Pentagon roept ambtenaren terug van verlof

Het Pentagon heeft negentig procent van de 350 duizend ambtenaren van het ministerie teruggeroepen van verlof. De ambtenaren waren met verlof gestuurd in verband met de 'shutdown' van de Amerikaanse overheid.

Het besluit van minister van defensie Chuck Hagel de ambtenaren terug te roepen is genomen op basis van de Pay Our Military Act, een wet die kort voor de shutdown werd aangenomen door het Congres en ondertekend door president Barack Obama. In een verklaring zei Hagel dat de wet niet toestaat dat alle ambtenaren van het Pentagon worden teruggeroepen. De wet zorgt er wel voor dat medewerkers 'die bijdragen aan het moreel, het welbevinden, de bekwaamheid en de paraatheid van militairen' weer aan het werk gaan. Of ambtenaren die een civiele functie bekleden ook weer aan het werk mogen is nog niet bekend.

Hoewel het verlof van het grootste deel van de ambtenaren van het Pentagon van de baan is, zijn de gevolgen van de shutdown nog altijd ernstig, waarschuwde Robert Hale, die toeziet op de financiën van het ministerie. "We hebben het moreel van de burger ernstige schade toegebracht." Hale zei te hopen dat een 'substantieel aantal' ambtenaren maandag weer aan het werk kan.