Jansen: 'Beter marihuana dan morfine'

Ernst Jansen had een zakje marihuana in zijn bureaula liggen, om te laten zien aan patiënten. Dat zei hij vrijdag tijdens de tuchtzaak tegen hem bij de rechtbank in Zwolle, naar aanleiding van een verklaring van een gedupeerde patiënt.

Zelf heeft hij de patiënt in kwestie nooit marihuana gegeven, zegt de ex-neuroloog. Wel had hij een adresje in Almelo waar het spul gehaald kon worden. "Dat adres heb ik aan deze patiënt doorgegeven", zei Jansen vrijdag. "Beter dan morfine gebruiken", voegde hij daaraan toe. "Ik zie daar niets vreemds in."

Jansen had onterecht de ziekte van Pick, een vorm van dementie, gediagnosticeerd bij deze patiënt. De marihuana zou zijn klachten verlichten.

"Wees maar lief tegen hem. Hij heeft nog maar drie tot vijf jaar", had hij verteld tegen zijn vrouw en dochter. De patiënt in kwestie had al geïnformeerd naar de mogelijkheden van euthanasie naar aanleiding van de diagnose. "Mijn haren gaan rechtovereind staan als ik dokter Jansen hoor liegen", zei de klager in de rechtbank van Zwolle. "Ik heb nog steeds nachtmerries over u."

Jansen zei blij te zijn de patiënt weer te zien en te merken dat het een stuk beter gaat met hem.

Volgens Frank van Gaal, de advocaat van Jansen, is de klacht niet ontvankelijk dan wel ongegrond, in verband met verjaring en het missen van feitelijke gronden.

Jansen:'Beter marihuana dan morfine'
Jansen:'Beter marihuana dan morfine' (Foto: ANP)