Feest en ellende in Egypte

anoniem_22072019025900

Het Egyptische leger herdenkt zondag op feestelijke wijze de eerste aanval op Israël in de oorlog van 1973. Hoewel de oorlog eindigde in een patstelling, worden de aanvankelijke successen in die oorlog gevierd als een overwinning. Niet alleen duizenden aanhangers van het leger, maar ook aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi - die het leger als de vijand zien - gingen de straat op en op verschillende plaatsen in het land kwam het tot geweld. Daarbij vielen zeker vijftien doden, meldde het ministerie van volksgezondheid.

Op het Tahrirplein in Caïro stonden duizenden aanhangers van het leger feest te vieren: ze dansten, zwaaiden met vlaggen en hadden portretten bij zich van legerleider Abdel-Fatah el-Sissi, de man die drie maanden geleden Morsi afzette. Een legerband verzorgde de muzikale begeleiding bij de feestelijkheden. Het feest werd aan het begin van de dag ingeluid door ruim twintig F-16-gevechtsvliegtuigen, die in formatie over Caïro vlogen.

Duizenden aanhangers van Morsi gingen elders in Caïro de straat op om hun ongenoegen kenbaar te maken. Zij eisen nog altijd dat Morsi terugkeert als president. "Het volk heeft één eis: verwijder El-Sissi en de president", scandeerden de islamistische betogers. Sommigen probeerden het Tahrirplein te bereiken. Militairen, die het plein eerder deze week al barricadeerden met prikkeldraad en pantservoertuigen, zetten traangas in en schoten in de lucht om de Morsi-aanhangers op afstand te houden.

In het stadje Dalga, in de zuidelijke provincie Minya, liep een demonstratie al snel uit de hand. De politie opende het vuur op een groep Morsi-aanhangers nadat de groep de politie had beschoten, zeiden de autoriteiten. Zeker een betoger kwam hierbij om. In Suez, bij de Rode Zee, raakten twaalf mensen gewond bij gevechten tussen Morsi-aanhangers en inwoners van de stad die het leger steunen, zeiden bronnen bij de veiligheidsdiensten. In de havenstad Alexandrië werden 35 aanhangers van de afgezette president opgepakt.

Interim-president Adly Mansour riep Egyptenaren zaterdag in een toespraak op televisie op de straat op te gaan om feest te vieren en 'het leger te steunen'. Zijn voorlichter zei dat eenieder die tijdens de feestelijkheden tegen het leger demonstreert in dienst is van 'buitenlandse agenten'.