Volkert of een labiele Fortuynist?

Thako (Okaht)

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over labiele Fortuynisten.

Volkert van der Graaf moet vrij! – DriekOplopers
Als Zondags Orakel bespreek ik zelden de vrijdagse columns van Driek. Het blijft gewoon lastig om op een column met meerdere onderwerpen te reageren. Met Volkert van der Graaf zag ik echter een stukje in de column, waar mijn vingers toch al bij jeukten!

Ik ben het volledig met Driek eens. Ik zag nabestaanden en aanhangers van Pim Fortuyn met argumenten komen om Volkert nog véél langer vast te houden en het was tenenkrommend. Een klap in het gezicht van duizenden andere nabestaanden van moordslachtoffers. Alsof de moorden op die familieleden minder ingrijpend waren.

Ik begrijp de emotie van de familie Fortuyn. Die is echter niet anders dan bij andere families van vermoorde dierbaren. Als mijn broer wordt vermoord zou ik de dader ook het liefst levenslang achter de tralies willen zien. Ook ik zal geen enkele straf zwaar genoeg vinden. In dit geval slaat het echter ernstig door. De familie Fortuyn zoekt fanatiek de media en benadert zelfs de politiek om een absolute uitzonderingspositie op te eisen! Daarmee zetten ze ieder ander slachtoffer opzij als minder belangrijk. Minder ingrijpend.

Was Pim Fortuyn van groter belang? Hij heeft de politiek aardig op z'n kop gezet en dit wil ik niet bagatelliseren. Alleen hebben we geen idee wat hij verder had kunnen bereiken. We weten zelfs niet of zijn invloed wel zo positief zou zijn geweest. Niemand kan ooit die 'wat-als-vraag' sluitend beantwoorden.

Maar geldt dit niet voor ieder slachtoffer?
Neem een moord op een willekeurig kind in Leeuwarden. Had dit kind geen invloedrijk politicus of wetenschapper kunnen worden? Was hier een potentiële premier vermoord? We weten het niet en zullen het nooit weten. En juist daarom mogen we daar in de rechtspraak nóóit rekening mee houden.

Is Volkert een gevaarlijker gek dan iedere andere moordenaar? Als je dat als stelling neemt, zeg je feitelijk dat andere moordenaars best wel oké zijn. Terwijl  die ooit ook in staat waren een ander mens van het leven te beroven. Met geen enkele sluitende garantie dat ze daar in de toekomst niet opnieuw toe in staat zullen zijn.

Het klopt. Volkert is geen 'normaal' mens. Geen enkele berekende moordenaar is 'normaal'. Toch hebben we een rechtssysteem waarin daders enerzijds worden gestrafd, maar vervolgens weer worden gerehabiliteerd. De enige uitzondering is een levenslange gevangenisstraf. Zelfs TBS is in principe eindig.
Gaat dit wel eens fout? Soms wel. Maar jaarlijks zijn er tienduizenden trajecten die prima verlopen. Strafbeleid mag nóóit op basis van uitzonderingen worden aangepast.

Volkert van der Graaf had in zijn zieke geest bepaald dat Pim Fortuyn dood moest. Van meer kun je hem niet beschuldigen. Wat is nu de grootste angst van de familie Fortuyn? Dat Pim opnieuw wordt vermoord? Zou Volkert sowieso nog een politieke moord kunnen plegen? Met nog jarenlang de reclassering in zijn nek? Als er ooit nog een politieke moord in Nederland plaats zal vinden, zal de dader eerder een volstrekt onbekende zijn.

Ik gok voorzichtig op een nog onbekende, labiele Fortuynist.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns