Rebellen Mali steunen vrede weer

Redactie

Separatistische rebellen in het noorden van Mali hebben zaterdagnacht bekendgemaakt het vredesakkoord met de Malinese regering weer te eerbiedigen. Eerder beschuldigden zij de regering ervan zich niet te houden aan gemaakte afspraken, die tot doel hebben het land te herenigen, en trokken ze zich terug uit het akkoord.

Het besluit van de rebellen volgt op vrijlating van rond de twintig gevangenen door de Malinese autoriteiten enkele dagen geleden. De vrijlating was een van de afspraken uit het vredesakkoord dat in juni werd gesloten. De vrees bestond dat de opschorting van het akkoord zou leiden tot nieuw geweld in het noorden van het land. Zondag en maandag braken al vuurgevechten uit tussen rebellen en militairen in de noordelijke stad Kidal.

Volgens Mahamadou Djeri Maiga, vicevoorzitter van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad (NMLA), is besloten om weer samen te werken met de Malinese regering 'omdat we anders op chaos af zouden stevenen'. In een verklaring schrijven de NMLA en twee andere organisaties die zich hadden teruggetrokken uit het akkoord dat ze de 'vrede en veiligheid in heel Mali en in het bijzonder in Azawad (de naam van de rebellen voor Noord-Mali, red.) willen bewaren'.

In juni werd een akkoord gesloten en wapenstilstand overeengekomen, zodat er presidentsverkiezingen konden worden gehouden. Ook werd afgesproken dat later dit jaar overleg zou worden gevoerd tussen de nieuwe president en de rebellen. Bert Koenders, hoofd van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali, is blij met de beslissing van de rebellen het akkoord weer te eerbiedigen. "De voorwaarden voor hervatting van de gesprekken zijn nu vervuld. De vrijlating van de gevangenen door de Malinese regering en de NMLA in het bijzonder hebben gezorgd voor nieuw vertrouwen tussen beide partijen", aldus Koenders.


BBC News over de broze vredesovereenkomst