v.Hoevelen
Gouano
Amieux
Sno (Jungschläger/83)
Braber
Duits
Castelen (Ivens/78)
Beauguel (Schet/90 1)
Joachim
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
Bodor (v.d.Weg/46)
Buijs
Lurling
Seuntjens
Verbeek (Perica/39)
Poepon
Sarpong (Hadouir/69)

Opnieuw BBC-presentator verdacht van zedendelicten

De bekende Britse televisie- en radiopresentator Paul Gambaccini is aangehouden op verdenking van seksueel misbruik. De 64-jarige omroepveteraan is volgens zijn werkgever, de BBC, dinsdag verhoord en op borgtocht vrijgelaten.

De politie liet vooralsnog slechts los dat zij een man van 64 en een van 74 heeft opgepakt voor zedenmisdrijven in het verleden. De recherche doet onderzoek naar seksueel misbruik bij de Britse publieke omroep sinds het misbruikschandaal rond wijlen BBC-gezicht Jimmy Savile aan het licht kwam.

Gambaccini ontkent schuld, liet zijn woordvoerder vrijdag weten. Hij laat zaterdag verstek gaan bij zijn populaire radioprogramma.

Miljoenen in beslag genomen op woonwagenkamp

In het woonwagencentrum aan de Deutersestraat in Den Bosch is beslag gelegd op miljoenen euro's op verdenking van witwassen van crimineel vermogen. Dat liet de politie vrijdagavond weten.

De politie viel het kamp donderdagochtend binnen en nam alle 29 aanwezigen mee, inclusief zes kinderen. Acht van in totaal 16 bewoners van het woonwagenkamp die donderdag werden aangehouden, blijven het hele weekeinde in de cel.

De rechtbank in Den Bosch bepaalde vrijdag dat ze langer mogen worden vastgehouden. De andere acht zullen in de loop van het weekeinde worden vrijgelaten. De zes aanwezige kinderen (van 0 tot 13 jaar) zijn door de gemeente ondergebracht bij familie of herenigd met hun ouders.

Het kamp wordt in de loop van de avond weer vrijgegeven voor de bewoners. Het onderzoek op locatie is daarmee ook afgerond.

In totaal is er meer dan 350.000 euro aan contant geld gevonden. Ook is direct beslag gelegd op dure sieraden, horloges en diamanten. Voor het afvoeren van exclusief 16e- en 17e-eeuws porselein en diverse kunstwerken moest speciaal vervoer geregeld, omdat de getransporteerde waarde voorzichtig is getaxeerd op ongeveer 5 miljoen euro.

Vrijdag is ook begonnen met het afvoeren van 23 voertuigen en 4 grote caravans die op het terrein stonden. Ook zijn elektronica, dure koikarpers en pony’s afgevoerd. Bovendien is beslag gelegd op grote hoeveelheden merkkleding waarvan het merendeel nog een prijskaartje bevatte, bankpassen, eigendomsbewijzen, buitenlandse bankrekeningen en gegevensdragers.

Miljoenen in beslag genomen op woonwagenkamp
Miljoenen in beslag genomen op woonwagenkamp (Foto: ANP)

Suárez speler van de maand

Luis Suárez is keihard teruggekomen na zijn schorsing. Dat wordt onderstreept met de titel speler van de maand in Engeland, die de oud-Ajacied kreeg toegeëigend. Slechts vier competitieduels had Suárez nodig om te laten zien dat hij de beste van de maand was in de Premier League.

De Uruguyaan is helemaal terug bij Liverpool. Hij voegde zich met zes doelpunten meteen in de top drie van het topscorersklassement. Suárez miste de eindfase van vorig seizoen en de beginfase van het lopende seizoen missen wegens een schorsing. De aanvaller zat een sanctie van tien wedstrijden uit wegens het bijten van Branislav Ivanovic (Chelsea).

Zijn terugkeer zorgde even voor spanning, maar leidde vooralsnog louter tot complimenten. Suárez flirtte deze zomer openlijk met Arsenal en de Londenaren zouden enkele keren vergeefs een bod hebben gedaan op de Zuid-Amerikaan. Toch bleef hij Liverpool trouw en dat hebben ze geweten op Anfield. Komende winter en zomer zal het weer een karwei worden Suárez binnenboord te houden.

Sneijder valt vroeg uit bij Galatasaray

De wedstrijd van Galatasaray tegen tegen Konyaspor duurde voor Wesley Sneijder niet lang, vrijdagavond. Na negen minuten viel hij geblesseerd uit. De Oranje-international moest zich met rugklachten.

Emre Çolak kwam voor hem binnen de lijnen, terwijl de Nederlander zich buiten het veld liet behandelen. Sneijder was de laatste tijd juist op weg zijn oude vorm te hervinden.

De oud-Ajacied zit bij de voorselectie voor de oefeninterlands van Nederland tegen Japan (16 november) en Colombia (19 november). In de komende dagen zal blijken of de blessure van dien aard is, dat die duels in gevaar komen.

Galatasaray staat er als nummer zes in Turkije niet goed voor. De achterstand op koploper Fenerbahçe bedraagt zes punten, terwijl nummer twee Kasimpasa, van trainer Shota Arveladze en spelers Ryan Babel en Ryan Donk, twee punten meer heeft.

Rojer zeker van World Tour Finals

Jean-Julien Rojer doet net als vorig jaar mee aan de ATP World Tour Finals in Londen. De dubbelspecialist pakte samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi een ticket voor het eindejaarstoernooi in Londen, dat volgende week begint. Een kwartfinaleplaats bij het masterstoernooi van Parijs bleek voldoende.

Door die prestatie steeg het duo naar de vijfde plaats op de seizoensranglijst voor dubbelspelers. Rojer en Qureshi wisten in de Franse hoofdstad overigens niet door te dringen tot de halve eindstrijd. Vrijdag waren de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan, de wereldranglijstaanvoerders, nipt te sterk met 3-6, 6-3 en 10-5.

De 32-jarige Rojer, die sinds 2012 voor Nederland uitkomt in de Davis Cup, en Qureshi bleven vorig jaar in de groepsfase van de World Tour Finals steken. Na dit seizoen gaan ze uit elkaar. Rojer gaat een nieuw duo vormen met de Roemeen Horia Tecau.

Spartak Moskou bestraft voor hakenkruisvlag

Spartak Moskou moet zijn twee eerstvolgende thuiswedstrijden achter gesloten deuren afwerken. De club kreeg die straf van de Russische voetbalbond wegens het gedrag van de fans in een bekerduel bij Shinnik Yaroslavl deze week. De aanhang van Spartak toonde onder meer een hakenkruisvlag.

Er braken bovendien rellen uit in het bezoekersvak, waardoor de wedstrijd dertig minuten moest worden stilgelegd. De politie bracht de supporters uiteindelijk met waterkanonnen tot bedaren. 78 mensen werden gearresteerd. Spartak kreeg tevens een boete van veertienduizend euro.

Ook Shinnik Yaroslavl, dat uitkomt op het tweede niveau in Rusland, was volgens de Russische bond verantwoordelijk voor de onrust. Voor het niet op orde hebben van de beveiliging moet die club de komende drie thuisduels zonder publiek spelen. Shinnik kreeg daarnaast een boete van ruim elfduizend euro.

Celtic weer zonder aanvoerder tegen Ajax

Celtic-aanvoerder Scott Brown moet ook het tweede groepsduel tegen Ajax in de Champions League aan zich voorbij laten gaan. De middenvelder tekende zonder succes bezwaar aan tegen zijn schorsing van drie duels. Door een rode kaart tegen FC Barcelona miste hij al de eerste ontmoeting met Ajax in Glasgow.

Beide ploegen staan woensdag in de Arena opnieuw tegenover elkaar. De eerste wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor de Schotse kampioen. De 28-jarige Brown werd tegen Barcelona van het veld gestuurd na een overtreding op Neymar. Hij mist ook de thuiswedstrijd tegen AC Milan van 22 november.

Regering steunt inspectie in zaak-Tuitjenhorn

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie hebben goed gehandeld in de zaak rond de huisarts uit Tuitjenhorn die een terminaal zieke patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine heeft gegeven. Dat schrijven minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De IGZ zette de arts begin oktober op non-actief. De man pleegde enkele dagen later zelfmoord. Aanvankelijk werd het bevel dat de huisarts kreeg opgelegd van de inspectie niet openbaar gemaakt, later gebeurde dat alsnog.

De ministers staan achter het besluit van de instanties om het bevel openbaar te maken, omdat onduidelijkheid was ontstaan voor artsen en patiënten. Met de openbaarmaking wilde IGZ 'een bijdrage te leveren aan het vertrouwen dat patiënten en zorgverleners kunnen hebben in goede terminale zorg'.

De inspectie oordeelde dat de 59-jarige kankerpatiënt ernstig tekort is geschoten. De huisarts had de patiënt onvoldoende onderzocht voor hij de dodelijke dosis toediende. Ook gaf hij geen uitleg aan de patiënt, zijn echtgenote of de aanwezige thuiszorgmedewerker. De ministers prijzen het respect van de instanties voor de betrokkenen in de zaak.

GCHQ adviseert AIVD en MIVD over afluisteren

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft samen met de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD gekeken hoe ze internet- en telefoonverkeer massaal in de gaten kunnen houden. Dat blijkt volgens The Guardian uit documenten van GCHQ die klokkenluider Edward Snowden heeft doorgespeeld aan de Britse krant. Volgens The Guardian onderhouden de Britten nauwe banden met de AIVD en MIVD.

In het GCHQ-rapport dat in handen is van de Guardian schrijven de Britten over de AIVD en de MIVD dat 'beide diensten klein zijn, naar Britse maatstaven, maar technisch bekwaam en zeer gemotiveerd'. De Nederlandse diensten schreven in 2008 een rapport over hoe ze met de uitdagingen van internet om moeten gaan, en GCHQ voorzag de Nederlanders hierbij van advies.

De Britse inlichtingendienst schrijft verder dat ze de AIVD en MIVD adviseren over hoe ze het beste wettelijke obstakels kunnen omzeilen. "De Nederlanders kampen met wat wettelijke kwesties die ze moeten oplossen voordat (...) ze op dezelfde manier te werk kunnen gaan als de GCHQ. We voorzien Nederlandse juristen van advies over hoe wij deze kwesties hebben opgelost", aldus de GCHQ.

Erwin Olaf Kunstenaar van het Jaar 2014

Erwin Olaf krijgt de titel Kunstenaar van het Jaar 2014. Hij heeft daarmee beeldend kunstenaars als Marlene Dumas en Barbara Broekman verslagen. Zij zijn op de tweede en derde plek beland. Dat heeft de stichting Kunstweek, die de prijs jaarlijks uitreikt, vrijdag bekendgemaakt.

De 54-jarige Olaf, die donderdag zijn ontwerp voor de nieuwe euromunt met koning Willem-Alexander onthulde, is verkozen door publiek dat online kon stemmen en een professioneel panel. Hij wordt geroemd om zijn jarenlang toonaangevende fotografie en vernieuwing daarin.

Vorig jaar was aan de prijs nog een bedrag van twintigduizend euro verbonden, maar dit jaar niet meer. De anonieme mecenas die het geld sinds een paar jaar beschikbaar stelde, heeft zich teruggetrokken.

In totaal maakten acht kunstenaars kans op de titel, onder wie ook Anton Corbijn en Mark Manders. Zij voeren de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan. In de lijst staan de honderd meest gewaardeerde beeldend kunstenaars.

Levi van Veluw is benoemd tot Talent van het Jaar, een prijs die wordt toegekend aan kunstenaars jonger dan 35 jaar. Ans Markus kreeg de prijs voor Briljanten Kunstenaar van het Jaar, voor een kunstenaar ouder dan 65 jaar. Markus was Kunstenaar van het Jaar in 2010. Vorig jaar won Giovanni Dalessi de prijs.

Nederlands Filmfonds vindt filmsubsidie fantastisch

Het Nederlands Filmfonds is zeer verheugd over de stimuleringsmaatregel van twintig miljoen euro die het kabinet heeft toegewezen aan de Nederlandse filmsector. "Dit is een fantastisch resultaat en cruciaal voor de toekomst en kwaliteit van de nationale filmindustrie", laat directeur Doreen Boonekamp vrijdagochtend weten.

"Nederlandse filmprofessionals kunnen zo weer op kwaliteit gaan concurreren met buitenlandse collega's", gaat Boonekamp verder. Ze verwacht dat met deze maatregel meer buitenlandse producties naar Nederland komen. Zo wordt niet alleen de werkgelegenheid gestimuleerd, maar krijgen Nederlandse filmmakers weer de kans hun talenten te ontwikkelen.

Veel Nederlandse filmmakers, van acteurs tot regisseurs tot producenten, klaagden over de gezondheid van de Nederlandse filmsector gedurende de afgelopen jaren. Volgens hen werd het filmmakers zo goed als onmogelijk gemaakt om in Nederland hun vak uit te oefenen, simpelweg omdat het goedkoper was in het buitenland te draaien en monteren. Volgens hen bloedde de Nederlandse filmsector dood en liep de staat ook nog eens veel geld mis, een situatie die nog werd verslechterd door de kwakkelende economie.

In januari werd al door filmmakers aangedrongen op een belastingvoordeel, net zoals dat voor buitenlandse filmmakers bestaat. Zo kon de concurrentiepositie met het buitenland weer worden rechtgetrokken en zou het ook meteen interessanter worden voor buitenlandse filmproducties om in Nederland neer te strijken.

Overigens lieten toen meerdere filmmakers al weten juist niet op zoek te zijn naar subsidie. "Een subsidie is gewoon uitdelen van geld, dat er tijdens deze recessie natuurlijk steeds minder is", zei producent Gijs van de Westelaken in januari tegen Novum Nieuws. "Een tax shelter is een veel slimmere manier van het rondpompen van geld. De voorwaarden zijn heel helder geformuleerd." De producent wees naar de zuiderburen. "Bij de Belgische collega's werkt het al jaren heel goed."

Een ander veelgehoord kritiekpunt is dat een subsidie per definitie eindig is. Als het geld op is, vissen volgende films achter het net. Een belastingvoordeel blijft daarentegen onbeperkt voordeel genereren.

"Dit is een grote stap in de goede richting", zegt een woordvoerder van het Nederlands Filmfonds vrijdagochtend. "Twintig miljoen is een serieus bedrag waar veel filmmakers voordeel van zullen hebben. Daarbij krijgen filmmakers weer de keus om in Nederland te filmen. Die hebben ze nu totaal niet."


Nederlands Filmfonds vindt filmsubsidie fantastisch (Foto: Novum)

Koolhoven wil western weer in Nederland maken

Martin Koolhoven wil zijn western Brimstone voor een groot deel in Nederland maken nu het kabinet twintig miljoen euro beschikbaar stelt om de Nederlandse filmsector te stimuleren. "Hiermee wordt het voor mij weer interessant om mijn films in Nederland te maken", zei de regisseur vrijdag tegen Novum Nieuws.

"Natuurlijk kan ik veel opnames op locatie alleen in het buitenland filmen", vervolgt de 44-jarige regisseur. "Maar ik kan weer Nederlandse crew betalen en de eindmontage in Nederland laten plaatsvinden."

De stimuleringsmaatregel wordt door de overheid omschreven als 'een kostprijsverlagende subsidie op productiebestedingen in Nederland'. Hierdoor worden bepaalde kosten van filmproducties die in Nederland zijn gemaakt door de overheid vergoed. Zo moet de concurrentiepositie van de Nederlandse filmsector worden versterkt. De laatste jaren zochten veel Nederlandse filmmakers hun toevlucht in het buitenland, omdat filmproducties daar wel overheidssteun krijgen.

Brimstone, een coproductie van vijf landen, is een westernthriller over een negentiende-eeuwse vrouw. Haar leven, en dat van de leden van haar gezin, komt op het spel te staan als een sinistere dominee ten tonele verschijnt. Koolhoven, die ook het scenario schreef, voorspelt een duistere western zonder heldhaftige revolverhelden, waarin het geloof centraal staat. Een premièredatum is nog niet bekend.


Koolhoven wil western weer in Nederland maken (Foto: Novum)

[Upd] Dode bij schietpartij vliegveld LA

De politie heeft vrijdag terminal 3 van de internationale luchthaven van Los Angeles omsingeld. Een onbekende man heeft er schoten gelost, melden Amerikaanse media.

Hulpverleners hebben zich rond de terminal verzameld. De brandweer liet weten dat melding is gemaakt van meerdere gewonden. Op televisiebeelden van het vliegveld was te zien hoe brandweerlieden twee mensen in rolstoelen wegvoerden.

Ooggetuige Brian Keech hoorde 'een tiental geweerschoten' in de buurt van de detectiepoorten van de terminal.

De politie heeft de schutter aangehouden, schrijft de Los Angeles Times. De met een geweer gewapende man zou ten minste twee douaniers hebben verwond.

Update 19.55 uur
Bij de schietpartij is tenminste een dode gevallen. Daarnaast zijn er meerdere mensen gewond geraakt. Er is nog niets bekend over het motief voor de schietpartij of over de achtergrond van de dader. Er wordt op dit moment ter plaatse onderzoek verricht.

Teeven niet blij met 'Europa'

Fredje Teeven is niet blij. Dat is ie wel vaker niet, maar nu is de staatssecretaris van Veiligheid en justitie niet echt te spreken over een standpunt van de Raad van Europa. Het Comité van Sociale Rechten heeft zich namelijk nogal negatief uitgelaten over hoe Nederland momenteel met asielzoekers omspringt. Het comité is de mening toegedaan dat je illegalen niet zomaar zonder eten of drinken op straat mag dumpen.

Een mening die de zijne niet is en dus, volgens Teeven 'buitengewoon onwenselijk'. De voormalig lijsttrekker van Leefbaar Nederland wil niet teveel op de kwestie ingaan, temeer omdat dit Europese standpunt (nog) niet juridische bindend is. Liever wacht hij even het officiële standpunt af. "We gaan niet in de houding springen en iedereen eten en drinken geven", aldus de liberaal. "We zijn het aan het bestuderen en gaan het definitieve standpunt afwachten"

Het moge duidelijk zijn dat de man die geen enkele moeite heeft met censuur op internet, niet zit te wachten op meer inmenging op dit gebied van Europa. Verder is hij bang dat een humaner asielbeleid een aanzuigende werking op 'gelukzoekers' zal hebben.

[OS 2014] De stadions deel 1

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen zijn vele nieuwe stadions gebouwd en diverse nieuwe wedstrijdlocaties aangelegd. In een aantal delen willen we een aantal bijzondere stadions en locaties belichten.

Makelaar gebruikt dodelijke storm als reclame

Makelaarskantoor Dinant uit het keurige Amsterdam Zuid probeert op een ludieke manier slaatje te slaan uit de heftige herfststorm van afgelopen maandag. Het bedrijf heeft flyers laten verspreiden met de leuk en adrem bedoelde slogan 'Wij zijn wèl stevig geworteld in Amsterdam'. In de hoofdstad zijn minstens vijftien personen gewond geraakt door de storm en stierf een 21-jarige toeriste na een aanvaring met een boom van een boom.

Eigenaar Ronald Dinant is van mening dat er geen enkel kwaad in zijn campagne schuilt. Vlakbij het kantoor viel ook een boom om en Ronald (Ro voor vrienden) wilde daar iets 'leuks' mee doen. Natuurlijk zijn daar wat negatieve reacties op gekomen, maar Ronald lijkt daar niet echt mee te zitten. "Ik kan er niks aan veranderen dat er een boom op het hoofd van dat meisje is gevallen. We hebben een dikke huid. De campagne heeft tot nu toe veel publiciteit opgeleverd, dus dat die link wordt gelegd, vind ik prima", aldus de sympathieke makelaar.

Cocu: "Duel met Zwolle ineens een topper"

PSV hoopt zich zaterdag tegen PEC Zwolle te herstellen van enkele teleurstellende resultaten. De ploeg van Phillip Cocu verloor drie keer op rij. PSV werd deze week door Roda JC uitgeschakeld in de KNVB Beker, terwijl daarvoor ook de laatste twee competitieduels verloren gingen.

"Als een team in ontwikkeling zitten we momenteel in een moeilijke fase", ziet ook Cocu. PSV en PEC Zwolle staan vierde en vijfde, allebei met achttien punten. "Ook voor ons is de wedstrijd tegen PEC Zwolle thuis ineens een topper. Het zijn twee ploegen die voetbal willen spelen. Ook Zwolle speelt combinatievoetbal met veel drang naar voren. Wij willen hetzelfde doen", vertelt Cocu op de officiële website van PSV.

De hoofdcoach kan zaterdag weer beschikken over Karim Rekik, die hersteld is van zijn enkelblessure. Doelman Przemyslaw Tyton kan ook gewoon meedoen. Hij viel vorig weekend tegen Roda JC uit na een val met zijn hoofd op een doelstang.

'Advies op maat' voor 67.000 Groningse panden

Voor ruim 67.000 adressen in het noordoosten van Groningen moet een advies op maat worden gemaakt om het pand aardbevingsbestendig te maken. Het gaat hierbij onder meer om een kleine 61.000 woningen, 431 kantoren en 1115 industriële panden. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd advies van de commissie onder voorzitterschap van Wim Meijer.

De commissie vindt dat Groningen recht heeft op extra maatregelen om de schade van gaswinning te compenseren. Het totale kostenplaatje van alle voorgestelde maatregelen, waaronder ook sneller internet op het platteland en het uitdelen van waardebonnen voor energiebesparende maatregelen, bedraagt naar schatting 895 miljoen euro, dat grotendeels door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet worden opgehoest.

Het totale programma heeft een looptijd van twintig jaar. Volgens de commissie moet er een apart fonds komen waarin de NAM jaarlijks ongeveer 45 miljoen euro uit de aardgasopbrengsten moet storten. De commissie verwacht ook van de provincie een bijdrage van honderd miljoen euro in de ontwikkeling van de economie in de regio.

De commissie stelt dat de aardbevingen door gaswinning, de risico's en de onzekerheid 'diepe impact' hebben op het leven in het noordoosten van Groningen. "Inwoners lijden materiële en immateriële schade, voelen zich onveilig en niet gehoord. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de beeldvorming en het economisch perspectief van de regio.

De lusten en lasten van gaswinning zijn 'ernstig uit balans', aldus de commissie."Hoewel de Groningers sinds 1963 de gaswinning hebben geaccepteerd, groeit nu de weerstand en zijn de verhoudingen tussen inwoners en ondernemers aan de ene kant en NAM en rijksoverheid aan de andere kant ernstig verstoord." Met de voorgestelde maatregelen moet dit worden rechtgezet. De NAM is voor de helft in handen van Shell en voor de andere helft van Exxonmobil.

Taliban bevestigen dood leider in Pakistan

De chef van de Taliban in Pakistan, Hakimullah Mehsud, is vrijdag gedood bij een aanval met een drone, een onbemand vliegtuig. Een hooggeplaatse bron bij de islamistische beweging heeft een bericht van 'bronnen bij veiligheidsdiensten' bevestigd. Mehsud wordt zaterdag begraven in Noord-Waziristan. Bij de droneaanval kwamen volgens uiteenlopende bronnen in totaal 4à 25 mensen om het leven, onder wie de lijfwacht en de chauffeur van Mehsud.

Mehsud was een van de meest gezochte mannen van Pakistan. Naar wordt aangenomen was hij ongeveer 35 jaar oud. De Taliban in Pakistan staan los van hun naamgenoten in Afghanistan. Beide organisaties zijn wel bondgenoten. Mehsud nam het leiderschap van de Pakistaanse Taliban in 2009 over, nadat zijn voorganger en mentor bij een droneaanval was gedood.

Noord-Waziristan grenst aan Afghanistan en is het bolwerk van de Pakistaanse Taliban. In 2009 was Mehsud te zien in een afscheidsvideo van een Jordaanse zelfmoordterrorist, die in Afghanistan zeven CIA-medewerkers doodde. De Verenigde Staten zetten daarop een beloning van 5 miljoen dollar op zijn hoofd.

Taliban bevestigen dood leider in Pakistan
Taliban bevestigen dood leider in Pakistan (Foto: ANP)

Jansen betuigt spijt in 'onnodige' zaak

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen heeft spijt. Dat zei hij aan het eind van de behandeling van de tuchtzaak die vrijdag werd behandeld in Zwolle. Dat hij in de zaken van vijf patiënten verwijtbaar heeft gehandeld vond hij echter niet. Volgens de advocaat van de oud-arts was de zaak bovendien op de keper beschouwd onnodig.

De excuses van Jansen waren voer voor fijnproevers. De oud-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente verontschuldigde zich niet voor de foutieve diagnoses, de bijbehorende zware medicatie, de slechte dossiers of voor de manier waarop hij met zijn patiënten omging. Zijn excuses betroffen zijn onvermogen om het leven en de lijdensweg van zijn patiënten te verbeteren.

Met de tuchtzaak wil letselschade-expert Yme Drost namens zijn cliënten voorkomen dat de 68-jarige Jansen ooit weer aan de slag kan als arts. Dat is in het tuchtrecht de zwaarst mogelijke sanctie. Alleen door een uitspraak van het tuchtcollege zou Jansen op de Europese zwarte lijst terecht kunnen komen, waardoor hij ook in andere landen kan worden geweerd.

Het tuchtcollege zal zich de komende weken onder meer moeten beraden over de verjaringstermijn, een begrip dat vrijdag steeds weer opdook. Drost diende de tuchtklacht namelijk pas afgelopen januari in. Door de verjaringstermijn van tien jaar kan alleen het medisch handelen tussen 25 januari 2003 en Jansens ontslag in december van dat jaar worden beoordeeld.

Keer op keer hamerde Jansens advocaat Frank van Gaal erop dat foutieve diagnoses als multiple sclerose, parkinson en dementie al voor 2003 waren gesteld. Drost toonde wat hem betreft niet goed aan dat Jansen in dat jaar anders had moeten handelen. Alle klachten zouden niet-ontvankelijk of niet-gegrond moeten worden verklaard.

Uit de verhalen van de vijf patiënten van Jansen die vrijdag hun verhaal deden rees het beeld van een arts die een broertje dood had aan het bijhouden dossiers en over zijn patiënten en hun naasten heen walste. Zijn opvolgers troffen flinterdunne dossiers aan - ook bij patiënten die jarenlang bij hem liepen - en aparte delen van het dossier blijken nu onvindbaar, wat ook veel vragen opriep bij het tuchtcollege.

Verder was Jansen de dokter en die moest maar worden vertrouwd. Kon een patiënt voor een bepaalde aandoening niet beter naar een reumatoloog? "Wat die kan, kan ik ook", zo gaf de patiënt de woorden van Jansen weer. In meerdere gevallen ging het relaas van de patiënten gepaard met de nodige emoties en irritaties. Een enkeling had nog steeds nachtmerries.

Het contrasteerde sterk met de warme herinneringen die Jansen zelf koesterde aan de arts-patiëntrelatie. "In vele gevallen was dat contact buitengewoon goed, beter dan wat je bij een ander kunt krijgen", zo memoreerde Jansen in zijn laatste woord.

Eerder had de oud-neuroloog verteld dat hij eind jaren negentig de weg kwijtraakte door een 'persoonlijke crisis'. Wat daarop volgde was een medicijnverslaving. Dat hij ook verslaafd zou zijn aan andere verdovende middelen of een drankprobleem had ontkende hij.

Jansen had wel marihuana in het ziekenhuis. Volgens een van de vijf klagers gooide de arts hem de softdrug over tafel toe. Jansen vond het voorstel marihuana te gebruiken helemaal niet vreemd. Beter dan morfine. Toen de man weigerde kreeg hij - voor het geval hij zich zou bedenken - het nummer van een dealer, zelf ook patiënt van Jansen. "Een heel verstandig en betrouwbaar mens", aldus de oud-arts.

De tuchtzaak tegen Jansen moet alle patiënten van Jansen - niet alleen de vijf klagers - helpen een 'definitieve punt' te zetten achter een slepende affaire, aldus Drost aan het begin van de zittingsdag. Ze willen niet meer in de media worden geconfronteerd met het verhaal dat hij weer actief is als arts en doet alsof er niets aan de hand is.

Volgens Jansens advocaat Van Gaal was de tuchtprocedure echter een 'volslagen nutteloze actie'. De klachten waren te laat, de onderbouwing ontbrak en de toegevoegde waarde van de zaak is - gezien de blijvende uitschrijving van Jansen als arts - 'uitermate gering'.

Bovendien, aldus Van Gaal, begint maandag ook de strafzaak tegen Jansen. In die zaak wordt Jansen verdacht van het stellen van verkeerde diagnoses, het onnodig voorschrijven van zware medicijnen, het stelen en vervalsen van receptenbriefjes en voor de verduistering van 88 duizend euro. Het gaat om de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De rechtbank in Almelo heeft er vijftien zittingsdagen voor uitgetrokken.

Tuchtklachten rondom de zaak-Jansen zijn er behalve tegen de arts zelf ook tegen drie oud-bestuurders van het Medisch Spectrum Twente, onder wie oud-topman Herre Kingma, voorheen de hoogste man van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook tegen een aantal inspecteurs loopt een zaak. Die tuchtzaken worden later deze maand behandeld.

In de tuchtzaak tegen Jansen wordt op 20 december uitspraak gedaan. In de strafzaak wordt het vonnis verwacht in februari.

Bussemaker komt technische studenten tegemoet

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil dat de schuld van studenten die een meerjarige masteropleiding volgen in een technische richting in het nieuwe leenstelsel deels wordt kwijtgescholden. Het gaat om een bedrag van maximaal duizend euro per jaar per student. Dat blijkt uit een nota die de minister vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

De maatregel moet jongeren stimuleren voor een technische opleiding te gaan. De minister hamert op het belang van technisch personeel. "De gesprekken over de details van de regeling zijn gaande", schrijft de minister.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat in een reactie op de nota weten bezorgd te zijn over de plannen van Bussemaker. De studentenorganisatie vindt dat de minister nog steeds vaag is in haar plannen voor het leenstelsel. ISO vindt goede informatie over het leenstelsel 'pijnlijk afwezig'.

Als het aan Bussemaker ligt, wordt de basisbeurs voor masterstudenten afgeschaft en moeten de studenten voortaan lenen. Het is nog niet duidelijk of haar plan in de Eerste Kamer op een meerderheid kan rekenen.

Djokovic en Federer in halve finale Parijs

Novak Djokovic heeft met overtuigende cijfers de halve finale van het Masters-toernooi in Parijs behaald. De Serviër, die het in Grand Slams dit jaar uitermate lastig had tegen Stanislas Wawrinka, versloeg zijn tegenstander vandaag relatief simpel. Vooral op belangrijke punten stond de nummer twee van de wereld zijn mannetje; het werd 6-1 en 6-4 in zijn voordeel.

In de halve finale treft Djokovic Roger Federer. Die nam in zijn kwartfinalewedstrijd revanche op Juan Martín Del Potro, waarvan hij op zijn thuistoernooi in Basel afgelopen zondag nog de finale verloor. Federer speelde vooral in zijn eigen servicegames ijzersterk, maar gaf de tweede set nog wel cadeau aan zijn Argentijnse tegenstander; 6-3, 4-6 en 6-3.

Het is de eerste keer dit jaar dat Federer een hogergeplaatste tegenstander verslaat, en de eerste keer sinds de Australian Open dat de Zwitser van een top tien-speler wint. Destijds won hij als laatste van Tsonga. Het is tevens de eerste keer dit jaar dat Djokovic en Federer het tegen elkaar opnemen. In hun hele carrière speelden de twee al dertig wedstrijden.

Tales of Symphonia: PS3 vs. Gamecube

Tales of Symphonia, de GameCube JRPG-klassieker, krijgt een nieuw likje verf. De HD-versie komt begin volgend jaar uit exclusief voor PS3. Bovendien krijg je gratis de veel mindere sequel erbij (die oorspronkelijk op de Wii uitkwam).

In Japan is de game al uit. Een Japanse Kotaku-redacteur met de game kon daarom de PS3- en GameCube-versies naast elkaar leggen. Uit de beelden blijkt vooral dat de HD-remake minder wazig is. Oordeel anders zelf.

'Filespaghetti' rond Rotterdam na ongeval

Weggebruikers rond en in Rotterdam hebben vrijdag in de avondspits te maken met een verkeerschaos. De problemen zijn begonnen met een botsing tussen een busje en een vrachtwagen, meldt een woordvoerder van de ANWB. De zegsman spreekt van een grote spaghetti van lange files.

Het ongeval vond iets voor 14.00 uur plaats op de Van Brienenoordbrug op de A16. De vrachtwagen, die was geladen met heipalen, raakte eerst het busje en daarna de vangrail. De as van de vrachtwagen brak, waardoor het voertuig ook niet snel weg kon worden gehaald.

De hoofdrijbaan op de brug tussen knooppunt Ridderkerk en het Terbregseplein moest worden afgesloten richting Rotterdam. Hoewel verkeer nog wel mogelijk was op een parallelle baan, ontstond al snel een fikse file. "Daarna ontstond een sneeuwbaleffect", aldus de woordvoerder. Zo ontstond de andere kant op een kijkersfile, die weer voor problemen op de A20 zorgde. "Het is echt hopeloos. Ook op de lokale wegen staat het verkeer vast, doordat weggebruikers de snelweg niet op kunnen."

De vrachtwagen is inmiddels weg, maar de hoofdrijbaan op de A16 is nog dicht.

Ajax en David Endt na 18 jaar definitief uit elkaar

Ajax heeft afscheid genomen van David Endt. De 59-jarige Amsterdammer was tot vorig seizoen teammanager, maar werd afgelopen zomer vervangen door Tjerk Smeets, die een professionelere invulling aan de functie moest geven.

Beide partijen zijn in goed overleg uit elkaar gegaan. Gesprekken en voorstellen om Endt in een andere rol bij de club te houden liepen op niets uit. Endt was sinds 1995 als redacteur, persvoorlichter en vervolgens teammanager werkzaam bij Ajax. "De clubleiding betreurt dat het niet is gelukt Endt voor de club te behouden", meldt de landskampioen op zijn website.

Massavernietigingskoffer

Treinen en bussen stonden werkeloos te wachten tot de bomverkenner de seinen op groen zou zetten. En verkennen deed hij. Als een ware Sherlock Holmes observeerde onze hoop in bange dagen de vermeende atoombom van alle kanten, om er uiteindelijk achter te komen dat hij onvoldoende uitgerust was om dit hardnekkige pakket te doorgronden. Dus was het weer de beurt aan De Explosieven Opruimingsdienst Defensie om het oordeel te vellen. De natie hield de adem in. Vier uur lang.

Godin verlengt tot 2018 bij Atlético

Atlético Madrid-verdediger Diego Godin heeft zijn contract bij de Spaanse club vrijdag verlengd. De Uruguayaans international staat nu tot de zomer van 2018 onder contract in de Spaanse hoofdstad. Het vorige contract van Godin, die sinds 2010 bij Atletico speelt, liep nog tot medio 2015.

De 27-jarige Godin is een concurrent van oud-Ajacied Toby Alderweireld bij Atletico. Hij brak door bij de Uruguayaanse club Cerro en speelde een seizoen voor Nacional voor hij in 2007 door Villarreal naar Spanje werd gehaald. Godin is 74-voudig Uruguayaans international en scoorde drie keer voor zijn land.

Benne langer door als bondscoach volleyballers

Edwin Benne blijft ook de komende twee jaar bondscoach van de Nederlandse volleyballers. De Amersfoorter zette vrijdag zijn handtekening onder een nieuw contract, meldt de Nederlandse volleybalbond Nevobo. Benne is sinds drie jaar werkzaam als coach van de mannen.

"Met het team moeten we een volgende stap gaan zetten", liet de 48-jarige Benne na zijn contractverlenging weten. "We hebben genoeg energie gestoken in het proces en het verjongen van het team, nu moeten we gaan presteren." Met Oranje wil de oud-international de komende jaren een plek in de Europese subtop veroveren.

De volleyballers grepen op het EK in september net naast een plek in de kwartfinale. De ploeg eindigde uiteindelijk als tiende.

Vinci opent finale Fed Cup tegen Panova

Roberta Vinci en Sara Errani spelen namens Italië de enkelspelen in de finale van de Fed Cup tegen Rusland. Vinci, de nummer dertien van de wereld, opent zaterdag in Cagliari het bal met een wedstrijd tegen Alexandra Panova. De Russin staat 136e op de wereldranglijst. Later zaterdag speelt Sara Errani, de mondiale nummer zeven, tegen Irina Khromacheva (236).

Zondag spelen Errani en Panova tegen elkaar, gevolgd door Vinci en Khromacheva. In het afsluitende dubbelspel komen Flavia Pennetta en Karin Knapp namens Italië op de baan. Ze nemen het op tegen Alisa Kleybanova en Margarita Gasparyan. Het eerste land dat drie partijen wint gaat met de eindzege aan de haal.

Chinese journalist verdient kost via crowdfunding

Vanaf zijn tijdelijke werkplek, een bank in het huis van een vriend, hoopt de Chinese Yin Yusheng de kost te verdienen met een voor China nieuwe vorm van journalistiek. Hij wil dat zijn lezers de baas zijn - en dus ook zijn salaris betalen. Dat is ongekend voor China, waar de journalistiek over het algemeen wordt gezien als corrupt en op de hand van de autoriteiten.

De 43-jarige Yin vraagt lezers die 'moe zijn van de lofzang die wordt gezongen door de staatsmedia' geld te doneren. Als er vijfduizend yuan (een kleine zeshonderd euro) is opgehaald - de helft van het salaris dat hij kreeg toen hij werkte voor een zakenkrant - gaat Yin aan de slag met een verhaal. Sinds hij in september begon met zijn experiment heeft hij één stuk geschreven.

De journalistiek staat in China in laag aanzien. Niet alleen omdat bijna alle mediabedrijven staatsbedrijven zijn, maar ook omdat journalisten in China er bedenkelijke praktijken op nahouden. Chinese journalisten verlangen geregeld geld van bedrijven of personen om een negatief stuk niet te publiceren. Daar blijft het niet bij: voor een positief stuk moet ook in de buidel worden getast en zelfs de aanwezigheid van een journalist bij een persconferentie kost geld. In China is ook een aantal 'burgerjournalisten' actief. Zij schrijven artikelen en plaatsen deze op hun eigen website. Yin wil echter professioneler te werk gaan en meent dat collega's bij de staatsmedia zijn voorbeeld moeten volgen, zodat ze 'net iets meer vrijheid genieten'.

Yin, die eerder dit jaar zijn baan bij een tijdschrift verloor, wil alleen nog verantwoording afleggen aan zijn lezers. Hij hoopt dat hij met crowdfunding een stabiel inkomen kan genereren. In een verklaring schrijft Yin dat crowdfunding een product tot een succes kan maken, een bedrijf van de afgrond kan redden en donaties op kan leveren voor de armsten en kwetsbaarsten. "Op dezelfde manier kan het ons de waarheid geven", aldus Yin.

Zijn idee om via crowdfunding journalistiek te bedrijven kwam voort uit gesprekken met vrienden, die net als hij de mogelijkheden zagen van het internet als een manier om de macht van de traditionele media te breken. "We begonnen onszelf de vraag te stellen waarom we ons blijven beperken tot één specifiek mediabedrijf. De meeste van ons zijn al redelijk invloedrijk, dus het publiceren van een stuk op internet kan veel meer impact hebben."

In Europa en de Verenigde Staten hebben journalisten en activisten al vaker gebruik gemaakt van crowdfundingsites als Kickstarter om geld bij elkaar te krijgen voor eenmalige projecten, zoals een eerste boek of een documentaire. Een aantal websites heeft de afgelopen jaren ook geëxperimenteerd met de financiering van journalisten. "Ik denk niet dat het de basis of de steunpilaar is van een nieuw businessmodel voor de journalistiek, maar de experimenten die zijn uitgevoerd laten zien dat projecten die tot de verbeelding spreken, of het nu via het internet, via gedrukte media of via film is, echt geld kunnen opbrengen", aldus George Brock, hoogleraar journalistiek van de City University in Londen.

Yin heeft een maximum ingesteld van vijfduizend yuan, waarmee hij ook de kosten dekt om het verhaal te maken. Hij wil daarmee voorkomen dat mensen met veel geld te veel invloed krijgen. Om duidelijk te maken waar het geld dat hij met zijn eerste actie heeft opgehaald precies naar toe is gegaan heeft Yin al zijn uitgaven op een rijtje gezet, samen met foto's van bus- en treinkaartjes en bonnetjes. In totaal gaat het om een bedrag van 1955 yuan (233 euro).

Het verhaal dat Yin maakte ging over Chen Baocheng, een verslaggever uit Beijing die werd vastgezet na een demonstratie. Yin zette zijn idee op internet uiteen en binnen 24 uur had hij het benodigde geld binnen. Anderhalve week later stond het stuk op Sina Weibo en Tencent Weibo, twee Chinese sites die erg lijken op Twitter. In berichten van de staatspers over de kwestie stonden vooral reacties van de politie en advocaten. Yin ging echter verder en interviewde ruim twintig mensen; advocaten, agenten, ooggetuigen, lokale bestuurders en zelfs enkele mensen die waren opgepakt. Tijdens zijn werk hield Yin de lezers via Weibo op de hoogte van zijn vorderingen. "Ik ben nu ter plaatse, en dat betekent dat jij nu ook ter plaatse bent", schreef hij.

Yin loopt met zijn onconventionele benadering het risico door de Chinese autoriteiten te worden aangepakt. De afgelopen maanden hebben de Chinese regeringsleiders stevige maatregelen getroffen tegen wat zij online geruchten, leugens, negatief nieuws en pogingen de Communistische Partij te ondermijnen noemen. Het belangrijkste doelwit waren bekende bloggers die aandacht vroegen voor sociale ongelijkheid.

Maar zelfs als Yin niet direct door de autoriteiten wordt opgepakt, kunnen altijd nog zijn stukken offline worden gehaald. "Het belangrijkste knelpunt is de distributie", aldus David Bandurski, onderzoeker aan de Hong Kong University. "Het gehele internet in China wordt enorm streng in de gaten gehouden en hij houdt zich - als hij onderzoek doet - bezig met gevoelige kwesties."

Advocaat: "Onderhandel met een land"

Dick Advocaat heeft aangegeven dat hij binnenkort mogelijk bondscoach wordt. Dit seizoen maakt hij als interim-coach van AZ af. "Ik ben momenteel aan het onderhandelen met een land. De mogelijkheid is er, AZ heeft in juni immers sowieso een nieuwe coach", zegt Advocaat in het Belgische Sport/Voetbalmagazine.

De tijdelijke AZ-coach geeft ook toe dat geld bij zijn beslissingen een rol speelt. "Dat zeker, maar als ik nu voor het geld zou hebben gekozen, zou ik niet in Alkmaar zitten, maar ergens anders."

AZ staat na elf duels op de derde plek in de Eredivisie. De Alkmaarders hebben echter evenveel punten als koploper FC Twente en nummer twee Ajax. Het elftal van Advocaat krijgt zaterdag ADO Den Haag op bezoek.

Ribéry: "WK missen zou een ramp zijn"

Frankrijk moet zich tegen Oekraïne zien te plaatsen voor de WK-eindronde in Brazilië. Franck Ribéry moet er niet aan denken dat het misgaat.

"Ik kan het me simpelweg niet voorstellen dat het Franse nationale team afwezig zou zijn op een WK. Het zou een ramp zijn voor iedereen, voor heel Frankrijk", sprak de aanvaller van Bayern München tegen SID.

De Fransen spelen op 15 november de eerste play-off in Oekraïne. Vier dagen later is de return in Frankrijk. In 1994 waren Les Bleus voor het laatst niet aanwezig op een mondiale eindronde. Bij het volgende WK, in 1998, pakte de ploeg verrassend in eigen land de wereldtitel.

Ribéry kijkt alvast uit naar de duels met Oekraïne. "We moeten spelen zoals we altijd spelen. We moeten niet bang zijn en vrij zijn van stress."

Wouters baalt van gemiste vastigheid

FC Utrecht kan zondag tegen sc Heerenveen de aansluiting met de top terugvinden. Bij de thuisploeg is echter lang niet iedereen fit. Coach Jan Wouters kan tegen de Friezen niet beschikken over Willem Janssen (knie), Johan Mårtensson (knie), Edouard Duplan (voet) en Adam Sarota (knie).

"Daardoor moet je gaan puzzelen en speel je steeds in een andere samenstelling", vertelt Wouters op de officiële website van FC Utrecht. "Dan is het zo goed als onmogelijk om vastigheden in het elftal te creëren." Mede door die blessures presteert de club uit de Domstad dit seizoen wisselvallig.

Utrecht bezet na elf speelronden de vijftiende plek, maar de verschillen zijn klein. "Bij winst krijgen we aansluiting met de top van de ranglijst." FC Utrecht verzamelde tot nu toe twaalf punten in de Eredivisie. Tegenstander sc Heerenveen heeft er drie meer en staat vijf plaatsen hoger genoteerd.

Edwin Evers weer kanshebber Zilveren Radioster

Edwin Evers is weer genomineerd voor de Zilveren Radioster Man. Dat onthulde de AVRO vrijdag. De 538-dj maakte alle voorgaande jaren ook al kans op de radioprijs. Evers verzilverde drie van zijn zeven nominaties.

De dj neemt het op tegen 3FM-dj Gerard Ekdom en Bert Haandrikman, die voor Radio 2 werkt. Claudia de Breij is genomineerd voor de Zilveren Radioster Vrouw. Een prijs die de 3FM-dj in het verleden al vier keer in de wacht sleepte. Ook 3FM collega's Roosmarijn Reijmer en Annemieke Schollaardt maken kans op de radioster.

De winnaars worden 14 november bekendgemaakt tijdens de achtste editie van het Radiogala. Ook de winnaar van de Gouden Radioring, de prijs voor beste radioprogramma, wordt dan onthuld. Daarnaast worden ook de Marconi Awards uitgereikt, de drie vakjuryprijzen van de Nederlandse radio.

Museumnacht Amsterdam is uitverkocht

Voor de veertiende editie van de Museumnacht in Amsterdam zijn geen kaartjes meer te krijgen. Het dertigduizendste en daarmee laatste kaartje werd vrijdag rond 14.00 uur verkocht, laat de organisatie weten. De kaartjes voor het afsluitende feest waren al binnen elf dagen uitverkocht. De voorverkoop ging op 8 oktober van start.

Het deelnemersaantal van de Museumnacht blijft groeien. Vorig jaar werden 27.500 kaartjes voor het evenement verkocht. Toen was de museumnacht op zaterdagochtend uitverkocht. Het jaar daarvoor werden 26.000 kaartjes verkocht.

De Museumnacht wordt zaterdag om 18.30 uur afgetrapt met de vertoning van de korte film Nachtlicht. De film van Marleen Özgür en Emmanuel Adjei is in zowel het Stedelijk Museum als het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum te zien. De organisatie verwacht een 'megadrukte'.

Rijksmuseum verwacht 'megadrukte' tijdens Museumnacht (Foto: Novum)
Rijksmuseum verwacht 'megadrukte' tijdens Museumnacht (Foto: Novum)

COC doet aangifte tegen kerk

COC Midden-Nederland heeft vrijdag aangifte van discriminatie gedaan tegen het kerkgenootschap Evangelie Gemeente Utrecht (EGU). Die weigerde onlangs een kerkzaal te verhuren aan een groep homoseksuele jongeren.

Met de aangifte wil het COC 'een signaal afgeven om discriminatie niet te accepteren', aldus de voorzitter van de homobelangenvereniging.

De Evangelie Gemeente verhuurt voor weinig geld zalen in een kerkgebouw in het Utrechtse centrum aan allerlei organisaties. De jongerenorganisatie van het COC Jong&Out werd geweigerd, omdat de achterban van het orthodox-protestantse kerkgenootschap zich daar niet mee zou kunnen verenigen.

Moszkowicz weer berispt

Bram Moszkowicz is opnieuw op de vingers getikt door de Amsterdamse Raad van Discipline. De van het tableau geschrapte advocaat is eerder deze maand berispt in een nieuwe tuchtzaak tegen hem. Een paar maanden geleden kreeg de op dat moment ook al geschrapte advocaat nog een reprimande in twee andere tuchtzaken.

De raad acht bewezen dat Moszkowicz een cliënt bij het bepalen van een strategie hem er niet op had gewezen dat hij het risico liep dat hij door de invoering van een nieuwe regeling rond voorwaardelijk vrijkomen een groter deel van een op te leggen gevangenisstraf zou moeten uitzitten. Doordat de cliënt van niets wist, kon die ook geen doordachte keuze maken. Uiteindelijk moest de cliënt zeven maanden langer in de gevangenis doorbrengen.

Moszkowicz is volgens de raad niet ingegaan op deze verwijten. Ook verscheen hij niet bij de behandeling van de tuchtzaak. De raad gaat er daarom van uit dat de klachten kloppen en heeft Moszkowicz berispt ondanks dat hij al is geschrapt als advocaat.

De beslissing werd 15 oktober genomen. Tegen het besluit kan binnen dertig dagen beroep worden ingesteld.

Bij de twee eerdere tuchtzaken die plaatsvonden na de schrapping van Moszkowicz bleek destijds opnieuw dat de raadsman vaak zijn afspraken niet nakwam en onbereikbaar was. In een zaak uit 2011 werd Moszkowicz bijvoorbeeld ingehuurd voor rechtsbijstand aan een minderjarige. Na het versturen van een declaratie van vijfduizend euro was de raadsman echter niet meer te bereiken. Afspraken werden afgezegd en de zaak werd uiteindelijk overgenomen door een collega.

De 53-jarige Moszkowicz werd in april uit zijn ambt gezet. Het hof in Den Bosch bevestigde toen een eerdere beslissing daarover van de Raad van Discipline. Moszkowicz nam grote sommen contant geld aan van cliënten zonder dit te melden en miste verplichte bijscholingscursussen. Ook zijn administratie was niet op orde.

Moszkowicz weer berispt (Foto: Novum)
Moszkowicz weer berispt (Foto: Novum)

Koning spreekt niet over Greenpeace

Koning Willem-Alexander zal de situatie van de gevangen Greenpeace-activisten niet ter sprake brengen tijdens zijn bezoek aan Moskou. Dat viel vrijdag op te maken uit de woorden van premier Mark Rutte (VVD) tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

"Politieke gesprekken worden gevoerd door de meereizende minister van Buitenlandse Zaken", zei Rutte. De koning wordt 'nooit' politieke gesprekken ingetrokken. "Hij staat boven de partijen. Hij staat boven de dagelijkse politiek, hij is er als symbool van de eenheid van het land", stelde de premier. "Ze zijn er om de vriendschap met Rusland te onderstrepen."

Een van de Nederlandse Greenpeace-activisten die in Rusland vastzitten heeft koning Willem-Alexander in een brief om hulp gevraagd, zo werd vrijdag bekend. Faiza Oulahsen, die donderdag officieel werd aangeklaagd voor vandalisme, roept de koning op haar situatie te bespreken met de Russische autoriteiten tijdens zijn bezoek aan het land. De koning wordt daarbij ontvangen door de Russische president Vladimir Poetin.

Rutte zei wel dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in de marge van het bezoek een aantal politieke onderwerpen zal aansnijden. Verder wees hij erop dat de zaak momenteel onder de rechter ligt: komende week buigt het internationale Zeerechttribunaal zich erover. Daarom is terughoudendheid vanuit de politiek gewenst. "We moeten natuurlijk onze juridische positie in het oog houden."

'Aanklacht tegen activisten Greenpeace verzwaard'

Rusland heeft de aanklacht tegen de dertig activisten van Greenpeace niet afgezwakt maar juist verzwaard. De recentste beschuldiging van hooliganisme heeft de beschuldiging van piraterij niet vervangen. Dat stelt Greenpeace vrijdag. Volgens de milieuorganisatie is de situatie daarmee 'nog nijpender' dan gedacht.

"De straffen die hen nu boven het hoofd hangen, zeggen zo veel meer over diegenen die hen aanklagen dan over de gevangenen. Onze actievoerders zijn noch piraten, noch hooligans", stelt Greenpeace-directeur Kumi Naidoo in een verklaring. Volgens hem kunnen de dertig opvarenden naast vijftien jaar voor piraterij nog eens zeven jaar extra cel krijgen voor hooliganisme.

"Dit heeft alles weg van een misselijkmakende grap. Het zijn gewone mensen met een geweten die zich zorgen maken over onze toekomst. Daarom moeten ze onmiddellijk worden vrijgelaten", aldus Naidoo.

Een van de Nederlandse Greenpeace-activisten die in Rusland vastzitten heeft koning Willem-Alexander in een brief om hulp gevraagd. Faiza Oulahsen roept de koning op haar situatie volgende week te bespreken met de Russische autoriteiten tijdens zijn bezoek aan het land.

Bijna duizend doden in Irak in oktober

Aanslagen en andere geweldsdaden in Irak hebben in oktober aan 979 Irakezen het leven gekost. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag bekendgemaakt. De meeste slachtoffers waren burger.

In september kwamen exact evenveel Irakezen om het leven. De VN-gezant voor Irak, Nickolai Mladenov, roept de politieke leiders in Irak op stevig op te treden om de 'huidige chaos' een halt toe te roepen.

Van de 979 doden waren 852 burgerslachtoffers, 127 waren militairen en agenten. Daarnaast raakten afgelopen maand nog eens 1793 mensen gewond. Het meeste bloed werd vergoten in de provincie Bagdad, waar 411 mensen omkwamen en 925 gewonden vielen.

Sinds het vertrek van vrijwel alle Amerikaanse militairen in 2011 is het geweld in Irak toegenomen. Vooral de afgelopen maanden zijn er veel mensen om het leven gekomen bij bomaanslagen door opstandelingen.

Benitez zeer te spreken over Mertens

Dries Mertens maakte woensdag zijn eerste doelpunt voor Napoli, tot grote tevredenheid van coach Rafael Benitez. "Dries was heel goed vandaag. Hij heeft heel veel kwaliteiten, maar dat geldt voor al onze aanvallers", sprak de Spaanse trainer over de oud-PSV'er.

"Dries is een voorbeeld voor iedereen, want hij werkt keihard." Benitez is vooral positief over Mertens' inzet. "Hij werkt elke dag keihard op de training, dus krijgt hij zijn kans. Ik weet zeker dat hij dit seizoen een belangrijke rol gaat spelen. Mijn aanvallers hebben allemaal specifieke kwaliteiten en die ga ik allemaal nodig hebben."

Napoli staat door de 1-2 zege bij Fiorentina nog steeds op de tweede plaats in de Serie A. De ploeg heeft vijf punten minder dan koploper AS Roma, dat na tien duels nog steeds geen enkel punt liet liggen.

De Boer ziet geen charme in titelstrijd

De strijd om de landstitel is voorlopig spannender dan ooit, maar dat kan Ajax-coach Frank de Boer weinig schelen. Vorig weekend kwam Ajax niet tot scoren tegen hekkensluiter RKC Waalwijk (0-0).

"Je ziet dit niet vaak", zegt De Boer op de officiële website van Ajax over de ongekende spanning in de Eredivisie. "Het zou zijn charme hebben, maar als trainer van Ajax zie ik dat anders. Zo'n wedstrijd tegen RKC horen wij gewoon te winnen."

"Net zoals Feyenoord en PSV ook niet hoorden te verliezen van Heracles en Roda. Toch denk ik dat de favoriete ploegen gewoon bij de bovenste vier staan aan het einde van het seizoen." De Amsterdammers mogen zich zaterdagavond zien te herstellen tegen Vitesse (thuis).

De Boer herinnert zich dat Ajax in zijn periode als speler van tevoren vaak wel wist dat het zou winnen. "Maar gemiddeld waren wij ouder. Ik was 25 op dat moment. Wanneer je 21 bent, zoals veel spelers nu, is het moeilijk om constant te presteren. Wispelturigheid hoort bij jonge spelers."

"Ik ben niet ontevreden over het vertoonde spel tot nu toe. We zijn een enkele keer door de ondergrens gezakt, maar lang niet altijd. Alleen is het soms lastig voetballen als de tegenstander met elf man voor het doel hangt."

De Boer verwacht niet dat de Arnhemmers in de ArenA hetzelfde gaan doen. "Vitesse heeft een goede ploeg met enkele technisch zeer begaafde spelers. Ze zullen willen voetballen."

Franse clubs definitief in staking

Clubs in de Ligue 1 en Ligue 2 gaan over vier weken definitief in staking. Dit vanwege de 'superrijkenbelasting' van de Franse president François Hollande.

In 2012 besloot het Franse parlement een nieuwe belastingschijf in te voeren, iedereen die meer dan één miljoen euro verdient moet daarover 75 procent inkomstenbelasting over betalen. Franse clubs vrezen de concurrentiestrijd met buitenlandse clubs te verliezen nu de salariskosten uit de pan gaan rijzen.

Ongeveer 120 spelers en coaches moeten 75 procent belasting gaan betalen. De clubs hebben nu besloten over vier weken definitief een weekend niet in actie te komen uit protest tegen de maatregel. De maatregel geldt niet voor AS Monaco, dat niet onder de Franse wetgeving valt.

Baanrenners in nationaal record naar strijd om brons

Bij de wereldbekerwedstrijden in Manchester heeft de Nederlandse achtervolgingsploeg een nieuw Nederlands record genoteerd. Dion Beukeboom, Roy Eefting, Jenning Huizinga en Tim Veldt legden de vier kilometer af in 4.03,033, goed voor de vierde tijd. De ploeg rijdt later tegen Denemarken om het brons. 

De finale gaat tussen Australië en gastland Groot-Brittannië. De Britten bleven in de kwalificaties met 3.59,672 als enige ploeg onder de vier minuten.

Jansen: 'Beter marihuana dan morfine'

Ernst Jansen had een zakje marihuana in zijn bureaula liggen, om te laten zien aan patiënten. Dat zei hij vrijdag tijdens de tuchtzaak tegen hem bij de rechtbank in Zwolle, naar aanleiding van een verklaring van een gedupeerde patiënt.

Zelf heeft hij de patiënt in kwestie nooit marihuana gegeven, zegt de ex-neuroloog. Wel had hij een adresje in Almelo waar het spul gehaald kon worden. "Dat adres heb ik aan deze patiënt doorgegeven", zei Jansen vrijdag. "Beter dan morfine gebruiken", voegde hij daaraan toe. "Ik zie daar niets vreemds in."

Jansen had onterecht de ziekte van Pick, een vorm van dementie, gediagnosticeerd bij deze patiënt. De marihuana zou zijn klachten verlichten.

"Wees maar lief tegen hem. Hij heeft nog maar drie tot vijf jaar", had hij verteld tegen zijn vrouw en dochter. De patiënt in kwestie had al geïnformeerd naar de mogelijkheden van euthanasie naar aanleiding van de diagnose. "Mijn haren gaan rechtovereind staan als ik dokter Jansen hoor liegen", zei de klager in de rechtbank van Zwolle. "Ik heb nog steeds nachtmerries over u."

Jansen zei blij te zijn de patiënt weer te zien en te merken dat het een stuk beter gaat met hem.

Volgens Frank van Gaal, de advocaat van Jansen, is de klacht niet ontvankelijk dan wel ongegrond, in verband met verjaring en het missen van feitelijke gronden.

Jansen:'Beter marihuana dan morfine'
Jansen:'Beter marihuana dan morfine' (Foto: ANP)

Rekik en Tyton inzetbaar bij PSV

Karim Rekik is zaterdag inzetbaar bij PSV. Dat heeft trainer Phillip Cocu vrijdag bekendgemaakt. De van Manchester City gehuurde verdediger stond bij de Eindhovenaren sinds eind augustus geblesseerd aan de kant. Ook doelman Przemyslaw Tyton, die vorig weekend tegen Roda JC een hersenschudding opliep, kan weer spelen.

PSV is na drie nederlagen en een remise volgens Cocu 'op zoek naar een goed resultaat'. "Iedereen die terug kan komen om daar bij te helpen daar zijn we blij mee." De trainersstaf doet er alles aan om het tij te keren, maar kijkt niet op van een mindere fase. "Het is een vrij nieuw team, een andere samenstelling en we hebben daarbij veel jongens uit de eigen jeugd de kans gegeven om aan te sluiten bij het eerste elftal."

Schöne en Boilesen weer fit bij Ajax

Lasse Schöne en Nicolai Boilesen zijn zaterdag tegen Vitesse weer inzetbaar bij Ajax. Dat zei trainer Frank de Boer vrijdag tijdens zijn persconferentie. Boilesen was grieperig, maar is weer hersteld. Niklas Moisander ontbreekt nog in de basis. De Finse back trainde vrijdag wel gewoon mee, maar start zaterdag nog op de bank.

Blessures zijn er voor Ruben Ligeon, die dinsdag in de beker tegen ASWH uitviel, Bojan Krkic en Lerin Duart. Die laatste kan waarschijnlijk volgende week aansluiten bij de groepstraining, liet De Boer weten. Bojan is nog in Spanje aan het revalideren. Zijn herstel 'duurt nog wel drie weken'.

De Boer denkt dat Ajax, ondanks mindere resultaten tegen Celtic en RKC Waalwijk, tegen Vitesse moet kunnen winnen. "Vitesse is een goede ploeg die wil voetballen en niet met elf man voor de goal gaat liggen", laat de trainer weten waar het probleem volgens hem zat. Kritiek op het lage rendement van Ajax ondanks het vele balbezit, pareerde De Boer stellig. "Als we in mijn ogen goed spelen, dan komt het resultaat vanzelf."

Supertalent Zivkovic bij Groningen in basis

Richairo Zivkovic debuteert zondag in de basis bij FC Groningen. Dat meldt directeur Hans Nijland van de Groningse eredivsionist vrijdag op Twitter. Zivkovic speelde tot nu toe veertien duels voor Groningen, maar was telkens invaller. In elf eredivisieduels scoorde de 17-jarige spits dit seizoen al vier keer.

Groningen speelt zondag tegen Roda JC. De noorderlingen staan met achttien punten zevende in de Eredivisie, maar de achterstand op koploper FC Twente bedraagt slechts een punt. Roda staat met zestien punten negende.

Juventus en Livorno in beroep in zaak-Mutu

Juventus en Livorno vechten een besluit van de FIFA dat zij Adrian Mutu moeten helpen miljoenen aan Chelsea te betalen aan. Beide clubs zijn in beroep gegaan bij het CAS, laat het internationale sportarbitragehof vrijdag weten. De zaak rond Mutu, die nu bij het Franse Ajaccio speelt, sleept zich al jaren voort.

Mutu werd in 2004 na een positieve test voor cocaïne ontslagen door Chelsea. De Londense club wilde compensatie ontvangen van de Roemeense middenvelder en in 2009 kreeg de club van het CAS een schadeloosstelling van ruim zeventien miljoen euro toegekend, die Mutu moest betalen.

Tijdens zijn Engelse schorsing legde Juventus de transfervrije Mutu vast. Hij werd door de ploeg uit Turijn een jaar bij Livorno gestald en vervolgens voor acht miljoen euro aan Fiorentina verkocht. Eerder deze maand bepaalde een FIFA-beroepscommissie dat Juventus en Livorno mee moesten betalen om Mutu's schuld aan Chelsea, die met rente is opgelopen tot ruim 21,5 miljoen euro, te voldoen.

Wanneer de zaken bij het CAS dienen is nog onduidelijk.

Uitslag tweede vrije training Abu Dhabi

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De kersverse wereldkampioen was anderhalf tiende sneller dan teamgenoot Mark Webber. Lewis Hamilton was twee tienden langzamer dan de Australiër en noteerde daarmee de derde tijd op de klokken.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:41.335   35
2 M. Webber Red Bull 1:41.490 +0:00.155 32
3 L. Hamilton Mercedes 1:41.690 +0:00.355 37
4 K. Räikkönen Lotus 1:41.726 +0:00.391 42
5 N. Rosberg Mercedes 1:41.758 +0:00.423 41
6 S. Perez McLaren 1:42.006 +0:00.671 36
7 J. Button McLaren 1:42.010 +0:00.675 31
8 F. Alonso Ferrari 1:42.171 +0:00.836 31
9 N. Hülkenberg Sauber 1:42.324 +0:00.989 41
10 F. Massa Ferrari 1:42.440 +0:01.105 36
11 E. Gutierrez Sauber 1:42.509 +0:01.174 39
12 R. Grosjean Lotus 1:42.607 +0:01.272 18
13 P. di Resta Force India 1:42.806 +0:01.471 27
14 P. Maldonado Williams 1:42.952 +0:01.617 36
15 A. Sutil Force India 1:42.998 +0:01.663 27
16 D. Ricciardo Toro Rosso 1:43.152 +0:01.817 29
17 J. Vergne Toro Rosso 1:43.271 +0:01.936 36
18 V. Bottas Williams 1:43.565 +0:02.230 36
19 G. van der Garde Caterham 1:44.138 +0:02.803 35
20 J. Bianchi Marussia 1:44.459 +0:03.124 35
21 C. Pic Caterham 1:44.525 +0:03.190 38
22 M. Chilton Marussia 1:45.565 +0:04.230 27

VN-onderzoeker niet bij intocht Sint

Het hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, Verene Shepherd, is niet aanwezig bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Groningen. Het college van burgemeester en wethouders van Groningen had Shepherd een officiële uitnodiging gestuurd om bij de intocht te zijn, maar daar heeft ze niet op gereageerd, aldus locoburgemeester Roeland van der Schaaf vrijdag.

Shepherd vindt dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen en noemde het een 'terugkeer naar de slavernij'. Het Groningse college had Shepherd uitgenodigd om haar te laten zien dat Sinterklaas een kinderfeest is dat niets met racisme te maken heeft.

Kabinet stemt in met missie in Mali

Het kabinet heeft zoals verwacht ingestemd met deelname aan een militaire missie in Mali. Details worden vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Eerder deze week meldden diverse media al dat de ministerraad vrijdag zou besluiten over de missie. Volgens de NOS gaan er 370 militairen, onder wie tachtig commando's, naar het Afrikaanse land. De militairen gaan zich waarschijnlijk bezighouden met het trainen van Malinese agenten en het verzamelen van inlichtingen.

De militairen gaan deel uitmaken van de VN-missie in het land, die onder leiding staat van oud PvdA-minister Bert Koenders.

Het noorden van Mali viel vorig jaar maart in handen van moslimextremisten en rebellen. Frankrijk greep daarop in met een militair offensief.

Twintig miljoen extra voor filmsector

Het kabinet trekt volgend jaar twintig miljoen euro extra uit voor de filmindustrie. Dat schrijft minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) aan de Tweede Kamer. Bij het het begrotingsoverleg tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP had de D66 aangedrongen op extra geld voor de filmsector.

Nederlandse filmproducenten draaien hun films vaak in andere landen omdat dat financieel gunstiger is. Ook trekt Nederland geen buitenlandse producties aan door een gebrek aan stimuleringsmaatregelen, die veel andere landen wel hebben. Daardoor loopt Nederland inkomsten mis.

Bussemaker wil het geld daarom besteden aan een maatregel die producenten moet stimuleren vaker in Nederland te filmen. Ze krijgen bijvoorbeeld financieel voordeel als ze hun productiebudget in Nederland besteden.

Roar in oktober meest gedraaid

De Katy Perry-single Roar is in oktober het meest gedraaid op de Nederlandse radio. Dat berekende SoundAware, een bedrijf dat onder meer registreert welke muziek er wordt gedraaid op Nederlandse radio- en televisiezenders.

De plaat was afgelopen maand bijna achthonderd keer te horen op zowel de publieke als de commerciële zenders. Roar is afkomstig van Prism, het vierde studioalbum van Katy Perry, dat vorige maand verscheen.

De single van de 29-jarige zangeres stond in acht landen bovenaan de hitlijsten. In de Nederlandse Single Top 100 schopte het liedje het tot de vijfde plek.

Katy Perry (Foto: Novum)
Katy Perry (Foto: Novum)

Waalwijkse wietbende opgerold

De politie heeft donderdag acht verdachten aangehouden in een onderzoek naar grootschalige softdrugshandel. Zeven bedrijfspanden en woningen werden doorzocht, waarbij onder meer een grote partij wiet in beslag is genomen. De acht verdachten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Brabant.

De politie stelde een onderzoek in nadat informatie was binnengekomen dat een groep in Waalwijk zich op grootschalige wijze bezig zou houden met de in - en verkoop van marihuana. Besloten werd om donderdag tot actie over te gaan.

Bij de actie waren ook medewerkers van de gemeente Waalwijk betrokken. Zij hebben diverse adressen in Waalwijk en Sprang-Capelle gecontroleerd.

Dekkingsgraad pensioenfondsen naar 110 procent

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is vorige maand opnieuw drie procentpunt gestegen naar 110 procent. Daarmee is de dekkingsgraad uitgekomen op het hoogste punt sinds januari vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van adviesbureau Aon Hewitt.

In september steeg de dekkingsgraad ook al met drie procentpunt. Met een dekkingsgraad van 110 procent voldoen pensioenfondsen gemiddeld gezien aan de minimale dekkingsgraad van 104,3 procent.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen de hoogte van de huidige pensioenkas en de toekomstige verplichtingen. Twee procentpunt van de stijging kwam door een hoger vermogen van de pensioenfondsen. Zo werd meer winst gemaakt op staatsobligaties en aandelenkoersen. De handel in grondstoffen leverde juist minder op.

Een procentpunt van de stijging komt volgens Aon doordat voor de berekening van de verplichtingen nu gebruik mag worden gemaakt van een driemaandsgemiddelde van de marktrente. Dat gemiddelde steeg in oktober.

Aon waarschuwt er echter voor dat in oktober de actuele marktrente juist is gedaald. Als dat aanblijft tot en met het einde van het jaar, dan daalt het driemaandsgemiddelde weer en dalen de dekkingsgraden volgens het adviesbureau weer met 0,6 procentpunt.

Pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad moeten maatregelen nemen om weer gezond te worden, zoals korting of premieverhoging. Hiervoor is de stand van de dekkingsgraad eind december bepalend. Eind september hadden onder meer ABP, PME en PMT - drie van de vijf grootste pensioenfondsen - nog een te lage dekkingsgraad.

EU-gezanten laten eis gratie Timosjenko vallen

De EU eist niet langer dat Joelia Timosjenko gratie krijgt. Pat Cox en Alexander Kwasniewski, vertegenwoordigers van de Unie in de zaak rond de veroordeelde Oekraïense ex-premier, hebben donderdag verklaard een wetsvoorstel te steunen dat tot Timosjenko's vrijlating kan leiden, zonder dat haar gratie wordt verleend. Timosjenko zit een gevangenisstraf uit wegens ambtsmisbruik. Volgens het Westen is haar veroordeling politiek gemotiveerd.

Het partijloze Oekraïense parlementslid Angelika Laboenska heeft een voorstel ingediend om Oekraïense rechters te verplichten ernstig zieke veroordeelden onder bepaalde voorwaarden in het buitenland te laten behandelen en zelfs in vrijheid te stellen. Timosjenko lijdt aan een rughernia. "Tegelijkertijd met de beslissing om een veroordeelde in het buitenland te laten behandelen, is de rechter verplicht de betreffende veroordeelde vanwege ziekte in vrijheid te stellen", staat onder andere in het voorstel te lezen. Een van de genoemde voorwaarden is dat de veroordeelde gedurende ten minste een kalenderjaar onafgebroken en zonder succes in Oekraïne is behandeld.

"Onze missie heeft alle wetsvoorstellen bestudeerd die over de buitenlandse medische behandeling van veroordeelden gaan. We concluderen dat het Laboenska-voorstel de beste basis biedt om de noodzakelijke overeenstemming te bereiken tussen de regeringspartijen en die van de oppositie," aldus Cox en Kwasniewski in hun persverklaring.

Als het parlement het wetsvoorstel volgende week aanneemt en Joelia Timosjenko vrij komt, voldoet Kiev aan een van de belangrijkste voorwaarden voor een historische samenwerkingsovereenkomst met de EU. Het plan is deze overeenkomst, waar een vrijhandelsakkoord deel van uitmaakt, eind november te ondertekenen op een top in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Over enkele weken beslissen de EU-ministers van buitenlandse zaken in hoeverre Oekraïne aan de Europese voorwaarden voor de overeenkomst tegemoet is gekomen.

In hun verklaring dringen Cox en Kwasniewski bij de Oekraïense politici aan op spoed. "Wij eisen dat deze urgente zaak zo snel mogelijk tot een goed einde wordt gebracht en moedigen alle partijen in het parlement aan tot grote inspanning."

Begin oktober verzochten de EU-vertegenwoordigers president Vikor Janoekovitsj in een petitie Timosjenko gratie te verlenen. De afgelopen weken werd echter steeds meer duidelijk dat het altijd als pro-Russisch beschouwde staatshoofd daar niets voor voelde.

Van haar kant heeft Timosjenko recentelijk in een open brief uit het ziekenhuis laten weten dat ze akkoord gaat met iedere voorkeur van de EU-vertegenwoordigers, 'hoe zwaar en moeilijk die misschien ook zal vallen'.

Benno L. nog twee maanden in gevangenis

De veroordeelde pedofiel Benno L. moet nog twee maanden in de gevangenis doorbrengen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag bepaald, meldt Omroep Brabant. Justitie had zes maanden geëist tegen L. voor het schenden van voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating, maar van de rechtbank moet hij negentig dagen zitten. L. zit sinds begin oktober vast.

Volgens justitie heeft L. diverse sollicitaties en zijn verblijfplaats niet goed doorgegeven. De voormalig zwemleraar werkte niet mee aan een intake voor een behandeling en overtrad de regels rondom zijn elektronische enkelband, waardoor hij een paar uur buiten bereik was. Daarvoor kan hij volgens de rechtbank in Den Bosch echter niet verantwoordelijk worden gehouden.

Benno L. kreeg in hoger beroep in 2011 zes jaar celstraf opgelegd voor het seksueel misbruiken van veelal gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf werd hij in juni voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Hij werd begin oktober weer aangehouden voor het overtreden van de bijzondere voorwaarden.

Ook vrouwen staren naar dikke tieten

Voortaan hoef je geen tasje meer in je nek te krijgen als je iets te lang naar een mooie voorgevel staart. Vrouwen kijken namelijk net zoveel naar grote tieten als mannen. Dit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek.

De onderzoekers hebben 36 mannen en 29 vrouwen weten te strikken om deel te nemen aan dit wetenschappelijk experiment. Zij moesten naar foto's kijken van tien verschillende vrouwen. Aan het ene kiekje was niet geknutseld, terwijl bij een ander plaatje de prammen waren vergroot. Bij een derde foto was de jongedame in kwestie juist tengerder gemaakt.

"Toen aan de deelnemers werd gevraagd naar de verschijning te kijken, keken zowel de mannen als de vrouwen het langst naar de vergrote lichaamsdelen", laat Dr Sarah Gervais weten. "Met name de taille en de borsten wisten de aandacht het langst vast te houden. Naar het gezicht werd juist veel minder lang gekeken."

Volgens Gervais kijken mannen het liefst naar iets vollere vrouwen omdat vrouwen met brede heupen beter kinderen kunnen baren. Vrouwen kijken juist naar andere vrouwen om hen te vergelijken met zichzelf.

Lijk in ton blijkt vermiste Duitser

De stoffelijke resten die vorige maand werden gevonden in een ton in het Limburgse Stevensweert zijn van een vermiste Duitser. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Een eerste analyse van het dna van de man leverde geen match op met materiaal in de Nederlandse dna-databank. De politie ging vervolgens de Europese databanken langs. Dat leverde uiteindelijk een match op met de vermiste man.

De familie van de man is op de hoogte gebracht. Omdat het onderzoek nog loopt doet de politie voorlopig geen verdere uitspraken over zijn identiteit.

De ton met lichaamsresten werd op 4 oktober door voorbijgangers gevonden langs de oevers van een visvijver. De Duitser is waarschijnlijk vermoord.

UCI wil minder koersdagen en kleinere ploegen

De internationale wielerfederatie UCI wil de volle kalender aanpakken door minder koersdagen voor de ploegen in te plannen. Ook gaan de ProTour-ploegen van 30 naar 22 renners in de nabije toekomst. De plannen moeten nog goedgekeurd worden.

Het plan van de UCI, dat vanaf 2015 in moet gaan, omvat nog maar 120 koersdagen op het hoogste niveau, waarbij in de meeste wedstrijden de ploegen uit zeven renners zullen bestaan. Alleen in de Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España zijn dit er negen. In deze rondes zullen maximaal 20 ploegen (180 renners) mogen starten. Het doel is zowel de veiligheid vergroten door minder renners aan koersen deel te laten nemen als de renners meer kans te geven goed begeleid te worden. Opleidingsploegen voor de topteams zullen uit acht tot tien renners bestaan.

Aan de Eerste divisie zullen in de toekomst zestien teams deel gaan nemen en acht aan het niveau hieronder, waarvan er telkens vier uitgenodigd worden voor een van de grote rondes. Topteams kunnen deelnemen aan wedstrijden van het tweede niveau, zoals de Eneco Tour, maar zijn dit niet verplicht. Ook onder meer de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië dalen af naar het tweede niveau. Verder zullen de wedstrijden in de Eerste divisie elkaar niet meer overlappen en start het seizoen pas in februari met de Tour Down Under.

Curaçao heeft nieuwe gouverneur

Lucille Wout is de nieuwe gouverneur van Curaçao. Zij is voorgedragen door de ministerraad op het eiland. De koninkrijksregering in Den Haag is daarmee akkoord gegaan.

Wout wordt maandag door koning Willem-Alexander ingezworen. Na terugkeer op Curaçao moet de nieuwe gouverneur langs het parlement om haar functie officieel te aanvaarden.

Lucille George-Wout is gedeputeerde voor de socialistische partij MAN geweest. Ook was zij minister voor de liberale partij PAR. In de jaren negentig was zij voorzitter van het parlement van de Nederlandse Antillen.

Jansen raakte 'de weg kwijt'

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen raakte eind jaren negentig in een persoonlijke crisis de weg kwijt. Dat heeft hij vrijdag gezegd bij de behandeling van de tuchtzaak in Zwolle. In 1998 begon zijn medicijnverslaving. "Eerst een tabletje voor het slapengaan, later meer." De dagelijkse dosis noemde hij 'hoog'.

Volgens letselschade-expert Yme Drost, die namens de tuchtzaak namens oud-patiënten aanspande, zat de omstreden arts ook overdag onder de pillen. "Een arts die overdag dormicum slikt, kan niet de zorg bieden die van een arts mag worden verwacht." Drost noemde het risico bij het voorschrijven van medicijnen en de kans op verkeerde diagnoses.

Jansen ontkent dat hij overdag ook slikte. "Dat deed ik 's avonds na het werk." Hij kon naar eigen zeggen weinig doen tegen zijn verslaving, die hij ziet als een ziekte die hem overkwam. "Voor buitenstaanders is het heel makkelijk. Maar voor zover je het zelf in de gaten hebt, ontbreekt de kracht om het te corrigeren."

De oud-neuroloog stelde zich vrijdagochtend bij de behandeling van de eerste van vijf zaken actief op, waarbij hij zich af en toe ook rechtstreeks tot zijn oud-patiënte wendde. Hij had volgens hem altijd een heel redelijk en sympathiek menselijk contact met haar. "Dat geldt ook voor de anderen: als er wat was, dan was ik daar. Ook als ik de telefoon hoorde op ongelegen tijdstippen."

Spijtbesef en ongeclausuleerde excuses kwamen nauwelijks over zijn lippen. "Ik vind het ontzettend spijtig dát het zo gelopen is. Voor zover het verwijtbaar is, spijt me dat ontzettend en zijn excuses op hun plaats."

Zijn houding leidde bij ook tot irritatie. "Ik ben blij dat ik hem nu weer zie. En dat het een stuk beter gaat met hem", zo zei Jansen over een patiënt die niet bleek te lijden aan een vorm van dementie. "Ik krijg nog steeds nachtmerries van u", beet de oud-patiënt hem geëmotioneerd toe.

Vier van de vijf patiënten die betrokken zijn bij de tuchtzaak zijn vrijdag aanwezig bij de behandeling door het medisch tuchtcollege in Zwolle. De vijfde patiënt twijfelde tot het laatste moment of ze zou komen, maar kon de confrontatie volgens Drost uiteindelijk psychisch niet aan.

In de tuchtzaak, die losstaat van de strafzaak tegen Jansen die maandag begint, staat de kwaliteit van de gezondheidszorg centraal. Drost eist namens zijn patiënten dat Jansen zich nooit meer mag inschrijven als arts. De 68-jarige Jansen staat sinds enkele jaren niet meer geregistreerd, maar bleek begin dit jaar toch nog in Duitsland aan de slag te zijn gegaan.

Bospop definitief naar andere locatie

Bospop gaat definitief op zoek naar een andere locatie. Het Limburgse festival wil graag groeien, maar dat is niet mogelijk op de huidige plek. Bospop heeft twee alternatieve locaties op het oog, maakte de festivalorganisatie vrijdag bekend.

Bospop heeft volgens de gemeente Weert zijn bezoekerslimiet bereikt met negenduizend festivalgangers. De festivalorganisatie stelt minstens zestienduizend bezoekers nodig te hebben om quitte te draaien. De gemeente laat dat aantal festivalgangers niet toe op de huidige locatie, sportpark Boshoven.

De festivalorganisatie stelt dat een groter aantal bezoekers wel mogelijk is op sportpark Boshoven. "Helaas is het gemeentebestuur hiertoe niet bereid gebleken", stelt de organisatie vrijdag in een verklaring. Volgens Bospop ging 'met name' de burgemeester niet overstag. Een woordvoerder van het festival zei vorige maand al dat de samenwerking met de gemeente Weert 'niet optimaal' verloopt.

De organisatie van Bospop onderzoekt momenteel twee locaties. Het evenemententerrein aan de Eindhovenseweg, waar Bospop in 2010, 2011 en 2012 plaatsvond. Die plek bleek eerder echter te duur voor het festival. Ook kijkt Bospop naar de sportvelden Merefeldia in Nederweert. Eind deze maand wil de festivalorganisatie de knoop doorhakken. Op donderdag 28 november wil Bospop de nieuwe locatie, headliners en start van de kaartverkoop voor 2014 aankondigen.

Nederlandse autoverkopen in de lift

In oktober zijn 37,4 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. In totaal kregen 36.784 nieuwe personenauto's een kenteken, blijkt vrijdag uit cijfers van onder meer brancheverenigingen RAI en Bovag. In de voorgaande drie maanden daalden de autoverkopen in Nederland nog.

De autoverkopen zitten volgens een woordvoerder van RAI in de lift, omdat per 1 januari de aanschafbelasting BPM omhoog gaat. Belangrijker is volgens hem echter nog dat op die datum de bijtelling op elektrische en hybride auto's van nul naar zeven procent gaat. "Daardoor trekt ook in november de verkoop van nieuwe auto's nog aan", aldus de zegsman.

In totaal zijn dit jaar tot nu toe iets meer dan 338 duizend nieuwe auto's verkocht. Dat is een daling van 25,5 procent ten opzichte van de eerste tien maanden in 2012. Dit verlies wordt niet meer ingehaald, ondanks de verkooptoename van oktober. "We kunnen niet meer goedmaken wat we aan het begin van het jaar hebben verloren aan verkopen", aldus de RAI-woordvoerder.

De drie populairste merken in oktober waren Volkswagen, Renault en Toyota. De bestverkochte modellen waren de Volkswagen Golf, de Volvo V40 en de Volvo V60.

Nummertje trekken bij KLM

Passagiers van KLM die binnen Europa reizen moeten vanaf volgend jaar een nummertje trekken voor het instappen. De vliegtuigen komen daardoor sneller vol te zitten en het instappen verloopt minder chaotisch.

Reizigers krijgen bij de gate een nummertje uit een automaat, bevestigt een woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Mensen die bij het raam zitten gaan eerder aan boord dan mensen die een plek aan het gangpad hebben. De nieuwe instapmethode wordt momenteel op een aantal vluchten getest.

Door het zogenoemde 'smart boarding' kan het toestel sneller weg. KLM hoopt dat vliegtuigen straks na een halfuur kunnen vertrekken in plaats van na vijftig minuten. Het bedrijf wil de nieuwe manier van boarden op termijn ook bij intercontinentale vluchten gaan toepassen.

Megabadeend lek door noodweer

Door hevige rukwinden is de mega opblaaseend in Taiwan van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman leeggelopen. "Mensen rouwen er echt om, dat vind ik interessant", zegt Hofman tegen Novum Nieuws. Het Taiwanese Taoyuan, waar de eend ligt, werd donderdag ook nog getroffen door een aardbeving.

De schade aan de metershoge eend is te overzien. Een van de luchtpompen die de opblaaseend fier overeind houdt, is kapot gegaan, waarna een scheurtje in de eend ontstond. "Naar verwachting is het zaterdag weer gerepareerd", aldus de kunstenaar. De badeend reist al jaren over de wereld en trekt veel bekijks.

Hofman is geïntrigeerd door het succes van zijn kunstproject. "Waarom gaat iedereen zo hard voor een gele badeend?", vraagt de kunstenaar zich af. "De reuzeneend degradeert het water waarin het dobbert tot badkuip. Het verbroedert mensen."

Vorige week berichtte Chinese media dat de Rubber Duck van Hofman in Peking miljoenen heeft opgebracht voor de toeristenbranche. "Het werk draait niet om het geld dat andere mensen daaraan verdienen", vindt Hofman. Van de badeend zijn talloze parafernalia te koop. "Die knuffels en badeenden hebben niks met mijn project te maken."

Geen spullen Patrick S. in gevonden boskuil

In de kuil die woensdag werd gevonden in een stuk bos in het Zuid-Hollandse Simonshaven zijn geen sporen of spullen van moordverdachte Patrick S. gevonden. De politie vermoedt dat het gat wel door hem is gemaakt. De kuil, tweeënhalve meter diep met een doorsnede van een meter, wordt vrijdag dichtgegooid.

Het onderzoeksteam had na onderzoek aanwijzingen dat er in het bos mogelijk een door S. gemaakte schuilplaats zou zijn. Het gat is uitgebreid onderzocht door de forensische opsporing en specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut.

Tijdens de rechtszaak tegen S. kwam eerder al naar buiten dat de man ondergrondse kelders zou hebben gemaakt. S. werd begin dit jaar veroordeeld tot levenslang voor de moord op Farida Zargar en Nanda Kerklaan.

De kuil stond bij de vondst vol water en na leegpompen werden ook geen bijzonderheden aangetroffen. Het gat bleek levensgevaarlijk voor passanten. Het water vult zich tot een halve meter van de rand zodat een voorbijganger die er in valt er niet meer uit kan komen. Volgens experts is vermoedelijk zeven kuub zand nodig om de kuil weer vol te storten.

Illegaal radiostation voortaan direct beboet

Mensen die meewerken aan illegale radio-uitzendingen komen er voortaan niet meer vanaf met een waarschuwing, maar krijgen direct een boete. Dat heeft Agentschap Telecom vrijdag bekendgemaakt. De boete geldt voor iedereen die de illegale FM-uitzending mogelijk maakt en kan oplopen tot 45 duizend euro.

Illegale radiozenders hebben vaak een groot bereik, waardoor stations die hebben betaald voor hun vergunning luisteraars en reclame-inkomsten verliezen. Ook zorgen de 'piratenzenders' voor verstoringen in de ether. Agentschap Telecom krijgt elk jaar zo'n twaalfhonderd klachten van mensen die hun favoriete radiostation niet ongestoord kunnen ontvangen.

Eigenaren van percelen of gebouwen bij wie een antenne-installatie werd aangetroffen kregen tot nu toe eerst een waarschuwingsbrief waarin werd verzocht te stoppen met de illegale uitzendingen. Een boete werd pas opgelegd als bleek dat de installatie toch nog werd gebruikt.

Nu krijgen ze direct een boete. Dat geldt voor alle betrokkenen, dus zowel de eigenaar of huurder van de plek waar de zendinstallatie staat als degene die achter de knoppen zit. De aanscherping is volgens de overheidsdienst nodig om ervoor te zorgen dat meer mensen zich aan de wet houden. Het agentschap kan naast het opleggen van boetes ook nog steeds direct een einde maken aan de uitzending door de apparatuur uit te schakelen en te verzegelen.

Man verspreidt sekstape buurvrouw (20)

De 20-jarige Jasmin uit het Duitse Zwickau is dubbel genaaid door haar buren. Nadat de ene buurman haar flink had uitgewoond op de bank, verspreidde de tweede de beelden van het intieme onderonsje in de hele straat.

De geile fabrieksmedewerkster had onlangs met haar twee buren afgesproken via Facebook. "Ik vond ze erg aardig, dus besloot ik hen bij me thuis uit te nodigen", zo vertelde Jasmin. Doel was om met z'n drieën een avondje tv te kijken.

De jonge kerels hadden echter heel andere bedoelingen. "Ze hadden drank meegenomen, en ik werd afgevuld met cola en wodka. Vervolgens begonnen ze aan me te friemelen. Hierna taaide de een plotseling af."

En toen ging het los. Buurman David liet de jonge vrouw op de rode bank alle hoeken van de woonkamer zien. "Na de seks kleedde hij zich aan en ging weer weg." Jasmin was echter zo beneveld, dat ze niet in de gaten had dat haar 24-jarige buurman Maurizio helemaal niet was vertrokken. Hij had zich namelijk verstopt en de complete neukpartij met zijn mobieltje gefilmd.

Enkele dagen later werd de jonge Duitse op straat aangesproken. Vele mensen hadden gezien hoe ze flink te grazen werd genomen. Haar buurman had de beelden namelijk aan de hele buurt laten zien.

Hierop besloot de vernederde Jasmin haar geile buurman voor de rechter te slepen. En gisteren diende dan eindelijk de rechtszaak. "Ik ben bang dat ik nu mijn baan als verpleger kwijtraak", jammerde Maurizio. Hierna bekende hij de daad.

De rechter veroordeelde de Handyman tot het betalen van duizend euro schadevergoeding. En helaas, de bewuste sekstape blijkt inmiddels te zijn gewist.

Europol rolt bende vervalsers op

Europol heeft een internationaal opererende bende opgerold die zich bezig hield met het vervalsen en verspreiden van identiteitsbewijzen aan immigranten die naar de Europese Unie wilden reizen. Dat heeft de Europese politieorganisatie Europol vrijdag laten weten.

In totaal zijn 29 mensen opgepakt. De arrestaties hadden plaats in Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Een deel van de bende opereerde vanuit Praag.

Volgens de Tsjechische politie voorzag de bende illegale immigranten uit Armenië, Turkije, Russischtalige en Arabische landen van valse identiteitspapieren. Op 22 oktober werden in Tsjechië een Moldaviër, een Algerijn, een Tunesiër, een Oekraïner en drie Armeniërs opgepakt. Een van hen was de leider van de bende.

'Oud-neuroloog Jansen mag nooit meer arts zijn'

De Twenste ex-neuroloog Ernst Jansen mag nooit meer kunnen werken als arts. Dat is de inzet van letselschade-expert Yme Drost in de tuchtzaak die vrijdag dient in Zwolle. De ex-patiënten van Jansen, die te maken kregen met verkeerde diagnoses en verkeerde medicijnen, willen volgens Drost nooit meer worden geconfronteerd met een praktiserende Jansen.

Vijf patiënten spanden namens tientallen anderen een tuchtzaak aan, maar niet aan omdat ze dat zo graag wilden, zo memoreerde Drost bij de aanvang van de zitting. Volgens hem had het Medisch Spectrum Twente, waar Jansen werkte, en de inspectie moeten ingrijpen en een tuchtzaak tegen de arts moeten beginnen.

Jansen maakte volgens Drost meer dan honderd slachtoffers, die hij 'onnoemelijk veel leed' heeft aangedaan. De oud-arts toont echter wat hem betreft geen blijk van enig besef wat hij heeft aangericht. "Ik hoop dat Jansen de feiten ruiterlijk toegeeft en toegeeft wat het lot van zijn slachtoffers is", zo zei hij. "Dat is het enige goede wat hij als voormalig arts nog voor zijn patiënten kan betekenen."

De zwaarste maatregel die het tuchtcollege kan opleggen is dat Jansen zich nooit meer mag inschrijven als arts, en daardoor ook op de Europese zwarte lijst terechtkomt. De 68-jarige Jansen staat in Nederland al enkele jaren niet als arts geregistreerd, maar bleek begin dit jaar nog wel in Duitsland als arts te werken.

Naast de tuchtzaak heeft Jansen ook te maken met een strafzaak, die geheel losstaat van de tuchtzaak. De strafzaak, waarin hij wordt vervolgd voor de zaken van negen patiënten, dient vanaf maandag in de rechtbank in Almelo. Jansen kan daarvoor een celstraf van twaalf jaar krijgen.

Grootschalige patentenoorlog in VS losgebarsten

Een nieuwe, grote patentenoorlog is donderdagnacht losgebarsten in de Verenigde Staten. Bedrijven als Google en Huawei zouden volgens onder meer Microsoft, Sony en Apple bewust patenten breken voor advertenties bij zoekopdrachten. Techweblog Arstechnica bestempelt de rechtszaken als het begin van een 'nucleaire oorlog'.

De aanklachten zijn ingediend door Rockstar Consortium, dat eigendom is van Microsoft, Apple, BlackBerry, Ericsson en Sony. Het gaat om acht aanklachten op basis van zeven verschillende patenten. Het samenwerkingsverband van de verschillende technologiebedrijven wil geld zien van onder meer Google, HTC, Huawei en LG.

Twee jaar geleden won Rockstar Consortium een bieding voor zesduizend patenten. Het samenwerkingsverband van verschillende techbedrijven bood 4,5 miljard dollar en troefde daarmee Google af. Volgens de klagers wilde Google de patenten hebben omdat het toen al wist dat het deze schond.

Verschillende telefoonfabrikanten, waaronder Huawei, worden ook door Rockstar Consortium aangeklaagd. Hierbij gaat het onder meer om patenten voor de manier waarop het berichtenoverzicht in bepaalde telefoons is ingebouwd en de manier waarop gebruikers gewezen worden op binnenkomende berichten.

De rechtszaak is de zoveelste in een langdurige patentenstrijd binnen de smartphonewereld. Volgens Arstechnica willen de bedrijven achter het consortium vooral Google dwarsliggen dat met zijn Android-besturingssysteem voor telefoons marktleider is. Microsoft en Apple hebben met Windows Phone en iOS hun eigen besturingssystemen. Door de rechtszaak niet uit eigen naam te doen, maar via Rockstar Consortium, kunnen de technologiereuzen een grotere schadevergoeding eisen.

Geen explosief in verdacht koffertje Breda

In een verdacht koffertje dat vrijdagochtend werd gevonden op het station van Breda zit geen explosief. Dat heeft onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie uitgewezen, laat de politie weten. Het openbaar vervoer wordt weer op gang gebracht.

De politie kreeg rond 08.00 uur een melding over een onbeheerd zwart koffertje op een bankje in een bushokje bij het station. Uit voorzorg werd de omgeving afgezet en het treinverkeer van en naar de Brabantse stad stilgelegd. Bussen moesten uitwijken naar andere haltes.

Kort voor het middaguur bleek de inhoud van het koffertje ongevaarlijk. Het is niet duidelijk wie het er heeft achtergelaten.

Sterren massaal als Miley Cyrus over straat

Amerikaanse sterren hebben zich voor Halloween massaal als Miley Cyrus uitgedost. Vooral haar sexy optreden tijdens de MTV Video Music Awards was een inspiratie voor veel beroemdheden. Blogger Perez Hilton ging naakt met de grote schuimrubberen handschoen over straat.

Actrice Jenny McCarthy verkleedde zich als Mileys tong. Cyrus stak tijdens haar optreden tijdens de awardshow regelmatig haar tong uit en wordt ook vaak op die manier gefotografeerd. Eerder lieten Paris Hilton, de vrouw van Hugh Hefner en Joan Rivers al zien dat ze zich verkleedden als Miley.

Miley verkleedde zich zelf als rapper Lil Kim tijdens de MTV Video Music Awards in 1999. De rapper droeg toen een paarse pruik, een paars glitterpak en had een blote borst met een paarse tepelplakker. "Ik wil elke dag Lil Kim zijn", twitterde ze.

Utrechtse raad kiest dinsdag burgemeester

De gemeenteraad van Utrecht maakt dinsdag bekend wie wordt voorgedragen als opvolger van burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA). Op de vacature hebben 26 kandidaten gereageerd. Onder meer de namen van voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius en VVD'erJan van Zanen, de huidige burgemeester van Amstelveen, worden veel genoemd.

Ook zanger Henk Westbroek deed een gooi naar het burgemeesterschap maar hij liet vorige week al weten dat de keuze niet op hem is gevallen. Ook de 17-jarige scholier Hidde van Koningsveld liet al weten te zijn afgevallen.

De kandidaat met de meeste stemmen wordt door de gemeenteraad aanbevolen bij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA). Die neemt voordrachten doorgaans over, waarna de nieuwe burgemeester door koning Willem-Alexander wordt benoemd.

Wolfsen (PvdA) vertrekt eind dit jaar na zes jaar burgemeesterschap bij de gemeente. Utrecht wil dat zijn opvolger begin januari aan de slag gaat.

Snowden hoeft niet naar Duitsland

Klokkenluider Edward Snowden hoeft niet naar Duitsland te reizen om verklaringen over het afluisteren van bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA af te leggen. Vertegenwoordigers van het Duitse openbaar ministerie kunnen schriftelijk vragen aan hem stellen of hem persoonlijk spreken in Rusland, waar hij asiel heeft gekregen. Dat meldt vrijdag het Russische persbureau Interfax, dat zich beroept op een ingewijde, anonieme bron.

"Een reis van Snowden buiten Rusland is praktisch uitgesloten. In dat geval raakt hij zijn vluchtelingenstatus kwijt", zo haalde Interfax de zegsman aan. Omdat Duitsland een bondgenoot is van de Verenigde Staten, moet Snowden er ook rekening mee houden dat hij kan worden uitgeleverd.

Het Groenen-Bondsdaglid Hans-Christian Ströbele heeft donderdag als eerste Duitse politicus in Moskou met Snowden gesproken. Hij kreeg van Snowden een brief mee voor Merkel, de Bondsdag en het Duitse OM. Snowden verklaarde zich volgens Ströbele in principe bereid om de Duitse autoriteiten te helpen met het onderzoek naar de spionageactiviteiten van de NSA in Duitsland.

Ontvoerde jongen hoeft nog niet terug naar Suriname

Het 7-jarige jongetje uit Suriname dat begin vorige maand door zijn Nederlandse vader naar Nederland is gebracht, hoeft voorlopig nog niet terug. Het kind mag de uitspraak over het ouderlijk gezag afwachten, bepaalde het gerechtshof in Den Haag vrijdag.

Het kind woonde bij zijn grootouders sinds de dood van zijn moeder, die in 2010 met haar zoon op vakantie ging naar Suriname en niet terugkwam. De vader en de grootouders raakten na de dood van de moeder van het jongetje in 2010 verwikkeld in een strijd over het ouderlijk gezag.

Begin vorige maand haalde de vader zijn zoon met hulp van John van den Heuvel en diens televisieprogramma Ontvoerd van het schoolplein van een basisschool in Paramaribo. De rechtbank in Rotterdam oordeelde medio vorige maand dat de vader niet voor eigen rechter had mogen spelen en dat het kind terug moest naar zijn opa en oma. De vader ging tegen die beslissing in beroep.

Het hof bepaalt nu dat het kind voorlopig bij zijn vader mag blijven omdat de zaak over het ouderlijk gezag 'binnen afzienbare tijd' wordt behandeld door het gerechtshof in Amsterdam. De Haagse rechters wijzen erop dat de vader in principe de aangewezen persoon is om het kind op te voeden, tenzij hij daartoe ongeschikt is.

Of de vader geschikt is om zijn zoon op te voeden moet worden onderzocht. "De Raad voor de Kinderbescherming kan dat onderzoek nu uitvoeren, omdat de jongen in Nederland bij zijn vader is", aldus het gerechtshof. Het hof in Amsterdam zou dan op basis van de uitkomsten van dat onderzoek kunnen beslissen over het gezag.

Van Persie overweegt rustperiode

Robin van Persie overweegt het de komende tijd een beetje rustig aan te doen. De spits zegt mogelijk de duels met Oranje en Manchester United af. Van Persie heeft al tijden last van zijn kuit en knie en hoopt die klachten met rust te kunnen verhelpen.

The Times meldt dat de aanvaller, naast de komende wedstrijden met Manchester United tegen Fulham en Real Sociedad, ook de oefeninterlands tegen Japan en Colombia wil laten schieten.  Van Persie had tijdens de afgelopen interlandperiode ook al last van lichte klachten. Hij werd destijds in de duels met Hongarije (8-1) en Turkije (2-0) voortijdig gewisseld.

Manchester United kan de diensten van Van Persie goed gebruiken, want offensief loopt het allesbehalve soepel bij de club. Het scoorde deze competitie pas veertien keer.

Huis wethouder Roosendaal bestookt met vuurwerk

Bij het huis van wethouder Hans Verbraak (CDA) in Roosendaal is donderdagavond vuurwerk afgestoken. De voordeur van de woning raakte beschadigd, maar er vielen geen gewonden. Er is nog geen aanleiding om aan te nemen dat het om een doelbewuste actie gaat, maar de gemeente sluit niets uit. De wethouder heeft aangifte gedaan.

Het incident gebeurde rond 21.00 uur. De politie heeft technisch onderzoek verricht en een buurtonderzoek gehouden.

Burgemeester Jacques Niederer veroordeelt de 'laffe daad'. "Hoewel nog niets bekend is over achtergrond of motief, geldt op voorhand dat degene die zich verlaagt tot dit soort praktijken scherpe afkeuring verdient", zegt hij in een verklaring. "Wethouder Verbraak is natuurlijk geschrokken maar is vandaag gewoon aan het werk gegaan. Wij wachten af wat er uit het politieonderzoek komt."

Verbraak is wethouder arbeidsmark, economie, onderwijs en cultuur en heeft ook de portefeuilles recreatie, toerisme, mobiliteit en vergunningen onder zijn hoede.

Uitslag eerste vrije training Abu Dhabi

Romain Grosjean heeft de snelste tijd neergezet bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Fransman was in de Lotus bijna tweetienden sneller dan de Brit Lewis Hamilton. Wereldkampioen Sebastian Vettel zette vlak achter Hamilton de derde tijd neer.

Giedo van der Garde kwam niet in actie tijdens deze sessie. Hij moest zijn plek afstaan aan Heikki Kovalainen, de reservecoureur van Van der Gardes team Caterham. De Fin was net iets trager dan de andere Caterham-coureur Charles Pic. Van der Garde zal vanmiddag tijdens de tweede training wel in actie komen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 R. Grosjean Lotus 1:44.241   21
2 L. Hamilton Mercedes 1:44.433 +0:00.192 23
3 S. Vettel Red Bull 1:44.499 +0:00.258 18
4 M. Webber Red Bull 1:44.712 +0:00.471 19
5 N. Rosberg Mercedes 1:44.741 +0:00.500 24
6 K. Räikkönen Lotus 1:44.929 +0:00.688 23
7 P. di Resta Force India 1:45.040 +0:00.799 20
8 J. Button McLaren 1:45.099 +0:00.858 20
9 P. Maldonado Williams 1:45.150 +0:00.909 24
10 S. Perez McLaren 1:45.331 +0:01.090 20
11 N. Hülkenberg Sauber 1:45.378 +0:01.137 23
12 F. Alonso Ferrari 1:45.440 +0:01.199 18
13 V. Bottas Williams 1:45.823 +0:01.582 22
14 J. Calado Force India 1:45.924 +0:01.683 20
15 E. Gutierrez Sauber 1:46.068 +0:01.827 18
16 J. Vergne Toro Rosso 1:46.114 +0:01.873 22
17 F. Massa Ferrari 1:46.124 +0:01.883 18
18 D. Ricciardo Toro Rosso 1:46.126 +0:01.885 21
19 C. Pic Caterham 1:47.600 +0:03.359 22
20 H. Kovalainen Caterham 1:47.670 +0:03.429 22
21 J. Bianchi Marussia 1:47.723 +0:03.482 23
22 R. Gonzalez Marussia 1:49.565 +0:05.324 22

Paarsgepunte Piet op postzegel

Na alle commotie rond Zwarte Piet is PostNL overstag gegaan. Op de speciale Sinterklaaszegels prijkt namelijk een Paarse Piet.

Volgens het postbedrijf is de paarsgepunte Piet geen handreiking naar het stel jankerds dat ons land al een tijdje in een ijzeren greep houdt. "We hebben bewust gekozen voor een andere kleur", zo laat PostNL vandaag weten. De arme zegsvrouw moest uitentreuren benadrukken dat die keuze gemaakt is voordat de discussie van de afgelopen weken losbarstte.

"We wilden een postzegelvelletje met vrolijke kleuren”, meldde de woordvoerdster verder, en voegde er tevens aan toe dat het ontwerp van een postzegel ettelijke maanden in beslag neemt. De zegels, die volgende week op de markt komen, kennen overigens nog een leuk nieuwigheidje. Ze ruiken naar pepernoten.

KNVB vindt hooliganheffing onnodig

De KNVB vindt plannen van de Christenunie om voetbalclubs een 'hooliganheffing' op te leggen onnodig. De voetbalbond wijst erop dat de inzet van politie binnen de stadions 'al jaren nihil' is. De Christenunie lanceerde het plan voor de heffing van jaarlijks dertig miljoen vrijdag in De Telegraaf. De clubs zouden met dat bedrag bij moeten dragen aan de politiekosten.

Volgens de KNVB valt er meer te halen met preventief beleid en professionalisering van de stewards van de profclubs, zoals de clubs en de bond al jaren doen. Supporters die zich niet aan de regels houden krijgen stadionverboden. Het overgrote meerendeel van de bezoekers aan voetbalwedstrijden voelt zich daardoor veilig in de stadions.

Een aangescherpte voetbalwet biedt meer mogelijkheden om relschoppers aan te pakken, vindt de KNVB. De bond stelt de Christenunie graag opnieuw uit te nodigen voor een werkbezoek aan een eredivisieduel om meer inzicht te geven in de huidige situatie.

Plannen om de politiekosten aan clubs door te berekenen waren er eerder ook van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). In de definitieve plannen voor Prinsjesdag ontbrak die heffing echter omdat de overheid buiten de stadions voor de openbare orde verantwoordelijk is.

Vooronderzoek naar spandoek Roda JC

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek begonnen naar een spandoek dat Roda JC-fans zondag bij het duel tegen PSV lieten zien. Dat bevestigt de voetbalbond vrijdag. Het spandoek zag er uit als een officieel wedstrijdformulier, maar in de rechterbovenhoek stond onder het KNVB-logo KNVB Maffia.

De aanklager heeft Roda gevraagd om een verklaring te geven. Clubs moeten spandoeken altijd vooraf goedkeuren, dus moet de club uit Kerkrade aangeven in hoeverre het van dit spandoek op de hoogte was. Voor het sturen van die verklaring naar Zeist heeft de club een aantal dagen. Op basis van de verklaring van Roda beslist de aanklager dan of hij een zaak begint of het hele geval laat rusten.

Eerder dit seizoen werd FC Twente al bestraft voor een spandoek. De Enschedese fans hadden daarop de tekst van een geuzenlied 'Hasj, Coke en Pillen' gezet. De KNVB vond dit niet kunnen en bestrafte Twente met een boete van 2500 euro. De Tukkers gingen daar onder protest mee akkoord.

Naam Super Aguri keert terug in racewereld

De naam Super Aguri keert terug in de racewereld. Teambaas Aguri Suzuki zal vanaf volgend seizoen met zijn renstal als vertegenwoordiger van Japan meedoen aan de Formule E, een klasse waarin gereden wordt met elektrische bolides.

Super Aguri was als tweede Honda-team tussen 2006 en 2008 actief in de Formule 1 tot de renstal in laatstgenoemde jaar op de fles ging. Onder meer Takuma Sato en Anthony Davidson hebben voor het team gereden. Sato zette in 2007 in Canada met een zesde positie het beste resultaat voor het team neer.

Oud-Formule 1-coureur Suzuki (1988-1995, red.) is blij dat hij zijn team nieuw leven in kan blazen. "Ik ben er trots op dat ons team Japan zal vertegenwoordigen in de Formule E." Er hebben inmiddels zes renstallen zich verbonden aan de nieuwe raceklasse.

RBS richt bad bank voor slechte leningen op

Royal Bank of Scotland (RBS) gaat voor 38 miljard pond (45 miljard euro) aan slechte leningen onderbrengen in een zogenoemde bad bank. De bank wil de leningen binnen drie jaar van de eigen balans verwijderen en in een losse, interne bank onderbrengen. Dat maakte RBS vrijdag bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers bekend.

Door de leningen, waarvan onduidelijk is of ze ooit nog worden terugbetaald, te scheiden van de rest van de bedrijfsvoering kan de bank zijn balans opschonen. De slechte leningen maken volgens RBS twintig procent uit van het totale bezit van de bank. Het zijn naar eigen zeggen de 'riskantste' bezittingen van RBS.

De deels genationaliseerde bank denkt binnen twee jaar tussen de 55 en 70 procent van de leningen te moeten afschrijven. Voor het einde van dit jaar rekent RBS al op een afschrijving van 4 tot 4,5 miljard pond (4,8 tot 5,3 miljard euro). De Schotse bank verwacht dit jaar daardoor 'een substantieel verlies' te lijden.

In het derde kwartaal kwam Royal Bank of Scotland - dat voor tachtig procent in handen is van de Britse overheid - uit op een verlies van 830 miljoen pond (bijna een miljard euro). Vorig jaar kwam het verlies van RBS nog uit op 1,4 miljard pond.

Geldmuseum dicht 'wegens rijkdom'

Het Geldmuseum in Utrecht is sinds vrijdag gesloten. Op de deuren van het gebouw hangt een bord met het opschrift 'Wegens rijkdom gesloten'. Daarmee wil de museumdirectie benadrukken dat het Geldmuseum veel bezoek trok en een unieke collectie had, maar dat "de landelijke politiek dat volledig heeft genegeerd."

Het ministerie van Cultuur besloot eind vorig jaar om de subsidie aan de rijksmusea Geldmuseum, Slot Loevestein, Huis Doorn en Rijksmuseum Twenthe af te bouwen. Drie van de vier musea hebben ondertussen kans gezien om het onheil af te wenden, maar het Geldmuseum werd ook nog eens getroffen door het besluit van het ministerie van Financiën om de relatie per 2014 te beëindigen.

Geldmuseum'wegens rijkdom' dicht
Geldmuseum'wegens rijkdom' dicht (Foto: ANP)

Utrecht weert ook oude dieselauto's uit centrum

Dieselauto's die ouder zijn dan vijftien jaar mogen vanaf 2015 de Utrechtse binnenstad niet meer in. De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met die maatregel. Utrecht is de eerste stad die een milieuzone voor personenauto's krijgt. Eerder stemde de raad al in met zo'n zone voor oude, vervuilende bestelbusjes.

Het verbod geldt niet voor auto's die op benzine rijden. De meeste partijen vinden dat een wel erg zware maatregel.

De raad stemde eerder deze maand al in met een reeks maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren, waaronder de milieuzone voor bestelbusjes. Vrachtwagens mochten de binnenstad al niet meer in. Andere maatregelen zijn het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer en het inzetten van elektrisch vervoer.

De Utrechtse afdeling van GroenLinks spreekt van een 'historisch besluit'. De partij hoopt dat andere steden het Utrechtse voorbeeld volgen.

Priester moet verklaring van goed gedrag tonen

Nieuwe priesters, diakens, pastoraal werkers en andere vrijwilligers en functionarissen binnen de rooms-katholieke kerk moeten vanaf januari een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen voordat ze aan de slag kunnen. Dat heeft de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) vrijdag bekendgemaakt.

De maatregel is een van de aanbevelingen uit het eerste onderzoek van de commissie-Deetman die onderzoek deed naar seksueel misbruik in katholieke instellingen. Uit dat rapport bleek dat tussen 1945 en 1981 tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt. Het misbruik was bovendien bekend binnen de ordes en bisdommen.

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemands gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifiek beroep. Parochies, benoemingenfunctionarissen en rectoren van priester- en diakenopleidingen zijn recent op de hoogte gebracht.

Lekkere hapjes uit het riool

Een groot deel van de "Gutter oil" komt terecht bij de goedkope eettentjes aan de straat, en soms zelfs bij goedkope restaurants. Het eten van hapjes die daar in zijn gefrituurd is slecht voor de gezondheid, en kan zelfs dodelijk zijn. Olie en vetresten die letterlijk uit het riool worden geschept, gemixt met vet uit slachtafval. De politie probeert alles eraan te doen om de illegale oliehandel tegen te gaan en de productie faciliteiten af te breken. Helaas kunnen ze niet voorkomen dat toch een aantal procenten van de straattentjes die vieze olie gebruiken. Eet smakelijk !

Kruys: "Een heerlijke bekeravond tegen Ajax"

IJsselmeervogels krijgt in de achtste finale van de KNVB Beker Ajax op bezoek. Trainer Gert Kruys kan niet wachten op de confrontatie met de Amsterdammers. "Eind december, een kolkende Westmaat, extra tribunes en een enorme publieke belangstelling. Het wordt een heerlijke bekeravond", voorspelt de coach van de Topklasser tegen Voetbal International.

"We gaan het tegen de kampioen van Nederland opnemen. Dat is voor mijn spelers, maar ook voor de penningmeester uitstekend nieuws. Dit is de kans om ons als club op een mooie manier aan een groot publiek te laten zien."

De kans op sportief succes acht Kruys zeer gering. "Laten we hopen dat het op de avond van de wedstrijd heel koud is en dat er een gure wind staat. Dat zijn omstandigheden die tegen Ajax in ons voordeel kunnen werken. Onze grasmat, een oud kunstgrasveld, is sowieso al slecht. Dat is ook niet nadelig."

"Ajax heeft zoveel individuele klasse en goede spelers. Als wij er in slagen om er een echte wedstrijd van te maken, ben ik tevreden. We gaan gewoon lekker voetballen. Het wordt hoe dan ook een fantastische partij", aldus Kruys.

Ook Ferrari claimt bandenwisselrecord

Het Formule 1-team Ferrari claimt dat het bandenwisselrecord dat Mercedes na de race in Japan claimde helemaal geen record is. De Italianen claimen Fernando Alonso op Suzuka in 1,95 seconden weer op pad gestuurd te hebben, terwijl Mercedes 2,02 seconden nodig had voor Rosberg.

Volgens het Duitse Auto Motor und Sport zijn de pitsstops van beide coureurs niet te vergelijken omdat er op een andere manier gemeten is. Ferrari heeft de overheadcamera's gebruikt om de tijd op te nemen, terwijl Mercedes de tijd van Sky Sports aanhoudt. Volgens de Britse zender werd de stop van Alonso in Japan in 2,11 seconden uitgevoerd, aanmerkelijk langer dan wat het team uit Maranello claimt.

Rome 2-DLC voegt bloederige animaties toe

The Creative Assembly heeft een nieuwe downloadbare add-on voor Total War: Rome II uitgebracht. Met deze DLC worden onder andere nieuwe bloederige animaties en geluidseffecten toegevoegd. 

Met deze DLC, Blood and Gore genaamd, zal je slagveld er een stuk bloederiger uitzien. Volgens SEGA worden er honderden nieuwe animaties toegevoegd, inclusief nieuwe geluidseffecten.

Voor deze update moet echter wel worden betaald. De DLC is op Steam verkrijgbaar voor €2.49. 

Sutil heeft 2014-contract op zak

Adrian Sutil zal ook komend seizoen in de Formule 1 gaan rijden. De Duitser rijdt dit seizoen voor Force India, maar wil nog niets loslaten over 2014. Naar verluidt zal hij het team van Vijay Mallya trouw blijven.

Sutil sprak met het Braziliaanse Totalrace. "Ik weet dat ik erbij zal zijn, maar ik kan er nog niet over praten. Het zal niet lang meer duren, want we zijn bijna november, dus laten we zeggen twee weken. Het belangrijkste gewoon is dat ik het al weet." Er werd de Duitser gevraagd of hij blij was. De coureur zette een big smile op en verwees hier naar.

Wie het tweede zitje bij Force India zal gaan bezetten is nog niet bekend. Momenteel rijdt Paul di Resta er, maar naar verluidt aast Marussia-coureur Max Chilton op deze positie. De jonge Brit heeft steun van Aon en zou deze sponsor naar het team van Mallya mee kunnen nemen.

FOK!filmtip van de dag: Comandante (2003)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Comandante

Vandaag krijgen we op Canvas een herkansing om de documentaire Comandante van Oliver Stone te zien. De documentaire, die gisteravond ook al te zien was op de Vlaamse tv-zender, is om 15.35 uur te zien en is daarmee de FOK!filmtip van de dag.

Comandante 2

In de documentaire van Oliver Stone krijgen we een uniek beeld te zien van de roemruchte Cubaanse leider Fidel Castro. De spraakmakende cineast Oliver Stone ging bij de Cubaanse revolutionair op bezoek en sprak meer dan 30 uur met hem over de Cuba crisis, de slag in de Varkensbaai, zijn staatsgreep, het smokkelen van Viagra naar Cuba en de huidige situatie in het communistische land (in 2003 - red). Wat deze documentaire vooral zo mooi maakt is de gemoedelijke sfeer tijdens de interviews. Het is alsof de mannen elkaar al jaren kennen. Zo horen we Castro voor het eerst openhartig spreken over zijn iconen Charlie Chaplin en Brigitte Bardot en zijn goede vriend Che Guevara.

Comandante 2

Comandante is een indrukwekkende documentaire over een legendarische politieke leider. Wil je meer weten over de Cuba crisis, lees dan ook onze FOK!toen-special van dekatophetspek.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[NBA] Rose bezorgt Bulls zege tegen Knicks

Derrick Rose heeft bij zijn eerste thuiswedstrijd voor Chicago Bulls in anderhalf jaar direct een hoofdrol opgeëist. Met achttien punten was hij topscorer bij de Bulls tegen New York Knicks, maar belangrijker was zijn winnende score met 5,7 seconden op de klok. Hij maakte een kleine voorsprong voor de Knicks ongedaan: 82-81.

Bij Los Angeles Clippers - Golden State Warriors werd aanzienlijk meer gescoord. De Thuisploeg won met 126-115. Chris Paul scoorde 42 punten voor de Clippers. Egoïstisch was hij echter zeker niet. Hij strooide ook met vijftien assists. Aan de andere kant was Stephen Curry met 38 punten topscorer.

Brands: "Terugval in dit proces is logisch"

Technisch directeur van PSV Marcel Brands is niet in paniek nu de resultaten van PSV tegenvallen. Binnen vier dagen verloor de club twee keer van Roda JC.

"Het was na zondag een verkeerd moment om meteen weer te verliezen, maar een terugval past wel bij deze selectie", zegt Brands in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Daar waren we als directie en staf al op voorbereid."

Helemaal als een verrassing komt de inzinking van PSV niet voor Brands. "Want voor het seizoen begon, hebben we al doorgesproken dat het kan lopen zoals nu", vervolgt de directeur. "De keuze is bewust gemaakt om een heel nieuwe selectie en staf samen te stellen. Dan weet je gewoon dat een terugval in het proces logisch is."

"We wisten destijds uiteraard niet wanneer de eerste tegenslag zou komen. We hadden rekening gehouden met een slechte start. Maar in juli en augustus presteerden we juist boven verwachting. In de fase dat de buitenwacht de polonaise liep, zeiden wij intern tegen elkaar: we zijn niet zo goed en stabiel als het nu lijkt", aldus Brands.

Eerste beelden van next-gen Madden

YouTuber QJB heeft een video over het voetenwerk in Madden 25 voor PlayStation 4 kunnen bemachtigen en deelt deze met ons. Deze eerste beelden laten het detail zien dat we kunnen verwachten van de next-gen-versie van het spel.

Met het 'True Step'-systeem moet het voetenwerk van de wandelende tanks een stuk realistischer worden. In de video zien we dan ook van alles op het gras gebeuren, tot vliegende graspollen toe.

Vakbond: duizend militairen nodig voor missie Mali

Voor de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali waarover het kabinet waarschijnlijk vrijdag een besluit neemt zijn zeker duizend militairen nodig. Dat zei voorzitter van militaire vakbond AFMP Anne-Marie Snels vrijdagochtend op Radio 1.

Het kabinet zou 370 militairen naar Mali willen sturen, meldde de NOS donderdag. Volgens Snels zijn er drie keer zoveel militairen nodig voor de uitzending, omdat op elke periode van inzet twee periodes van rust moeten volgen.

Als er een eenheid weg is, moeten er twee eenheden in Nederland klaarstaan, legde Snels uit. Dat geldt voor commando's en opleiders, maar ook voor het ondersteunend personeel. Ze gaat ervan uit dat het kabinet daar bij de personeelsplanning rekening mee houdt.

De voorzitter betwijfelt of de Nederlanders al voor de kerst naar Mali gestuurd kunnen worden, omdat de militairen nog getraind moeten worden. "Dan moet het opleidingstraject ongelofelijk snel starten om dat allemaal voor elkaar te krijgen."

De missie in Mali ging op 1 juli van start na oplaaiend geweld in het Afrikaanse land. Uiteindelijk moeten ruim twaalfduizend VN-militairen en -politiemensen zijn gestationeerd in Mali. Er zijn er nu echter nog maar ruim vijfduizend.

Kerry: inlichtingendiensten gingen soms te ver

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft donderdag toegegeven dat zijn land soms is doorgeschoten in het afluisteren van leiders van andere landen. Het afluisteren gebeurde in veel gevallen 'op de automatische piloot omdat de technologie ervoor aanwezig was', zei Kerry volgens de Britse krant The Guardian via een videoverbinding tot een conferentie in Londen.

Kerry beloofde dat de spionagepraktijken grondig zullen worden bekeken en dat aan sommige daarvan een eind zal komen.

De Verenigde Staten zijn diplomatiek in verlegenheid gebracht door de recente onthulling dat de inlichtingendienst NSA ook de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel afluisterde. Om de schade te beperken heeft de regering de afgelopen dagen geprobeerd enige afstand te nemen tot de NSA. De directeur van de dienst, generaal Keith Alexander, is daar weer geïrriteerd over en stelt dat het juist Amerikaanse diplomaten zijn die vragen om buitenlandse leiders te bespioneren.

"Wij, de inlichtingendiensten, verzinnen die verzoeken niet. Daar komen de beleidsmakers mee", zei Alexander in een verhitte discussie met de vroegere Amerikaanse ambassadeur in Roemenië, James Carew Rosapepe. "Een van die groepen waren, laat mij even nadenken, o: ambassadeurs , voegde hij eraan toe.

Alexander zei dat de NSA informatie verzamelde wanneer beleidsmakers vroegen de 'intenties' van leiders van andere landen te achterhalen.

COA verwacht forse stijging asielzoekers

In Nederland komen er dit jaar zeventienduizend asielzoekers bij. Dat verwacht directeur Jan-Kees Goet van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het aantal is sinds 2002 niet zo hoog geweest, zegt hij vrijdag in de Volkskrant.

De afgelopen jaren liep het aantal asielzoekers steeds terug. Vorig jaar werden 9700 eerste asielverzoeken ingediend, bleek eerder dit jaar uit cijfers van het CBS. Dat is zestien procent minder dan een jaar eerder, toen het aantal ook al was gedaald. Het COA sloot daarom meerdere centra en moest een deel van het personeel op het hoofdkantoor ontslaan.

Doordat de instroom nu weer toeneemt moeten gesloten locaties weer open. Ontslagen werknemers worden gebeld met de vraag of ze weer aan de slag kunnen.

Voglens Goet steeg het aantal asielzoekers eerst heel gelijkmatig, en had daarom niemand het echt in de gaten. "Maar in de zomer hebben we een haakse bocht gemaakt. We houden er rekening mee dat de stijging zeker tot het eind van het jaar fors aanhoudt", zegt de directeur in de krant. Het gaat vooral om Syriërs, Somaliërs en Eritreeërs die naar Nederland komen.

Goet zegt in het interview ook dat asielzoekers voortaan gestimuleerd worden om vrijwilligerswerk te doen in de gemeenten waar ze worden opgevangen. "Ik heb er geen baat bij als mensen de hele dag door de ramen naar buiten zitten te kijken. Je moet ze zo actief mogelijk maken, zodat ze weer krachtig worden en de volgende stap kunnen maken."

Zaak tegen neuroloog Jansen afgetrapt bij tuchtraad

Het medisch tuchtcollege in Zwolle buigt zich vrijdag over de klachten van vijf oud-patiënten van de Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen. Het is de aftrap van de behandeling van de zaken rond de vermeende medische wanpraktijken van de oud-arts. Maandag begint in Almelo, na jarenlang onderzoek, de strafzaak tegen Jansen, de grootste medische zaak in de Nederlandse geschiedenis.

De zaak tegen Jansen is zo omvangrijk dat de Almelose rechtbank er vijftien zittingsdagen voor heeft uitgetrokken. De oud-specialist van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede staat terecht voor het stellen van verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson, het onnodig voorschrijven van zware medicijnen, het stelen en vervalsen van receptenbriefjes en voor de verduistering van 88 duizend euro.

De impact op de patiënten van Jansen, die jarenlang de naam Jansen Steur voerde, was in sommige gevallen enorm. Een patiënte pleegde zelfmoord nadat ze met Jansen een slechtnieuwsgesprek had gehad. Haar zaak maakt deel uit van het proces dat de ex-arts te wachten staat.

De praktijken waarvoor Jansen strafrechtelijk wordt vervolgd zouden hebben plaatsgevonden tussen 1997 en 2004. Het Openbaar Ministerie selecteerde negen zaken uit het totaal van ongeveer veertig oud-patiënten die met hun verhaal sinds 2009 naar justitie stapten. Wordt Jansen veroordeeld, dan dreigt een celstraf die kan oplopen tot twaalf jaar.

De tuchtzaak in Zwolle werd aangespannen namens vijf oud-patiënten van Jansen aangespannen door de Hengelose letselschade-expert Yme Drost, die zelf ook slechte ervaringen heeft met de arts. Vanwege de verjaringstermijn van tien jaar gaat de tuchtprocedure om zaken die speelden in 2003.

Jansen vloog eind dat jaar de laan uit bij het ziekenhuis waar hij sinds 1978 werkte toen zijn medicijnverslaving aan het licht kwam. Drost wil met de tuchtzaak voorkomen dat de 68-jarige Jansen ooit nog ergens aan de slag kan als arts.

Uit onderzoek bleek jaren na het ontslag van Jansen dat het bestuur van het MST het gebrekkige functioneren van de toen al omstreden neuroloog onvoldoende had aangepakt. Dit maakte de weg vrij voor een reeks aan claims van oud-patiënten, van wie er zich meer dan tweehonderd meldden bij Drost. Uit verder onderzoek bleek dat ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had gefaald.

Jansen liet zich enkele jaren geleden uitschrijven als arts. In ruil daarvoor zou de inspectie geen tuchtzaak tegen hem beginnen. Begin dit jaar bleek dat de neuroloog desondanks toch weer aan de slag was gegaan, maar dan in Duitsland. Daar overleed een 78-jarige patiënte die na een ruggenprik van Jansen verlamd was geraakt. De Duitse justitie onderzoekt deze zaak.

Jansen schuwde de afgelopen jaren de media. Maandag doorbrak hij het stilzwijgen in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Daaruit bleek dat hij zowel bij de tuchtzaak als bij de strafzaak aanwezig zal zijn. "Ik wil mijn gezicht laten zien, verantwoording afleggen en zelf antwoord geven op vragen die er zijn."

Volgens zijn advocaat Frank van Gaal zijn er veel argumenten om te zeggen dat diagnoses zorgvuldig tot stand zijn gekomen. Het is volgens hem nog maar de vraag in hoeverre Jansen verwijtbaar en onzorgvuldig handelde, zo zei hij in de krant. Ook is het maar de vraag of hij meer fouten maakte dan anderen.

Over de overige feiten die Jansen ten laste worden gelegd ziet het er volgens Van Gaal somberder uit voor zijn cliënt. "Maar die diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte - dat wordt een zware dobber. Daarvan kan ik niet zeggen: dat is niet gebeurd."

Behalve de tuchtzaak en de strafzaak tegen Jansen dienen later in november ook tuchtzaken tegen oud-bestuurders van het ziekenhuis - onder wie Herre Kingma, tevens oud-topman van de IGZ - en inspecteurs van de IGZ. In de drie tuchtzaken moet steeds binnen twee maanden uitspraak worden gedaan.

In de strafzaak moet begin december duidelijk worden welke straf het Openbaar Ministerie gepast vindt. De uitspraak laat naar het zich laat aanzien op zich wachten tot februari. Daarna kan zowel justitie als Jansen nog in hoger beroep gaan.

Greenpeace-activiste doet oproep aan koning

Een van de Nederlandse Greenpeace-activisten die in Rusland vastzitten vraagt koning Willem-Alexander in een brief om hulp. Faiza Oulahsen, die donderdag officieel werd aangeklaagd voor vandalisme, roept de koning op haar situatie te bespreken met de Russische autoriteiten tijdens zijn bezoek aan het land.

"Ik hoop van harte dat u iets voor ons kunt betekenen en de omstandigheden waarin wij verkeren", schrijft de activiste in de brief, die vrijdag op de voorpagina van het AD staat. Ze heeft het in de brief ook over de omstandigheden in de cel waarin ze de eerste drie weten zat. "Lekkende waterleidingen, een raam dat niet dicht kon, sanitair dat gebrekkig functioneerde en ratten die 's nachts hun weg naar mijn smerige cel vonden."

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn volgende week in Rusland voor de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar. Ze hebben in Moskou een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Oulahsen werd in september aangehouden met 29 andere opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, onder wie de Nederlander Mannes Ubels. De aanklacht tegen de opvarenden is inmiddels afgezwakt van piraterij naar 'hooliganisme', waar een straf van maximaal zeven jaar cel voor staat.

Om de Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen heeft Nederland heeft een procedure aangespannen bij het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg. De zaak begint maandag. Rusland erkent het tribunaal overigens niet en houdt vast aan de strafeis, die ook voor anderen burgers die ongeoorloofd een boorplatform betreden zou gelden.

Haagse gemeenteraad stemt in met cultuurpaleis

De gemeenteraad in Den Haag heeft donderdagavond ingestemd met de bouw van het nieuwe cultuurpaleis Spuiforum. Het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum Den Haag moet in 2018 zijn deuren openen.

Het gebouw komt op de plek waar nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater staan. Die panden worden gesloopt. De gemeente trekt 181 miljoen euro uit voor het project. Daar zitten ook de kosten bij van een tijdelijk onderkomen dat voor de gezelschappen wordt geregeld.

Het plan werd niet zonder slag of stoot goedgekeurd. Sommige partijen zijn bang dat cultuurwethouder Marnix Norder (PvdA) de bouwkosten te laag heeft begroot. Ze willen dat de huidige gebouwen worden gerenoveerd, maar dat is volgens het college van burgemeester en wethouders duurder.

De oppositie zegde tijdens de raadsvergadering het vertrouwen in de wethouder op en diende een motie van wantrouwen in. Die haalde het niet.

Yaiba komt eind februari uit

Tecmo Koei heeft bekendgemaakt dat Yaiba in 28 februari uitkomt op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. De over-the-top zombieslasher meets Ninja Gaiden wordt gemaakt door Team Ninja, Keiji Inafune en Spark Unlimited.

Deze samenwerking tussen Japan en het westen moet het spel een globaal tintje geven, zodat elke speler, uit Japan of het westen er lol aan beleeft. Als je van slashen houdt komt dat vast goed, want de zombieledematen vliegen in het rond. Die je overigens weer kunt gebruiken om andere zombies mee te slaan.

Yaiba: Ninja Gaiden Z-preview (Foto: Tecmo Koei)

FOK!filmblik: The People Under the Stairs (1991)

In het FOK!filmblik van vandaag komen we een film tegen van een regisseur die ons eerder blij maakte met legendarische films als The Last House on the Left (1972), The Hills Have Eyes (1977), Swamp Thing (1982), A Nightmare on Elm Street (1984), The Serpent and the Rainbow (1988) en Shocker (1989). We hebben het dan natuurlijk over Wes Craven's The People Under the Stairs, die op 1 november 1991 voor het eerst op het witte doek te zien was.

The People Under the Stairs

Poindexter Williams (Brandon Quintin Adams), ook bekend als Fool, woont met zijn moeder en zus in een ghetto in Los Angeles. Als moeder op zekere dag de huur niet kan betalen dreigt hun huurbaas Robeson hun op straat te zetten. Fool besluit om in het grote huis van de Robesons in te breken. Het huis blijkt een soort van omgekeerde Fort Knox te zijn. Ze komen namelijk wel binnen maar kunnen vervolgens met geen mogelijkheid het huis meer verlaten. Dan komen de bewoners thuis. Fool kan geen kant op en ontdekt dat de bewoners er nogal vreemde gewoontes op na houden. Ook komt hij er achter dat er nog meer mensen gevangen zitten in de kelder van het grote huis.

The People Under the Stairs 1

Een heerlijke film van Wes Craven met een behoorlijke dosis horror, humor en drama. Vooral Everett McGill en Wendy Robie, die we eerder al hadden zien schitteren als echtpaar in Twin Peaks, speelden de sterren van de hemel als het heerlijke gestoorde stel. Maar ook Brandon Adams, A. J. Langer, Ving Rhames en Sean Whalen speelden prima rollen in deze benauwende horrorfilm die voor een budget van 6 miljoen dollar werd opgenomen.

The People Under the Stairs 2

The People Under the Stairs zou wereldwijd zo'n 31 miljoen dollar opleveren en was daarmee ook één van de meest succesvolle horrorfilms uit de negentiger jaren.

Ubisoft stopt met uPlay Passport

Ubisoft stopt met hun uPlay Passport-programma, het systeem om met Ubisoft-titels online functionaliteit, zoals multiplayer, te krijgen.

Assassin's Creed IV heeft enkele singleplayer-elementen achter het vermaarde uPlay Passport gezet, zoals Edwards Fleet. Hierdoor kun je als je niet online zou willen geen handelsmissies doen. Deze missies zijn ook met vrienden samen online te doen, de reden waarom dit achter het uPlay Passport zat.

Ubisoft heeft nu besloten het niet alleen overboord te gooien voor het vlootsysteem, maar voor alle online elementen van Assassin's Creed IV. Nog handiger: dit geldt voor alle toekomstige Ubisoft-titels. Mocht je nog geen Passport hebben gekocht, dan is deze nu gratis te downloaden via Xbox Live of PlayStation Network. Mocht je het wel hebben gekocht, dan moet je contact opnemen met de Nederlandse Ubisoft-support.

Assassin's Creed 4 eerder verkrijgbaar

FOK! Wat een weer: Meh.

De ember zit weer in de maand! Goedemorgen trouwens, deze druilerige vrijdagmorgen. Meh, het is nog niet eens licht. Het weer is in dezelfde sfeer: Meh. Het blijft vrijwel overal in het land bewolkt. Het zal her en der wat regenen, hoewel het later vanmiddag waarschijnlijk wel wat op zal klaren. Het zal rond de 13 graden worden.

Dit weer zal morgen grotendeels hetzelfde zijn, met bewolking in de ochtend en in de middag opklaringen met misschien wel een straaltje zon. Als het straaltje je lastigvalt, gewoon terugstralen. Dat zal 'm leren. Ik verwacht een graad of twaalf. Zondag zal een winderinge dag worden met wat buien en later op de dag misschien wel een klap onweer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen.Je mag deze foto's mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van morgen!

 

Natalie Portman had medelijden met Chris Hemsworth

Natalie Portman had af en toe medelijden met Chris Hemsworth, haar tegenspeler in Thor: The Dark World. In de superheldenfilm neemt Hemsworth weer de rol op zich van de Noorse dondergod Thor, Portman speelt wederom zijn liefje Jane Foster. "Hij droeg heel zware outfits. Ik had vooral met hem te doen als hij naar de wc moest", aldus de actrice in Metro.

Portman denkt sowieso dat Hemsworth het zwaarder heeft bij het maken van dit soort spektakelfilms dan menigeen denkt. "Hij laat het er allemaal heel gemakkelijk uitzien, terwijl hij voornamelijk voor een groen scherm staat te acteren in zijn eentje. Hij moet dus alles uit zijn verbeelding halen. Hij vecht met personages die er niet zijn en gaat om met situaties die niets met het echte leven te maken hebben. Dat is knap hoor."

In Thor: The Dark World moet Thor het opnemen tegen de ultieme vijand, de schurk Malekith, leider van de Duistere Elfen van Svartalfheim, gespeeld door Christopher Eccleston. Om hem de baas te kunnen moet Thor zijn sluwe broer Loki, wederom gespeeld door Tom Hiddleston, uit zijn cel halen om hem bij te staan. Maar Loki houdt er uiteraard zijn eigen agenda op na. De film draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen.


Natalie Portman had medelijden met Chris Hemsworth (Foto: Novum)

Celstraf voor 13-jarige die vader doodschoot

Een Amerikaanse jongen die op 10-jarige leeftijd zijn vader doodschoot, verdwijnt zeker zeven jaar achter de tralies. Dat besloot de rechter in Californië donderdag, meldden Amerikaanse media. Het joch doodde zijn vader, een prominente neonazi, terwijl de man op de bank lag te slapen.

De advocaat van de inmiddels 13-jarige jongen reageerde geschokt op het vonnis. De tiener zou jarenlang ernstig zijn mishandeld, waardoor hij kampt met emotionele problemen. Hij besloot zijn vader dood te schieten omdat die wilde scheiden van zijn vrouw, de stiefmoeder van de jongen. De knaap durfde niet te besluiten bij wie hij wilde gaan wonen.

Celstraf voor 13-jarige die vader doodschoot
Celstraf voor 13-jarige die vader doodschoot (Foto: ANP)

'Lou Reed stierf vredig tijdens tai chi'

De Amerikaanse muzikant Lou Reed stierf op uiterst vredige wijze, zo beschrijft zijn weduwe Laurie Anderson donderdag in de lokale Amerikaanse krant The East Hampton Star. In het rustige plaatsje East Hampton had het stel de afgelopen jaren veel tijd doorgebracht.

"Lou was een tai chi-meester en bracht zijn laatste dagen hier door terwijl hij gelukkig en overweldigd was door de schoonheid en kracht en zachtheid van de natuur." Op zondagmorgen overleed de cultlegende terwijl hij naar de bomen keek en "met zijn muzikantenhanden" tai chi-oefeningen deed, schrijft Anderson.

Lou Reed maakte furore als mede-oprichter van de avantgardistische rockband The Velvet Underground en ook als soloartiest. Hij stierf aan de gevolgen van een leveraandoening.

'Lou Reed stierf vredig tijdens tai chi'
'Lou Reed stierf vredig tijdens tai chi' (Foto: ANP)

Plasterk maakt verklaring NSA openbaar

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft informatie die hij van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft gekregen over onderschepte belgegevens bekendgemaakt. In een brief van Plasterk donderdag aan de Tweede Kamer staat de verklaring.

Plasterk onthulde woensdag in Nieuwsuur dat hij bevestigd heeft gekregen dat de NSA vorig jaar inderdaad gegevens heeft onderschept over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland.

In de verklaring waar de minister aan refereerde, ontkent de NSA beweringen van Franse, Spaanse en Italiaanse journalisten dat de inlichtingendienst tientallen miljoenen telefoongesprekken heeft afgeluisterd. Wel is metadata verzameld, gegevens over bijvoorbeeld het tijdstip van een telefoontje en tussen wie het gesprek werd gevoerd.

Plasterk schrijft verder een motie van D66-leider Alexander Pechtold te zien als ondersteuning van het beleid. In de motie wordt de regering verzocht het gesprek aan te gaan met de Verenigde Staten over een anti-spionageakkoord of zich aan te sluiten bij het initiatief van Frankrijk en Duitsland, die om opheldering willen vragen.

De minister meldt dat gesprekken plaatsvinden tussen de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de NSA. Het Frans-Duitse initiatief beoordeelt Nederland als positief. Hierover is ook contact met beide landen en waar nodig wil Plasterk een actieve bijdrage leveren, schrijft hij.

D66 laat in een reactie weten uit de brief te lezen dat Nederland anti-spionageafspraken met de VS gaat maken. "Begin nu met anti-spionageafspraken met harde criteria. Bevriende staten horen elkaar niet zomaar te bespioneren. Hardere afspraken daarover blijken met alle onthullingen van de laatste tijd meer dan ooit nodig", aldus Pechtold.

Verder schrijft Plasterk in een reactie op een motie van het CDA en D66 om opheldering te krijgen over wie afgeluisterd wordt, dat het kabinet in gesprek is met de VS. De Kamer wordt, waar nodig vertrouwelijk, over de uitkomsten geïnformeerd.

Football Manager 2014

Wij heten u van alle welkom bij de presentatie van onze nieuwste en waarschijnlijk laatste speler op de sportspellen-markt voor dit kalendarjaar: Football Manager 2014. Deze speler is een talent in opkomst, niet vergelijkbaar met gevestigde namen als FIFA 14 of NBA 2K14. Ik denk echter dat het talent van deze speler zeker zichtbaar is en in de komende tijd zal laten zien waarom wij 2014 hebben toegevoegd aan ons team. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.