Miljoenen in beslag genomen op woonwagenkamp

In het woonwagencentrum aan de Deutersestraat in Den Bosch is beslag gelegd op miljoenen euro's op verdenking van witwassen van crimineel vermogen. Dat liet de politie vrijdagavond weten.

De politie viel het kamp donderdagochtend binnen en nam alle 29 aanwezigen mee, inclusief zes kinderen. Acht van in totaal 16 bewoners van het woonwagenkamp die donderdag werden aangehouden, blijven het hele weekeinde in de cel.

De rechtbank in Den Bosch bepaalde vrijdag dat ze langer mogen worden vastgehouden. De andere acht zullen in de loop van het weekeinde worden vrijgelaten. De zes aanwezige kinderen (van 0 tot 13 jaar) zijn door de gemeente ondergebracht bij familie of herenigd met hun ouders.

Het kamp wordt in de loop van de avond weer vrijgegeven voor de bewoners. Het onderzoek op locatie is daarmee ook afgerond.

In totaal is er meer dan 350.000 euro aan contant geld gevonden. Ook is direct beslag gelegd op dure sieraden, horloges en diamanten. Voor het afvoeren van exclusief 16e- en 17e-eeuws porselein en diverse kunstwerken moest speciaal vervoer geregeld, omdat de getransporteerde waarde voorzichtig is getaxeerd op ongeveer 5 miljoen euro.

Vrijdag is ook begonnen met het afvoeren van 23 voertuigen en 4 grote caravans die op het terrein stonden. Ook zijn elektronica, dure koikarpers en pony’s afgevoerd. Bovendien is beslag gelegd op grote hoeveelheden merkkleding waarvan het merendeel nog een prijskaartje bevatte, bankpassen, eigendomsbewijzen, buitenlandse bankrekeningen en gegevensdragers.

Miljoenen in beslag genomen op woonwagenkamp
Miljoenen in beslag genomen op woonwagenkamp (Foto: ANP)