Jansen raakte 'de weg kwijt'

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen raakte eind jaren negentig in een persoonlijke crisis de weg kwijt. Dat heeft hij vrijdag gezegd bij de behandeling van de tuchtzaak in Zwolle. In 1998 begon zijn medicijnverslaving. "Eerst een tabletje voor het slapengaan, later meer." De dagelijkse dosis noemde hij 'hoog'.

Volgens letselschade-expert Yme Drost, die namens de tuchtzaak namens oud-patiënten aanspande, zat de omstreden arts ook overdag onder de pillen. "Een arts die overdag dormicum slikt, kan niet de zorg bieden die van een arts mag worden verwacht." Drost noemde het risico bij het voorschrijven van medicijnen en de kans op verkeerde diagnoses.

Jansen ontkent dat hij overdag ook slikte. "Dat deed ik 's avonds na het werk." Hij kon naar eigen zeggen weinig doen tegen zijn verslaving, die hij ziet als een ziekte die hem overkwam. "Voor buitenstaanders is het heel makkelijk. Maar voor zover je het zelf in de gaten hebt, ontbreekt de kracht om het te corrigeren."

De oud-neuroloog stelde zich vrijdagochtend bij de behandeling van de eerste van vijf zaken actief op, waarbij hij zich af en toe ook rechtstreeks tot zijn oud-patiënte wendde. Hij had volgens hem altijd een heel redelijk en sympathiek menselijk contact met haar. "Dat geldt ook voor de anderen: als er wat was, dan was ik daar. Ook als ik de telefoon hoorde op ongelegen tijdstippen."

Spijtbesef en ongeclausuleerde excuses kwamen nauwelijks over zijn lippen. "Ik vind het ontzettend spijtig dát het zo gelopen is. Voor zover het verwijtbaar is, spijt me dat ontzettend en zijn excuses op hun plaats."

Zijn houding leidde bij ook tot irritatie. "Ik ben blij dat ik hem nu weer zie. En dat het een stuk beter gaat met hem", zo zei Jansen over een patiënt die niet bleek te lijden aan een vorm van dementie. "Ik krijg nog steeds nachtmerries van u", beet de oud-patiënt hem geëmotioneerd toe.

Vier van de vijf patiënten die betrokken zijn bij de tuchtzaak zijn vrijdag aanwezig bij de behandeling door het medisch tuchtcollege in Zwolle. De vijfde patiënt twijfelde tot het laatste moment of ze zou komen, maar kon de confrontatie volgens Drost uiteindelijk psychisch niet aan.

In de tuchtzaak, die losstaat van de strafzaak tegen Jansen die maandag begint, staat de kwaliteit van de gezondheidszorg centraal. Drost eist namens zijn patiënten dat Jansen zich nooit meer mag inschrijven als arts. De 68-jarige Jansen staat sinds enkele jaren niet meer geregistreerd, maar bleek begin dit jaar toch nog in Duitsland aan de slag te zijn gegaan.