Taliban bevestigen dood leider in Pakistan

De chef van de Taliban in Pakistan, Hakimullah Mehsud, is vrijdag gedood bij een aanval met een drone, een onbemand vliegtuig. Een hooggeplaatse bron bij de islamistische beweging heeft een bericht van 'bronnen bij veiligheidsdiensten' bevestigd. Mehsud wordt zaterdag begraven in Noord-Waziristan. Bij de droneaanval kwamen volgens uiteenlopende bronnen in totaal 4à 25 mensen om het leven, onder wie de lijfwacht en de chauffeur van Mehsud.

Mehsud was een van de meest gezochte mannen van Pakistan. Naar wordt aangenomen was hij ongeveer 35 jaar oud. De Taliban in Pakistan staan los van hun naamgenoten in Afghanistan. Beide organisaties zijn wel bondgenoten. Mehsud nam het leiderschap van de Pakistaanse Taliban in 2009 over, nadat zijn voorganger en mentor bij een droneaanval was gedood.

Noord-Waziristan grenst aan Afghanistan en is het bolwerk van de Pakistaanse Taliban. In 2009 was Mehsud te zien in een afscheidsvideo van een Jordaanse zelfmoordterrorist, die in Afghanistan zeven CIA-medewerkers doodde. De Verenigde Staten zetten daarop een beloning van 5 miljoen dollar op zijn hoofd.

Taliban bevestigen dood leider in Pakistan
Taliban bevestigen dood leider in Pakistan (Foto: ANP)