Jansen betuigt spijt in 'onnodige' zaak

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen heeft spijt. Dat zei hij aan het eind van de behandeling van de tuchtzaak die vrijdag werd behandeld in Zwolle. Dat hij in de zaken van vijf patiënten verwijtbaar heeft gehandeld vond hij echter niet. Volgens de advocaat van de oud-arts was de zaak bovendien op de keper beschouwd onnodig.

De excuses van Jansen waren voer voor fijnproevers. De oud-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente verontschuldigde zich niet voor de foutieve diagnoses, de bijbehorende zware medicatie, de slechte dossiers of voor de manier waarop hij met zijn patiënten omging. Zijn excuses betroffen zijn onvermogen om het leven en de lijdensweg van zijn patiënten te verbeteren.

Met de tuchtzaak wil letselschade-expert Yme Drost namens zijn cliënten voorkomen dat de 68-jarige Jansen ooit weer aan de slag kan als arts. Dat is in het tuchtrecht de zwaarst mogelijke sanctie. Alleen door een uitspraak van het tuchtcollege zou Jansen op de Europese zwarte lijst terecht kunnen komen, waardoor hij ook in andere landen kan worden geweerd.

Het tuchtcollege zal zich de komende weken onder meer moeten beraden over de verjaringstermijn, een begrip dat vrijdag steeds weer opdook. Drost diende de tuchtklacht namelijk pas afgelopen januari in. Door de verjaringstermijn van tien jaar kan alleen het medisch handelen tussen 25 januari 2003 en Jansens ontslag in december van dat jaar worden beoordeeld.

Keer op keer hamerde Jansens advocaat Frank van Gaal erop dat foutieve diagnoses als multiple sclerose, parkinson en dementie al voor 2003 waren gesteld. Drost toonde wat hem betreft niet goed aan dat Jansen in dat jaar anders had moeten handelen. Alle klachten zouden niet-ontvankelijk of niet-gegrond moeten worden verklaard.

Uit de verhalen van de vijf patiënten van Jansen die vrijdag hun verhaal deden rees het beeld van een arts die een broertje dood had aan het bijhouden dossiers en over zijn patiënten en hun naasten heen walste. Zijn opvolgers troffen flinterdunne dossiers aan - ook bij patiënten die jarenlang bij hem liepen - en aparte delen van het dossier blijken nu onvindbaar, wat ook veel vragen opriep bij het tuchtcollege.

Verder was Jansen de dokter en die moest maar worden vertrouwd. Kon een patiënt voor een bepaalde aandoening niet beter naar een reumatoloog? "Wat die kan, kan ik ook", zo gaf de patiënt de woorden van Jansen weer. In meerdere gevallen ging het relaas van de patiënten gepaard met de nodige emoties en irritaties. Een enkeling had nog steeds nachtmerries.

Het contrasteerde sterk met de warme herinneringen die Jansen zelf koesterde aan de arts-patiëntrelatie. "In vele gevallen was dat contact buitengewoon goed, beter dan wat je bij een ander kunt krijgen", zo memoreerde Jansen in zijn laatste woord.

Eerder had de oud-neuroloog verteld dat hij eind jaren negentig de weg kwijtraakte door een 'persoonlijke crisis'. Wat daarop volgde was een medicijnverslaving. Dat hij ook verslaafd zou zijn aan andere verdovende middelen of een drankprobleem had ontkende hij.

Jansen had wel marihuana in het ziekenhuis. Volgens een van de vijf klagers gooide de arts hem de softdrug over tafel toe. Jansen vond het voorstel marihuana te gebruiken helemaal niet vreemd. Beter dan morfine. Toen de man weigerde kreeg hij - voor het geval hij zich zou bedenken - het nummer van een dealer, zelf ook patiënt van Jansen. "Een heel verstandig en betrouwbaar mens", aldus de oud-arts.

De tuchtzaak tegen Jansen moet alle patiënten van Jansen - niet alleen de vijf klagers - helpen een 'definitieve punt' te zetten achter een slepende affaire, aldus Drost aan het begin van de zittingsdag. Ze willen niet meer in de media worden geconfronteerd met het verhaal dat hij weer actief is als arts en doet alsof er niets aan de hand is.

Volgens Jansens advocaat Van Gaal was de tuchtprocedure echter een 'volslagen nutteloze actie'. De klachten waren te laat, de onderbouwing ontbrak en de toegevoegde waarde van de zaak is - gezien de blijvende uitschrijving van Jansen als arts - 'uitermate gering'.

Bovendien, aldus Van Gaal, begint maandag ook de strafzaak tegen Jansen. In die zaak wordt Jansen verdacht van het stellen van verkeerde diagnoses, het onnodig voorschrijven van zware medicijnen, het stelen en vervalsen van receptenbriefjes en voor de verduistering van 88 duizend euro. Het gaat om de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De rechtbank in Almelo heeft er vijftien zittingsdagen voor uitgetrokken.

Tuchtklachten rondom de zaak-Jansen zijn er behalve tegen de arts zelf ook tegen drie oud-bestuurders van het Medisch Spectrum Twente, onder wie oud-topman Herre Kingma, voorheen de hoogste man van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook tegen een aantal inspecteurs loopt een zaak. Die tuchtzaken worden later deze maand behandeld.

In de tuchtzaak tegen Jansen wordt op 20 december uitspraak gedaan. In de strafzaak wordt het vonnis verwacht in februari.