Greenpeace-activiste doet oproep aan koning

Een van de Nederlandse Greenpeace-activisten die in Rusland vastzitten vraagt koning Willem-Alexander in een brief om hulp. Faiza Oulahsen, die donderdag officieel werd aangeklaagd voor vandalisme, roept de koning op haar situatie te bespreken met de Russische autoriteiten tijdens zijn bezoek aan het land.

"Ik hoop van harte dat u iets voor ons kunt betekenen en de omstandigheden waarin wij verkeren", schrijft de activiste in de brief, die vrijdag op de voorpagina van het AD staat. Ze heeft het in de brief ook over de omstandigheden in de cel waarin ze de eerste drie weten zat. "Lekkende waterleidingen, een raam dat niet dicht kon, sanitair dat gebrekkig functioneerde en ratten die 's nachts hun weg naar mijn smerige cel vonden."

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn volgende week in Rusland voor de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar. Ze hebben in Moskou een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Oulahsen werd in september aangehouden met 29 andere opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, onder wie de Nederlander Mannes Ubels. De aanklacht tegen de opvarenden is inmiddels afgezwakt van piraterij naar 'hooliganisme', waar een straf van maximaal zeven jaar cel voor staat.

Om de Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen heeft Nederland heeft een procedure aangespannen bij het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg. De zaak begint maandag. Rusland erkent het tribunaal overigens niet en houdt vast aan de strafeis, die ook voor anderen burgers die ongeoorloofd een boorplatform betreden zou gelden.