Spanjaarden protesteren tegen gasinstallatie

Redactie

Duizenden Spanjaarden zijn zondag de straat opgegaan om te protesteren tegen een grote ondergrondse aardgasinstallatie voor de kust bij Les Cases d'Alcanar. Ze vrezen dat de aardgasinstallatie voor de oostkust de oorzaak is van een flinke toename van het aantal kleine aardbevingen.

Ongeveer vierduizend mensen droegen op de boulevard van Les Cases d'Alcanar spandoeken met zich mee waarin ze opriepen tot de sluiting of ontmanteling van de installatie. De installatie is nog niet operationeel, maar wordt momenteel getest. Bij de injectie van aardgas in het opslagsysteem, in Castellon, ontstaan trillingen.

Zaterdag maakte het Spaanse instituut voor geografie bekend dat het aantal aardbevingen is toegenomen. De afgelopen tien dagen werden 139 kleine aardbevingen waargenomen - een forse toename in vergelijking met voorgaande weken. Sommige bevingen hadden een kracht van meer dan 4,0.

De eerste keer dat alarm werd geslagen over de installatie was op 13 september, toen al driehonderd bevingen waren gemeten. De Spaanse autoriteiten vermoeden dat er een verband is tussen de aardschokken en de aardgasinstallatie. Zaterdag werd al bekend dat justitie heeft besloten een onderzoek in te stellen.