Nederlands Filmfonds vindt filmsubsidie fantastisch

Het Nederlands Filmfonds is zeer verheugd over de stimuleringsmaatregel van twintig miljoen euro die het kabinet heeft toegewezen aan de Nederlandse filmsector. "Dit is een fantastisch resultaat en cruciaal voor de toekomst en kwaliteit van de nationale filmindustrie", laat directeur Doreen Boonekamp vrijdagochtend weten.

"Nederlandse filmprofessionals kunnen zo weer op kwaliteit gaan concurreren met buitenlandse collega's", gaat Boonekamp verder. Ze verwacht dat met deze maatregel meer buitenlandse producties naar Nederland komen. Zo wordt niet alleen de werkgelegenheid gestimuleerd, maar krijgen Nederlandse filmmakers weer de kans hun talenten te ontwikkelen.

Veel Nederlandse filmmakers, van acteurs tot regisseurs tot producenten, klaagden over de gezondheid van de Nederlandse filmsector gedurende de afgelopen jaren. Volgens hen werd het filmmakers zo goed als onmogelijk gemaakt om in Nederland hun vak uit te oefenen, simpelweg omdat het goedkoper was in het buitenland te draaien en monteren. Volgens hen bloedde de Nederlandse filmsector dood en liep de staat ook nog eens veel geld mis, een situatie die nog werd verslechterd door de kwakkelende economie.

In januari werd al door filmmakers aangedrongen op een belastingvoordeel, net zoals dat voor buitenlandse filmmakers bestaat. Zo kon de concurrentiepositie met het buitenland weer worden rechtgetrokken en zou het ook meteen interessanter worden voor buitenlandse filmproducties om in Nederland neer te strijken.

Overigens lieten toen meerdere filmmakers al weten juist niet op zoek te zijn naar subsidie. "Een subsidie is gewoon uitdelen van geld, dat er tijdens deze recessie natuurlijk steeds minder is", zei producent Gijs van de Westelaken in januari tegen Novum Nieuws. "Een tax shelter is een veel slimmere manier van het rondpompen van geld. De voorwaarden zijn heel helder geformuleerd." De producent wees naar de zuiderburen. "Bij de Belgische collega's werkt het al jaren heel goed."

Een ander veelgehoord kritiekpunt is dat een subsidie per definitie eindig is. Als het geld op is, vissen volgende films achter het net. Een belastingvoordeel blijft daarentegen onbeperkt voordeel genereren.

"Dit is een grote stap in de goede richting", zegt een woordvoerder van het Nederlands Filmfonds vrijdagochtend. "Twintig miljoen is een serieus bedrag waar veel filmmakers voordeel van zullen hebben. Daarbij krijgen filmmakers weer de keus om in Nederland te filmen. Die hebben ze nu totaal niet."


Nederlands Filmfonds vindt filmsubsidie fantastisch (Foto: Novum)