Femke Halsema Censuurcolumniste

Driek (DriekOplopers)

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep. Driek Oplopers is het oneens met Petertjeprik, maar beantwoordt wel zijn vraag.

Vladimir Poetin heeft heel erg slecht geslapen vannacht. Grote zorgen in en om het Kremlin. Het partijcongres van GroenLinks heeft gisteren een adhesiebetuiging aanvaard voor een steundemonstratie voor de bemanning van een door de Russen opgebracht Greenpeace-aksieschip.

Okee. Leuk. Altijd lachen met dat GroenLinks. Maar nu even serieus.

Je maakt een denkfout, Petertjeprik! Want de vraag stellen aan de verkeerde persoon naar aanleiding van een column van diezelfde verkeerde persoon is een regelrechte blunder. En Femke Halsema ís de verkeerde persoon. En de discussie staat volkomen los van hoe het er wérkelijk aan toe kan gaan in onze zogenaamde rechtsstaat. Want het is een misvatting, dat wij altijd worden beschermd door Officieren van Justitie en rechters. Want het is een misvatting, dat persoonlijk leed wordt opgelost door Officieren van Justitie en rechters. En dat geldt ook door persoonlijk leed dat is veroorzaakt door Femke Halsema.

Femke Halsema staat min of meer bekend als de koningin van het debat. En daar is ze maar wát trots op. Dat betekent natuurlijk wel dat van haar verwacht mag worden dat ze de verschillende debattechnieken herkent. Zoals de stijlfiguur ‘absurde paradox’, die haar in een column ten deel viel. Huilmuilend naar het politiebureau rennen om aangifte te doen, maar later door de Officier van Justitie in het ongelijk worden gesteld. Heeft de rechtsstaat dan naar behoren gefunctioneerd? Niet dus. De columnist in kwestie viel bij de belangenorganisatie waarvoor hij actief was in ongenade, en moest drie jaar keihard aan de slag op om de weg naar de top opnieuw te beklimmen. Overigens met veel succes en niet in de laatste plaats ook door hulp van anderen, maar dat had hij niet aan Femke Halsema te danken.

Uit het bovenstaande vallen twee conclusies te trekken. Ten eerste dat een behoorlijk rechtssysteem zeer zeker niet betekent dat ons land dus op een beschaafde wijze functioneert.  Ten tweede dat Femke Halsema oneigenlijke middelen gebruikt om een columnist de mond te snoeren.

Dat tweede argument, trouwens, betekent dat de fonkelnieuwe website De Correspondent reeds nu een lachertje is. Een hypocriete censuurkoningin aannemen als columnist. Dan ben je heel erg de kluts kwijt. Een columnrubriek waar Klemkaak Femke haar waanzin mag optikken, is een diskwalificatie voor alle andere columnisten die daar schrijven. Absoluut niet serieus te nemen. Iemand die te vuur en te zwaard het recht van vrije meningsuiting van columnisten tracht in te perken is ongeschikt als columnist. Een censuurcolumnist is net zoiets als veganistenvlees. Net als een politicus die in het dagelijks leven zijn politieke standpunten verkracht.

Zoals die meneer Lukassen van de PVV. Een partij die vindt dat straatterroristen een knieschot verdienen. Persoonlijk vind ik dat een verdedigbare stellingname, maar een meneer Lukassen die zijn buren bedreigt en in hun brievenbus pist, wordt natuurlijk terecht bij de eerste de beste gelegenheid door zijn partij geloosd. Een urinelozing, zeg maar.

Zoals die meneer De Vries van het CDA.  Een partij die vindt dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is, en daarom zaken als huwelijkstrouw hoog in het vaandel draagt. Persoonlijk vind ik dat een verdedigbare stellingname, maar een meneer De Vries die als Staatssecretaris van Defensie zijn echtgenote bedriegt met een militaire persofficier, wordt terecht door weinigen nog serieus genomen. Een afzwaaier, zeg maar.

En dan nu die bejaardenpartij volop in het nieuws. Met die Henk Krol. U weet wel, die zo te hoop liep tegen de geveinsde pensioenroof van ouderen. Omdat het een schande was dat bejaarden niet het pensioen kregen waar ze recht op hebben. Overigens nog even een compliment voor Volkskrant-journalist Yvonne Hofs, die in een prachtig artikel die ballon doorprikte, maar dat terzijde. Henk Krol van 50Plus dus. De redder van ons aller pensioen. Jaja… Nu is uitgekomen dat hij zelf als werkgever op grote schaal pensioenfraude heeft gepleegd. Henk Krol bleek zijn medewerkers bij de homokrant een poot te hebben uitgedraaid. Pensioenpremie wel ingehouden, maar niet afgedragen. Dat is een prachtige combinatie van oplichting en diefstal. Henk Krol. Na de senior-consultant en de senior-partner hebben we nu dus ook de senior-oplichter. Vanmorgen nog een vergeefse poging om zich te verdedigen door bij Omroep Wakker Nederland een lulverhaal op te hangen over dat het de schuld was van zijn secretaresse. Ik lach me een pensioenbreuk als ik die verongelijkte rotkop al zie. Op Twitter tekeer gaan tegen die Yvonne Hofs, terwijl hij zelf het brein is achter een schofterig rondje pensioenfraude.

Echt. Een heel erg goed idee, al zeg ik het zelf. Een kiesdrempel van 5%. Dat scheelt heel wat idioten. En graag een wijziging in de strafwet. Nu is het zo dat je dubbele straf krijgt als je een hulpverlener of een treinconducteur op z’n bek slaat. Prima. Nu is het zo dat ambtenaren extra zwaar worden gestraft als ze een ambtsmisdrijf plegen. Ook prima. Maar het is nog niet klaar. Ik vind dat ook Kamerleden, Gemeenteraadsleden, leden van de Provinciale Staten en bewindspersonen extra zwaar gestraft moeten worden voor misdaden die ze blijken te hebben begaan. Want ook politici hebben een voorbeeldfunctie.

Overigens is Henk Krol wel genoeg gestraft. Ik zie nog die televisiebeelden voor me van de uitslagenavond van de Kamerverkiezingen. Op de wijs van het oubollige liedje “Ja dat is Peter” werd een lofzang op de versbenoemde snorvertegenwoordiger gebracht. “Ja dat is Henkie.” Hoe sneu wil je het hebben... Als pensioenfraudeur worden toegezongen door een stel Tenaladies…

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns