FOK!filmblik: The People Under the Stairs (1991)

dekatophetspek

In het FOK!filmblik van vandaag komen we een film tegen van een regisseur die ons eerder blij maakte met legendarische films als The Last House on the Left (1972), The Hills Have Eyes (1977), Swamp Thing (1982), A Nightmare on Elm Street (1984), The Serpent and the Rainbow (1988) en Shocker (1989). We hebben het dan natuurlijk over Wes Craven's The People Under the Stairs, die op 1 november 1991 voor het eerst op het witte doek te zien was.

The People Under the Stairs

Poindexter Williams (Brandon Quintin Adams), ook bekend als Fool, woont met zijn moeder en zus in een ghetto in Los Angeles. Als moeder op zekere dag de huur niet kan betalen dreigt hun huurbaas Robeson hun op straat te zetten. Fool besluit om in het grote huis van de Robesons in te breken. Het huis blijkt een soort van omgekeerde Fort Knox te zijn. Ze komen namelijk wel binnen maar kunnen vervolgens met geen mogelijkheid het huis meer verlaten. Dan komen de bewoners thuis. Fool kan geen kant op en ontdekt dat de bewoners er nogal vreemde gewoontes op na houden. Ook komt hij er achter dat er nog meer mensen gevangen zitten in de kelder van het grote huis.

The People Under the Stairs 1

Een heerlijke film van Wes Craven met een behoorlijke dosis horror, humor en drama. Vooral Everett McGill en Wendy Robie, die we eerder al hadden zien schitteren als echtpaar in Twin Peaks, speelden de sterren van de hemel als het heerlijke gestoorde stel. Maar ook Brandon Adams, A. J. Langer, Ving Rhames en Sean Whalen speelden prima rollen in deze benauwende horrorfilm die voor een budget van 6 miljoen dollar werd opgenomen.

The People Under the Stairs 2

The People Under the Stairs zou wereldwijd zo'n 31 miljoen dollar opleveren en was daarmee ook één van de meest succesvolle horrorfilms uit de negentiger jaren.