Einde nog niet in zicht voor shutdown VS

Hoewel een groot deel van de Amerikaanse ambtenaren die vorige week met onbetaald verlof werden gestuurd deze week weer aan het werk gaan, is er nog altijd geen zicht op een oplossing voor de zogenoemde shutdown van de overheid. En met het bereiken van het schuldenplafond op 17 oktober wordt de inzet steeds hoger.

Minister van defensie Chuck Hagel liet dit weekeinde weten dat bijna alle 350.000 ambtenaren van zijn ministerie die met onbetaald verlof moesten binnenkort weer aan het werk gaan. Hagel baseert zich voor deze beslissing op de Pay Our Military Act, een wet die kort voor de shutdown werd aangenomen door het Congres en ondertekend door president Barack Obama.

De Amerikaanse overheid ging dinsdag op slot, omdat de Republikeinen en Democraten het niet eens konden worden over het financieren van de overheid. De Republikeinen eisten dat de invoering van de zorgwet van Obama, die in de volksmond Obamacare wordt genoemd, wordt uitgesteld. De Democraten hebben deze eis vanaf dag het begin absurd genoemd.

Hoewel de sluiting van de overheid schadelijk is voor de Amerikaanse economie valt de huidige situatie in het niet vergeleken bij het niet-verhogen van het schuldenplafond. De verhoging van het schuldenplafond is noodzakelijk, omdat de Verenigde Staten zich anders niet verder in de schulden kunnen steken en openstaande rekeningen dus niet kunnen voldoen.

Het niet-verhogen van het schuldenplafond zal volgens experts verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen voor de VS maar voor de gehele wereldeconomie. En de waarschuwingen komen niet alleen van mensen binnen de Amerikaanse regering, zoals van minister van financiën Jack Lew, die de mogelijke gevolgen 'catastrofaal' noemde. Volgens Lew zal de waarde van de dollar kelderen en zullen de rentetarieven omhoog schieten.

Ook IMF-directeur Christine Lagarde zei deze week dat het een bedreiging voor de hele wereldeconomie zou zijn als het schuldenplafond niet wordt verhoogd. "Het is van kritiek belang dat hier zo snel mogelijk een oplossing voor komt", aldus Lagarde. Zakenbank Goldman Sachs waarschuwde deze week dat als het schuldenplafond niet wordt verhoogd de overheid de uitgaven zo drastisch zou moeten terugschroeven dat dat negen procent van het bruto binnenlands product zou kosten.

De Democraten, met president Barack Obama voorop, hebben de afgelopen week meermaals gezegd dat ze niet bereid zijn te onderhandelen met de Republikeinen over door hen gewenste bezuinigingen zolang zij daarvoor het schuldenplafond 'gijzelen'. Obama zegt daarover pas te willen praten nadat het schuldenplafond is verhoogd. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, sloot een verhoging van het plafond zonder voorwaarden zondag echter uit. "We gaan het schuldenplafond niet verhogen zonder voorwaarden. Ik heb de president verteld dat dat er niet in zit."