Megabadeend lek door noodweer

Door hevige rukwinden is de mega opblaaseend in Taiwan van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman leeggelopen. "Mensen rouwen er echt om, dat vind ik interessant", zegt Hofman tegen Novum Nieuws. Het Taiwanese Taoyuan, waar de eend ligt, werd donderdag ook nog getroffen door een aardbeving.

De schade aan de metershoge eend is te overzien. Een van de luchtpompen die de opblaaseend fier overeind houdt, is kapot gegaan, waarna een scheurtje in de eend ontstond. "Naar verwachting is het zaterdag weer gerepareerd", aldus de kunstenaar. De badeend reist al jaren over de wereld en trekt veel bekijks.

Hofman is geïntrigeerd door het succes van zijn kunstproject. "Waarom gaat iedereen zo hard voor een gele badeend?", vraagt de kunstenaar zich af. "De reuzeneend degradeert het water waarin het dobbert tot badkuip. Het verbroedert mensen."

Vorige week berichtte Chinese media dat de Rubber Duck van Hofman in Peking miljoenen heeft opgebracht voor de toeristenbranche. "Het werk draait niet om het geld dat andere mensen daaraan verdienen", vindt Hofman. Van de badeend zijn talloze parafernalia te koop. "Die knuffels en badeenden hebben niks met mijn project te maken."