Rodriguez wint Ronde van Lombardije opnieuw

Frank (franklop)

Joaquin Rodriguez heeft zondag voor het tweede jaar op rij de Ronde van Lombardije gewonnen. De Spanjaard, vorige week nog tweede op het WK, demarreerde op tien kilometer van de meet en kwam solo over de finish. Landgenoot Alejandro Valverde werd op zeventien seconden tweede, terwijl de Pool Rafa? Majka derde werd.

Thomas Voeckler sierde de regenachtige 107e editie van de Ronde van Lombardije. Hij ontbond met nog een kleine zestig kilometer te gaan zijn duivels. De aanvalslustige Fransman kreeg een voorsprong van meer dan drie minuten, maar werd aan de voet van slotklim Villa Vergano ingerekend.

Even later, op zo'n tien kilometer van de finish, greep Rodríguez het steile bergje aan om te demarreren. Hij kreeg een drietal achtervolgers achter zich aan. Van dat drietal zette Alejandro Valverde in de slotkilometers alleen de jacht op Rodriguez in.

Die tweestrijd was frappant, aangezien vorige week over de rolverdeling binnen de Spaanse WK-ploeg nog veel te doen was. Omdat Valverde en Rodriguez niet op een lijn zaten, ging Rui Costa met de wereldtitel aan de haal. De Portugees klopte Rodriguez in de sprint.

Een week later nam Rodriguez revanche. Valverde werd tweede, terwijl Majka even later de derde plaats opeiste. Dan Martin kon door een val in de laatste bocht niet sprinten om de ereplaatsen. Robert Gesink was op de tiende plaats de beste Nederlander.