COA verwacht forse stijging asielzoekers

In Nederland komen er dit jaar zeventienduizend asielzoekers bij. Dat verwacht directeur Jan-Kees Goet van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het aantal is sinds 2002 niet zo hoog geweest, zegt hij vrijdag in de Volkskrant.

De afgelopen jaren liep het aantal asielzoekers steeds terug. Vorig jaar werden 9700 eerste asielverzoeken ingediend, bleek eerder dit jaar uit cijfers van het CBS. Dat is zestien procent minder dan een jaar eerder, toen het aantal ook al was gedaald. Het COA sloot daarom meerdere centra en moest een deel van het personeel op het hoofdkantoor ontslaan.

Doordat de instroom nu weer toeneemt moeten gesloten locaties weer open. Ontslagen werknemers worden gebeld met de vraag of ze weer aan de slag kunnen.

Voglens Goet steeg het aantal asielzoekers eerst heel gelijkmatig, en had daarom niemand het echt in de gaten. "Maar in de zomer hebben we een haakse bocht gemaakt. We houden er rekening mee dat de stijging zeker tot het eind van het jaar fors aanhoudt", zegt de directeur in de krant. Het gaat vooral om Syriërs, Somaliërs en Eritreeërs die naar Nederland komen.

Goet zegt in het interview ook dat asielzoekers voortaan gestimuleerd worden om vrijwilligerswerk te doen in de gemeenten waar ze worden opgevangen. "Ik heb er geen baat bij als mensen de hele dag door de ramen naar buiten zitten te kijken. Je moet ze zo actief mogelijk maken, zodat ze weer krachtig worden en de volgende stap kunnen maken."